EDIT:
Sorry na OFF nastavite dalje sa dnevnopolitičkom scenom.![]()
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Način života, kultura življenja, ako ćeš kroz istoriju banalno trgovac i čovjek planinskih krajeva drugačije su funkcionirali kao mikrozajednice.To su folklori i to su tradicije svih krajeva đe su neke razlike (može li se to podvesti pod mentaliteto?) ali je tema sama po sebi zanimljiva.Na tim svim razlikama se dolazi do ujedinjenja i razmjene a ne na iracionalnim naciolizmima i religijskim (što je intima pijedinca).
Dnevnopolitička scena je prepuna iracionalnog upravo prikrivajući sistem u rasulu.
Nego na nekom drugom mjestu i prilici o onome gore da ne idemo u off.
Jedino što CG stvarno dijeli su °C i fizički rad.
Znači veća su gospoda oni sa śevera te mogu proizvesti sebi hranu no PG. Ali, vazda je ljepše bilo ne dizat ništa teže od viljuške no rmbačit još ako se to može radit u papuče i majcu kratkih rukava u oktobru ili u duks u januaru to je samo plus.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Plus još jedna vrlo bitna stvar koja mene oduševljeva.
DVD (Dobrovoljno vatrogasno društvo) koje postoji u gomiletini mjesta širom cijele Hrvatske i pritom je čast i ponos biti dio istog.
Nivo svijesti koji mi ko zna kad ćemo dostići , ako i ikad.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kad bi sve to bilo tako jednostavno pa sve svaliti na sjeverce.Država ti ne obezbjedi puteve prije svega sva infrastruktura se ulaže u nešto drugo.Nemaš bolnice a zimi ni heliktopterom ne mogu da te izvade.
O plasmanu na tržište da ne govorimo jer ovaj uveze francuski krompir, kineski luk pa se vidi đe si ti na tržište.No ni kod Hrvata nije bolje evo EU uvela bescarinski režim sa Australijom tamo više janjadi i ovaca pa će meso otale biti 5 puta jeftinije od ove iz Dalmacije ali eto bitno je da mi vazda kritujemo naše ljude sve je do njih dok kapitalizam gazi nemilosrdno.
Policija je uhapsila A.D (26) iz Rožaja zbog sumnje da je pokušao da ubije sugrađanina S.S., saznaje nezvanično CdM. Prema nezvaničnim saznanjima CdM do incidenta je došlo jer je navodno A.D. ostao bez posla u Srednjoj školi stručnoj školi, a na njegovo mjesto primljen je S.S.
Iz policije je zvanično sumnja da je A.D, sinoć, na jednom parking prostoru u gradu, nakon kraće verbalne rasprave, oštećenoj muškoj osobi, čekićem zadao više udaraca u predjelu glave, nanoseći mu teške tjelesne povrede. S.S. je prema saznanjima CdM-a transportovan u Klinički centar Crne Gore KCCG.
A sto se tice Hrvata ja vecih četnika od njih jos nisam sreo
Moglo bi ti itekako da naprave komune pa jedan drugoga proizvod domaći stavi na trpezu a ne mlijeko iz terapaka ali to već jes stvar mentaliteta da komšiji crkne krava.Seoski turizam teško zaživi u takvim zajednicama.Kod nas bilo kakva vrsta udruživanja te vrste kao i planiranje proizvoda donekle rješilo problem no su ođe ljudi ka rogovi u vreći, zavidni i teški za saradnju.
Eto je i za vrijeme dps-a bilo sjevernjaka u vlasti koliko oćeš, a tek ih sad među osvježivačima ima koliko oćeš. Sad će oni infrastrukturu po sjeveru da razvuku, samo da se prvo u Pljevlja potroši onih Lažojkovih 500 miliona i da se potroši ona milijarda iz Japana. Doduše, ne znam oće li ko ostat na sjeveru kad Lažojko naseli 40 hiljada sjevernjaka na Velje brdo.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Kod nas bgm seoski turizam cvjeta, da ne cvjeta ne bi se parce zemlje po zabitima na sjeveru prodavalo kao na primorju. Ali zato sto seoski turizam cvjeta, ne mozes ocekivati da seljak svoj proizvod proda jeftinije nego uvozni. Sto bi on prodavao mlijeko, povrce i meso jeftinije nego uvozno kad moze sve to da spakuje na tanjir i proda ga 25e 300gr nekom strancu + sobu u staru kamenu kucu 80e noc i eto ljepota![]()
Pa ne znam ali Ilija Moric koji je htio da napravi seoski turizam na Luštici rekao mi je i ovaj dio oko toga kako bi se ljudi ođe lijepo "ujedinili".Mislim on ima svoje etno selo ali razmišlja da bi bilo bolje da je Luštica ucijelo no sluha nema.Pa i neka prodaju toliko, toliko i vrijedi u poređenju s tim što uvozimo.
Last edited by Bluemoon; 11-04-26 at 17:36.
Kad se sjetim 90ih i 2000ih kakve su skupstine bile. Milina ih je bilo slusati i da covjek nesto nauci. A ovi gabelji danas, samo su za gadjenje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima li tu para u to DVD.. odje u PG je neki sef Vatrogasne napravio etno selo
Koja je razlika između DVD i ovih regular? Imadoh prilike da se upoznam sa 4-com iz DVD Perast, popričali malo u kafanu nakon jedne njihove intervencije. Dobri momci, ali me bi muka da ih pitam kako se finansiraju. Bijahu profi opremljeni. Znam da i ovi regular nisu tamo zato što moraju, no svojom voljom.
Bijahu Peraštani i profi opremljeni a i profesionalno se odniješe na toj intervenciji. Ove godine slave 100g. postojanja(samo su Kotorani stariji 3g. od njih) pa nek im je srećno. Da što manje posla imaju. Mada, rekoše mi da su im požari boranija spram akcija spašavanja(nakon udesa posebno). E za to treba, vele, imat želudac, fizičku snagu, opremu i sl.
Ovu pozarnu sezonu izgleda docekujemo manje spremni nego zadnje dvije, a vec je pocelo da gori.
Da vidimo sa koliko cemo zivota platit ove godine.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
У ПГ је фомирано ДВД Црна Гора и имају обуке са подгоричком ватрогасним службом.Али треба то да заживи.
У Бару имамо двије организације, оштинску ватрогасну и лучку ватрогасну.
Што се тиче копнених снага, ситуација није идеална али није ни катастрофално лоша.Возни парк није лош, недостајућа опрема се може увјек лако и набавити, рекао бих да је ту највећи изазов што фали људства.И ту већ стижемо до приче о цивилној заштити.
У сваком случају копненим снагама свака част, јер су показали висок степен ефикасности, а недостатке система су надокнађивали својом вољом, снагом и жртвовањем.
Нажалост ситуација је катастрофална када је у питању борба против шумских пожара на приморју и у централним региону.Прва и основна ствар је што немамо ни оно што је оставио СДП, а то је противпожарна авијација.
Можемо да имамо на хиљаде ватрогасаца, и десетине хеликоптера, без авиона који се самостално пуне, мрка капа.
Last edited by BAR; 13-04-26 at 08:46.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Bolje dat nekolika miliona da se kupe sluzbena auta, da se nenariljane goozice voze svaki dan, nego za avione koje korists dva put u godinu.... panenojel?
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Joka Tinjalicu i onu spodobu od Muhovića, na primjer, nije sramota što nemamo čime da gasimo šumske požare, no ih je sramota kakva su im službena kola.
There are currently 13 users browsing this thread. (3 members and 10 guests)
Bookmarks