Quote Originally Posted by wulfy View Post
Samoizolacija, valjda, slušam par puta ovog predstavnika prevoznika i ništa mi nije jasno. Evo par teza:
- Šengen je izgubio smisao jer nema protoka ljudi i roba. Hm, ipak ima jedna mala ,,sitnica", mi smo van šengena i šengenska pravila se samim tim ne odnose na nas.
- računaju nam u tih devedeset dana i stajanje na granici. Naravno, jer to je jedina granica (CG/HR, BiH/HR, SRB/HR, SRB/HU, SRB/RO, SRB/BG) između nas i šengena i pošto ne pripadamo šengenskoj zoni normalno je da ima više kontrola.
- vlada nije ništa preuzela po ovom pitanju. Šta, realno, vlada može uraditi? Uložiti protest? Protest koji nema smisla jer je ovo odluka svih članica šengena. Može jedino da ubrza put ka šengenu/EU.
- vlada je sklopila sporazum sa Njemačkom o priznavanju vozačkih dozvola te će nam na taj način otići vozači u Njemačku, a mi ćemo morati zapošljavati (jeftinu radnu snagu) iz Azije. Ja lično, ako bih se vratio vožnji kamiona, vratio bih se da to radim u Njemačkoj nego ovdje pod uslovima većine poslodavaca.
- poneki put izgubimo čitav dan jer vozač ne smije da vozi nešto malo preko osam sati. Upravo se vraćam na prethodnu stavku. Dakle, smeta što se striktno sprovodi zakon o pravima radnika (a koji direktno znači i bezbedniji prevoz).
- akcize i povraćaj PDV-a. Ovo jedino ima smisla i adresa je vlada i ovo bi trebala biti suština protesta, a ne ovo predhodno nabrojano. Jednostavno nema efekta, osim ako ne želimo da se samoizolujemo dodatno.

Sent from my Motorola 8400
Hvala ti si to detaljno napisao u suštini je tako nešto bila i moja pretpostavka.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk