Page 109 of 223 FirstFirst ... 95999105106107108109110111112113119159209 ... LastLast
Results 2,701 to 2,725 of 5575

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2026]

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Ćorović: Crna Gora je naša matična država, to što volimo i neke druge države ne treba da je problem nikome

Crna Gora je Bošnjacima matična država, a to što volimo i neke druge države ne treba da je problem nikome, kazao je potpredsjednik i poslanik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović.
    On se, kako je saopštila ta partija, oglasio povodom reakcija javnosti o nedavnom boravku poslanice BS-a Kenane Strujić Harbić u Sarajevu.
    „Tužno je gledati reagovanja pojedinih bivših i sadašnjih zvaničnika i stranačkih funkcionera na izjavu koleginice Strujić Harbić o odnosu Bošnjaka Crne Gore prema Bosni i Hercegovini. Jer sva politika i reagovanja im se svode na napade, posebno onih koji su bezrezervno bili i ostali uz Crnu Goru, vraćanje njene nezavisnosti, podizanje životnog standarda građana, i njeno učlanjenje u NATO i EU“, saopštio je Ćorović.

„Decenije vladavine građanskih partija i ovih istih koji danas reaguju na jednu Kenaninu izjavu, nisu bile dovoljne da Crnu Goru naprave zaista građanskom državom, već su to vrijeme, mnogi od njih, potrošili na lično bogaćenje i bogaćenje svojih kumova, prijatelja i rodbine, glođući istu tu Crnu Goru do koske, a običnim građanima su mazane oči o poštenju i ravnopravnosti svih. Dok su oni uzvikivali ‘E viva Montenegro’, građanima su džepovi postajali prazniji, a djeca su im se rasula po inostranstvu. Danas, kad toga više nema, kriva je Kenana. Samo su oni neprikosnoveni čistunci. Pa gospodo neće biti. Jer, takvima ni danas nisu problem zaostavština u vidu brutalne pljačke građana i državne imovine, nevjerovatan stepen kriminala i korupcije u Crnoj Gori, zaostajanje razvoja pojedinih regiona države itd. nego je problem Kenana i njena prisnija izjava prema BiH, koju činjenica je, brojni Bošnjaci doživljavaju duhovnim i kulturnom centrom Bošnjaka“, dodao je.

Žalosno je, kako je rekao, i to što BS i generalno Bošnjaci u Crnoj Gori, kao i drugi manje brojni narodi, i pored svega što su uradili za Crnu Goru, i dalje moraju da dokazuju svoju privrženost i odanost Crnoj Gori.

„Ne želimo nikom da se pravdamo i dokazujemo, baš zato što je Crna Gora naša država isto koliko i svih drugih koji u njoj žive. Nijesu Bošnjaci došli u Crnu Goru, nego je Crna Gora došla Bošnjacima. Ali, mi smo je prihvatili. I to istinski i ljudski. Kao svoju. Ona je naša matična država, jer smo mi ovdje autohtoni narod, vjekovima tu živimo i utemeljeni smo na ovoj zemlji. Crna Gora je naša domovina, ne damo da je ikom više ili manje bliža, viša, ljepša i sl. To što volimo i neke druge države ne treba da je problem nikome. Jer Bošnjaci su uvijek bili dobri domaćini, a dobar domaćin vodi računa ne samo o svojoj kući, nego i o dobrom odnosu sa komšijama“, poručio je Ćorović.
    https://rtnk.me/politika/corovic-crn...roblem-nikome/

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Opa, neki političar nešto izjavio

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Cikotić Bošnjačkoj stranci: Držite se Mandića i ne podvaljujte nam

Potpredsjednica SDP i predstavnica Evropskog saveza Amina Cikotić, reagovala je na mreži X povodom izjave poslanice Bošnjačke stranke Kenane Strujić Harbić koja je kazala da Bošnjaci kao matičnu državu gledaju BiH, ali sa njom nemaju komunikaciju ni na mjesečnom nivou, i poručila da se drže Andrije Mandića i da im ne podvaljuju.

Prema riječima Cikotić, shvatanje Bošnjaka po mjeri Bošnjačke stranke je pogubno po naše društvo.

“Nakon niza neuspjelih pokušaja da svakog ko je Bošnjak a nije podržavalac BS-a u potpunosti stigmatizuju i ponize, ostaje još da nam kažu da nijesmo Bošnjaci ako nam je matična država Crna Gora”, napisala je Cikotić.

Dodala je da rukovodstvo BS-a (sigurna je, kako je kazala, ne i njihovi članovi) možda ima drugu matičnu državu ali oni ne.

“Sad već i previše liče svojim koalicionim partnerima. Drž’te se Mandića i ne podvaljujte nam”, zaključila je.
    https://www.cdm.me/politika/cikotic-...dvaljujte-nam/

Šta će biti s kućom?

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,761
    Thanked in
    3,325 Posts

Сaмo с људима као што је Adnan Strikovic, односно свим оним који вјерују у ову државу - као мајку свих нас, који смо њени синови и кћери, једино и можемо напријед у свијетлу будућност!

Без обзира које смо вјере или народности/етничке припадности, како год да називамо овај наш истовјетни језик, сви ми припадамо овој држави/нацији и она нама!

Живио ми докторе, никад нисам ни посумњао да ти као европски и грађански орјентисан интелектуалац ни помислити другачије можеш - без тачно овако како си и написао!

Striković BS-u: "Ukrali" ste ime naroda i dali ga političkoj partiji, ne kradite ljudima i intimu

Poslanica ovo može izjaviti jedino u lično, ili možda i u ime članova BS, iako sam siguran da i među njima ima mnogo onih koje ovakav narativ duboko vrijeđa. Ali nikako u ime svih Bošnjaka - rekao je Striković.

"Ukrali" ste, dodaje on, ime naroda i dali ga političkoj partiji, ne kradite ljudima i intimu i ne određujte im ko su, što su i odakle su.

- Moja matična i jedina država je Crna Gora, a moje srce zaigra jedino na "Oj svijetla majska zoro". Neka ovo bude upozorenje svima koji pokušavaju drugima nametati identitet i porijeklo. Manite se rđava posla dok još imamo strpljenja da učtivo reagujemo - naveo je Striković.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Postoji li Velikobošnjački Nacionalizam?

Dobro jutro! Poslanica Kenana Strujić Harbić je juče uzburkala strasti izjavom da je za Bošnjake Bosna i Hercegovina matica, a prije par dana u Njujorku je crnogorski konzul i funkcioner Bošnjačke stranke Adel Omeragić pozirao ispod table sa imenom Ali Paše Gusinjskoga po kome je nazvana ulica u Njujorku. Kritike prema bošnjačkim političkim liderima dolaze i sa srpske i sa crnogorske strane, kao i pitanja da li je licemjerno kritikovati Srbe za nelojalnost Crnoj Gori, kada slična ponašanja pokazuju i pripadnici drugih etničkih grupa. Evo mojih pet centi na ovu temu.

Prije par godina je IN4S objavio video sa predstave u Plavu ili Gusinju nisam siguran. Predstava govori o turobnim vremenima iz Balkanskih ratova kada su Plav i Gusinje iz vizure Crnogoraca i Srba tog vremena oslobođeni, a iz vizure Albanaca i Bošnjaka tog kraja osvojeni. U jednom trenutku u predstavi crnogorski vojnik bošnjačkom poznaniku daje crnogorsku kapu da njome zamijeni fes, što ovaj doživljava kao uvredu i bača je na pod. Ovaj trenutak pada crnogorske kape izaziva ovacije publike. IN4S je neđe iskopao ovaj video i plasirao ga kako bi podgrijao netrpeljivost između Crnogoraca i Bošnjaka. I ne mogu da kažem da ovacije prilikom bačanja na pod crnogorske kape nisam doživio kao neočekivani udarac u stomak, iako sam bio svjestan i svjestan sam danas istorijskih okolnosti, i iako razumijem emocije koje mnogi Albanci i Bošnjaci nose iz tog perioda.

Oslobađanje Plava i Gusinja od Otomanske vlasti nije prošlo bez zločina nad civilnim stanovništvom, iako je kralj Nikola pokušavao da što zbog unutrašnje, što zbog spoljne legitimacije, ograniči ili spriječi masovna pokrštavanja i genocid. Crna Gora se nakon oslobađanja djelova zemlje širila na teritorijе sa većinskim bošnjačkim i albanskim stanovništvom, koje su činili ljudi koji su vjekovima bili lojalni građani Osmanskog carstva, i mnogi od njih služili u vojsci koja je ratovala sa Crnom Gorom i učestvovala u kaznenim ekspedicijama na teritoriju Crne Gore i Brda, prilikom kojih su stradali mnogi civili na crnogorskoj strani. Znam, jer je kuća moje familije u Kosiću kod Spuža mnogo puta bila na prva na udaru takvih kaznenih eskpedicija.

Kako su se teritorije Nikšića, Kolašina, Berana i drugih mjesta oslobađale, tako je sa njih nestajalo bošnjačkog stanovništva. Nasilje i uzajamne osvete su bile manir i ružan običaj ratovanja na Balkanu. I to ne samo između ljudi različitih konfesija. Da bi učvrstilo vlast Cetinje je često u krvi gušilo plemensku samovolju samih crnogorskih plemena. Kao što su to Srbija, Turska, Austrougarska, Rusija, Velika Britanja tog vremena činile na svojim teritorijama.

Gusinje i Plav su 1878. pripali Crnoj Gori, ali se lokalno stanovništvo pod Ali Pašom Gusinjskim tome usprotivilo i vojno su odbranili ovu teritoriju vrlo vjerovatno tako sprječavajući pogrome i egzodus muslimana Albanaca i Bošnjaka. Zato ljudi ovog kraja s pravom i sasvim legitimno ističu vođstvo ovog čovjeka koji je sahranjen ispred stare džamije u centru Peći na Kosovu.

Pitanje je samo da li Crna Gora treba i može da slavi tog čovjeka.

Ako pogledate kako Amerika danas slavi indijanske poglavice i ratnike koji su se suprotstavljali američkoj vojsci, mislim da se odgovor sam nameće.

A sad o matici. Pisao sam prije neki dan o sličnom fenomenu koji se tiče srpske zajednice, ili bolje rečeno srpskih zajednica, od kojih neki biraju da Srbiju označe kao maticu, a drugi Crnu Goru. Oba stava su potpuno legitimna. Isto tako oba stava po pitanju toga da li ime je Crna Gora matica – koje eventualno imaju bilo koji Bošnjak, Albanac, Hrvat – imaju potpuni legitimitet.

Ono što Crna Gora ne smije tolerisati i čemu se mora oduprijeti je nametanje srpstva, bošnjaštva, albanstva i hrvatskva bilo kome u Crnoj Gori. Kao i crngogorstva bilo kom drugom. Postoje mnogi muslimani u Crnoj Gori koji nisu Bošnjaci. Oni zaslužuju zaštitu Crne Gore od asimilacije, baš kao i što Bošnjaci zaslužuju da se njih odbrani od asimilacije sa druge strane. Ako to ne žele. Bošnjak nije nova i nametnuta identitetska odrednica u Crnoj Gori. Još Njegoš piše Osman-paši Skopljaku:

“Kada sa mnom govoriš kako moj brat Bošnjak, ja sam tvoj brat, tvoj prijatelj, ali kada govoriš kao tuđin, kako Azijatin, kako neprijatelj našega plemena i imena, meni je to protivno i svakome bi blagorodno mislećemu čovjeku protivno bilo.”

Crna Gora još ne smije da toleriše pozive na secesiju i prisvajanje svoje teritorije, i pozive na gubitak nezavisnosti. To je crvena linija koja se ne smije preći bez reakcije države. Primjeri ponašanja koje se ne može tolerisati – Poziv na ujedinjenje sa Srbijom, secesija Pljevalja koju zagovara Vraneš, pozivi za “povratak” Hrvatske Boki i Sutorine Bosni, kao i osamostaljenje Sandžaka i Malesije.

Teško je to sve pohvatati u Crnoj Gori, ali treba da naučimo ono najvažnije, a to je da je nepristojno da jedni drugima namećemo kako da se identifikujemo, koliko da Crnu Goru osjećamo kao svoju. Svako ima pravo da čini kako hoće po svojoj savjesti u sklopu zakona i Ustava naše male i šarene političke zajednice.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.
    https://www.cdm.me/kolumne/postoji-l...-nacionalizam/

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,761
    Thanked in
    3,325 Posts

Nevjerovatno kako smatraju iz Vlasti,Ministar Pravde na celu ministarstva, Sudstvo kompletno da je narod odje samo da jede so.
    ...vesna bratic...kao i mera nadzora zabrane pristupa i sastajanja sa svedocima na udaljenosti manjoj od 50 metara. Navedene mere nadzora izvršavaće Uprava policije – Centar bezbednosti Podgorica....

Odredjene mjere zabrane i pristupa i sastajanja sa svedocima a dozvoljen viber,whatup,signal telefon internet? Pa jel moguce da nas tolikim migrantima smatraju?

Thanks Thanks Given 
    787
    Thanks Thanks Received 
    289
    Thanked in
    216 Posts

Ova osvjezena vlast svakim danom svojim ponašanjem se sprda sa svima nama. Evo poskupljenje goriva od nocas. Marvo izdrži

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Mylene View Post

https://www.cdm.me/kolumne/postoji-l...-nacionalizam/
    Tesko mu je da `pohvata`. Nema kad od slavljenja indijanskih poglavica. Kenana mu oduzima pravo na kritikovanje Srba. Eh zivote lutalice.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    681
    Thanks Thanks Received 
    1,187
    Thanked in
    472 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Сaмo с људима као што је Adnan Strikovic, односно свим оним који вјерују у ову државу - као мајку свих нас, који смо њени синови и кћери, једино и можемо напријед у свијетлу будућност!

Без обзира које смо вјере или народности/етничке припадности, како год да називамо овај наш истовјетни језик, сви ми припадамо овој држави/нацији и она нама!

Живио ми докторе, никад нисам ни посумњао да ти као европски и грађански орјентисан интелектуалац ни помислити другачије можеш - без тачно овако како си и написао!

Striković BS-u: "Ukrali" ste ime naroda i dali ga političkoj partiji, ne kradite ljudima i intimu

Poslanica ovo može izjaviti jedino u lično, ili možda i u ime članova BS, iako sam siguran da i među njima ima mnogo onih koje ovakav narativ duboko vrijeđa. Ali nikako u ime svih Bošnjaka - rekao je Striković.

"Ukrali" ste, dodaje on, ime naroda i dali ga političkoj partiji, ne kradite ljudima i intimu i ne određujte im ko su, što su i odakle su.

- Moja matična i jedina država je Crna Gora, a moje srce zaigra jedino na "Oj svijetla majska zoro". Neka ovo bude upozorenje svima koji pokušavaju drugima nametati identitet i porijeklo. Manite se rđava posla dok još imamo strpljenja da učtivo reagujemo - naveo je Striković.

Godra

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    7,347
    Thanks Thanks Received 
    4,774
    Thanked in
    2,443 Posts

Kao ono bješe? Čuvajte djecu? Turci napolje?
    Nema sad “Rusi napolje”?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    681
    Thanks Thanks Received 
    1,187
    Thanked in
    472 Posts

Znaci od skoro u cijeloj CG postoje samo sledeci mediji za nesrbe

-RTCG djelimicno
    -TV Ubovic
    -Pobjeda
    -Razni Sukovici i Ivanovici

12. The Following User Says Thank You to Sidewinder For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Već godinama to doživljavam tako, samo što bih RTCG maknuo sa spiska.

14. The Following User Says Thank You to Tica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,771
    Thanks Thanks Received 
    8,304
    Thanked in
    4,071 Posts

Evo ih ugroženi Crnogorci

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Extravaganca, extra si mi drag čoek i beskrajno vjerujem u tvoje dobre namjere, ali često se trigeruješ na isti način kao i oni koje kritikuješ
    Sve nabrojano tj. nenabrojano, sorry, su sad Vučićevi mediji koji rade po njegovoj agendi i ugrožen je svako sa zrnom pameti i obraza. Danas smo mi "milogorci" sjutra ćeš ti bit "autošovinsita" i sl.
    Last edited by Tica; 24-02-26 at 10:34.

17. The Following 4 Users Say Thank You to Tica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    681
    Thanks Thanks Received 
    1,187
    Thanked in
    472 Posts

Quote Originally Posted by Tica View Post
    Extravaganca, extra si mi drag čoek i beskrajno vjerujem u tvoje dobre namjere, ali često se trigeruješ na isti način kao i oni koje kritikuješ
    Sve nabrojano tj. nenabrojano, sorry, su sad Vučićevi mediji koji rade po njegovoj agendi i ugrožen je svako sa zrnom pameti i obraza. Danas smo mi "milogorci" sjutra ćeš ti bit "autošovinsita" i sl.
    Ocito su zaboravili brzo na period kad su im jedini dostupni mediji bili in4s i beogradski prozori u svijet, dok su naricali o medijskom aparthejdu.
    Al ok.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
    Last edited by Sidewinder; 24-02-26 at 11:05.

Thanks Thanks Given 
    25,771
    Thanks Thanks Received 
    8,304
    Thanked in
    4,071 Posts

Quote Originally Posted by Tica View Post
    Moguće.
    A moguće da dosta puta napišem komentar na brzinu ne razmišljajući da ćeš evo npr. ti shvatiti ovo na pogrešan način. If you know what I mean

20. The Following 2 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Konatar: URA će predložiti povećanje svih penzija za 40 eura u okviru budžeta za 2026. godinu

,,Poslanici Građanskog pokreta URA predložiće povećanje svih penzija, uključujući i minimalne, za 40 eura u okviru budžeta za 2026. godinu“, saopštio je šef poslaničkog kluba URE Miloš Konatar.Konatar je kazao da bi svi penzioneri uvećane penzije za 40 eura primili već od 1. aprila ove godine i da za to povećanje nije neophodno izdvojiti nova sredstva u budžetu.

On je naglasio da će predlog URA osim povećanja minimalne i svih drugih penzija za 40 eura obuhvatiti i povećanje broja usklađivanja penzija tokom godine sa 3 na 4 usklađivanja, što je bio jedan od zahtjeva većine udruženja penzionera u Crnoj Gori.

,,Penzioneri se sa pravom osjećaju razočarani, jer povećanje penzija od 0,38% ili 1,74 eura ne može pokriti rast cijena niti omogućiti dostojan život penzionerima, a svakako nije ni ono što je Vlada obećavala. Zbog toga nam je potrebno ovo vanredno usklađivanje, tj. povećanje svih penzija za 40 eura“, istakao je Konatar.

,,Građanski pokret URA će se boriti za poboljšanje standarda penzionera i ispravljanje višedecenijskih nepravdi, što ostaje jedna od ključnih odrednica našeg programa „Crna Gora 365“, zaključio je poslanik URE Miloš Konatar.
    https://rtnk.me/ekonomija/konatar-ur...a-2026-godinu/

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

https://x.com/KonteZanovic/status/2026263824286798247

svaka čast za berane. vazda na pravoj strani istorije i nekako uvijek kontra ove države

„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Ne zna se ko je gori, cerka ili majka

24. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,771
    Thanks Thanks Received 
    8,304
    Thanked in
    4,071 Posts

Ili outline koji cijeli grad označi zbog neke gospođe koja očigledno nema previše između ušiju

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,761
    Thanked in
    3,325 Posts

Mileva Jovanovic odlikovana. Zena koja je spasila Sinjajevinu za buduce generacije.

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Jos samo da je spasi od offroader indijanaca koji se usrase u nju vise nego ijedan top ili vojno vozilo koje CG ima

28. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,010
    Thanks Thanks Received 
    6,478
    Thanked in
    2,536 Posts

Citam sad prvi put tekst o kamatasima
    Ovaj od danas, crnogorci su stvarno cave od naroda ako je tacno sto ovaj covjek prica

Maltretiraju ga i familiju 10 godina pa ne bi druze da je badr hari no bi radila stangla

Sent from my SM-F766B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,097
    Thanks Thanks Received 
    3,717
    Thanked in
    1,563 Posts

Ali isto je pozajmio 4 na kamatu i mislio da treba da vrati 4

f6

31. The Following 5 Users Say Thank You to acs For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Kao ono bješe? Čuvajte djecu? Turci napolje?
    Nema sad “Rusi napolje”?

Ali Gagarine, pa ti si Rus. Ili te nesto nagoni da se identifikujes s njima.

Page 109 of 223 FirstFirst ... 95999105106107108109110111112113119159209 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 15 users browsing this thread. (1 members and 14 guests)

1. goldfinger