Page 386 of 408 FirstFirst ... 286336376382383384385386387388389390396 ... LastLast
Results 9,626 to 9,650 of 10189

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    28
    Thanked in
    24 Posts

U CKB vele isto da ne moze, da TRY nije konvertibilna valuta, samo EUR, USD i CHF.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,294
    Thanked in
    876 Posts

A meni iz NLB oficijalno black&white javise da isto tako ne moze RSD.

Ljepota... A u Srbiji dividenda moze da se isplati samo u RSD.

---

Ako neko zna dal' iti jedna banka kod nas moze da primi uplatu u RSD sibajte info pls. Otvaranje racuna u Srbiji mi je skoro pa nemoguce... :/

Thanks Thanks Given 
    1,662
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

Mozes da otvoris racun u Srbiji uz pasos i beli karton / prijavu boravka. Intesa, RF… samo mora licno

I provjeri to da stvarno li ne moze isplata u eur, tj da bude na racun u ino i da ih banka zaduzi sa dinarskog.

Nekada kjigovodje, a ni bankari ne znaju svoj osnovni posao, a ne tako neke specificne situacije.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Sale; 27-11-25 at 15:34.

4. The Following User Says Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Jel' ima koga na forumu sa dinarskim (Srbija) deviznim racunom u NLB banci (kod nas u CG naravno)? Dobih kontradiktorne informacije u banci, da moze da se otvori i da ne moze pa me interesuje ako neko ima licno iskustvo.

Takodje jel' zna iko neku drugu banku gdje moze da se otvori RSD devizni racun?
    Posalji ti toj firmi zahtjev za isplatu dividende na tvoj devizni racun. Oni treba da uplate dinare u eurskoj protivvrijednosti.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,294
    Thanked in
    876 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    Mozes da otvoris racun u Srbiji uz pasos i beli karton / prijavu boravka. Intesa, RF… samo mora licno
    Kljucni problem je upravo prijava boravka. U Srbiji ne postojim a ni ne zelim da se fiktivno prijavljujem.

I provjeri to da stvarno li ne moze isplata u eur, tj da bude na racun u ino i da ih banka zaduzi sa dinarskog.

Nekada kjigovodje, a ni bankari ne znaju svoj osnovni posao, a ne tako neke specificne situacije.
    Provjeravam, provjeravam. Za sad bez uspjeha ali ima jos knjigovodja a i banaka srecom, mora da postoji neka opcija - sumnjam da neki vlasnik X firme u Srbiji prima uplatu u Njemackoj u RSD.

A komentar oko knjigovodja i banaka 100% podrzavam. Prosto mi je nevjerovatno kakvih sve ljudi ima, te da nemaju ni 10% znanja koje bi im trebalo za obavljanje funkcije na kojoj su. Nemoj da pocnem o poreskoj u Crnoj Gori koja nije u stanju da mi izda potvrdu u rezidentnosti jer izmisljaju toplu vodu te ja njih moram da edukujem sta bi trebalo da dostavim od dokaza kako bih dobio istu potvrdu. ^^

Quote Originally Posted by Apolo View Post
    Posalji ti toj firmi zahtjev za isplatu dividende na tvoj devizni racun. Oni treba da uplate dinare u eurskoj protivvrijednosti.
    Suvlasnik sam upravo te firme.
    Informacije su dobijene direktno od knjigovodje kao i banke (Erste u ovom slucaju).
    Last edited by beatnological; 27-11-25 at 22:14.

Thanks Thanks Given 
    1,662
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Taj “beli karton” za boravak ti treba samo tada prilikom otvaranja racuna da banka zna gdje si prijavljen. To nije prijava prebivalista za koju bi ti trebala radna dozvola.

Last edited by Sale; 27-11-25 at 22:15.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,294
    Thanked in
    876 Posts

Taj “beli karton” za boravak ti treba samo tada prilikom otvaranja racuna da banka zna gdje si prijavljen. To nije prijava prebivalista za koju bi ti trebala radna dozvola.

Da, da, znam. To je u principu prijava boravka do 90 dana. Tnx svakako!

9. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,935
    Thanks Thanks Received 
    1,419
    Thanked in
    607 Posts

Quote Originally Posted by jooly View Post
    U CKB vele isto da ne moze, da TRY nije konvertibilna valuta, samo EUR, USD i CHF.
    Probaj kod bilo koje banke u Dubrovnik. Kad je meni trebalo nisam mogo primit Engleske funte kod nas nego jedino tamo.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    Last edited by crane_operator; 27-11-25 at 23:16.
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    28
    Thanked in
    24 Posts

Probao sam otvoriti racun na REVOLUT, ali SMS sa identifikacijom nije mogao proci.
    Onda sam otvorio racun na WISE u turskim lirama. Za iznos od 2,000 eura, preko SWIFT, provizija prilikom transfer u CG banku je 14 eura.
    Ne znam da li postoji SEPA placanje u WISE?

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,993
    Thanked in
    1,125 Posts

Quote Originally Posted by jooly View Post
    Probao sam otvoriti racun na REVOLUT, ali SMS sa identifikacijom nije mogao proci.
    Onda sam otvorio racun na WISE u turskim lirama. Za iznos od 2,000 eura, preko SWIFT, provizija prilikom transfer u CG banku je 14 eura.
    Ne znam da li postoji SEPA placanje u WISE?
    Postoji, imas IBAN

13. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    28
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Postoji, imas IBAN
    Vidio, hvala!

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    103
    Thanked in
    60 Posts

Pitanje za bankare - da li se prilikom apliciranja za kredit sagledavaju i primanja dopunskog rada?

Odnos osnovne plate i dopunske plate iznosi: 75:25

Planirani kredit ne može biti odobren samo na osnovu osnovne plate ali može ako se obje plate sagledaju.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,993
    Thanked in
    1,125 Posts

Mislim da zavisi al najvjerovatnije da, ako nije honorar (koji nije konstantan) onda ti gledaju prosjecnu platu za neki X period (uglavnom 3 zadnja mjeseca, mada vjv zavisi od duzine kredita)

Thanks Thanks Given 
    3,549
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Svaka banka svoje pravilo. Da bi se to racunalo, mora da bude pokriveno ugovorom. Ako ti je to dodatni prihod iza koje nemas dokumentovano od koga kad koliko, vrlo vjerovatno ti ga banke nece racunati u kreditnu sposobnost.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    103
    Thanked in
    60 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Svaka banka svoje pravilo. Da bi se to racunalo, mora da bude pokriveno ugovorom. Ako ti je to dodatni prihod iza koje nemas dokumentovano od koga kad koliko, vrlo vjerovatno ti ga banke nece racunati u kreditnu sposobnost.
    Imam sve regularno - ugovor na neodredjeno na oba posla; regularna plata i doprinosi.

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Imam i ja par pitanja, ako bi neko isusan mogao da posavjetuje ili odgovori:

Primoran sam da potrazim neki komforniji stan, jer sa dvoje djece u trenutnom nije odrzivo na duze staze. Ovaj stan u kome sad zivimo smo kupili na kredit, dok su jos i kamate i cijene bile koliko-toliko normalne. Na cijene kvadrata ne moze da se utice i sa time sam se pomirio, trend rasta je nezaustavljiv i bice jos skuplje kako vrijeme bude odmicalo, a vrhunac ce se desiti po eventualnom ulasku u EU, zato mi je strategija nekako izboksovati sto povoljniju kamatu i sto duzi period otplate.

Moze li mi neko reci, da li banke imaju praksu da klijentima ponude povoljnije kamatne stope od onih oglasenih po reklamama i sajtovima? Da li bi tome doprinijelo udruzeno uzimanje kredita? Da li udruzeni kredit uopste postoji u CG kao mogucnost? Mislim na ono kada dvoje ljudi podize jedan kredit.
    Koje su to banke i kako funkcionise? Imate li neku preporuku?
    Stay salty.

20. The Following User Says Thank You to guvarana For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,993
    Thanked in
    1,125 Posts

Quote Originally Posted by guvarana View Post

Primoran sam da potrazim neki komforniji stan, jer sa dvoje djece u trenutnom nije odrzivo na duze staze. Ovaj stan u kome sad zivimo smo kupili na kredit, dok su jos i kamate i cijene bile koliko-toliko normalne. Na cijene kvadrata ne moze da se utice i sa time sam se pomirio, trend rasta je nezaustavljiv i bice jos skuplje kako vrijeme bude odmicalo, a vrhunac ce se desiti po eventualnom ulasku u EU, zato mi je strategija nekako izboksovati sto povoljniju kamatu i sto duzi period otplate.

Moze li mi neko reci, da li banke imaju praksu da klijentima ponude povoljnije kamatne stope od onih oglasenih po reklamama i sajtovima? Da li bi tome doprinijelo udruzeno uzimanje kredita? Da li udruzeni kredit uopste postoji u CG kao mogucnost? Mislim na ono kada dvoje ljudi podize jedan kredit.
    Imaju praksu za povoljnije kamate, tako sto odes do svake banke, pokupis ponudu i onda opet ides redom sa napomenom da ti neko drugi nudi bolje, i tako se sa njima cimas dok ne dodjes do najbolje ponude. Nema univerzalno pravilo koja je banka najpovoljnija, svaka ima neki interni proces i uvjek daju drugacije kamate.

22. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,662
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Kredit je roba za banke. I njima je u intetesu da ti je/ga prodaju. Pa pregovaraj o cijeni te robe

Thanks Thanks Given 
    3,549
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Na žalost kod nas reklamiranje kredita nije regulisano, pa kod svih banaka ide reklama sa najmanjom kamatnom stopom. I tu kamatnu stopu dobiju bonitetni klijenti, jer je zbog regulatora moraju imati u portfoliju.
    Recimo u Francuskoj moraš da reklamiraš prosječnu kamatnu stopu koju planiraš da plasiraš. Nema ovih fora kamatna stopa od pa neki broj. Nego koliko očekuješ da bude prosječna u portfoliju koji planiraš da plasiraš.

Udruživanje ne pomaže puno za manju kamatnu stopu, osim ako je drugi učesnik u kreditu bonitetniji od tebe, a ti si ako sam dobro povezao pomorac.
    Ti sam bi trebalo da dobiješ dobru kamatu.
    Svakako, prije nego kreneš da lutaš od banke do banke, baci pogled ovdje da vidiš ko što nudi. Trenutno je Erste jedina na 3.99% fiksna.

poredjenjekredita.jspx

Za kratke rokove do 10-15 godina nemoj zanemariti ove manje zvučne banke tipa Adriatic, Zapad, UCB i slične.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

25. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,368
    Thanks Thanks Received 
    2,382
    Thanked in
    1,492 Posts

Udruzeni kredit nekad smo supruga i ja uzeli u nekadašnju Pg banku. 380e rata je bila,ona je imala 450e platu. Taj kredit smo odplatili.
    E sada sam nedje procitao da vise ne dozvoljavaju banke. Jer mozda bi tako uzeli opet neki kredit za stan,al su cijene kvadrata su katastrofa. Pogotovo ako uvedu vizu Rusiji posle ljeta(vec najavili),pola njih ce da odseli,sto ce dovesti do pada cijene stanova najverovatnije....

Sent from my XRN 12 Pro 5G using Tapatalk

27. The Following User Says Thank You to miovrag For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Hvala na konkretnim informacijama. Jesam pomorac, nego sam upravo promijenio firmu, ne znam da li bi taj backlog plata trebao da se gradi ispočetka?

Za združeni kredit sam pitao iz razloga što i supruga pofino zarađuje, pa da se iskoristi momentum.

Sent from my OP13 using Tapatalk
    Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,993
    Thanked in
    1,125 Posts

Hvala na konkretnim informacijama. Jesam pomorac, nego sam upravo promijenio firmu, ne znam da li bi taj backlog plata trebao da se gradi ispočetka?

Za združeni kredit sam pitao iz razloga što i supruga pofino zarađuje, pa da se iskoristi momentum.

Na kolko ti je ugovor sa njima? Ne znam kako to funkcionise za pomorce al oni uglavnom gledaju da ti je ugovor na neodredjeno ili sto duze odredjeno.

Thanks Thanks Given 
    1,710
    Thanks Thanks Received 
    2,336
    Thanked in
    1,088 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Na kolko ti je ugovor sa njima? Ne znam kako to funkcionise za pomorce al oni uglavnom gledaju da ti je ugovor na neodredjeno ili sto duze odredjeno.
    2-2 mi je rotacija godinama već

Last edited by guvarana; 05-12-25 at 00:06.
    Stay salty.

Thanks Thanks Given 
    1,990
    Thanks Thanks Received 
    1,328
    Thanked in
    800 Posts

Ckb prihavata tu opciju sigurno da ti supruga bude suduznik,a ako je slucaj kao s mojom znat ces dje trosi dio para(jer ovako pojma nemam dje su) pa je i to dodatni plus

Satelitski resiveri/oprema

32. The Following User Says Thank You to darko cfc For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

očekujem da cbcg uvede nove ograničavajuće mjere kod kreditiranja pa ko je mislio da se prospe sa kreditom, potonji je momenat

Page 386 of 408 FirstFirst ... 286336376382383384385386387388389390396 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)