Nova prevara na pomolu? Svaki četvrti ‘prodani‘ novi električni auto u Njemačkoj zapravo uopće nema kupca
https://www.jutarnji.hr/autoklub/ele...kupca-15646776
Piromani...
Prema tome, šta da ti kažem?
https://www.instagram.com/reel/DRl0o...92b2JqcGY3b2h0 hladno napolje
Svake godine isti klip
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Nemački dobavljač automobilske opreme Mahle je predstavio inovativni sistem za produženje dometa, dizajniran za značajno povećanje dometa električnih vozila. Ovaj uređaj kombinuje benzinac te električni generator s integrisanim hlađenjem, radi na 800 V i isporučuje kontinuiranu snagu od 85 kW.
Sistem postiže vršnu električnu efikasnost veću od 97%, s gustinom snage većom od 50 kW/68 KS po litru, smanjujući prostor, materijale i troškove. U međuvremenu, motor s unutrašnjim sagorevanjem koji pokreće generator postiže toplotnu efikasnost od 42%, zahvaljujući tehnologijama kao što su direktno ubrizgavanje, turbo punjač i Millerov ciklus. Sveukupno, Mahle tvrdi da bi ovaj sistem mogao da ponudi domet do 1350 km prema WLTP ciklusu, zavisno o modelu i kapacitetu baterije.
Sistem je težak samo 65 kg i modularan što mu donosi brzu integraciju u postojeće platforme, a pritom nudi prednosti u efikasnosti, troškovima i potrošnji resursa. Takođe, Mahleov produživač dometa se ističe kao efikasno, gotovo optimalno tehničko rešenje koje ne zahteva izgradnju nove, masivne infrastrukture za punjenje.
Living on the EDGE side
Pa koliko trosi goriva to?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Pa ovo je GM imao prije 15 godina.
Dalje, Bugane, pa kako sad ovo kad stalno pricas da stizu nove baterije koje ce imati neogranicen domet za 7 sekundi punjenja?
https://www.instagram.com/reel/DRxDN...llODVrY3B2a3Rn
Znaci englezi uvode porez na svaki predjeni kilometar sa EV.
I za Hibride
I naravno postoji velika šansa da ne prođe jer se to u normalnim zemljama zove diskriminacijaako svi ne plaćaju.
Drugo je ako plaćaju i dizel i benzinci onda i treba da uvedu.
Living on the EDGE side
Novi Twingo electric
Italijanska filijala francuske marke je zvanično objavila početnu cenu modela od 21.100 evra. Takođe je detaljno opisala pogodnosti za one koji se prijave za Twingo R Pass, dostupan do 7. januara 2026.: imaće prednost prilikom narudžbine automobila i imaće pristup posebnim uslovima. Za njih će, uz Renault Twingo Techo, biti dostupna i opcija dodavanja naprednog paketa punjenja po sniženoj ceni, čime će konačni iznos biti 21.590 evra (što se, uz podsticaje italijanske države za kupovinu, može smanjiti na samo 9900 evra!).
Ovaj paket uključuje dvosmerni AC punjač od 11 kW, DC punjač od 50 kW te omogućava V2L funkcionalnost dvosmernog punjenja.
Ne vjerujen da će se iko buniti za manje od 10.000
![]()
Last edited by Bugi; 03-12-25 at 06:42.
diskriminacija nije kad ti na naftne derivate platis vise poreza i akciza drzavi nego sto je cijena goriva...
na potrosnju struje ne mogu da ukalkulisu ove stavke, tacnije mogli bi kad bi mogli da adresiraju sve punjace i na njih psotave "brojila", a obzirom da ne mogu a gube dobar dio kolaca prelaskom na el.vozila, onda moraju da smisle nacin kako da nadoknade gubitke koje im generise smanjena prodaja naftih derivata...
Izdimih ga ja za ove subvencije (za hibrida), ako kojim slučajem bude sledeće godine, nemam pravo na istu ? Ili se gleda godina dana od trgovine ? Za ovo vrijeme sam se raspitivao par puta, bukvalno je odgovor bio u stilu "možda bude, možda ne bude", kakva smo mi banana država....
Last edited by BiTrAtE; 03-12-25 at 09:09.
I ja sam ga izdimio, za dvije sam dobio, za ovu zadnju nisam, i mislim da je to to.
Svako dobija podsticaj i dobija auto za malo manje od 10k?
Rekao sam da je 9/11, Moon Landing, Lujo Hamilton i EV auta najvece prevare u istoriji covjecanstva.
Dobro sto su ta auta najveca prevara, sad je i prodaja tj. brojke prevara.
https://evxl.co/2025/11/24/german-ev...ical-illusion/
Zar nijesu i plag in hibridi donekle električna kola?
Nisu, imaju prednosti nad EV.
Imaju bateriju i elektromotor?
Koja je razlika?
Koje su to prednosti?
Imaju bateriju, imaju elektromotore.
Razlika je sto PHEV ima benzinca ispod haube, ima auspuh. Ima neogranicen range jer se puni rezervar, el. motori i benzinski motori rade paralelno. Domet na ful EV je 40-50 km.
PHEV je ustvari HEV sa uticnicom i smijesnim dometom na struju.
Ford u SAD prodaje F150 benzinca i F150 na struju paraleno. Prosli mjesec su prodali 100000 komada F150 i 1200 komada F150 EV. Pricamo o drzavi gdje imas brze i spore punjace na svakom cosku. Prema WSJ, dani su mu odbrojani.
zvuči suludo...
https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-t...i-samo-127-kg/
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Taman htjedoh reći YASA ....sportska oprema 70tih i 80tih...kad vidim neko dao isti komentar![]()
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks