https://www.epcg.com/media-centar/sa...rede-crne-gore
Послато са 2510ERA8BG помоћу Тапатока
Update na temu visokih računa,
Nakon mog prigovora na potrošnju, na teren je prije dva dana izašla ekipa iz ED. Ja nisam bio prisutan zbog obaveza na poslu,al sam bio u kontaktu sa njima telefonom.
Kao što sam i predvidio, provjerili su stanje zadnjeg obracuna na satu i uporedili sa stanjem na zadnjem računu i ti su se brojevi poklopili.
Na moje pitanje dal sat pamti stanja svaki dan oni su mi rekli da ne, nego pamti samo od 1 do 1og i da se takav log ne moze dobiti al da mogu ja svaki dan da pratim , zapisujem, slikam pa eto ,da znam
Sto se tiče potrosnje od 2000 kw za jedan mjesec,(prosjek 800-1000)kažu da je kolega koji uzima stanje bio bolestan pa da je uzeo kasnije stanje i to se kao prelilo iz mjeseca u mjesec. On dodje, očita sa uređajem stanje na svim satovima i ide dalje. Moram priznati da ne sumnjam u covjeka da bi on tu bilo sto namjerno uradio. Bio sam ubjedjen da to ide automatski.
Mislim da je nemoguće retroaktivno dokazati eventualnu kradju od strane ED jer nema evidencije eventualnih naglih dnevnih skokova potrošnje kw. Ovo od prvog do prvog aj ga ti znaj...
Baždarenje sata... trenutno nemam volje ni vremena da se s tim bakćem.
A opet, nisam ni od onih koji svaljuju krivicu na druge pa pratim ,slikam svako jutro oko 7 i nesto stanje na računu Dnevna potrosnja variria od 28 pa do 45 kw kad saberem T1 i T2.
. Na satu se u ovom "letecem " meniju se pojavljuje i P1 opcija koja govori o trenutnoj potrošnji i tu se moze vidjeti potrosnja trenutno aktivnih uređaja.Treba biti pošten i reci da sam u jednom momentu uhvatio kod mene kad je osim ovih redovnih potrošača bio je uključen bojler, ves mašina i rerna, P1 potrosnju 6,1 kw/h sto nije malo.
Sto se tice prigovora, izio vuk magarca, sto se tice potrosnje mijenjam grijac na bojleru, druga jela na meniju pa ćemo vidjeti...
Digitalni sat pa ne pamti, dibar vic, nego ti njima traži pisanim putem log stanja...
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Meni na vikendicu dolazili da mijenjaju sat. Iz kojeg razloga nemam pojma. Sat je digitalni stavljen prije par godina
Ostaviše broj telefona, doći će u ponedeljak da mijenjaju.
Sat potpuno nov. Nije ni 2000kW otkucao. Jer se i ne koristi
Kako rekosmo za prikljucenje kuce na selo da ide procedura? Da angazujem nekog tamo da mi odradi instalaciju prikopca na stub i da me prijavi kao nelegalnog potrosaca?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Da ne duzim, veoma slicna situacija i kod mene sto se tice prigovora. Najvise me fasciniralo "sve se poklapa, to je to, pratite vi svaki dan". U medjuvremenu nikada, evo za 5-6 godina, nisam imao ~2.4k kw za decembar + januar (zajedno), niti blizu, pogotovo ne u situaciji gdje u januaru desetak dana nije bilo nikoga u stanu. Evo zadnjih par dana bas pratim i prosjek neki dnevni je oko 27kw...
Inace su moje brojilo mijenjali 2 puta u zadnjih par godina (a prije toga je bilo ono novo digitalno takodje). Nemam pojma zasto.
Jedini razlog po meni za mijenjanje digitalnog brojila je da postave onaj na daljinsko ocitavanje. Ne vidim drugi smisleni razlog ako je brojilo ispravno.
Sent from my SM-A525F using Tapatalk
A sto ne bi dva tri puta kad podjes iz kuce, kad nema nikoga, pa iskljucio bojler, pogasio sve, ostavio samo frizider, uzeo stanje prije i poslije. Takodje mozes u okov da kupis, (pretpostavljam da je brojilo trofazno) mjerne uredjaje, pa da ih stavis na razvodnu tablu i da uporedis. Ja npr kad sam kuci, a izadjemo napolje svi ne gasim kompjuter, tv, svijetla... Sve to individualno nije puno, al se skupi. Meni bojler radi samo po noci i dva bojlera modeli 80 (65l, suvi grijaci) su potrosili samo 13e u januar. Ako ti bojler zagrije vodu od stanja da je voda bila pogluno hladna do maksimuma za 3 sata, mislim da ne treba da ga mijenjas.
Meni 7 unutrasnjih jedinica klime, odnosno dvije spoljasnje od po 10kw u modu grijanja ucestvuju u potrosnji vise od pola racuna. Sept, okt '24 god kad se nije klima palila uopste racuni po 35e...
Sad je malo drugacije to i bez klime. Djeca svaki dan za rucak jedu kuvano, svaki dan masina za ves, i dva puta dnevno, masina za sudje...
Sent from my 24115RA8EG using Tapatalk
nothing comes from violence and nothing ever could
Čovjek sve objasnio, tako da se može staviti lock na ovu temu:
https://vt.tiktok.com/ZSm4eS5XY/
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Bas me interesuje sta su to oni mutili, volio bih znati vise nego ista. Stigao oficijalni odgovor od EPCG u pisanoj formi, sumiram ispod u par recenica.
- Ekipa je bila na terenu i utvrdila da je brojilo ispravno kao i da se adekvatno mjeri VT i MT
- Odbija se zalba
---
A to sto je meni potrosnja i dalje za februar adekvatna i bude negdje oko 30kw dnevno (sto mi je inace svake godine potrosnja dec - feb), al' smo nekako "magicno" potrosili skoro pa 50kw dnevno u decembru i januaru (nikog nije bilo kuci 10 dana u januaru), to nikom nista. Uzas.
Sa 50-tak mjesečno hop 88 evarah
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by buzzmissman; 26-02-26 at 16:56.
Pa onaj pojasni lijepo 2x250 je 500 podijeljeno sa 2 je 250 u odnosu 50 50,ili 70 30 ili 40 60...
...
tacno ce nas osamarit danas
nothing comes from violence and nothing ever could
oće li sjutra ovi februarski računi? da se opremimo s bensedinima
Ne bojmo se. Posle onog hladnog tuša januarskog ide mlaka voda...da se raskravimo i zaboravimo do nekog sljedećeg...
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
10 dana im treba da izdaju racun. Kakvi su to ćaci.
Sent from my SM-A525F using Tapatalk
Jeste li vidjeli račune za odvoz smeća? 30% veći nego do sad, je li bilo to u medijima?
Interesantna logika-matematika.
Da pomognem, jer sam upoznat s procesom,
Prikupljanje podataka, -uzimanje stanja, za stara (tradicionalna) brojila vrši se, okvirno, 25i - 31i u mjesecu.
Ruralna područja primarno, a i bilo gdje, gdje ih ima.
Nakon toga, uzimanje stanja za (pseudo)pametna brojila koja (iz raznih tech razloga) se ne mogu očitati daljinski, vrši se od 1og do 5og tj. 6og u mjesecu.
Zavisno da li nedelja pada u tom periodu. (Hiljade i hiljade brojila je u pitanju btw)
Očigledno, finalni sirovi podaci stižu 6tog do kraja dana. Te se ima, cirka, tri dana da se unesu (sirovi-sirovi dio), obrade i računi budu gotovi za sve, do 10og ujutru.
><
Izasli su racuni na epcg app
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks