Page 10 of 11 FirstFirst ... 67891011 LastLast
Results 226 to 250 of 260

Thread: Razvod(i)..

Thanks Thanks Given 
    2,255
    Thanks Thanks Received 
    5,623
    Thanked in
    2,374 Posts

Znači na tišu ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

2. The Following User Says Thank You to Pasha For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,871
    Thanks Thanks Received 
    8,788
    Thanked in
    4,260 Posts

Quote Originally Posted by Pasha View Post
    Znači na tišu ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Normalno da se ide na tišu ako u tom slučaju onaj roditelj koji plaća alimentaciju nakon razvoda gubi obavezu alimentacije.
    Uhhh, sad stvarno dolazim u iskušenje da pročitam prava i obaveze supružnika koji živi u bračnoj zajednici sa djecom kojima nije biološki otac kao i prava i obaveze roditelja koji plaća alimentaciju u tom slučaju.
    Ajde ako neko ima zakon u malom prstu nek govori, jer mene mrsko čitat.

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
    Last edited by joni; 02-02-26 at 21:06.

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Lijepo je kad se kaze evo sve što imam samo me ostavi, razvodimo se. Ali upravo tada nece ova druga strana da se razvede. Čudo je to, majku mu, ne pomažu pare.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1,084
    Thanks Thanks Received 
    1,426
    Thanked in
    955 Posts

@joni Naravno da drugi muž doprinosi bračnoj zajednici, ujedno time utiče na standard djeteta, ali on nema zakonsku obavezu kakvu ima biološki otac.

Alimentacija je pravo djeteta, i ne prestaje majčinom udajom za drugog. Ne znam odakle vam ta logika uopšte. Biološki roditelj uvijek ima obavezu prema svom djetetu, do navršene 18. godine ili do 26. ukoliko je na redovnom školovanju, neovisno i da se majka 16x preuda.

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    103
    Thanks Thanks Received 
    154
    Thanked in
    75 Posts

what if...
    dvoje se dogovore 50/50
    svako svoj zivot, djetetu nista da fali,
    niko nikom ni centa bez za to dijete, i onda nema ljutnje jel?!!!
    razmisljam onako bzv

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
    been there, done that !!!

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Quote Originally Posted by deejay zeka View Post
    what if...
    dvoje se dogovore 50/50
    svako svoj zivot, djetetu nista da fali,
    niko nikom ni centa bez za to dijete, i onda nema ljutnje jel?!!!
    razmisljam onako bzv

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
    kad su tako slozni ni ne treba da se razvode

8. The Following 2 Users Say Thank You to Zhuangzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,871
    Thanks Thanks Received 
    8,788
    Thanked in
    4,260 Posts

Quote Originally Posted by Lapis Lazuli View Post
    @joni Naravno da drugi muž doprinosi bračnoj zajednici, ujedno time utiče na standard djeteta, ali on nema zakonsku obavezu kakvu ima biološki otac.

Sad si u ovom dijelu malo kontradiktorna a možda i ja ne shvatam ili sam bio nejasan.
    Kad kažeš da drugi muž doprinosi bračnoj zajednici i time i standardu djeteta to ne znači da treba da daje fiksni iznos ili procenat plate svojoj supruzi za pastorčad nego upravo ono što je, recimo radio njihov otac(zajedno sa njihovom majkom) dok je bio u braku. Npr, da kupi sve one banalnosti što navedoh prije, da podigne kredit, zaduži se i kupi veći stan(npr majka je živjela u stanu od 50m˛ sa dvije ćerke iz prvog braka, normalno bi bilo da se njegovim useljavanjem u tu zajednicu to proširi na bar 80-90m˛) da đeci da 50€ za Cineplexx ne bi li ostao sam 2-3 sata sa majkom im u stanu(tu dolazimo do veš mašine i ko ju je kupio-prvi ili drugi muž ) etc, etc.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

a dje je autorka teme, tu je da potpali... vazda li tako biva

11. The Following User Says Thank You to Zhuangzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,084
    Thanks Thanks Received 
    1,426
    Thanked in
    955 Posts

@joni Taj drugi muž nema zakonsku obavezu prema toj djeci, jer su ona odgovornost svojih roditelja. Majka je ta koja treba da brine o njima. Ali to negdje podrazumijeva da i ako se preuda da će valjda bit dovoljno inteligentna da izabere čovjeka koji će je prihvatiti sa djecom, odnosno da se taj drugi neće ponašati kao da ta djeca ne postoje. Hoće li im dat za bioskop je stvar dobre volje, nije moranje. U tom smislu kažem da novi muž doprinosi zajednici, ali samim tim što je izabrao da bude sa ženom koja ima djecu, neće valjda dozvoliti da on sa supružnicom jede kavijar, a pastorčad da dobija paštete.

Tako da, iako nema zakonsku obavezu, donekle ima moralnu jer naravno da odnos i dogovor između tog novog i majke utiče na tu djecu.

13. The Following User Says Thank You to Lapis Lazuli For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,871
    Thanks Thanks Received 
    8,788
    Thanked in
    4,260 Posts

Quote Originally Posted by Lapis Lazuli View Post
    @joni Taj drugi muž nema zakonsku obavezu prema toj djeci, jer su ona odgovornost svojih roditelja. Majka je ta koja treba da brine o njima. Ali to negdje podrazumijeva da i ako se preuda da će valjda bit dovoljno inteligentna da izabere čovjeka koji će je prihvatiti sa djecom, odnosno da se taj drugi neće ponašati kao da ta djeca ne postoje. Hoće li im dat za bioskop je stvar dobre volje, nije moranje. U tom smislu kažem da novi muž doprinosi zajednici, ali samim tim što je izabrao da bude sa ženom koja ima djecu, neće valjda dozvoliti da on sa supružnicom jede kavijar, a pastorčad da dobija paštete.

Tako da, iako nema zakonsku obavezu, donekle ima moralnu jer naravno da odnos i dogovor između tog novog i majke utiče na tu djecu.

Bolje da batalim jer em je kompleksna tema em ja, moja logika i zakon...nismo baš ruku pod ruku
    Npr. Zakonska obaveza i đeca?!?
    Đeca samo do 18 ili 26 maks?!
    Jedan moj stariji kolega znavaše reći: kolko god godina imamo dok su nam roditelji ili jedan od njih živi- i mi smo nečija đeca.

Last edited by joni; 02-02-26 at 22:04.

Thanks Thanks Given 
    1,084
    Thanks Thanks Received 
    1,426
    Thanked in
    955 Posts

Ih, koliko ih ima da djecu prepuste da se snalaze kako znaju i umiju, ne sa 18, nego i ranije. Ima svega.

16. The Following User Says Thank You to Lapis Lazuli For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,831
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Drugari još 36 postovano obrisano kao čisti spam.
    Dopsivanje možete na poruke, viber, whatsapp i slično.

Pošto mi je dosadilo da se ponavljam, i molim da ne spamujete, sljedeće ko krene biće počastvovan odmorom.
    Svi izrazi u mojim postovima su rodno senzitivni.
    Danas još 32 posta obrisano. Ukupno preko 225 ili 9 strana na ovoj temi.

Zhuangzi zbog kostantnog trolovanja i spamovanja će neko vrijeme biti nedostupan na forumu. Bluemoon takođe.
    Žao mi je što me ljudi ne uzimaju za ozbiljno kad ukažem na moguće posljedice ali dobro što je tu je.
    Last edited by hercules; 02-02-26 at 22:38.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    a dje je autorka teme, tu je da potpali... vazda li tako biva
    Tu sam, tu. Ne bih ja da smetam, posebno kad se tema sama od sebe razvija. I kad, i pored 500 000 postova spama, ima 10 strana nebrisanog teksta. Da si ovo pitao prije no si otukao po spamu, možda ne bi bio banovan

Sledeći put se javljam kad mi iskoči nešto iz medija, da temu pogledamo i iz još nekog ugla.

19. The Following User Says Thank You to Mylene For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    884
    Thanks Thanks Received 
    1,314
    Thanked in
    692 Posts

Iskreno ne kapiram kako je moguce da je prosjecna alimentacija 70-80€ a zakon kaze da je minimalna 15% od plate koja je preko 1.000€ opet prosječna.
    Pri tome i nezaposleni su dužni da plaćaju alimentaciju.
    Zar nema sud nacin da utvrdi platu neciju pa da odreze procenat?
    Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.

Thanks Thanks Given 
    1,177
    Thanks Thanks Received 
    2,801
    Thanked in
    1,481 Posts

“Men marry because they are tired; women because they are curious. Both are disappointed...”

Oscard Wilde

22. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    479
    Thanks Thanks Received 
    1,287
    Thanked in
    824 Posts

Citajuci vise studija dolazi se do toga da stupanje u seksualne odnose u tinejdzerskim godinama vuce ka povecanom riziku od razvoda. Kao i broj partnera prije braka. Dalje se uzimaju razni faktori u racunicu, gdje nije toliko bitno je li musko ili zensko, religiozni ili ne i ostalo. Ovaj clanak ukratko:

Summary:
    Women who make their sexual debut as young teens are more likely to divorce, especially if "the first time" was unwanted, or if she had mixed feelings about it, new research suggests. A new study found that 31 percent of women who had sex for the first time as teens divorced within five years, and 47 percent divorced within 10 years. The divorce rate for women who delayed sex until adulthood was far lower: 15 percent at five years, and 27 percent at 10 years.

https://www.sciencedaily.com/release...ce=chatgpt.com

24. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    593
    Thanks Thanks Received 
    1,188
    Thanked in
    870 Posts

Realno. Sto vise partnera to manje "nerava" za druge. Plus sami program od pocetka da partner nije toliko bitan i eto. Da ni ne zagrebemo u tematiku vec smo u deficitu.

Thanks Thanks Given 
    1,084
    Thanks Thanks Received 
    1,426
    Thanked in
    955 Posts

A što takvu studiju za muškarce ne naprave, svakako ranije kreću.

Nego... meni se čini da ti koji ranije stupe u seksualne odnose, ranije stupe i u brak. Bilo da se zalomi trudnoća, bilo da je duga veza, ali primijetih da ti rani brakovi završavaju najčešće razvodom, čast izuzecima.

Baš nedavno ispratih razvod jednog para što su od 13-14. godine zajedno. Danas imaju oko 32-33.. znači skoro 20 godina su proveli zajedno. Praktično su i odrasli zajedno. A malo je vjerovatno da neko ima samo jednog partnera od tinejdžerskog perioda, a da ne dosadi.

Thanks Thanks Given 
    1,177
    Thanks Thanks Received 
    2,801
    Thanked in
    1,481 Posts

Pa dobro, na vrijeme su da nisu tropa za drugu ili treću šansu

Slažem se neđe sa Caesar-om, da se možda prelako odustaje, bar kad su u pitanju odnosi koji imaju nekog vijeka i gdje se ljudi ne makljaju fizički. Kod ovih kraćih, mislim da je samo lijenost u pitanju. Ali ne bih o tome.

Ovo za ove što su "na duže staze, duga veza" (btw odvratan izraz) mislim posebno na momenat kada dođe do "nesrazmijere" u odnosu do kojih, po prirodi stvari, mora doći - jedno u nekom/nekim aspektima "uzleti" u životu (što bi rekao naš narod - krenulo ga/je), a drugi "kaska", i vice versa.
    Obično tu ovi "uzlećeli" uzimaju zdravo za gotovo ove okolo i ne obrnu se da vide dokle je stigao ovaj te malo "kaska". A možda bi samo trebalo uvažiti trenutni tempo kaskajućeg, možda ga prihvatiti jer je dio karaktera/ličnosti, možda motivisati, a možda samo sačekati. Napraviti razliku između životnih aspekata jer ljudi lako zabudale. Koja je onda uopšte poenta boravka u odnosu sa drugim? Odskočna daska za "nešto" pa onda ćao zdravo sa drugim/om ću produžiti dalje, jer znaš mi više ne "rezoniramo"? Sjajno

Druga stvar, vrlo često ljudi nemaju predstavu koliko su im vješto kamuflirane potrebe. I koliko, vrlo često, te potrebe nisu stvar druge osobe, ili da im dozvola za ispunjenje te potrebe ne treba od momka/cure/muža/žene. Međutim, ukoliko se ispostavi da neka vaša potreba ugrožava odnos onda naravno to treba iskomunicirati i naći neku drugu opciju, izmisliti je ili je prerasti/promijeniti se ukoliko je zrenulo. Jer onaj kome je nešto bitno (partner i odnos sa njim) uložiće trud u to. Jer vas vrednuje. Onaj kome nije bitno - neće i to je svakako legitiman razlog za razlaz - tuđa potreba preko koje se ne može i/ili ne vrednovanje osobe s kojom smo u vezi.

Tako da, u neko doba u odnosu postane zaista degutantno da molite za minimum svog minimuma i samo gledate ponašanje osobe, ono dosta govori. Pa se ili iskomunicira ili ne. Ovi što imaju trajanja, po meni, griješe ako ne iskomuniciraju i tu vidim ono Ceasar- ovo - lako se odustaje.

"Love grows when both people show up, not when one person carries the entire relashionship", tako nekako.

U odnosu postoji i podjela uloga. Pa onda i svaka osoba individualno je nosilac xx uloga. Ko umije da snimi te stvari, na mikro i makro planu, porodice kao takve, uže i šire, razaznaje vrijednosti koje su tu neka pokretačka energija, lajtmotiv, njegovo mjesto pod suncem, i pronalazi zadovoljstvo u svemu tome... što sam odnos čini interesantnim, a onda i sve odnose u porodici na gomilu. Veća je odgovornost, pa samim tim i uslovljenost, jer puno ljudi možete razočarat'.

I u teoriji, ovi uslovi su neka osnova, i lijepo zvuče, i svi ćete ih prepoznati, ali ukoliko u porodici ne postoji energija "lijepka", sve ovo pada u vodu.
    Ide se na individualizam, izolovanost, usamljenost... što nije ni loše ni pogrešno, da se razumijemo. Opet skroz legitimno, možda čak i lakši život, jer odnosi su stvarno komplikovana rabota (mislim na porodicu kao organizam).

"Samo" treba bit na čisto sa sobom koji od ta dva puta je vaš put. Jer vrlo često ljudi ulaze u odnose nonšalantno, a da ne znaju koji je njihov put, niti se trude da saznaju ili saznaju do pola, a ne ulažu ni da saznaju kakva je situacija po tom pitanju na drugoj strani. A opet, bem li ga, svak ima pravo i da promijeni mišljenje 3,4 puta u životu ako ga volja oko toga činjeti. Svakako, dosadno ne može bit'
    Last edited by tigrovo_oko; 11-02-26 at 10:04.

28. The Following 3 Users Say Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,771
    Thanks Thanks Received 
    8,304
    Thanked in
    4,071 Posts

Kako volim kad se ovako fino raspišeš.
    Ne zbog samog pisanja, naravno, već zato što ti je svaka na mjestu.
    Brak/porodica pa I veza su ozbiljne stvari i kad se odlučite da uđete u to onda se tome treba ozbiljno i posvetiti. Potruditi se oko toga kao i oko svega čemu treba ozbiljan i požrtvovan pristup. Ljudi se zalete bez puno razmišljanja i onda kukaju. Pa da li je moguće da o tome niste ranije razmišljali? Da niste videli tako očigledne stvari? Mada mislim da je i dosta nepamtnog naroda. Čak sam i ubijeđen (na primjerima koje poznajem) da je glupost najveći razlog loših brakova.
    Ja sam sa suprugom zajedno evo već 18 godina. Što znači da smo dosta mladi počeli. Bilo je tu svega, više onog "lošeg" sa moje strane, moram priznati, ali šta ću, to sam ja. Ali nikad nismo odustajali jedno od drugog, već davali dosta da to uspije i kad se činjelo da imamo problema koji su veliki. Kad nam se razmišljanja o budućnosti nisu poklapala. Što takođe zna da bude ozbiljan problem. Upravo ovo gdje kažeš kad jedno možda preskoči drugo, ali i tu treba prikočiti i osvrniti se. Uglavnom, pamet u glavu i sve to bude dobro.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

30. The Following 2 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,177
    Thanks Thanks Received 
    2,801
    Thanked in
    1,481 Posts

Ne znam što mi bi, kevemi, što bi rekao pecaroš

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Ljudi ulaze u brak sa očekivanjima. Kakva greška. Ne samo u braku vec i svemu drugom nada i ocekivanja su recept za zaeb. Nikad se ne ostvare. Sjetimo se ko je izasao poslednji iz Pandorine kutije. Konvencionalno tumacnje je da je nada izasla da sve ublazi, a ja mnim kao poslednje najvece zlo. Neko shvati ovu istinu ranije ili tokom braka, i eliminise ili koriguje ocekivanja, a neko ne i vidi to kao razlog za razvod. Nada se da ce mu bit bolje. Opet se nada i živi ponovo budućnost koje nema i pati od proslosti koje isto tako nema. I tako dan za danom pred kockastim ekranom…
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    243
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Na pocetku treba samo pozeljeti srecu, a slavlje ostaviti za kraj. Sreca je i sto uvijek moze popravni.

Thanks Thanks Given 
    1,177
    Thanks Thanks Received 
    2,801
    Thanked in
    1,481 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ljudi ulaze u brak sa očekivanjima.

Da stavimo očekivanja kao sekundarnu stvar - primarno bi bilo zapitati se, jesmo li ljudi? Ljudi koji su sposobni da funkcionišu samostalno, a na koncu i sa tim nekim drugim, zajedno?
    Ko ih uči tome danas - kako postati od dječaka muškarac, kako postati žena od djevojčice?

Ako ima 18+, situiran/a, auto, posao - čini li ih to primjercima koji zavređuju poštovanje da se uopšte uzmu u obzir kao potencijal za formiranje svoje porodice u nekoj široj zajednici?
    Nekad se to poštovanje sticalo, ali ne kroz predmete i posao, nego kroz sposobnosti, vještine, izvršavanje zadataka, disciplinu, empatiju i sl... onda i to sazrijevanje i vakat za brak/porodicu, šta već ko želi, dođu s manje panike i očekivanja.

Da napravim osvrt i na stariju generaciju, a posebno na dosta čest momenat - žene koja ćuti i trpi a trebala bi "glavu" da mu otvori ako smatra da ima s čime - i đe sve to pride gledaju đeca pa zauzimaju strane i formiraju mišljenje o svijetu/odnosima... ne mislim da bi razvod u tim situacijama popravio stvar.
    Dosta čest problem je bio "samo" u tome što je nezavisnost žene bila upitna pa se izbjegavao konflikt. A ima i nezrelih lujki koje misle da će izduravanjem u ćutanju i tihoj ljutnji koja se rasteže na dane, nedelje... poslati nekakvu poruku, koju gospodin treba da shvati, a to se često ne desi
    Do konflikta mora doći, posebno ih ima đe je priroda spojenih temperamenta različita među dvoje, i djeca treba da vide (uslov je da se ne graje/vrišti/lomi ili ako je jednome do toga bolje i prećutati trenutak, izgoret, pa ladne glave sjesti i sve taka taka izreferisati i konfrontirati se) da je i konflikt normalna stvar, dio života i da nauče na koji način se isplivava iz istog i dolazi do nekog rješenja. Ako smo ka rješenjima okrenuti.
    Ako nismo, nego oćemo da bude kako smo mi zamislili a drugi da nam klize niz dlaku...e to je onda već nešto drugo.

Extra veli da je narod glup, ima toga, ali ipak mislim da je više do toga što je lijen i anesteziran, kroz mnogo aspekata, iako svi misle da sve znaju.
    Ko i šta, sve umrtvljuje i anestezira ljude danas? Rade li im o glavi ili to čoek sam sebi čini?

Baš prije neku noć, sjedim u društvu i povede se priča o poslu a kroz posao i o muškarcima/kolegama, đe muška osoba konstatuje da, citiram: "kad sam neđe u društvu i dođe ili treba da dođe osoba za koju znam da tuče ili je tukao ženu ili đecu (dokumentovano, ležao u žSpu) odmah idem odatle. Ne želim da me vide sa takvima". Iznenadi me čovjek, pozitivno.

Pa, birate li s kim sjedite u toku dana? Koliko dobro zaista znate one s kojima sjedite? Retoričko je, ali svakako u vezi sa temom.
    Last edited by tigrovo_oko; 13-02-26 at 08:26.

35. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Jednom mi drug reče da mu žena ne zbori s njim već 3-4 dana i zaključi "počinuo sam".

37. The Following User Says Thank You to Tica For This Useful Post:

Page 10 of 11 FirstFirst ... 67891011 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)