Vrijeme je vise bilo, 300 000km fabricko sve.
Kad sam ga trgovao prije 2 godine, na dizalicu je jedan zadnji tek poceo da curi, i sve danas cu, sjutra cu i tako ostade.
Komplet sve novo, sva 4 nova kyb amortizera, sve 4 nove solje, mts technik 30mm nize opruge, novi nizi odbojnici-bump stopovi(da bi amortizer imao ispravan hod s nizim oprugama), nove zastite za prasinu, nove gume-ulezista za opruge.
A prije mjesec naprijed stavih nove stabilizatore.
Prednje amortizere sam komplet sastavio kao cjelinu, ali jos nisu na auto, nadam se da cu u toku sledece nedelje ugrabit da ih ugradim.
Zadnje sam nocas uspio da nabacim.
Odbojnici su od nekakvog tvrdog sundjera-pjene, i osim sto sprecavaju kontakt metal o metal, sluze kao dodatna "opruga" kada je opruga-amortizer pod punim opterecenjem.
Kad istrule, amortizer nema granicnik i vrlo brzo se interno osteti, i pocne da curi ulje itd.Tako da kvar od par eura postaje par stotina, mijenjajete na vrijeme.
Kod mene su se oba odbojnika zadnja raspala, i amortizeri su zanimljivo failovali.
Lijevi amortizer, curi ulje i radi samo u jednom smjeru.Vjerovatno crkao neki interni ventil za kontrolu.
Ultra lako propane dolje, a kad se izvlaci bude tesko kako treba.
Desni amortizer ultra ultra tvrd.Jedva moze da se pomjera gore-dolje koliku god silu da primijenim.
Fabricke opruge posle 300k km svakako su izgubile i malo visine i tvrdoce sigurno.
Uglavnom, auto se vozio relativno normalno.Bez zvukova, bez lupkanja.Vjerovatno je bmw ultra komplikovana geometrija trapa sa 10 ramena kompezovala i na mrtve amortizere.Nije se ljuljao kao brod, ali definitivno jeste bio izgubio tu prefinjenost, preciznost i finu kontrolu karoserije.
Jednostavno je dosadan bio, i nekad je znao nekako da gicne preko rupa (sto je logicno sad, ako jedan amortizer propada, a drugi pretvrd - zapinje).
Uglavnom stavih zadnje, i odusevljen sam.Auto je ostao ultra udoban, ali takva smirenost na putu da ne mogu da opisem.Preciznost se popravila za 350%.
Apsolutno jedva cekam da ugrabim vremena i prednje da stavim.
Sto se tice spustanja, presao sam 20tak km, vec je "pao" zadnji kraj tu dje treba...Nije zakucan u pod, ali je spusten ono fino da se vidi da je nesto radjeno, moze da stane mozda 1.5 prst do ruba...
Kad stavim prednje amortizere, i kad se i te opruge "slegnu" ide reglaza oba kraja naravno.
Nije bilo vrijeme za zamjenu, ne
![]()

Reply With Quote
Bookmarks