Ja dobih danas mejl od njih. Prosle godine zaradismo 201eurnego ima nekog starog duga, pa su oni ove pare odbili od toga, tako da nije bilo uplate na racun
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
I mene interesuje, ovdje nešto nijesmo ažurni. Da li neko zna ima li neka fb ili viber grupa ili ako nema bilo bi dobro pored ovog foruma napraviti neku vajber grupu gdje bi lakše kominicirali i obavještavali jedni druge ili se informisali o tako nekim stvarima vezanim za solar.
Ja dobih danas mejl od njih. Prosle godine zaradismo 201eurnego ima nekog starog duga, pa su oni ove pare odbili od toga, tako da nije bilo uplate na racun
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
130e kod mene. 7kw podgorica
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Provjerite na ugovor br žiro računa na koji treba da vam se uplati višak....
Sent from my 2510ERA8BG using Tapatalk
Dodje na mail i nama za kucu, 196e, 10kw
Tu es mon hero.
Tu es mon héro!
10 kw
Podgorica
120 m2 grijanje klimom 24/7
Prosle godine slicno (239€)
![]()
Ispravka 7kw po Solaru
Može li meni neko kao laiku da kaže:
Imam na jednu lokaciju kuću sa 90m˛ ploče. Bukvalo prazna ne koristi se, ispod imam objekat koji koristim kao vikendicu. Bukvalno za godinu ne potrošimo ni 30€ za struju.
E sad koliko bi koštalo da dam keša da uradim ove solarne panele da proizvodim struju i da mi dođe besplatno korišćenje struje tamo.
Ne na mjesečnom nivou nego da platim sve da je oprema moja.
Koliko kw bi moglo tu da se stavi, i koliko to ukupno košta?
Nisam siguran da postavljaju na ravne ploče(treba konstrukcija za to) a iako postavljaš buše ti ploču da bi se ankerisala konstrukcija(da ne bi odlećela s prvim vjetrom) pa ta ploča onda postaje sito za vodu.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
A i ne bi trebalo da je komplikacija napravit metalnu konsteukciju, pa poslje ankerisane djelove ljepo zakarat i zastiti.
Ja razmisljam pores kuce da dignem konsteukciju za panele, drugu opciju nemam svakako
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Aha, tegovi koji pritiskaju horizontalni dio konstrukcije. Može vjer. i tako, jer ja ne bih bušio ploču na tvoje mjesto, ali ti tegovi treba baš da nalegnu idealno na ploču i preko konstrukcije, da nema nimalo vibracija (ako ima onda bi se i zvuk prenosio preko ploče u kuću) kad dune sjever/jugo.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 25-04-26 at 12:38.
Tako je. Ja sam na ravnu ploču instalirao solarni panel za toplu vodu. Nešto sam to na brzinu i rješenje je bilo to da blok opeku napunim betonom, a u beton brezon i konstrukciju pričvrstio na te brezone. Stoji to ali kad je jak vjetar čuju se vibracije pomjeranje, nekad pomislim da će ga ponijeti vjetar![]()
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Izgleda da Sungrow inverteru ne pogoduje naše podneblje... Česti su reseti. Pisao sam ranije o greškama koje se javljaju ujutro. Greške 48/49/50 nisu tolko opasne, al bil valjalo da se ne javljaju bi. Sve ostale greške a pogotovu koje u nazivu imaju OVER ili HiGH obavezno prijavljivati i tražiti otkrivanje uzroka
Sent from my 2510ERA8BG using Tapatalk
Last edited by isnogood; 02-05-26 at 12:44.
kod mene nije nikad u ove 5 mjeseci od ugradnje, ovo je neka greska u obracunu, mene je uvjek kada kupljenu preuzetu sa mreze(purchase) oduzmes od ukupne potrosnje (load ) i dobijes ono sto si povukao sa panela saberes sa predatom(feed) dobijes ukupnu proizvedenu(production)
Pozdrav svima.
1. aprila startovala je sa radom moja solarna elektrana snage 6KW "pojacana" a to je 16 panela. Posto imam nepovoljan polozaj krova istok-zapad paneli su podijeljeni po 8. na svaku stranu. Centrala radi punom snagom od 11h do 14 .30h kada istocna strana pada u sjenu i onda se proizvodnja opada isti slucaj je i u rano jutro kada je zapadna strana u sjeni, dakle puna proizvodnja je u pomenutom vremenskom rasponu kada se sunce nalazi u zenitu. Primjecujem da kako se Ljeto primiče puna proizvodnja pocinje ranije, vjerovatno zbog polozaja sunca na nebu.
Tu je jos jedan manji problem sa dimnjakom koji baca sjenu na jedan panel u vremenu oko 10h do 10. 30h pa citav "string" radi na 20%. Nisam u komentarima pronasao da se neko bavio time, a vjerujem da dosta ljudi ima taj problem. Dovoljno je da jedan panel bude u sjenki necega, dimnjak, krosnja drveta ili nesto trece i da zbog toga radi snagom od 20% i citav niz panela koji su redno povezani proizvode po 20%. Za to ima resenje tzv "solarni modulator napona" jedan mali uredjaj velicine kutije cigareta koji se instalira na "pogodjeni panel". Pogodjeni panel ce proizvoditi 20% ali ostali u stringu ce raditi 100% Uredjaj kosta oko 50 eura i lako se instalira imaj tutorijali na YT.
Ovi nasi "strucnjaci" iz Solar Granje pojma nemaju sta je "modulator napona" kada sam ih zvao da pitam imaju li to.
Sve u svemu zadovoljan sam. Centrala mi nabere preko 1 kw mjesecno, sto je za sad ok ali mi ne ostaje puno i "energetskom depozitu" za zimu, sto mi je vazno.
Pa sam zelio da pitam da li je neko od forumaša trazio od Solar Gradnje da mu dodaju naknadno jos koji panel. Na zapadnoj strani imam mjesta za jos dva panela i to bi mi pravilo raziliku kada mi istocna strana padne u sjenku, (proizvodilo bi vise)
Dosta sam citao o ovoj tematici ali kada mi je stigao racun za struju prvi od kako sam u statusu "kupac-prouzvodjac" dosta toga mi je nejasno.
Prvo, kada je nama "kupcima- proizvodjacima " tzv jeftina struja ili struja nize tarife? kada je trosimo i kada je proizvodimo.
Drugo, koliko odstupa prikazano na racunu od onoga sto mi vidimo na aplikaicji ?
Trece da li oni EPCG oduzimaju naama neke proizvedene kilovate, posto po mojoj racunici ukrali su mi 300 kv VT i 100kw NT...
Ali ne bih da se zalim dok ne procitam iskustva ovde.
Hvala jos jednom..
Ne znam previše možda i griješim pa neka me neko ispravi. Trebalo bi da je kod novih brojila NT od 23h do 07h ujutru osim nedelje gdje je 24h, a proizvodnja jeftine struje je nedeljom i u jutarnjim satima koliko može proizvesti od izlaska sunca do 07h, đe bi po meni bolje bilo da uopšte nemamo to razdvajanje već da nam se obračunava po jednoj tarifi i sigurno bi bili većinom u depozitu.
Meni se račun u odnosu na aplikaciju i ne poklapa baš, na računu mi bude više potrošeno 10-20kw i manje proizvedeno 10-20kw što je neđe neslaganje do 40kw na moju štetu, ali opet ne znam koliko je aplikacija relevantna a račun nijesam upoređivao sa smart metrom.
Za modulatore sam i ja istraživao ali ne znam koliko je isplativo, sada kada bi ih recimo postavio na neki niz od 4 panela to bude oko 200e a sigurno bi se u toku dana i sjenka prebacila na drugi niz pa bi i za njih morao ugrađivati tako da ne znam baš.
Last edited by acmilanpg; 11-06-26 at 07:05.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks