Treba li prodavat ili davat aerodrome u koncesiju? Do juce je (ako se pita vlast) trebalo, danas?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2737118.aspx
Aerodrom Dubronik na tri milje putnika do kraja godine.
Naravno da ne treba. Samo treba dovesti ljude koji znaju svoj posao i krenuti u rekonstrukciju. Zasto bismo punili dzepove stranim privatnim kompanijama.
Pa sta se ceka, ko se ceka da krene sa time?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja bi ga prije dao nekome nego uopste pomislio da ga dajem nekom domacem ekspertu, cak i najposteniji coek u CG ce realno nekom iz familije probati makar nesto da sredi, ili neki poslic ili neki tender. Neka ga uzme neko kome je iskljucivo profit u glavi i mi imamo ogromnu sekundaru korist kao drzava.
slazem se i ja da ih treba dati nekome, ali ne na nacin da taj neko izvlaci pare 30-40-50 godina, a mi od toga dobijemo - nista
jer kako trebnutno raspisuju tendere ocigledno je da ce jedino tenderska "komisija" da zaradi
jer ulaganja tipa 50/100 miliona za 20 godina su nista... to ce da se istopi na fakture za odrzavanje zgrade i plate radnicima dok se u ostalo bude ulagao minimum samo da se maksimizuje profit...
treba traziti konkretne stvari - upravljanje aerdromima + novi terminal u pg + prositrenje terminala u tv + uvodjenje nocnih letova u tv, letovi 24/7 u pg, ulaganje u opremu na svim nivoima za zgradu i za stajanku i slicno - konretni zahtjevi koji mogu da naprave nesto od toga aerodroma i koji su mjerljivi jesu li se desili ili ne
ovako samo na rijec broj miliona je suplja prica, narocito kad se uzime u obzir period trajanja koncesija
Nažalost to konkretna ulaganja ne postoji u aktu o koncesiji nego im je ostavljeno da oni lupaju u sta su dali obecani iznos...
Sto se tice nocnih letova u tv to je nemoguca misija jednostavno neisplativo i opasno bez neke realne koristi
Satelitski resiveri/oprema
ali treba stvoriti i koristis i uslove - no je to sira prica samo od poslovanja aerodroma
inace, u tome sto ne postoje konkretna ulagnaja i period ulaganja i ostaje sumnja sta ce se i koliko raditi... ako reces (lupam) ukuno 10 miliona u onda za 15 godina obnovis liniju na KD i 3 stepenica kad im inflacija nagrdi cijene (karikiram) i jos operes dio para kroz 3 kruga fakturisanja onda to bas i nije to
siguran sam da tu ima postenih kompanija, ali treba imati i konkretne zahtjeve
Kome je cilj da zaradi taj ce uloziti, kome je cilj da opere pare nece. Tako da samo treba naci nekog kome se zaradjuje, pogledaj Tiranu i kako su oni prosli sa kinezima
Uslov letovi 24/7 ne zavisi iskljucivo od aerodroma, osim u dijelu resursa da moze da se organizuje na 24h ako za time postoji potreba. Ali ako ne postoji realna potreba nego neciji prosti zahtjev radi trkanja sa nekim ili ko zna radi cega, onda neko mora da plati razliku. E tu drzava stupa na scenu i placa sama trecu smjenu ili se to odbije od koncesione naknade.
Treba znati sta se zeli pa u skladu sa time postavljati zahtjeve. Ako se ne zna sta se zeli onda ni zahtjevi nisu kako treba.
https://zamaaero.com/12/06/2026/novo...a-u-v-mjesecu/
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks