U Trebinje ima masu kamera pa ti ne stani pješaku, čestitka stiže na kućnu adresu.
Da je kod nas ista situacija sa kamerama, i kod nas bi puštali pješake i sporije se vozilo, ali to su neke druge teme...
U Trebinje ima masu kamera pa ti ne stani pješaku, čestitka stiže na kućnu adresu.
Da je kod nas ista situacija sa kamerama, i kod nas bi puštali pješake i sporije se vozilo, ali to su neke druge teme...
Stanje brisaca opisuje stanje u drzavi i stanje na putevima:
https://www.instagram.com/reel/DRNbn...x4Z3RjMjJ0eg==
Prema tome, šta da ti kažem?
jeste, ali kod nas ima mnogo vise tih umisljenih... i nasi narkosi su isti, ali kod nas imas raznih kamikaza, bez "zaledja" koji se isto ponasa
plus, moje iskustvo kaze, da ce te mnogo cesce pustiti da preteknes, ukljucis se i slicno nego iko drugi u regionu
morao sam da ugasim zvuk da odgledam video jer mi se po pocetku videa nije nista kazalo...
aooo koji pakao
Uprava za saobraćaj je raspisala 24.900 eura vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju magistrale Virpazar - obilaznica Golubovci. Ova trasa duga je 16 kilometara i počinje kod raskrsnice za tunel “Sozina”, a završava kod kružnog toka kod restorana “Roštiljijada”.
Tender za ovaj posao trajaće do 27. novembra, a kompanija koja bude izabrana za projektanta, imaće pola godine da obavi posao, a moraće da dostave i polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti, ne manju od 100.000 eura.
Cilj izrade ove tehničke dokumentacije jeste povećanje kapaciteta u odnosu na postojeću magistralu i važeće detaljne urbanističke planove i studije lokacija, u skladu sa Prostornim planom Crne Gore do 2040. godine. Po tenderskoj dokumentaciji, dionica je jedna od najznačajnijih koja povezuje primorje, centralni i sjeverni dio Crne Gore, ali je i među najopterećenijim pa u toku ljeta postaje saobraćajno usko grlo.
Navodi se da se to dešava zbog malog nivoa usluge i više neregulisanih ukrštanja, dok je magistrala i terenski ograničena jer ide paralelno sa prugom Beograd - Bar i kroz Nacionalni park “Skadarsko jezero”.
“Na pojedinim dionicama dodatan problem predstavlja i to što trasa prolazi kroz naselja pri čemu su stambeni objekti neposredno uz postojeći magistralni put. U fazi izrade idejnog rješenja projektant je dužan obraditi tri varijantna rješenja (ili jedno rešenje sa tri podvarijante na karakterističnim dionicama) trase sa pripadajućim objektima, sva tri varijantna rješenja moraju predstavljati povećanje kapaciteta kroz uvećanje broja saobraćajnih traka. Projektant je dužan pri izradi projekta posebno voditi računa o Nacionalnom parku, urbanizovanim i naseljenim područjima sa dozvoljenim nivoom saobraćajne buke, posebnim kompleksima pejzaža koje treba zaštititi od vizuelnog zagađenja, zaštiti voda i izvorišta sa zonom zaštite, drugim zonama zaštite...”, ističe se u dokumentaciji.
Piše i da će projektant u obzir morati da uzme i standarde u zemljama Evropske unije i preporuke trans-evropskih standarda za projektovanje auto-puteva sjever-jug (TEM), s tim da jedna od varijanti mora obuhvatiti i prelazak pruge ili vođenje svih saobraćajnih traka jednom od njenih strana.
Projektant će morati da izradi i dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu i elaborat u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, i svu dokumentaciju pripremi za podnošenje na odobrenje i saglasnost nadležnih institucija.
Projektant će morati detaljno da istraži ovaj koridor i to u širini od 40 metara, sa lijeve i desne strane trase, kako bi garantovao za adekvatne, realne i kvalitetne geotehničke uslove izgradnje. Glavni projekat za ovu trasu uradila je kompanija “Civil engineer” tokom 2020. godine.
Koga je gladni otac pravio, dovijeka ce gladan bit...
Odabrali su Intermost za izvodjaca radova na dionici Donji Ulici - Rijeka Crnojevica. Bilo bi lijepo da onaj put prosire u magistralu sa 2 trake.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
O ovome pricam odavno, toliko ocigledna i urgentna dionica koja je trebala biti apsolutni prioritet…
Cak sam i direktora uprave za saobracaj gdina Vuksanovica ljetos zaustavio na plazi sa ovim pitanjem 😀 Rece da ocekuju malo komplikacija sto se tice Agencije za zastitu zivotne sredine, ali da planiraju brzo da krenu u realizaciju.
I onda dodjes na Sozinu i jos duza kolona
Dok ne rijese cep u Sutomore, sve ostalo je sviranje q
U sutomore bi i petlja dolje rijeiska,dosta situaciju i isto tako onih 200m u sutomore, dva podzemna prolaza ssmo za pjesake... nikakvi mostovi..tunel ka rov u WW2 i kraj...
Planiraju se ti "podzemni prolazi" na oba kriticna mjesta (Sutomore i Susanj) godinama, ako ne i decenijama.
Isto kao i prica za setaliste od Bara do Sutomora ali to su uvijek samo prazne price sa jeftine politicke poene i za izlvacenje para na razno-razne odbore, komisije i ostale gluposti.
Cak su izradjivali i neke planove, dizajn je zvanicno objavljen (makar za Susanj) ali od svega toga nema apsolutno nista, ni u najavi.
A u medjuvremenu unistavaju kompletan Zeleni pojas da se tu vise nikad nece moc' napravit' dodatna traka ili bilo sto drugo.
Mnoge lokalne vlasti u Baru su pravili svakakve karambole i stete ali tvrdim da je ova sadasnja najstetnija, pogotovo na dugorocne staze.
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Pa ne bih se slozio Fidel sa porodjenjem sa drugim opstinama. Pogledaj Budvu,Berane,BP,PG takodje.
Imam maljkavosti naravno,dosta sa stvari se ne ja ne slazem,al eto Bar je ostao poslednja opstina u Regionu moglo bi se reci da ce poceti
Naplacuju parking.
Susanj i Sutomore su uska grla,slazem se eto nesto plansiraju posle toliko godina
https://primorski.me/info/drustvo/bu...e-investicije/
Sent from my XRN 12 Pro 5G using Tapatalk
ne, nego nesto jednostavnije...
nesto sto ce imati minimalano spustanje pod zemlju, i sirinu ne vecu od 2m... sasvim dovoljno da prolaz bude sto jednostavniji za uradit
sad racunam da su nama proble ko zna kakve instalacije provucene ispod asfalta... i da bi to trebalo zaobici
nista komplikovanije od ovoga ispod...
![]()
Last edited by E_K_V; 23-11-25 at 16:07.
e sad druga je stvar sto u susanj sa strane naselja ne bi imali dje napravit ulaz u ovaj tunel koliko su nacickali objekata tik uz ulicu
Za Šušanj je jos 2022 raspisan tender za podzemni prolaz kod kruznog toka.
https://barinfo.me/u-toku-tender-za-...ika-u-susanju/
Always,forever and beyond ...
U Susanju?
Prema tome, šta da ti kažem?
Cemu poenta podzemnog pjesackog prolaza ako bi ostavili i ovaj iznad? Makar tako izgleda na ovom renderu![]()
Kako su ti podzemni prolazi uvijek jezivi...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Upravo to je i objašnjenje, da li arhitekte ili psihologa, zašto se onaj podzemni prolaz kod Vektre ne upotrebljava. Ja sam par puta prolazio iz znatiželje kroz njega i zamišljao kako bi bilo da je gluvo doba noći...ne bi mi svejjedno bilo.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Pa onaj je promasena lokacija, postavljen je na 30m od pjesackog. Najbolje je da se na raskrsnicama bulevara prokopavaju ti tuneli, bili bi korisceni jer bi se ograda podigla na raskrsnici. To ili pasarele su mogli odraditi i na one kruzne na bulevaru PG-DG pa bi brzina mogla bit 80 umjesto 50![]()
Slažem se za druge lokacije,a najpotrebniji je na raskrsnici kod pok.Hotela Crna Gora.
Naravno,podrazumijeva se da se onda postojeći pješački u blizini ukinu,što za naš narod nije dovoljno već bi trebala ona ograda ka za one toreadore u koridi...drvena taraba od 1.8m...da se ne vidi ništa kroz nju
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks