Da stavimo očekivanja kao sekundarnu stvar - primarno bi bilo zapitati se, jesmo li ljudi? Ljudi koji su sposobni da funkcionišu samostalno, a na koncu i sa tim nekim drugim, zajedno?
Ko ih uči tome danas - kako postati od dječaka muškarac, kako postati žena od djevojčice?
Ako ima 18+, situiran/a, auto, posao - čini li ih to primjercima koji zavređuju poštovanje da se uopšte uzmu u obzir kao potencijal za formiranje svoje porodice u nekoj široj zajednici?
Nekad se to poštovanje sticalo, ali ne kroz predmete i posao, nego kroz sposobnosti, vještine, izvršavanje zadataka, disciplinu, empatiju i sl... onda i to sazrijevanje i vakat za brak/porodicu, šta već ko želi, dođu s manje panike i očekivanja.
Da napravim osvrt i na stariju generaciju, a posebno na dosta čest momenat - žene koja ćuti i trpi a trebala bi "glavu" da mu otvori ako smatra da ima s čime - i đe sve to pride gledaju đeca pa zauzimaju strane i formiraju mišljenje o svijetu/odnosima... ne mislim da bi razvod u tim situacijama popravio stvar.
Dosta čest problem je bio "samo" u tome što je nezavisnost žene bila upitna pa se izbjegavao konflikt. A ima i nezrelih lujki koje misle da će izduravanjem u ćutanju i tihoj ljutnji koja se rasteže na dane, nedelje... poslati nekakvu poruku, koju gospodin treba da shvati, a to se često ne desi

Do konflikta mora doći, posebno ih ima đe je priroda spojenih temperamenta različita među dvoje, i djeca treba da vide (uslov je da se ne graje/vrišti/lomi ili ako je jednome do toga bolje i prećutati trenutak, izgoret, pa ladne glave sjesti i sve taka taka izreferisati i konfrontirati se) da je i konflikt normalna stvar, dio života i da nauče na koji način se isplivava iz istog i dolazi do nekog rješenja. Ako smo ka rješenjima okrenuti.
Ako nismo, nego oćemo da bude kako smo mi zamislili a drugi da nam klize niz dlaku...e to je onda već nešto drugo.
Extra veli da je narod glup, ima toga, ali ipak mislim da je više do toga što je lijen i anesteziran, kroz mnogo aspekata, iako svi misle da sve znaju.
Ko i šta, sve umrtvljuje i anestezira ljude danas? Rade li im o glavi ili to čoek sam sebi čini?
Baš prije neku noć, sjedim u društvu i povede se priča o poslu a kroz posao i o muškarcima/kolegama, đe muška osoba konstatuje da, citiram: "kad sam neđe u društvu i dođe ili treba da dođe osoba za koju znam da tuče ili je tukao ženu ili đecu (dokumentovano, ležao u žSpu) odmah idem odatle. Ne želim da me vide sa takvima". Iznenadi me čovjek, pozitivno.
Pa, birate li s kim sjedite u toku dana? Koliko dobro zaista znate one s kojima sjedite? Retoričko je, ali svakako u vezi sa temom.
Bookmarks