Ja sam jutros gledao, premotao i na tenane, a da sam ono gledao u 5am zaspao bih![]()
Ranije sam htio da napiem kako me je ova borba između Prochazke i Ulberga podsjetila na stari meč Melvin Manhoefa i Robbie Lawlera, u kojem je Manhoef low kickova unitio Lawlerove noge, samo da bi ga osakaćeni Lawler kasnije nokautirao samo jednim kroeom.
Evo tog meča:
to se tiče "prljave" igre u MMA-u, postoje dvije krajnosti. S jedne strane je Prochazka, koji je častan kao samuraj i odbija da koristi nedozvoljene ili nečasne taktike. To je svakako za potovanje, ali istovremeno je i pomalo kontraproduktivo jer pretjeruje u tome. Umjesto da ide linijom manjeg otpora i barem indirektno iskoristi protivnikove slabosti, jer mu je kretanje oteano. Ne mora on da cilja tu povrijeđenu nogu, ali moe da prilagodi ritam i taktiku borbe sebi u korist. Kada se suoči sa protivnikom čije je kretanje ozbiljno narueno, logično je da to iskoristi kako bi obezbijedio pobjedu. U tome nema ničeg nečasnog.
Na drugu stranu su borci poput Jon Jones-a, koji ima vieslojan pristup kada je riječ o "prljavim" tehnikama. Prvo ide linijom manjeg otpora, eksploatiući protivnikove tehničke slabosti. Zatim prelazi na career-ending poteze poput oblique kickove, ili namjerno trezanje i otećivanje Teixeirinog lakta, i slične poteze. Posljednji nivo njegove prljave igre su eye poke-ovi koje je Jones, naalost, popularizovao u UFC-u.
Znači, idealan pristup nije ni Jones-ov maligni primjer, ni Prochazkina pretjerana čast. Ako protivnik pokae slabosti ili ga zadese povrede u toku meča, treba ih iskoristi na taktički način kako bi se obezbijedila pobjeda. Ko to ne radi taj meni onda potpada pod kategoriju boraca sa niskim fight IQ-em.
Khabib je svojevremeno (a sad i Chimaev) čitavu karijeru izgradio upravo na tom principu. Shvatio je da niko u njegovoj diviziji nema efikasan odgovor na njegov dobar nivo rvanja, i onda jednostavno ne dozvoljava da borba krene drugim tokom, eksploatiući tu protivnikovu slabost.
Prosetace ga Usyk kako obicno proseta svakog ispred sebe, ali mi je bas milo zbog Rica jer ce da naplati karijeru, jedan od najvecih def.![]()
https://x.com/i/status/2045954878879772678
Topuria ima jako mocan i praktican mindset
Konor je bio majstor psiholokog rata prije meča, znao je da protivnike mentalno slomi, pa bi oni u oktagonu počeli da srljaju.
Čak je i Khabiba uspio izbaciti iz takta van oktagona, ali jedina razlika kod Khabiba je to je unutar oktagona kontrolisao emocije i radio ono to je bio game-plan.
Topuria je svjestan koliko je to moćno oruje, ali na pravi način izlazi na kraj s time.
Unified Light Heavyweight Title action as Dmitry Bivol defends his belts against IBF mandatory challenger, Michael Eifert (13-1, 5 KOs)![]()
Potvrda je stigla.. UFC Serbia 1.avgust.. Ima li sanse da Janichic bude na cardu?
Pominjalo se Rakic vs Delija main, a ako je ko zasluzio da bude tu, to je Milos.
A ovo se mora ici za Begis bogme.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se pobise Pericic i Gaziev, auh
Kako Prates prebi JDM-a
Raarafi ga do zadnjeg arafa. Ono prebijanje kad ti bude i ao to je drugi borac čvrst.
Sent from my iPhone using Tapatalk
JDM se brani rukama preko glave, kao u boks, a ovaj bača koljena i krošee iz najjače snage, niđe veze.
Ali imao je JDM 2 rušenja poprilično laka, pa mislim da Prates i Islam radili meč da Islam ne bi puno stojao u standup sa njime, nego bi ga rušio odma i tamo se sprdao sa Pratesom, ako ga ovaj ne bi u međuvremenu prosuo nekim nasumičnim koljenom.
Gledam neto ove budaletine kako se punom snagom mlatinjaju po glavi, kakve će ovo posljedice da im napravi za jedno 10 godina svjesni nisu.
Zamisli tek kakve su ovo biljke u nastajanju
https://youtube.com/shorts/mybSAMvwE...4xWJT0yQ_u9DoL
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks