Page 515 of 548 FirstFirst ... 15415465505511512513514515516517518519525 ... LastLast
Results 12,851 to 12,875 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Thanks Thanks Given 
    9,010
    Thanks Thanks Received 
    6,478
    Thanked in
    2,536 Posts

Cim se otvori, tutanj ko god moze

Da se batalimo te price tripleta,
    Problem crne gore je sto ce poci visokokvalifikovani kadar

E tu smi najebali jer odje mozda prima dvije, tamo daju 8 pa na dalje
    E sa 8 se moze svudje po evropi

Sent from my SM-F766B using Tapatalk
    Last edited by kaemSe; 06-12-25 at 10:30.

2. The Following 2 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,235
    Thanks Thanks Received 
    8,150
    Thanked in
    3,114 Posts

Quote Originally Posted by Tripleta View Post
    U inostranstvu ko nema obezbijedjen smjestaj od strane poslodavca ili 2 plate (momak i djevojka ako zajedno rade), nema sto da ide vani jer mu nece biti nista bolje u odnosu na cg.

Sent from my SM-A556E using Tapatalk
    Smjestaj koji obezbjedjuje poslodavac, jedino moze valjat sezoncima, ili top top menadzmentu. Sezoncima nije bitno kakav je smjestaj, i najcesce je upitnog kvaliteta, dok za top top menadzment je obezbijedjeno stanovanje najviseg kvaliteta.
    Za kadar izmedju ovo dvoje, smjestaj jeste problematican i skup, vjerovatno 1000-2000mjesecno, zavisno od drzave, i zato treba ispregovarati da se i ta suma ukljuci u platu. Prevoz takodje, jer se po evropi vozi, ili javni prevoz, sto je jos 100-300e mjesecno minimum.

Ja bi rado preskocio nedje u EU da probam, da vidimo koliko je dosadna i smorna ta norveska, svajcarska, finska...

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    236
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    72 Posts

Quote Originally Posted by Tripleta View Post
    U inostranstvu ko nema obezbijedjen smjestaj od strane poslodavca ili 2 plate (momak i djevojka ako zajedno rade), nema sto da ide vani jer mu nece biti nista bolje u odnosu na cg.

Sent from my SM-A556E using Tapatalk
    Nije tačno, proživio sam to, pa znam. Koga znate da radi u nekoj većoj EU firmi (inženjera, doktora, pravnika, a ne fizičke radnike) a da mu firma plaća smještaj (ne računa se onboarding period prvih mjesec-dva) ? Koji je to procenat ljudi? Ko je ta radnička elita, taj visoko-obrazovani i kvalifikovani kadar koji vam plasira te priče?

Naravno, iako vrlo često nema leba od tuđe priče, sve je indivudalno, da ne griješimo dušu.

Svakako, suština je da svako treba u nekom
    periodu života da se oproba i stiče životno i rano iskustvo/znanje/novac negdje drugo, u nekim drugačijim sistemima, to je bogatstvo koje se nosi u sebi i skoro nikome ne može da se prenese riječima. Idealno sa tim bogatstvom da se nekada vrate domovini, da se od dobrih praksi što su vidjeli nešto primijeni i lokalno, ako im se dozvoli .

Otvorenost ka EU je super stvar za omladinu.

Pa neka se žanje onako kako se posijano.

5. The Following 3 Users Say Thank You to SpellStealer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    78
    Thanked in
    41 Posts

7. The Following User Says Thank You to forum For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Jako lijepa i kreativna ideja ima sličnih te su stari vozovi našli istu namjeru umjesto da odu u otpad.Mislim kao onaj u Novi.

9. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    78
    Thanked in
    41 Posts

Bili su komforni, udobna sjedišta, pristojan razmak, ljubazno osoblje... Kako je bio relativno mali, osjećao sam se skoro kao u privatnom avionu (u poređenju sa velikim, pretrpanim avionima drugih kompanija)

Šteta što ih ugasiše, bilo je uživanje lećeti sa njima

11. The Following 4 Users Say Thank You to forum For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Evo smo na drugoj temi, tematski namjenjenoj za to zborili o željezničkoj infrastrukturi i vozovima mene iskreno više raduje ako takvu mrežu ojačamo i Evropa ide u tom smjeru.Kerozin je skup a gušt kako kome ali meni sa vozovima je daleko, daleko veći ne može mi se uporediti.I Evropa planira baš da ojača taj vid saobraćaja na drugi projekat i još ako se uključi ova balkanska mreža sa istom to će bit fantazija.

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Evo smo na drugoj temi, tematski namjenjenoj za to zborili o željezničkoj infrastrukturi i vozovima mene iskreno više raduje ako takvu mrežu ojačamo i Evropa ide u tom smjeru.Kerozin je skup a gušt kako kome ali meni sa vozovima je daleko, daleko veći ne može mi se uporediti.I Evropa planira baš da ojača taj vid saobraćaja na drugi projekat i još ako se uključi ova balkanska mreža sa istom to će bit fantazija.
    EDIT:

https://transport.ec.europa.eu/trans...d-rail-plan_en

Bacite pogled na šemu čak je i Beograd izostavljen u tom planu nadam se ovaj drugi projekat da će to da koriguje.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 06-12-25 at 13:48.

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    EDIT:

https://transport.ec.europa.eu/trans...d-rail-plan_en

Bacite pogled na šemu čak je i Beograd izostavljen u tom planu nadam se ovaj drugi projekat da će to da koriguje.

Tu je Bg, samo nije ispisano ime na mapi, koliko ja vidim.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Tu je Bg, samo nije ispisano ime na mapi, koliko ja vidim.

Mislim da u ovaj projekat Evrope nije u ovaj Koridor desetku jes đe smo mi Kosovo, BiH jesi siguran?Mislim ja bi voljela da jes.Mislim da je ovaj projekat namjenjen samo članicama EU.

A ako si u ironije crni humor kad se mapa pogleda ka da je balkan black hole Evrope.Pretužno.

Last edited by Bluemoon; 06-12-25 at 14:00.

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Računam da su sve žute tačke na mapi, i prikazane pruge, planirani kao dio mreže. Nema ništa detaljnije u članku.

#fakenews

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Računam da su sve žute tačke na mapi, i prikazane pruge, planirani kao dio mreže. Nema ništa detaljnije u članku.

Zanimljivo jer upravo je ovaj projekat bio u stilu da se opozicija u Srbiji žali kako je Beograd odsječen.

Vjerujem da @BAR na temu najbolje zna meni izgleda da nije.Da se tiče samo zemalja u EU.

Thanks Thanks Given 
    1,069
    Thanks Thanks Received 
    1,437
    Thanked in
    720 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Smjestaj koji obezbjedjuje poslodavac, jedino moze valjat sezoncima, ili top top menadzmentu. Sezoncima nije bitno kakav je smjestaj, i najcesce je upitnog kvaliteta, dok za top top menadzment je obezbijedjeno stanovanje najviseg kvaliteta.
    Za kadar izmedju ovo dvoje, smjestaj jeste problematican i skup, vjerovatno 1000-2000mjesecno, zavisno od drzave, i zato treba ispregovarati da se i ta suma ukljuci u platu. Prevoz takodje, jer se po evropi vozi, ili javni prevoz, sto je jos 100-300e mjesecno minimum.

Ja bi rado preskocio nedje u EU da probam, da vidimo koliko je dosadna i smorna ta norveska, svajcarska, finska...

Hladno je.i ga, al' standard.

Bio samo turisticki ali ovi sto gore privredjuju vele da je skuplje, porezi su mnogo veci nego kod nas i da se zato mora puno raditi jer valjda j Nor ostaje pola zarade na porezu. Ali stvarno vidis standard i taj red, valjda to i ide tako kad drzava zahvata masu novaca ali i radi svoj posao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

19. The Following User Says Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Da da i u Engleskoj je standard pa su histerisali raznorazni debili i pravili zalihe nečega bez čega se živjet može kad je dolazio Bregzit.

Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    4,080
    Thanked in
    2,304 Posts

Croatia gained full access to the European Union (EU) work market upon its accession to the EU on July 1, 2013. As an EU member state, Croatian citizens have the right to seek employment in any other member state with the same rights as local citizens, without requiring a work permit.

Znaci li ovo da i kad nas unesilu 2028me, da cemo tada i mi moci bez viza da radimo u EU, ili mogu da zatezu oko toga?

Кад нас унесу у ЕУ, моћи ћеш из ЦГ да се запослиш и преселиш у Келн, као сада рецимо из Никшића у Подгорицу.

Мислим да државе ЕУ појединачно имају право да потегну заштитну мјеру према новој чланици у смислу да првих 7 година могу ограничити слободно кретање људи из ње.Имајући у виду нашу величину није реално да иједна чланица то уради.

Е сад, одмах да вам кажем, ако не знате локални језик и то на неком средњем или вишем нивоу, слободно можете да заборавите да тамо радите ишта што ће вам донјети неки приход већи од онога што имате овдје.
    Евентуално може од бауштеле до бауштеле по пар мјесеци, са обезбијеђеним смјештајем по 5 прдоња у једну собу.И опет на крају да се заради не много више него по грађевинама у ЦГ.

А ако знате локални језик, да би вам након пореза, станарине и комуналија остало довољно новца да би вам се пресељење стварно исплатило, морали би обоје супружника радити.Са једном платом једва да се животари.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

22. The Following User Says Thank You to BAR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,761
    Thanked in
    3,325 Posts

Znaci najbolje je u Crnu Goru... e qq sto sve procitam

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

24. The Following 4 Users Say Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    590
    Thanks Thanks Received 
    576
    Thanked in
    323 Posts

Interesantno da se od prosle godine vise hrvata vratilo u domovinu, nego sto je poslo.
    Pogotovo iz njemacke.
    U irsku im vise ne cvjetaju ruze, jer su troskovi zivota posli u q, a plate i ne bas.

Sigurno ce i kod nas bit egzodus radne snage, makar 50-100K, 20-40godina starosti, pa cemo vidjet na sto ce to da lici.

Tako je, svuda je skočilo. Medjutim kod njih su i dalje visoke plate, ali je krenula nervoza lokalaca zbog previše stranaca. Ipak ono što sam razgovarao i dalje je život lijep za mlade, baš lijep.

Sent from my Pixel 9 Pro using Tapatalk

26. The Following 2 Users Say Thank You to pumba For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,010
    Thanks Thanks Received 
    6,478
    Thanked in
    2,536 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Кад нас унесу у ЕУ, моћи ћеш из ЦГ да се запослиш и преселиш у Келн, као сада рецимо из Никшића у Подгорицу.

Мислим да државе ЕУ појединачно имају право да потегну заштитну мјеру према новој чланици у смислу да првих 7 година могу ограничити слободно кретање људи из ње.Имајући у виду нашу величину није реално да иједна чланица то уради.

Е сад, одмах да вам кажем, ако не знате локални језик и то на неком средњем или вишем нивоу, слободно можете да заборавите да тамо радите ишта што ће вам донјети неки приход већи од онога што имате овдје.
    Евентуално може од бауштеле до бауштеле по пар мјесеци, са обезбијеђеним смјештајем по 5 прдоња у једну собу.И опет на крају да се заради не много више него по грађевинама у ЦГ.

А ако знате локални језик, да би вам након пореза, станарине и комуналија остало довољно новца да би вам се пресељење стварно исплатило, морали би обоје супружника радити.Са једном платом једва да се животари.
    Samo dobro znanje engleskog i strucnost u svom poslu. Nista lokalni jwzik bez ako ne planirate stvarno tamo da ostanete do zadnjeg pogleda na sunce

Dakle da sam bas mlad, zapad, neka je ledno uzmu se pare a onda krajnji jug grcke. Neko ostrvo dje dan traje dugo krit, rodos ili nesto manje tipa paxos
    Moze i kipar

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    4,080
    Thanked in
    2,304 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Znaci najbolje je u Crnu Goru... e qq sto sve procitam

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Ако не знаш да читаш и пишеш на њемачком, холандском, француском, или шведском таман тако.

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    4,080
    Thanked in
    2,304 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Samo dobro znanje engleskog i strucnost u svom poslu. Nista lokalni jwzik bez ako ne planirate stvarno tamo da ostanete do zadnjeg pogleda na sunce

Dakle da sam bas mlad, zapad, neka je ledno uzmu se pare a onda krajnji jug grcke. Neko ostrvo dje dan traje dugo krit, rodos ili nesto manje tipa paxos
    Moze i kipar

Имао сам прилику да живим и радим у Њемачкој у индустрији.Енглески не значи ништа.Све се ради на њемачком, и све је на њемачком закључно са рачунарима у канцеларији.
    Евентуално само у Ирској, али она је безобразно скупа за почетак.

30. The Following User Says Thank You to BAR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Имао сам прилику да живим и радим у Њемачкој у индустрији.Енглески не значи ништа.Све се ради на њемачком, и све је на њемачком закључно са рачунарима у канцеларији.
    Евентуално само у Ирској, али она је безобразно скупа за почетак.
    Zavisi koji posao radiš za neke ne trebaju jači stepeni.Ali generalno si u pravu.Da ne obeshrabrimo neke koji su i drugim strukama.Ono što se kod Njemačke promijenilo u negativnom je što sve i sam znaš vezano za politiku Zelenih.

Thanks Thanks Given 
    9,010
    Thanks Thanks Received 
    6,478
    Thanked in
    2,536 Posts

Imao sam priliku da budem project manager u kompaniji u njemackoj
    Od jutra do noci sastanci sa 4 kompanije svakodnevno. Kapi njemackog nisam znao

U holandiji pak 2 godine lise dobro jutro i dobar dan nista

U rumuniji 2 godine znao sam 20 rijeci i ono sto ponavlja metro razglas, tipa dolazimo na stanicu piaza romana na desnom kolosjeku

Moze stari kako ne moze, samo ako znas svoj posao

Ima nasih po belgiji i holandiji grdilo niko ne zna kapi jezika bez ako se ko zajebao pa se ozenio sa domacom

Mada realno nije ni tesko naucit jezik za osnovne poslove, sposoban je nas narod kad ga novac motivise i te kako

33. The Following 8 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,219
    Thanks Thanks Received 
    1,660
    Thanked in
    898 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...od-milion-eura

Bavi li se iko poslovanjem CP? Angažovali su anonimnu advokatsku kancelariju koja im muze pare a ne radi svoj posao

35. The Following User Says Thank You to Dzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Ako ostavimo po strani da je ulazak Crne Gore u EU varijanta dje zli goremu konja vodi uz veliko pitanje sto ce biti do te 2028 ili 2030 ili 2038 sama Crna Gora je jedno igraliste izmedju zgrada bez elite i bez institucija. Dje se ne zna ko za koji i ciji interes radi i ko organizuje mitinge gladnih, slepere i glisere, jude i apostole. Posebnost Crne Gore je da jude i apostoli, demokrate i biznismeni poticu iz Saveza komunista. Sto znaci da nema u CG auta sa toliko skinutom kilometrazom koliko homo sapiensa sa toliko skinutom ljudskoscu. Neka `Profa` popije jednu u to ime.
    Sto to u praksi znaci. Drzavu koja sa jedne strane simulira svoje funkcije (zdravstvo, skolstvo, bezbjednost, poslovanje), a sa druge strane vrlo smo prepusteni sami sebi i onome gore (poput bratske nam Srbije). Ko je nedje necim ususkan u Crnoj Gori veliko je pitanje koliko ce to da mu potraje. I sto ce sve zivot odje da mu priredi (pored svih veza i poznanstava). Zato je spavanje na parkingu u Norveskoj ili Danskoj sigurica sa nekim izgledima u buducnosti medju tim plavusanima od kojih nidje i nikoga ne poznajes. Dok u Crnoj nam Gori bukvalno sve moze da dozivi sudbinu Duljevog Atlasa + Duljevih vozaca ili Crnogorske plovidbe ili palih fasada ili milion drugih opakosti. Desavanja u Ukrajini bukvalno su nas spasila od MMF i velikog kastiga iako smo na nivou statisticke greske. No kad upalis crnogorske medije sve genij do genija, coek do coeka. I svaki dan nedje nesto recu. Valjda kamera inspirise a i penzioneri hoce svoj crtani. Mozda toga ima i u Norveskoj ili Singapuru ali ih barem ne razumijes.
    Last edited by biljaneta; 07-12-25 at 00:06.
    Polinezija gospodo.

37. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by biljaneta View Post
    Ako ostavimo po strani da je ulazak Crne Gore u EU varijanta dje zli goremu konja vodi uz veliko pitanje sto ce biti do te 2028 ili 2030 ili 2038 sama Crna Gora je jedno igraliste izmedju zgrada bez elite i bez institucija. Dje se ne zna ko za koji i ciji interes radi i ko organizuje mitinge gladnih, slepere i glisere, jude i apostole. Posebnost Crne Gore je da jude i apostoli, demokrate i biznismeni poticu iz Saveza komunista. Sto znaci da nema u CG auta sa toliko skinutom kilometrazom koliko homo sapiensa sa toliko skinutom ljudskoscu. Neka `Profa` popije jednu u to ime.
    Sto to u praksi znaci. Drzavu koja sa jedne strane simulira svoje funkcije (zdravstvo, skolstvo, bezbjednost, poslovanje), a sa druge strane vrlo smo prepusteni sami sebi i onome gore (poput bratske nam Srbije). Ko je nedje necim ususkan u Crnoj Gori veliko je pitanje koliko ce to da mu potraje. I sto ce sve zivot odje da mu priredi (pored svih veza i poznanstava). Zato je spavanje na parkingu u Norveskoj ili Danskoj sigurica sa nekim izgledima u buducnosti medju tim plavusanima od kojih nidje i nikoga ne poznajes. Dok u Crnoj nam Gori bukvalno sve moze da dozivi sudbinu Duljevog Atlasa + Duljevih vozaca ili Crnogorske plovidbe ili palih fasada ili milion drugih opakosti. Desavanja u Ukrajini bukvalno su nas spasila od MMF i velikog kastiga iako smo na nivou statisticke greske. No kad upalis crnogorske medije sve genij do genija, coek do coeka. I svaki dan nedje nesto recu. Valjda kamera inspirise a i penzioneri hoce svoj crtani. Mozda toga ima i u Norveskoj ili Singapuru ali ih barem ne razumijes.
    Zanimljivo.

Page 515 of 548 FirstFirst ... 15415465505511512513514515516517518519525 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)