Kakav je kvalitet gradnje kod Admirala?
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
LD Gradnja, odnosno Stambeno, rade preko puta ovih 2500 €/m2. U Admiral je 2800.
Sent from my SM-A346B using Tapatalk
Meni rekose garazno 18000 haha. Stanovi od 2700 do 2900. Ako bi napravili ovo zelenilo unutar kompleksa, bilo bi fenomenalno ali i City kvart je imao zelenilo na projektu.
Kad je Čelebić prodava City Kvart prije 20+ godina bile su tu nacrtani škola, vrtić, dom zdravlja, blizu i nova gimnazija.
Od svega toga će se da posle 20+ godina izgradi crkva najprije.
Tako, da budite oprezni sa obećanjima i parkovima. I da... održavanje...
Tko leti, vrijedi...
Адмирал треба у пројекту већ сад скубат сво то зеленило и убачит цркву шљаштећег дезена. И одмах дић цијену 500€ по квадрату.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Ja ne znam ko kupuje ove stanove na ovakve cijene.
Nemaju vrijednost ni 30% kao one žvake što su nekad bile 5c ti ih sad prodaješ 50€ e takvo je stanje.
Iskoči mi stan 70m2 u Siti Kvart 250hiljada.
Porasle plate 100%, porastao kvadrat 100%. A što ste očekivali, da porastu plate, a cijene ostanu iste.
I da smuvate žensku sa pločicama i pridornim čvrstim peticama iznad pločica. Oće to...
U svemu su najbolje prošle banke i građevinari. A ne no će sirotiLJa.
Tko leti, vrijedi...
Nidje ti veze nema ta matematika..
Prosjecna plata 1000 eura, cijena kvadrata oko 4000$, ni da smo u USA jbm ti..
A plata tamo 4-5 puta veca..
Realnost je da zivot u CG nikad nece biti bolji zbog samovolje oligarha, da imamo plate 2000 eura, probali bi kvadrat da prodaju 5000-6000€ , samo da bi se covjek grcio od prvog do prvog..
Gradjevinari i banke su uzele kajmak, a ko sada uzima stan na kredit ima da kuka za par godina..
Btw, cesto navode kao opravdanje za skok cijenu rada 🤣 cijena radne snage u ukupnoj racunici zgrade ne iznosi preko 10% max 15% ukupne investicije..
Last edited by Jovan21; 02-02-26 at 08:24.
Teorija cijena, ispit na drugoj godini bio kad sam ja studirao.
Dohodovna elastičnost cijena, ispitno pitanje.
Dobra koja se ne mogu uvozno supstituisati imaju visok stepen korelacije sa rastom/padom dohotka.
Nekretnine ne mogu da se uvezu.
One su školski primjer dohodovno elastičnih cijena.
Prosječna plata porasla sa 500 na 1000, kvadrat porastao 100%.
Ljudima porasla kreditna sposobnost generisala se veća tražnja i skočile cijene.
I u pravu si. Da ode prosječna plata na 2000, ne da bi pokušavali nego bi lagano prodavali po 5-6.000€.
Jbg… nema pločica i prirodnih petica
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Iako se ne slazem sa time da je skok plata ni blizu glavnog razloga skoka cijena nekretnina, cinjenica je da itekako doprinosi tome. Glavni razlog je postojanje potraznje i volja da se kupuje (ma koliko-toliko) po trenutnim cijenama, a tu prednjace non MNE drzavljani (kako iz regiona, tako i sire).
Onaj ko sad uzima stan na kredit nema sta da kuka ako sa tim rijesava stambeno pitanje. Osim ako ne mislis da ce neko magicno cudo da se desi te preko noci padnu cijene za 50%? A ako to mislis, osvrni se na zadnjih 4-5 godina i vidi kako se ta prica konstanto provlaci al' cijene ne padaju.
Znam da bi svi mi voljeli da sa vecim platama mozemo da kupujemo nekretnine po cijenama koje su bile prije 2019/2018, ja prvi bih, ali to nema sanse da se desi.
Plate prate i cijenu m². Okvirno 2 plate ~ 1m²
2000 do 2005 - prosječna plata 150€ do 200€ a m² 400€ do 500€
Ruski bum (sjecaju se svi kad ruski kupovase) 2006. Do 2008 god prosječna plata 350€ do 450€
Ali m2 oko 1500€
Tada je trebalo 4 do 5 plata za jedan kvadrat. To je bio klasični nekretninski balon vođen stranim novcem, a ne domaćim platama.
2010 do 2019. Zlatno doba. Tad smo imali prosjecne plate 480€ do 520€ a m² oko 1000 do 1200€
Post Covid i Evropa sad Era 2022 do 2026 prosjecna plata 850€ do 1000€ a m² između 1800€ i 2000€
P.S. kad se kvadrad na 1000€ vrati....
Kvadrat je izmedju 1800 i 2000e mozda u Petnjicu
Fora je u tome sto po postojecim cijenama ,neko ko uzme kredit na 25-30 godina na 5% kamate, njega taj kvadrat ispane duplo..
Mozemo li zamisliti da ce cijene kvadrata na Starom Aerodromu za 25 godina biti 5000-6000 eura..
Koliki mi to prostor imamo da nam se plate uvecaju kad nemamo nikakvu proizvodnju,samo presipanje iz supljeg u prazno..(Bugarska I Rumunija su u EU ,tek su sad dosli na platu iznad 1000 eura)
Evo vidjecemo kad udjemo u EU koji to Njemac,Holandjanin,Francuz ce doci da zivi na Zabjelo,S.Aerodrom ,City kvart..(ako budu kupovali kupovace po Boki,Durmitoru,oko Skadarskog).. S druge strane mislim da ce broj tih stranaca ,poput Turaka , Rusa ,Ukrajinaca ,koji peru pare,da se svede na mnogostruko manje brojke..
Btw mene odusevljavaju nasi ekonomisti, pa i 95% sugradjana,koji zastupaju tezu ''nikad vise'', ''samo ce da raste'', kao da se nikad u istoriji nije desilo da trziste nekretnina pukne.. I uvijek idu u krajnost ,da se pod pucanjem smatra ,da ce da se vrate cijene na 1200Vrlo vjerovatno da se nikada nece vratiti na 1200, ali ne moze ni dugo da drzi da raspali Konik,koji prodaju kao Stari Aerodrom, prodaju po 2500-3000..
Ali,zivi bili pa vidjeli..
Nekretnine kod nas su roba koja sluzi da se parkiraju pare, bilo da su stecene legalno ili nelegalno. I zakonska regulativa to podrzava.
Kad bi se nekretnine gledale kao sredstvo u kojem ce neko da zivi, druga bi bila zakonska regulativa, ne bi se ovoliko gradilo, ne bi drzava dozvoljavala strancima da kupuju, i samim tim bi cijene bile manje.
Najnoviji PUP predvidja betoniranje cijele drzave. Milioni kvadrata stambenog i komercijalnog prostora. To odgovara samo drzavi i investitorima, jer po postojecoj zakonskoj regulativi se stimulise gradnja da bi se banana drzava finansirala. Drugacije mi ne mozemo da opstanemo da namirimo sve racune, penzionere i drzavne uhljebe. Ko ovo ne vidi, nije bas poznavalac ekonomije
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Ajd onda konkretno reci, na koliko to "moze da padne"? Sumnjam da iko ovdje vjeruje da cijena moze da raste u nebesa, neka korekcija ce se desiti (kad tad) ali jel' stvarno vjerujes da to moze biti vise od 20-30%? Ne zezaj molim te.
Jos jednom, onome ko je u mogucnosti da placa kredit a nema rijeseno stambeno pitanje, vrijeme za uzimanje kredita je ODMAH i tako je uvijek bilo.
Po mom misljenu, cijena kvadrata na S.Aerodromu, dje zivim citav zivot, ne bi smjela biti preko 1900-2100 ..
A izreda za manje kvadrature hoce oko 2500-3000€, cak i za vece cesto je oko 2700..
Par primjera, Bemaxova zgrada 8-8, u izgradnji 1850, 2 godine kasnije, hoce da je prodaju 3300 na 70m2. 😂
Zgrada u kojoj stanujem, placam 220 eura kiriju za nenamjestenih 39 kvadrata, sreca pa imam svoje stvari. Komsija koji ima isti stan hoce da ga proda za 115k ( na 20 godina da uzmem taj stan, mjesecno bi kamata banci bila veca od trenutne kirije narednih 12 godina. Kapiram ja da novac gubi vrijednost, kirija ce se povecati, ali za 12 godina eej, sta bi bilo da je racunica 25-30 godina, plus citav zivot da otplacuje covjek jednosoban stan)..
Btw kvalitet novogradnje je cesto teski krs, tako da s obzirom na trenutno stanje, pristalica sam da covjek napravi kucu..Bolje 80-100m2 i finansijska sloboda nego 40 kvadrata a da ti stalno visi mac iznad glave..
Ne bi ga platio sad 3000+ po kvadratu pa da imam sto hiljada mjesecno, kucu napravis kao gospodin, moze se nac plac i dalje samo treba pokucati na par vrata ne gledat ove oglase. A kucu mozes da napravis za pristojne pare, ne naravno kod ovih sto rade kljuc u ruke jer deru, nego se malo iscimati. Plus ako si dokon mozes puno toga sam da uradis, jer je sve dosta jednostavno, a prave nauku od svega
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks