Results 1 to 25 of 12826

Thread: BMW Club!

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    1,311
    Thanks Thanks Received 
    2,687
    Thanked in
    1,285 Posts

Vrijeme je vise bilo, 300 000km fabricko sve.
    Kad sam ga trgovao prije 2 godine, na dizalicu je jedan zadnji tek poceo da curi, i sve danas cu, sjutra cu i tako ostade.

Komplet sve novo, sva 4 nova kyb amortizera, sve 4 nove solje, mts technik 30mm nize opruge, novi nizi odbojnici-bump stopovi(da bi amortizer imao ispravan hod s nizim oprugama), nove zastite za prasinu, nove gume-ulezista za opruge.
    A prije mjesec naprijed stavih nove stabilizatore.

Prednje amortizere sam komplet sastavio kao cjelinu, ali jos nisu na auto, nadam se da cu u toku sledece nedelje ugrabit da ih ugradim.

Zadnje sam nocas uspio da nabacim.

Odbojnici su od nekakvog tvrdog sundjera-pjene, i osim sto sprecavaju kontakt metal o metal, sluze kao dodatna "opruga" kada je opruga-amortizer pod punim opterecenjem.
    Kad istrule, amortizer nema granicnik i vrlo brzo se interno osteti, i pocne da curi ulje itd.Tako da kvar od par eura postaje par stotina, mijenjajete na vrijeme.

Kod mene su se oba odbojnika zadnja raspala, i amortizeri su zanimljivo failovali.

Lijevi amortizer, curi ulje i radi samo u jednom smjeru.Vjerovatno crkao neki interni ventil za kontrolu.
    Ultra lako propane dolje, a kad se izvlaci bude tesko kako treba.

Desni amortizer ultra ultra tvrd.Jedva moze da se pomjera gore-dolje koliku god silu da primijenim.

Fabricke opruge posle 300k km svakako su izgubile i malo visine i tvrdoce sigurno.

Uglavnom, auto se vozio relativno normalno.Bez zvukova, bez lupkanja.Vjerovatno je bmw ultra komplikovana geometrija trapa sa 10 ramena kompezovala i na mrtve amortizere.Nije se ljuljao kao brod, ali definitivno jeste bio izgubio tu prefinjenost, preciznost i finu kontrolu karoserije.
    Jednostavno je dosadan bio, i nekad je znao nekako da gicne preko rupa (sto je logicno sad, ako jedan amortizer propada, a drugi pretvrd - zapinje).

Uglavnom stavih zadnje, i odusevljen sam.Auto je ostao ultra udoban, ali takva smirenost na putu da ne mogu da opisem.Preciznost se popravila za 350%.
    Apsolutno jedva cekam da ugrabim vremena i prednje da stavim.
    Sto se tice spustanja, presao sam 20tak km, vec je "pao" zadnji kraj tu dje treba...Nije zakucan u pod, ali je spusten ono fino da se vidi da je nesto radjeno, moze da stane mozda 1.5 prst do ruba...
    Kad stavim prednje amortizere, i kad se i te opruge "slegnu" ide reglaza oba kraja naravno.

Nije bilo vrijeme za zamjenu, ne

2. The Following 12 Users Say Thank You to Laz For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)