Vise puta sam pitao u vezi Alcopa aukcija... i cvrsto sam rijesio da sledeci auto kupim tamo. Makar se vozilo pregleda koliko toliko, djeluje mi mnogo sigurnija trgovina nego kupovina iz Njemacke od nekog Mustafe
Procedura mi uopste ne djeluje komplikovana, kreira se i verifikuje nalog, bankovni racun i mozes odavde sa trosjeda da licitiras.
Samo ne znam kako onda dalje ide, kako se zavrsava papirologija - shvatih da auto moze da se preuzme i nakon 10ak dana samo sto naplacuju tu "lezarinu".
E ono sto me zanima- moze li se povratit pdv? Moze li povrat ako se vozilo kupi za potrebe firme npr?
Pominjali su se ranije neki ljudi sto vrse licitacije, slepu i sl, pa ako moze njihov kontakt tel?
I ima li nos neki sajt slican Alcopi?
Za putnicko auto, mislim da je do 6 godina starosti povrat poreza. Za teretno si oslobodjen jednog,ako se dobro sjecam. Sto se poreza tice, imas dva, spram vrijednosti licitacije se racunaju. Imao sam tabele prije na telefonu, al ne znam dal i dalje imam to. Imas ogranicen broj dana da auto preuzmes. Treba ti firma koja ce ti usluzno zavrsiti papirologiju, mada mi se cini da sam nedje na Alcopu vidio da i oni to usluzno rade. Ako ne, ima firma preko koje nasi rade to, zadnji put, nedje na proljece, su te njihove usluge oko 300eura kostale. Slepa ima jedna do Slovenije i jedna od Slovenije do ovamo. Moze se desiti da cekas i na vise od mjesec dana dok dodje do Slovenije, ako se izlicitira nedje dje nema previse kola isl ili je samo guzva. Ovi iz Nk preko kojih sam ja isao su jos nekih 300eura uzimali. Dakle licitacija + 2 poreza+ ~300 papirologija+1000 slepa+~300 usluga licitacije i organizovanja+ ~ homologacija, carina,pdv,prevod isl stvari.
Kad bi bio siguran da bi ga prodo za 5k vise za pola godine radio bi to bez problemapo meni sasvim fina zarada
Ali poenta da su auta poprilicno "jeftina" vani u odnosu kod nas,pogotovo R i GTI,i kolko vidim prodaju se kod nas po tim cijenama sta god neko reko
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
To ide sve u kompenzacije, 1 posto ljudi donese kes, pa onda nabiju cijene i onda dalje petljaju, uzmu 2-3 auta, motore i tako dalje, onda imas i 3-4 jaca preprodavca, koji jedan drugom to uvaljuju i tako se to vrti u nedogled, uglavnom to su petljavine koje niko rasclaniti ne moze, samo treba dalje od toga
Razmišljam neku tojotu iz Kanade da dovedem, konkretno Corollu 2021 1.8 Benz. Kako da budem siguran da će moći da se se registruje tj da zadovoljava euro 5. Čitam da taj njihov standard ima dobre šanse da zadovoljava euro 5. E sad, tu bi trebalo par izmjena tipa još farovi jel tako, i onda bi mogao.
Zna li se išta o ovakvom slučaju?
Sent from my KB2005 using Tapatalk
Sate sate sate
Ne mozes ga registrovati bez obzira na farove, Euro normu…
Prema tome, šta da ti kažem?
Chatgpt is my friend.
EU/UNECE require E-marked lamps and devices; non-E-marked U.S. lighting is not street-legal and will fail inspection. Rear fog lamp is required; turn signals must be amber, and headlamp beam patterns differ. These are the most frequent retrofit items.
Znači hardver najvjerovatnije.
Sate sate sate
Da skratimo priču, u CG ne može da se registrujete vozilo koje nije originalno napravljeno za EU tržište.
Po mnogim državama EU može, ođe ne. Zašto? Hmmmmm
Sent from my OP13 using Tapatalk
Stay salty.
Ništa opravdano mi ne pada na pamet.
Realno, uvoznički lobi, šta drugo?
Sent from my OP13 using Tapatalk
Stay salty.
Da pojasnim. COC je certificat of conformity,tj sertifikat o saobraznosti,dokument koji dokazuje da automobil ispunjava sve bezbjedonosne propise koji važe u Crnoj Gori.
Narodski receno homologacija
Znači ne može crveni žmigavci,itd.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Koliko sam shvatio na svim novijim autima se homologacija postize elektronski - zamijene se software parametri, da bi se dobila druga boja signalizacije na autu, parametri motora/prenosa i sl. se isto elektronski mijenjaju. Znaci problem je cisto izmisljene prirode u CG, da bi neko mogao da valja dobru lovu na uvoz ovog EU otpada, a sve kao na foru ekologije, zastite zivotne sredine i sl.
Evo ako vladu CG brine ekologija, neka prodaju sva sluzbena auta, avione i sl. i neka voze bicikla. Zdravije za njih, a zdravije i za budzet![]()
Kažu u Sisevic da ne mogu auta iz Rusije, Ukrajine, USA, Kanade kod nas, nema šansi. Posle dodatnih pitanja, kaže jednostavno papiri tj auto za EU vs USA su potpuno drugačije urađena pa sve i da se fizičke prepravke rade.
Take it as you will.
Sate sate sate
Pitaj nekoga na Mašinski.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Ti sumnjaj pa se posle o jadu zabavljaj
Zbog broja manjka na motoru skoro mjesec i po sam cekao da dodjem do tehnickog, a ne oko tih stvari koliko ima kutare.
Vazda moze trazit usa pasos i onda je lagan
Sent from my iPhone using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Ma e, to se sad dijele sakom i kapom.
Prema tome, šta da ti kažem?
Ima li se đe na CT povesti auto da ga pogleda mehaničar? Ono sken pred trgovinu?
Odavde ------>
Dovde <--------
--------------->
<---------------
Odavde dovde...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks