Page 127 of 142 FirstFirst ... 2777117123124125126127128129130131137 ... LastLast
Results 3,151 to 3,175 of 3541

Thread: Snovi

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

Quote Originally Posted by tigrovo_oko View Post
    Paradoks je da smo budniji prema sebi dok spavamo, nego kad smo budni. Čim se probudimo odmah padamo u san. Veli Jung. Vazda nas nešto ometa, nabijamo obaveze, nove prilike i mogućnosti, a time samo gubimo uvide, nismo budni spram naših suptilnijih osjećanja i nekog znanja.
    I slažem se sa njim, treba zapisivati snove, pa ih tumačiti, nevjerovatno što sve može čeljade naučiti o sebi.

Nego da vas pitam - sjećate li se svog prvog sna ili snova (ako su vam išli na repeticiju)? Jeste li kad razmišljali bogz čega to pa tumačili naknadno?

Dešavao se, veli Jung, da djeca sanjaju snove (pa čak i košmare) svojih roditelja, pa da kad najzad roditelj krene da spava i sanja djetetu isti prestanu? Impresivno.
    Ja sam dug period vremena imao takvo prokletstvo gdje u toku dana nasumično se prisjetim jednog sna ili više njih što sam ih sanjao prije 3,4 ili više godina, ili se desi nešto što me podsjeti na taj neki san što sam sanjao, a čim se prisjećaš tako nečeg to onda ne možeš ni zaboraviti, jer ga non stop prebačaš i podsvijesti u svijest.
    Najjače je kad se ujutro probudiš i ne pridaješ nikakav značaj snovima, odma ih zaboraviš i nemaš problema .

I dan danas mi se to ovo dešava, ali u manjoj mjeri. Pretpostavljam da mi temporalni režanj više ne radi kao singerica, što je inače simptom ADHD-a, ali ne mora da znači da ako ti temporalni režanj radi pojačano da je isključivo u pitanju ADHD. Ali uglavnom taj dio mozga koji se zove temporalni režanj je pojačano aktivan dok sanjaš, mada on radi isto i kad se prisjećaš nečega, kad se moliš itd. Kod osoba koje imaju ADHD, Frontalni režanj slabije radi (Njegova funkcija uključe donošenje odluka, kontrolu emocija, kratkotrajna memorija, i niz drugih funkcionalnih karakteristika), i onda Temporalni preuzima primat, pa ćeš primijetiti da dosta tih ADHD pacijenata imaju neke nadljudske sposobnosti, tipa da pamte slike, situacije itd. do detalja, da su previše kreativni, i ovako neke stvari da pamte snove itd.

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

A ništa neki primjer sna i tako to - stidni ste?

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

A ništa neki primjer sna i tako to - stidni ste?
    Putin kad putuje u druge države nosi sa sobom posebnu šolju u koju vrši veliku nuždu. Ovo se radi da ne bi mogli njegovi neprijatelji da analziraju njegovo zdravlje i da onda u odnosu na to steknu neki uvid u odnosu na koji bi mogli da donose odluke na njegovu štetu. Npr. ako vide da je zbog povećane količine određnih supstanci u izmetu to znači da je on anksiozan, onda mogu da pretpostave da rat u Ukraini ne ide baš po planu i onda mogu da izvrše pritisak na bojnom polju, ili da isplaniraju teroristički napad ili ustoličenje marioneta na vlast i druge akcije. Znači on to radi iz bezbjedonosnih razloga.

Snovi koji se ponavljaju obično su poruke podsvijesti o nečemu bitnom, što nije samo privremeno, nego je duboko ukorijenjeno u podsvijesti. Ja mislim da iz ovog razloga što Putin krije izmet, ne treba pričati snove ovako u etar gdje svako može da ih pročita, jer ako tvoj neprijatelj može da ih adekvatno rastumači, onda može da stekne uvid u tvoju psihološke slabosti i jasnije definiše tvoj psihološki profil, i da onda kroz razna zlonamjerno-manipulativna djelovanja eksploatiše slabosti itd. Tako da ću ja nositi svoju šolju sa snovima sa sobom, i kenjati u nju kad god sanjam nešto haha.
    Last edited by Solid; 23-12-25 at 15:06.

4. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Hahahahhaha čudim se prvo okle Putin u ovu priču, ali ok - prihvatam ti tu nekakvu tezu.

Sad se i ja predomislih, mislila sam napisati moj i površno i Jung-ovsko tumačenje istog, ali dobro budimo ozbiljno suzdržani i držimo se neuronauke ondak :P

6. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Hahahahhaha čudim se prvo okle Putin u ovu priču, ali ok - prihvatam ti tu nekakvu tezu.

Sad se i ja predomislih, mislila sam napisati moj i površno i Jung-ovsko tumačenje istog, ali dobro budimo ozbiljno suzdržani i držimo se neuronauke ondak :P
    Napiši ja bih voljela da pročitam.

Elem u posljednje vrijeme basš sanjam majkine roditelje koji nisu više živi i onaj stan sa raznim nabojem emocija i neobičnim situacijama.A sinoć i osnovnu školu kako idem kroz hodnike i nailazim na neke ruševine i kako je onda ogromna kao nekakav arhiv. Ja se inače snova najviše sjećam po tome kakvu mi emociju nešto u njima izaziva.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

8. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

Iznesi ti slobodno. Ako si recimo od onih ljudi koji svaki svoj životni momenat fotografiše i kači na društvene mreže, i na taj način daješ na uvid svima sve informacije iz svog privatnog života, onda ti ni ovo ne predstavlja problem da ispričaš snove?

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Paradoks je da smo budniji prema sebi dok spavamo, nego kad smo budni. Čim se probudimo odmah padamo u san. Veli Jung. Vazda nas nešto ometa, nabijamo obaveze, nove prilike i mogućnosti, a time samo gubimo uvide, nismo budni spram naših suptilnijih osjećanja i nekog znanja.
    I slažem se sa njim, treba zapisivati snove, pa ih tumačiti, nevjerovatno što sve može čeljade naučiti o sebi.

Nego da vas pitam - sjećate li se svog prvog sna ili snova (ako su vam išli na repeticiju)? Jeste li kad razmišljali bogz čega to pa tumačili naknadno?

Dešavao se, veli Jung, da djeca sanjaju snove (pa čak i košmare) svojih roditelja, pa da kad najzad roditelj krene da spava i sanja djetetu isti prestanu? Impresivno.
    Ja se sjećam bila sam baš mala i bila je to Kiki bonbona.U to vrijeme si je mogao dobiti samo u specijajlnim trenucima.I sebe se sjećam kako smješna situacija bilo mi je tako stvarno da sam je poslije tražila po krevetu mislim da sam tad prvi put skontala da sanjam.A sanjamo svi još kad smo bebe bili. Ali, zanimljivo ti je pitanje svakako.

Thanks Thanks Given 
    1,484
    Thanks Thanks Received 
    5,924
    Thanked in
    2,789 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Ja sam dug period vremena imao takvo prokletstvo gdje u toku dana nasumično se prisjetim jednog sna ili više njih što sam ih sanjao prije 3,4 ili više godina, ili se desi nešto što me podsjeti na taj neki san što sam sanjao, a čim se prisjećaš tako nečeg to onda ne možeš ni zaboraviti, jer ga non stop prebačaš i podsvijesti u svijest.
    .
    Ne razmišljam nešto o snovima kad ustanem ali povremeno u toku dana mi iskoči rendom san za koji često nisam siguran da li je iz prethodne noći, negdje iz prošlosti ili stari san opet repriziran.

Nedavno sam pročitao članak gdje se kaže da većina ljudi ne sanja svoj mobilni telefon. Tad sam se pronašao u tom istraživanju, ali ne zadugo.

Sanjam da sam na aerodromu koji izgleda poput svemirske stanica s osobljem u outfitu iz mentalne ustanove. Negdje putujem... ali kako tražim gate tako radnja prestaje da ima veze sa putovanjem i aerodrom se polako pretvara u duge hodnike bezveznog hotela. Sve vrijeme držim telefon koji je na 1%, nigdje punjača... Kucam poruku, izlaze pogrešna slova. U prolazu upoznajem neke ljude koji stoje nešto čekaju i napune mi telefon

Poslije sam u nekoj prirodi, zelenilo, sunčevi zraci prodiru kroz krošnje drveća i generalno je sve relax
    The more things change, the more they stay the same.

12. The Following 2 Users Say Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Iznesi ti slobodno. Ako si recimo od onih ljudi koji svaki svoj životni momenat fotografiše i kači na društvene mreže, i na taj način daješ na uvid svima sve informacije iz svog privatnog života, onda ti ni ovo ne predstavlja problem da ispričaš snove?
    Mogu slobodno jer sam nebitna u odnosu na Putina, je8o taj život

E, ja sam kad bacim film retroaktivno kao mala baš imala dosta često repeticiju sna u kome propadam, padam, padanje sa litice, kroz provaliju i vazda mi je to bilo čudno. Mislila sam tada da je zbog toga što spavam na krevetu na sprat pa me zapalo tako. A i prpa me od visine ono ne volim se primicat litici. Tako da eto, sad vi vidite što kažu Jung i Frojd o padanju, pa da vidite kako možete doskočiti maloj tigrici u tirgu

14. The Following 2 Users Say Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

To ti je dobro, to ti predstavlja neki razvoj, i rast itd.. Mada to je moje neko viđenje. Za jungovo viđenje možeš direktno da pitaš ChatGPT ili DeepSeek da ti rastumači.
    Jesi ti žensko?
    Last edited by Solid; 23-12-25 at 15:46.

Thanks Thanks Given 
    1,484
    Thanks Thanks Received 
    5,924
    Thanked in
    2,789 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    A sinoć i osnovnu školu kako idem kroz hodnike i nailazim na neke ruševine i kako je onda ogromna kao nekakav arhiv.
    Jednom godišnje sanjam kako imam ispit (iako sam diplomirao prije oho ho godina) i onda se ispriječe sve sile prirode da se ili zakasni ili ne pronađe kabinet, ili dobiju pitanja za koja nikad čuo ili otkaže sposobnost pisanja.
    The more things change, the more they stay the same.

17. The Following User Says Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

u moru opcija danas, pri zdravoj i čistoj svijesti (uslovno rečeno) izjašnjavam se kao ž. Tako se i nosim.

19. The Following 3 Users Say Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Ne razmišljam nešto o snovima kad ustanem ali povremeno u toku dana mi iskoči rendom san za koji često nisam siguran da li je iz prethodne noći, negdje iz prošlosti ili stari san opet repriziran.

Nedavno sam pročitao članak gdje se kaže da većina ljudi ne sanja svoj mobilni telefon. Tad sam se pronašao u tom istraživanju, ali ne zadugo.

Sanjam da sam na aerodromu koji izgleda poput svemirske stanica s osobljem u outfitu iz mentalne ustanove. Negdje putujem... ali kako tražim gate tako radnja prestaje da ima veze sa putovanjem i aerodrom se polako pretvara u duge hodnike bezveznog hotela. Sve vrijeme držim telefon koji je na 1%, nigdje punjača... Kucam poruku, izlaze pogrešna slova. U prolazu upoznajem neke ljude koji stoje nešto čekaju i napune mi telefon

Poslije sam u nekoj prirodi, zelenilo, sunčevi zraci prodiru kroz krošnje drveća i generalno je sve relax

Koliko sam imala sličnih snova, bizarnih sa tom tematikom ludom, đe sve u zadnji minut nevjerovatni izazovi iz kojih izlaza nema a onda mozak smisli neku nerealnu opciju za prelazak na sledeći nivo ludila i na kraju kad treba da budem "uhvaćena" probudim se

Dal je pod uticajem serija i filmova I žanra koje sam tada gledala, ali sad nešto razmišljam da sam zapisivala i tumačila ozbiljno, možda sam sebi mogla prekratit' bar jednu godinu lobotomija....

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

u moru opcija danas, pri zdravoj i čistoj svijesti (uslovno rečeno) izjašnjavam se kao ž. Tako se i nosim.
    To je stvarno zaje*ano. Ta Woke kultura je napravila takvu atmosferu da bi čovjek mogao saznati tačno o čemu se radi treba da postavi ovako neko debilno pitanje "jesu li ti hromozomi xx ili xy?"

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Mogu slobodno jer sam nebitna u odnosu na Putina, je8o taj život

E, ja sam kad bacim film retroaktivno kao mala baš imala dosta često repeticiju sna u kome propadam, padam, padanje sa litice, kroz provaliju i vazda mi je to bilo čudno. Mislila sam tada da je zbog toga što spavam na krevetu na sprat pa me zapalo tako. A i prpa me od visine ono ne volim se primicat litici. Tako da eto, sad vi vidite što kažu Jung i Frojd o padanju, pa da vidite kako možete doskočiti maloj tigrici u tirgu
    Hahaha i ja sam spavala na krevetu na sprat s tim da se nisam toga plašila znala sam i stepenice da ne koristim jer mi je dosadno no da skočim na bratov krevet kad on nije u njemu naravno. Ali, liftove sam recimo znala da sanjam u stresnim situacija da se zaglavim onda mi je majka kako sam joj pričala za liftove rekla da sam jednom ostala sama kao baš mala naglo se vrata zatvorila dok su svi izašli.Možda je sve to u podsvjesti kad nismo mogli sa nečim da se izborimo kao mali baš mali.E hvala na otvaranju ove diskusije baš lijepa tema.

23. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Kad pomenu liftove - mislim da nijedan novi lift, panorama ili šta već, ne može da ti odradi fleshbackove raznorazne kao stari, rasklepani, razdrndani, polomljenog stakla lift sa limenim vratima i još ona dodatna dvokrilna unutrašnja. To kad đe u neku staru zgradu uđem, na sopstveni rizik, uđem kao u time machine
    Last edited by tigrovo_oko; 23-12-25 at 16:01.

25. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Kad pomenu liftove - mislim da nijedan novi lift, panorama ili šta već, ne može da ti odradi fleshbackove raznorazne kao stari, rasklepani, razdrndani, polomljenog stakla lift sa limenim vratima i još ona dodatna dvokrilna unutrašnja. To kad đe u neku staru zgradu uđem, na sopstveni rizik, uđem kao u time machine
    Hahahah još miomirisi.Nije ni čudo što je našim generacijama lift košmar.

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

To ti je dobro, to ti predstavlja neki razvoj, i rast itd.. Mada to je moje neko viđenje. Za jungovo viđenje možeš direktno da pitaš ChatGPT ili DeepSeek da ti rastumači.
    Jesi ti žensko?
    Vidiš, nemam ti tu app, a bogami ni naviku da razgovaram sa njima u vezi ovakvih tema, nešto idem na knjigu ili u sebe. Mogla bih za onaj mi san viđet s njima što mi vele možda sam nešto i fulala, a možda i njih zbunim
    Ljetos sam tako viđela nešto u moru, i kako ima na Google ona kamera da slikaš i kaže ti što je, fotkah ali more fotku napravilo blur i čini Google može biti morska sasa, može biti koral, može ovo može ono... e toliko i ja znadoh

28. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,134
    Thanks Thanks Received 
    1,610
    Thanked in
    605 Posts

AI umije odlično da ti protumači san - samo mu kažeš da zamisli da je psiholog, a ne baba iz komšiluka. Makar meni je oči otvorio nakon što sam se prestravio od jednog sna sa trulim mesom Usput vidiš da psihološko tumačenje veze nema sa naarodnim vjerovanjima.

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,504
    Thanked in
    1,014 Posts

tumacenje je gubljenje vremena, tacnije tumacenje ne postoji.

postoje samo price u koje neko povjeruje

Thanks Thanks Given 
    1,636
    Thanks Thanks Received 
    1,738
    Thanked in
    1,403 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    tumacenje je gubljenje vremena, tacnije tumacenje ne postoji.

postoje samo price u koje neko povjeruje
    Ovo je u istoj ravni sa "Emocije ne postoje"

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Quote Originally Posted by Tica View Post
    AI umije odlično da ti protumači san - samo mu kažeš da zamisli da je psiholog, a ne baba iz komšiluka. Makar meni je oči otvorio nakon što sam se prestravio od jednog sna sa trulim mesom Usput vidiš da psihološko tumačenje veze nema sa naarodnim vjerovanjima.
    Da ali ona je u pravu naročito u ovom slučaju sa tim se ne bih baš ni ja igrala sa AI. Mislim ako uzmeš da su snovi početak ozbiljni u izučavanju psihoanalize.Mislim da je sebe najbolje osluškivati.

Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,504
    Thanked in
    1,014 Posts

pa jes,

ne moze neko da tumaci tvoje emocije

ali to postoji i osoba je dozivljela, sta znace emocije...sigurno nisu tako jednostavne za protumaciti

Thanks Thanks Given 
    1,152
    Thanks Thanks Received 
    1,471
    Thanked in
    986 Posts

Vodim evidenciju svojih snova već nekoliko godina. Ne kažem da zapišem baš svaki, ali pretežno one za koje osjetim da bi mogli bit bitni. Razliku između random i snova sa značenjem mi čini upravo osjećaj. Snovi koji su mi izazvali osjećaj visokog intenziteta, bilo da su pozitivne ili negativne emocije, uvijek imaju neko dublje značenje.
    Imala sam više puta i prediktivne snove, kao neka vrsta upozorenja i za mene i za neke meni drage ljude. A dešavalo mi se i da sanjam osobe koje ne poznajem, a koje tek nekad naknadno upoznam.

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

35. The Following 2 Users Say Thank You to Lapis Lazuli For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    27,537
    Thanks Thanks Received 
    8,718
    Thanked in
    4,314 Posts

Vještice

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Page 127 of 142 FirstFirst ... 2777117123124125126127128129130131137 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)