Cim se otvori, tutanj ko god moze
Da se batalimo te price tripleta,
Problem crne gore je sto ce poci visokokvalifikovani kadar
E tu smi najebali jer odje mozda prima dvije, tamo daju 8 pa na dalje
E sa 8 se moze svudje po evropi
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Last edited by kaemSe; 06-12-25 at 10:30.
Smjestaj koji obezbjedjuje poslodavac, jedino moze valjat sezoncima, ili top top menadzmentu. Sezoncima nije bitno kakav je smjestaj, i najcesce je upitnog kvaliteta, dok za top top menadzment je obezbijedjeno stanovanje najviseg kvaliteta.
Za kadar izmedju ovo dvoje, smjestaj jeste problematican i skup, vjerovatno 1000-2000mjesecno, zavisno od drzave, i zato treba ispregovarati da se i ta suma ukljuci u platu. Prevoz takodje, jer se po evropi vozi, ili javni prevoz, sto je jos 100-300e mjesecno minimum.
Ja bi rado preskocio nedje u EU da probam, da vidimo koliko je dosadna i smorna ta norveska, svajcarska, finska...
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Nije tačno, proživio sam to, pa znam. Koga znate da radi u nekoj većoj EU firmi (inženjera, doktora, pravnika, a ne fizičke radnike) a da mu firma plaća smještaj (ne računa se onboarding period prvih mjesec-dva) ? Koji je to procenat ljudi? Ko je ta radnička elita, taj visoko-obrazovani i kvalifikovani kadar koji vam plasira te priče?
Naravno, iako vrlo često nema leba od tuđe priče, sve je indivudalno, da ne griješimo dušu.
Svakako, suština je da svako treba u nekom
periodu života da se oproba i stiče životno i rano iskustvo/znanje/novac negdje drugo, u nekim drugačijim sistemima, to je bogatstvo koje se nosi u sebi i skoro nikome ne može da se prenese riječima. Idealno sa tim bogatstvom da se nekada vrate domovini, da se od dobrih praksi što su vidjeli nešto primijeni i lokalno, ako im se dozvoli.
Otvorenost ka EU je super stvar za omladinu.
Pa neka se žanje onako kako se posijano.
Bili su komforni, udobna sjedišta, pristojan razmak, ljubazno osoblje... Kako je bio relativno mali, osjećao sam se skoro kao u privatnom avionu (u poređenju sa velikim, pretrpanim avionima drugih kompanija)
Šteta što ih ugasiše, bilo je uživanje lećeti sa njima
Evo smo na drugoj temi, tematski namjenjenoj za to zborili o željezničkoj infrastrukturi i vozovima mene iskreno više raduje ako takvu mrežu ojačamo i Evropa ide u tom smjeru.Kerozin je skup a gušt kako kome ali meni sa vozovima je daleko, daleko veći ne može mi se uporediti.I Evropa planira baš da ojača taj vid saobraćaja na drugi projekat i još ako se uključi ova balkanska mreža sa istom to će bit fantazija.![]()
EDIT:
https://transport.ec.europa.eu/trans...d-rail-plan_en
Bacite pogled na šemu čak je i Beograd izostavljen u tom planu nadam se ovaj drugi projekat da će to da koriguje.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 06-12-25 at 13:48.
Mislim da u ovaj projekat Evrope nije u ovaj Koridor desetku jes đe smo mi Kosovo, BiH jesi siguran?Mislim ja bi voljela da jes.Mislim da je ovaj projekat namjenjen samo članicama EU.
A ako si u ironije crni humor kad se mapa pogleda ka da je balkan black hole Evrope.Pretužno.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 06-12-25 at 14:00.
Računam da su sve žute tačke na mapi, i prikazane pruge, planirani kao dio mreže. Nema ništa detaljnije u članku.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
#fakenews
Hladno je.i ga, al' standard.
Bio samo turisticki ali ovi sto gore privredjuju vele da je skuplje, porezi su mnogo veci nego kod nas i da se zato mora puno raditi jer valjda j Nor ostaje pola zarade na porezu. Ali stvarno vidis standard i taj red, valjda to i ide tako kad drzava zahvata masu novaca ali i radi svoj posao.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da da i u Engleskoj je standard pa su histerisali raznorazni debili i pravili zalihe nečega bez čega se živjet može kad je dolazio Bregzit.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Кад нас унесу у ЕУ, моћи ћеш из ЦГ да се запослиш и преселиш у Келн, као сада рецимо из Никшића у Подгорицу.
Мислим да државе ЕУ појединачно имају право да потегну заштитну мјеру према новој чланици у смислу да првих 7 година могу ограничити слободно кретање људи из ње.Имајући у виду нашу величину није реално да иједна чланица то уради.
Е сад, одмах да вам кажем, ако не знате локални језик и то на неком средњем или вишем нивоу, слободно можете да заборавите да тамо радите ишта што ће вам донјети неки приход већи од онога што имате овдје.
Евентуално може од бауштеле до бауштеле по пар мјесеци, са обезбијеђеним смјештајем по 5 прдоња у једну собу.И опет на крају да се заради не много више него по грађевинама у ЦГ.
А ако знате локални језик, да би вам након пореза, станарине и комуналија остало довољно новца да би вам се пресељење стварно исплатило, морали би обоје супружника радити.Са једном платом једва да се животари.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Znaci najbolje je u Crnu Goru... e qq sto sve procitam
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Samo dobro znanje engleskog i strucnost u svom poslu. Nista lokalni jwzik bez ako ne planirate stvarno tamo da ostanete do zadnjeg pogleda na sunce
Dakle da sam bas mlad, zapad, neka je ledno uzmu se pare a onda krajnji jug grcke. Neko ostrvo dje dan traje dugo krit, rodos ili nesto manje tipa paxos
Moze i kipar
Imao sam priliku da budem project manager u kompaniji u njemackoj
Od jutra do noci sastanci sa 4 kompanije svakodnevno. Kapi njemackog nisam znao
U holandiji pak 2 godine lise dobro jutro i dobar dan nista
U rumuniji 2 godine znao sam 20 rijeci i ono sto ponavlja metro razglas, tipa dolazimo na stanicu piaza romana na desnom kolosjeku
Moze stari kako ne moze, samo ako znas svoj posao
Ima nasih po belgiji i holandiji grdilo niko ne zna kapi jezika bez ako se ko zajebao pa se ozenio sa domacom
Mada realno nije ni tesko naucit jezik za osnovne poslove, sposoban je nas narod kad ga novac motivise i te kako
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...od-milion-eura
Bavi li se iko poslovanjem CP? Angažovali su anonimnu advokatsku kancelariju koja im muze pare a ne radi svoj posao
Ako ostavimo po strani da je ulazak Crne Gore u EU varijanta dje zli goremu konja vodi uz veliko pitanje sto ce biti do te 2028 ili 2030 ili 2038 sama Crna Gora je jedno igraliste izmedju zgrada bez elite i bez institucija. Dje se ne zna ko za koji i ciji interes radi i ko organizuje mitinge gladnih, slepere i glisere, jude i apostole. Posebnost Crne Gore je da jude i apostoli, demokrate i biznismeni poticu iz Saveza komunista. Sto znaci da nema u CG auta sa toliko skinutom kilometrazom koliko homo sapiensa sa toliko skinutom ljudskoscu. Neka `Profa` popije jednu u to ime.
Sto to u praksi znaci. Drzavu koja sa jedne strane simulira svoje funkcije (zdravstvo, skolstvo, bezbjednost, poslovanje), a sa druge strane vrlo smo prepusteni sami sebi i onome gore (poput bratske nam Srbije). Ko je nedje necim ususkan u Crnoj Gori veliko je pitanje koliko ce to da mu potraje. I sto ce sve zivot odje da mu priredi (pored svih veza i poznanstava). Zato je spavanje na parkingu u Norveskoj ili Danskoj sigurica sa nekim izgledima u buducnosti medju tim plavusanima od kojih nidje i nikoga ne poznajes. Dok u Crnoj nam Gori bukvalno sve moze da dozivi sudbinu Duljevog Atlasa + Duljevih vozaca ili Crnogorske plovidbe ili palih fasada ili milion drugih opakosti. Desavanja u Ukrajini bukvalno su nas spasila od MMF i velikog kastiga iako smo na nivou statisticke greske. No kad upalis crnogorske medije sve genij do genija, coek do coeka. I svaki dan nedje nesto recu. Valjda kamera inspirise a i penzioneri hoce svoj crtani. Mozda toga ima i u Norveskoj ili Singapuru ali ih barem ne razumijes.
Last edited by biljaneta; 07-12-25 at 00:06.
Polinezija gospodo.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks