Sent from my SM-S23 using Tapatalk
Ja mislim da nije toliko bitno što čitaš, nego kako to interpretiraš.
Možeš čitati bilo što isto onako kako čitaš novine, površno, ali onda nećeš izvući nikakvu poentu iz knjige.
S druge strane, ako zamišljaš ono što čitaš i praviš neku mentalnu mapu knjige, to mijenja stvari.
Pokušavaš se prisjetiti stvari iz svog života koje se mogu dovesti u vezu sa sadržajem, ili čak neke tvoje ideje. Takođe, nikad ne vjeruješ u potpunosti u to što čitaš i ne daješ nijednom autoru veliki autoritet nad tvojim mišljenjem i uvjerenjem. Stalno preispituješ da li se sadržaj uklapa u tvoja viđenja, intuiciju i logiku, itd.
Kakav je tvoj stav po pitanju toga i imaš li možda neki komentar na sve to.
Meni se dešava da čitam knjigu o filozofiji, a neke teorije odatle me inspirišu i daju mi ideje za npr. fiziku ili matematiku, ili makar uspostavim neku vrstu veze između njih.
A druga stvar, naša svijest se neprestano mijenja, ona nije ista sad kao što je bila prije npr. 10 godina.
Zbog toga knjige koje sam čitao kad sam bio mlađi sada vidim totalno drugim očima. npr. 'Životinjska farma' od Orwella. Kad sam je davno pročitao, mislio sam da je samo kul knjiga o životinjama. Ali kad se u životu lično susretneš s ljudima koji su u toj knjizi opisani kao svinje, tek ti tad bude jasno o čemu se radi.
Mene je urekao Markes, sa "100 godina samoće". To mi je bila toliko kompletna knjiga, da jednostavno nisam mogla poslije nje da tražim nešto više. A tražila sam i tražim i dalje.
Problem jeste kad ti se tako nešto desi sa 15 godina, pa, kako vrijeme prolazi, a ti ne nalaziš to što tražiš/očekuješ, ponekad pređe u nestrpljivost, da ne kažem što grublje (upereno prema sebi).
Ovu knjigu sam uzeo na nekom sajmu, prije dvije godine mislim, i još je čuvamPročitah Freni i Zui od Selindžera, kako fina mala knjiga u formi dijaloškog romana. I čitam Juna Fosea, Septologija I - II Drugo ime, knjiga bez ijedne tačke (kao znaka interpunkcije), dakle, sve je jedna rečenica, dosta ponavljanja (pomalo slično Bernhardu ali više pjesnički "zvuči" kad se čita), originalna forma ali kvalitet neosporiv.
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
Autor ove knjige je masu inteligentan.
![]()
Nisam na sajmovima uspjevao da nadjem al sad sam kupio po’ metra Šopenhauera u venga boji za ukras na polici. I sad polako citam o Zivotnoj mudrosti. Lagano štivo, kliše donekle rekao bih ali sam pisac se ogradio da je to kompromis sa njegovom filozofijom za srećan život. Svakako nesto kao dobar uvod u tu filozofiju i sa dosta citata prethodnika koji su slične stvari vec rekli. Opustajuce.
Γνῶθι σεαυτόν
γνῶθι σαὐτόν
Ko voli malo SF, nema dalje.
Sent from my phone
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jednoj osobi koja je radila u Poreskoj i sa kojom sam često sarađivao dok radijah u knjigovodstvu poklonio sam jednu Bernhardovu knjigu (Hodanje, prilično sam siguran) i sjećam se, nije joj se sviđela, jer, kaže, vjerovatno nije prevod dobar, kaže i ja slušam i ne znam što da rečem...
Iako Uelbek i Handke stoje na suprotnom položaju u ideološkom pogledu, kontroverza koja im je zajednička sa Bernhardom mene je privukla kao čitaoca svih trojice. To može biti tema za raspravu (mada čini se, ja zamišljam svoju bitnost koju ponekad donose kontroverzni stavovi, mrežnim anonimusima, kao i svjetski priznatim kvalitetnim piscima) ali na argumente ne mogu da obećam brzi odgovor, sigurno je da ću biti prisutan kad tad na forumu.
Još bih jednom preporučio Juna Fosea, može se prosto reći da nije zalud nobelovac, ali ja kažem majstor proze, "viši nivo" od "ovih gore" za tri koplja. Ako je to konstruktivna književna kritika. Nevjerovatna rasprava o bogu, vjeri i umjetnosti, suštinska rasprava.
Sent from my 2409BRN2CY using Tapatalk
Vidjeću da mi to bude sljedeća.
Kod njega nikad nema puno likova fokus je na intro čovjeka a ne radnje i nekog događaja.Kome treba zabava i razbibriga neka ga preskoči.
U nekom opisu te knjige vidjeh ovaj lajt motiv koji se kod njega provlači.
Ludilo – iznenadno totalno ludilo koje dolazi kao posledica misli koje su otišle toliko daleko da se sve čini bezvrednim i nepodnošljivim postojanjem.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Ne znam što je elitistično štivo ali malo se ljudi mogu suočiti sa njime.Uglavnom u redovima oni koji su prošli ono kroz šta je on prolazio ali u lavirintima sopstvene duše i rušenja matrica iz djetinjstva.A tek razumjeti ga kao čovjeka.
Uostalom, što da ti rečem onaj tvoj komšija što je pobacao knjige u kontejner.To ti je ta elita.
U doba Tita.![]()
Elitizam sam prvo upoznao u muzičkim vodama đe se neko ko ne voli određenu grupu, pjevača ili žanr, ili, prije, ko sluša određenu grupu, pjevača ili žanr smatra "lošijim", manje inteligentnim ili "širokom narodnom masom". Tipa, Tool je samo za obrazovane, pa i N. Vranjković (kome treba "zabava i razbibriga" neka sluša Cecu ili Šakiru). Elitizam, nažalost, postoji, mada sam nespretno upotrijebio riječ i ne bih je nikako opet napisao. Tako da ignoriši, danas su to ionako sve fraze koje koriste u svakodnevnoj propagandi postmodernistički intelektualci..
Ako nisi počita od Kamia PAD sva radnja se odvija u jednoj kafani i samo sa jednim likom.Mislim da ću je opet neđe pročitati.
Ali to ti je taj neki krug.Misli.
EDIT:
Ma nebitno meni to elita baš zvuči snobovski nisam zbog tebe reagovala no zbog odnosa prema istom.Uvijek se sjetim one knjige Beskrajna Priča kad je dječak čitao knjigu koju je ukrao iz biblioteke krišom na tavanu.Ko čita knjige da bi se drugima dokazao bolje da ih i ne čita.
Last edited by Bluemoon; 03-04-26 at 22:03.
Moram jednostavno da se vratim na ovaj odlomak iz Krečane i ono što rekoh da mu je lajt motiv i za tu koju si uzeo koleginici.Inače, ako baš baš ne poznajem ljude knjiga je posljednje što bi im poklonila.
Ovo je meni definitivno, sad kad sagledam Tomasov lajt motiv kroz svo štivo.
Ludilo – iznenadno totalno ludilo koje dolazi kao posledica misli koje su otišle toliko daleko da se sve čini bezvrednim i nepodnošljivim postojanjem.
Last edited by Bluemoon; 03-04-26 at 22:44.
Greška je to bila, ako je um lucidan za sve moramo da ubrzo kažemo da je nepodnošljivo i užasno. Tako i taj poklon. Nađoh interesantnu stranu baš iz Hodanja, ako ne griješim (mada sam prilično siguran), njihov prijatelj je poludio i dok šetaju stalno se vraćaju upravo na taj lajt motiv ludila.
Hvala ti.
Sad si me vratio na njegovu posljednju knjigu Brisanje ona meni lično objašnjava sve ali baš sve vezano za njega.I to sam je uzela potpuno slučajno tada u Mamut imala sam namjeru potpuno drugog pisca da uzmem nego sam posljednju stranu đe opis pročitala o potrošačkom društvu mislim da se on definitivno ruga društvu kao društvu ne samo zemlji u kojoj je rođen.Ali, njega koliko god doživljavaju hejterom on je toliko osjetljiv u srži.Nego.
Uzeću HOD kao da mi nedostaje i taj dio mozaika jer taj HOD je neđe ono Kamijevo koliko ovlaš vidim kako podnijeti APSURD.
Imao sam koleginicu, koja mi je posudila jednu od najboljih knjiga koju sam ikad pročitao i jednu od najboljih knjiga inače, Saramogovu Smrt i njene hirove. Ona, koleginica, ne smrt, smatrala je da je potpuno nebitno znati biografiju autora i da čak upoznavanje sa autorovim životom ometa prijem knjige kod čitaoca. Naravno, ja sam zastupao suprotno mišljenje ali uvijek sam biografije, na internetu ili u knjigama (ne profesionalne biografije) smatrao takođe djelom jednog uma koji ističe ono što misli da je bitno, zanemaruje neke stvari, i stvarno vrši uticaj na čitaoca. Ipak, volim da pročitam " o piscu " i upravo biografija T. Bernharda mnogo otkriva o njegovim opsesijama u pisanju, recimo u Gubitniku (spoiler alert), tri lika su muzičari, četiri lika imaju bolest pluća, naravno to je njegova bolest, dva su suicidalna, dva pišu knjigu...
Naravno imam i citat
On je sam u toj knjizi prosuo o sebi nisam ja ispitivala njegovu biografiju.
Doduše i Kami je u pismu Ocu prosuo o sebi više nego i u jednom djelu.Obojicu je djetinjstvo prilično oblikovalo.Rigidna atmosfera u djetinjstvu i neka figura narcisoidnog oca.
Našao sam online Pad pa ću pročitat, a i to Pismo ocu, kad insistiraš![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks