Page 7 of 7 FirstFirst ... 34567
Results 151 to 164 of 164

Thread: Audio oprema za auto

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

A što ću kad ne znam

Sent from my OP13 using Tapatalk
    Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    2,760
    Thanks Thanks Received 
    1,345
    Thanked in
    872 Posts

Kod nas jedva da ima zvučnik obični da se kupi, a ne pojačalo sa dsp
    Audison i Helix imaju takav tip pojačala

Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
    Last edited by mur3633; 24-04-26 at 07:24.

Thanks Thanks Given 
    203
    Thanks Thanks Received 
    567
    Thanked in
    390 Posts

Quote Originally Posted by guvarana View Post
    Tražim neko DSP pojačalo sa bar 7 kanala. Ima li đe kod nas da se to kupi?

Sta ti je DSP? Ja imam jedno ali nemam pojma jeli DSP

Sent from my Volkswagen
    James Tiberius Kirk

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Evo vidim. Tražim Match UP7BMW ili 8, ali teško ođe išta

Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    1,289
    Thanks Thanks Received 
    2,625
    Thanked in
    1,255 Posts

Quote Originally Posted by zrnojed2 View Post
    Sta ti je DSP? Ja imam jedno ali nemam pojma jeli DSP

Sent from my Volkswagen
    DSP je digital sound procesor...

Na novija kola fabricke multimedije imaju "obojen" zvuk...Imaju neki svoj predefinisani EQ koji ne mozes ugasiti...
    Tipa sto vise pojacavas(sto se priblizavas maksimumu) on povlaci bass sa zvucnika i gura u visoke i srednje...
    Samim tim stiti zvucnike i nemas krcanje i cuda, ali nemas bas ni ono oravo gruvanje...

Naravno osim ako nije fabricki neki Bose/B&O/Dyn/Harman itd nego i oni u svojim paketima pojacala i cuda imaju svoj DSP i EQ.

I druga stvar, kod vecine auta novijih se signal salje optickim kablovima...Nema vise da ti ide 20 kablova od multimedije naprijed do pojacala pozadi, nego ide jedan kablic...

E tu upadaju DSP jedinice ili DSP sa pojacalom, dje ti bude plug and play za tvoju multimediju, neutralise taj default EQ i doda ti mozda obicne RCA izlaze dje mozes da prikacis sta pozelis od klasicnih pojacala.I dozvoljava ti da stelujes EQ, stelujes tajming zvucnika(odziv u milisekundama i cudima) laptopom ili aplikacijom na mobilni...Bas profi bude

Ne moze se vise kao '90 i '00 oglit zice i vezat izolirkom i cepaj
    Last edited by Laz; 25-04-26 at 12:34.

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Imaš namjenska pojačala sa DSP. Na iole pristojan fabrički auto audio sistem kada ih instaliraš i konfigurišeš, doslovno probudiš snagu i kvalitet zvuka.

DSP ti omogućava "fine tuning" svakog zvučnika ponaosob i ako znaš šta radiš rezultat je impresivan i nevjerovatno je šta se može izvući iz fabričkih zvučnika.

Jedini problem je što koštaju po 700-800€.

Stay salty.

7. The Following User Says Thank You to guvarana For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,289
    Thanks Thanks Received 
    2,625
    Thanked in
    1,255 Posts

@guvarana

Ja imam fabricki sistem sa 6 zvucnika. 4 zvucnika u vrata, i subwooferi ispod predjih sjedista koje pogoni Idrive(ne eksterno pojacalo).
    Nije bmw hifi(S676A) ni harman kardon.

Bilo kome ko je cuo ili imao kakav ozbiljniji sistem, ili voli muziku, ovo je iskreno tuga, jad...mislim okej je ako nisi cuo premium audio brendove
    (a ja sam svojevremeno imao 3 pojacala, woofer 12 inca itd).

Dodao sam visokotonce naprijed na lokaciju dje bi isli oni harman kardon(to je ogromnu razliku napravilo), u zadnja vrata sam makao fabricke zvucnike i ubacio Crunch audio 4 inca coaxial zvucnike sa 3d stampanim adapterima za bmw fit.Zvucnici su 3 oma, kako bi dobio malo vise snage i bolju zvucnu sliku.

U gepek sam stavio aktivni niskoprofilni subwoofer 10 inca, 120W rms.
    Signal sam ukrao sa fabrickih woofera ispod sjedista(skidao "pragove" na tepih pa tuda provlacio), stavio line converter sa pobudom.Koristio sam one konektore za brzo splajsovanje, tako da nidje nisam kidao fabricku instalaciju ili nesto divlje budzio.
    Onako clean install je.
    Sub je napojen sa konektorima za RC auta, 30 Ampera varijanta, a woofer je na cicak traku...U bilo kom momentu mogu da ga izvadim za 30s bez ikakvog alata.( mada sam tovario prije neki dan ves masinu preko njega, bez problema, citav je jaka metalna konstrukcija)

I sad to zvuci normalno, fino.Mnogo vise "premium" nego prije, i dobio je nesto na glasnoci.

Medjutim s vremena na vrijeme mi opet zafali snage

Gledam da kad opet budem imao zivaca uglavim VIBE Powerbox 65.4M-V7. To je plug and play pojacalo sa harnessom za bmw, vidim da na F seriju ima mjesta da se sakrije u instrument tablu iznad "škafa" (kad se skine polica)

Btw u toku ovog projekta sam uspio da djelimicno spalim Idrive, pa sam kompletan mijenjao i morao da radim Vo coding za auto.
    Idrive ne trpi apsolutno nikakvu razliku u opterecenju(omazu) na kanalima.
    Kad sam probao ove zvucnike zadnje prvi put, samo sam jedan otkacio i nakacio ovaj novi. Odma je javio gresku Idrive Rear output line interrupts, i samo je brikovao-lockovao zadnje izlaze.(nema sanse da mozes resetovat)
    A sa tim ode i pistanje od parking senzora i sve ostalo.(i ako prednji zvucnici rade regularno)
    E za finalnu instalaciju je klema otkacena bila, i svi zvucnici spojeni i zamijenjeni pa tek onda paljenje, i evo radi sad sve(kostalo je bubreg)

Last edited by Laz; 25-04-26 at 21:07.

9. The Following 3 Users Say Thank You to Laz For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Ovo je ozbiljna prepravka, svaka ti čast (po običaju) na trudu i volji i želji prije svega.

Meni namjera nije da nešto preduboko kopam, ideja mi je ubaciti DSP pojačalo sa namjenskim harnessom za G20, idealno Match UP7BMW ili UP8BMW ili nešto toga tipa, samo da ima dovoljno DSP kanala da sve zvučnike posebno kontroliše. Takva pojačala se spajaju poslije (ko se ne varam) fabričkog pojačala.

Rezultat bi, uz makar malo precizan tuning trebao da bude bombetina sa fabričkim zvučnicima, ali bih kasnije vjerovatno izmijenjao woofere ispod prednjih sjedišta i srednjetonce naprijed i nazad, ali otom potom.

U F šasiji sam imao HiFi, takođe HiFi je i u G, samo ga još nisam čuo kako svira, a ako je vjerovati svjedočenjima da interneta to je tu neđe, samo je malo čistiji i malo glasniji - jer generacijski jaz radi svoje.

Brat u E šasiji ima Harman Kardon Logic 7 fabrički, ruku na srce ja ne čujem tu neku ogromnu razliku u odnosu na HiFi iz F šasije, osim što je bas dosta definisaniji, topliji i prirodnije "bije". Ostalo je skoro isto, a i glasniji je neznatno, iako je HiFi u petici stvarno bio iznenađujuće glasan.

HiFi (i u F11 i u G21) ima 2 suba i 7 zvučnika (od kojih jedan centralni u tabli). Razlika u placementu je što G21 ima dva srednjetonca u zadnjim vratima, dok ih je F11 imao na nebu iza zadnje klupe (a u vratima ništa). To mjesto je u G21 rezervisano za HK opciju.

Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    2,760
    Thanks Thanks Received 
    1,345
    Thanked in
    872 Posts

Aktiv naprijed Focal Flax Evo, pozadi Rockford P2 12ica u zatvorenoj kutiji u bridge na 5/6 kanale

Thanks Thanks Given 
    1,289
    Thanks Thanks Received 
    2,625
    Thanked in
    1,255 Posts

Sve to stoji mur, eto i meni na daciju jos onaj sistem pozadi, al ga nisam slusao ne pamtim...

Ali su u pitanju totalno dva razlicita svijeta to(klasicna muzika) i ovo sto mi pominjemo...tu kod tebe kao i kod mene na daciju sto je bilo povezes 6 zica i dobro je to.

Ovamo se vezujes u sistem koji upravlja kompletnim vozilom, i bilo kakva grescica ili ne-kompatabilnost te kosta minimum 1200-1300 eura ili vise.
    Apsolutno svaki modul, svaki ecu i svaka stavka je vezana da idrive, bukvalno srce bmw-a, to sto je tamo jedan sagoreni osigurac ti je ovamo prekid FlexRay, Lin, Can, Most bus ili Ethernet magistrale.
    Pa kad batali da komunicira nesto front electronics module, body domain controller, ihka climate, smfa seat module, dme/dde, egs, dsc, eps, combox, cafas onda si u problemu.
    Jer naci nuklearnog naucnika da to isprogramira posle je nocna mora...Plus je svaki modul zakljucan po broju sasije, pa i kad kupis nesto zamjensko s drugog auta moras da trazis i da kupujes FSC kodove (ajmo rec aktivacione kodove-licence), i moras da trazis dio sa sto blizim datumom proizvodnje kao tvojim, jer je jako tesko uglavit dio s auta par godina mladjeg ili starijeg.

Sistem jeste brutalan i apsolutno ima mogucnosti svkakakve, i ovako kad pohvatas kako funkcionise nije pretezak za rad, ali bas ne mogu da se ukljucuju i prikljucuju babe i zabe...1000 je protokola i magistrala, i bilo kakva sitnica moze da kosta jako puno eura.
    Jer ako osakatis nesto, to obicno povuce za sobom sve sto je bilo na tu "magistralu".

Tako da ovo zvuci jednostavno, dodat pojacalo, zamijenit zvucnik ili visokotonac ili DSP ali je zapravo dosta komplikovano...Naci resenje koje radi, ne sakati auto a da nije ultra skupo ili nesto isciganisano.

Valjda s godinama ide, al sad bih nesto sve da se ne vidi da je bilo sta radjeno, i ako je radjeno da bude profi instalacija...
    Mada mi iskreno i nedostaje malo jednostavnosti, dovuces plus i minus, spojis cinceve i 4 zice i cepaj
    Last edited by Laz; 25-04-26 at 23:35.

13. The Following 3 Users Say Thank You to Laz For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,760
    Thanks Thanks Received 
    1,345
    Thanked in
    872 Posts

Znam sve, potpuno razumijem
    Ako ništa, bar ti je zanimljivo da mozgaš što, kako i đe

Ništa bez stare škole

Thanks Thanks Given 
    106
    Thanks Thanks Received 
    31
    Thanked in
    24 Posts

U svoj toj prici, nevjerovatno je kako malo izbora imamo generalno za auto muziku.. ocu rec, za kupit ponesto.. mada sa druge strane, ne vjerujem ni da je neka potraznja oko svega toga.. pa odatle i to..

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Zvučnike uvijek možeš da nađeš, što se pojačala tiče i njih imaš za svaki auto namjenska, makar 4-5 modela, ali to košta.

Problem je ovo što Lazo kaže, postalo je jako komplikovano i prosječsn lik koga zanima samo da gruva to ne umije sam da uradi.

Stay salty.

17. The Following User Says Thank You to guvarana For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    106
    Thanks Thanks Received 
    31
    Thanked in
    24 Posts

Na prodaju multimedija Junsun(6gb ram) 10inca(nova) sa podrskom za sve i svasta (usb,sim kartica,bluetooth,wifi, komande na volan itd,itd) interna memorija od 128gb. Stojim na raspolaganju za vise info cijena 150e fiksno.

Page 7 of 7 FirstFirst ... 34567

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)