Prodaje jedan tip kao moj 720€, kao nov bez tacke
Kako je lijep...
Ima li neko još neki predlog za nešto ovako? Može ova boja između zelene emerald i plave, ili plava ona Seikova... To mi je nešto između Seika i Tisota, samo mi se kod Tisota ne sviđa ono T od kazaljke, inača bi mi onaj što je Stevan uzeo bio najljeoši, Seamaster ako se dobro sjećam
Društvo,potreban mi po preporuc sadzija za Doxu zlatnu automatik staru preko 20 godina.
Uglavnom radila normalno,sada ne radi pokrece. Lokalni sadzija rece da nema djelova za neki prsten koji mozda pravi problem da je mehanizam u redu,da treba da se podmaze.
Sent from my XRN 12 Pro 5G using Tapatalk
https://www.leandro-stores.com/item/SNXS79
Ima li neđe da se kupi ovaj sat? Pokušavam da ga pronađem kod nas i u Srbiju ali nema. Proizvodi li se više ili je sad neki novi model?
Na jomashop.com ti je 185 eura
A na Amazon 177 eura
Šta mislite o ovoj seriji Timexa?
https://timex.com/products/deepwater...atch-tw2w81500
Izgleda mi kao jeftinija opcija od Seika i sl. koja liči na njih, a baš sam zadovoljan jednim Timexovim satom koji imam 12ak godina, a ovaj mi se baš sviđa?
A sto znam,nezahvalno je preporucivati.
Ja sam gledao ovaj orient, taman 245 eura
https://a.co/d/15fwgAA
Ako je neko zainteresovan za Speedmaster Moonwatch ili zna nekog da jeste a zeli da plati ispod retail cijene... https://forum.cdm.me/showthread.php?...h-Professional
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Fidel koja je cijena ali molim te ukucaj ovaj sat i referencu da bi nasao isti ovaj sat na portal satova pogledaj cijene i onda mi mozes odgovorit i na PP
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Sa jednog drugog foruma:
Evo, već smo se upustili u avanturu traženja odgovora na pitanje: Šta zaista čini vrhunski sat?
Nadam se da se svi slažemo da ćemo odgovore tražiti u oblasti mehaničkog časovničarstva, koje je neuporedivo kompleksnije, zahtevnije i prestižnije od struje i čipova.
Sa druge strane, sasvim je logično, da se duboko u 21. veku, samo od sebe nudi pitanje: Da li mehanički sat uopšte ima smisla u današnjem vremenu?
Ili u prevodu: Kako opravdati činjenicu da je kvarcni Casio ili jeftin pametni sat za 100 evra nekoliko puta precizniji od 5000 puta skupljeg Patek Philippe Tourbillona sa minutnim repetiratorom?
Neko je negde napisao da je nemoguće zamisliti uspešniju zastarelu tehnologiju od mehaničkih satova. Decenijama su mehanički satovi besmisleni u strogo praktičnom smislu, a ipak su nosioci industrije vredne više milijardi evra. Još apsurdnije je to, što baš ta industrija ulaže milione i milione evra kako bi mehaničke satove učinila preciznijim, iako je svesna da u ovom kriterijumu verovatno nikada neće biti dovoljno da se izjednači sa kvarcnim i pametnim satovima.
Zašto je to tako?
Za početak, ponovo ću citirati vlasnika i generalnog direktora kompanije Patek Philippe, Thierry Sterna, koji je na otvaranju izložbenog salona sa partnerskom kompanijom Vempe u Hamburgu, krajem 2022. godine, za Swiss Watches Magazine, sumirao zanimljiv događaj:
»Prošle godine sam imao sastanak sa klijentima i preduzetnicima u New Yorku. Učesnici su bili iz Appla, Googla i sličnih kompanija. Gledajući im ruke, primetio sam da većina njih nosi Patek Philippe satove. Prekinuo sam predavanje i pitao ih: Gospodo, molim vas objasnite mi. Vi ste stvorili Iphone, vi ste stvorili Apple Watch. Pa zašto nosite Patek?“
Jedan od njih, ako se ne varam, došao je iz Googla, ustao je i odgovorio: Znate, mislim da mogu da govorim u ime svih prisutnih. Volimo Patek jer nas vraća na Zemlju, drži nas na čvrstom tlu. Prava je radost posmatrati nešto za šta znamo da mehanički funkcioniše.“
Tačno je. Ovih 130 do skoro 900 komponenti koje čine satni mehanizam, koji rade u najvećoj mogućoj međusobnoj korelaciji i sinhronizaciji, bez ikakvog veštačkog izvora energije, mere i prikazuju vreme sa tačnošću od 99,9942%, funkcionišu na istom principu već skoro 400 godina.
Ako malo pogledamo oko sebe, koliko uređaja iz tako daleke ili barem mnogo bliže prošlosti još uvek možemo pronaći kao svakodnevne pratioce? Parna mašina je odavno nestala. Možda kompas? Teleskop? Ali to nisu baš uređaji za čestu konzumaciju. Jedino što mi pada na pamet je izum bicikla, koji datira iz 1815. godine. Ali tako složen uređaj kao što je sat, koji je skoro dvostruko stariji, sigurno više ne postoji.
Kada biste jednom od pionirskih časovničara od pre nekoliko vekova, koji je radio uz svetlost sveća, pokazali moderni mehanički sat, tačno bi znao o čemu se radi i ne bi ostao zatečen snagom utiska, jer je osnova njegovog rada, ona koja uzima početnu energiju generisanu iz izvora napajanja, a zatim je distribuira kroz redovite impulse do nemirnice i izlaznog točka, koji kontroliše odmotavanje glavne opruge ili da ga nazovemo punim imenom: zaskočni mehanizam, pronašao i konstruisao engleski časovničar Tomas Mudge, davne 1750. godine.
Devet decenija pre toga, stvorena je još jedna suštinska komponenta svakog mehanizma – balansna opruga, odnosno spirala (Christiaan Huygens, 1675 godina).
Koncept rotora, koji danas predstavlja oruđe za navijanje automatskog mehanizma, stvorio je Abraham Louis Perrelet 1770. godine, tourbilion je pronšao Abraham Louis Breguet, 1795 godine, sistem navijanja preko krunice je delo Johna Arnolda iz 1820. godine, itd., itd.…
I to je to - ili da parafraziram najvećeg časovničara našeg vremena, Francoisa Paula Journa odgovarajući na postavljeno pitanje:
»Šta je preostalo da se eksperimentiše ili izmisli u časovničarstvu danas?
"Mentalno, skoro ništa. Na kraju se uvek radi o kombinacijama: točkovi, poluge, zupčanici, opruge. Naravno, možete se igrati sa nemirnicom, sa mehanizmom zupčanika, ali nećemo izmisliti ništa zaista novo. Časovničarstvo je kao šah: ograničen broj figura, ali nijedna igra nije ista kao druga.“ (Perpetualpassion.com – g.2025).
Tko leti, vrijedi...
Podsjeti me kad je onomad Viktorija Bekam srala kako je potekla iz skromne radnicke porodice, pa je Dejvid nacerao da prizna da je tata vozio u skolu u Rols Rojsu.
Inace, vazda sam postovao Pateka (a i ostale velikane iz Svajcarske) zbog njihovog doprinosa, ali da imam para za bacanje odmah bi isao pravac za Glashutte da vidim da li A. Lange & Sohne ima nesto na prodaju od Datograph Perpetual modela.
Noje je mišljenje da je draž tih mehaničkih satova upravo u tome da malo odstupaju. Kad bi napravili 100% precizan meh. sat ne bi to bilo to. Kao kad se lovjek oduševi mirisom benzina, zvukom ili ne nekim bolesnim ubrzanjem nekog starijeg benzica koji loče u odnosu na neku super preciznu i štedljivu zujalicu ili e-car
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Većina satova mehaničkih (malo boljih) radi +- 1/2/3 sekundi na dan…
Minimalna razlika u cijeni. Možda jedan jednosobni stan na more
Kao malograđanski white colar ostaću privržen statusnim simbolima srednje klase. IWC i neki malo ekstravagantni Zenith za odijela, Breitling za dukserice, plaže i dnevne varijante i neka jeftinija serija Hublota kad me zatrese krizica srednjih i za neki večernji izlazak.
Dovoljno za pristojnu kolekciju.
Kako se na na mrežama kaže "pametnome dosta".
A sve se ovo može na Chrono24 potrgovati lagano za 15-20K, sa sve original box and pappers.
Koliko i neki polovni Tiguan, auto poznat kao sve nešto, a u stvari ništa, koji expesno gubi vrijednost.
Tko leti, vrijedi...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks