Results 1 to 25 of 848

Thread: *** U potrazi za knjigama ***

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    537
    Thanks Thanks Received 
    1,469
    Thanked in
    941 Posts

https://iccg.co.me/wp-content/upload...X-jun-2018.pdf

Pažljivo pročitaj tekst pa uradi 8, 9, 10. i 11. zadatak.

BAJKA O MUDROM ROMSKOM DJEČAKU
    Nekada davno, u selu iza osam gora, živio mudri, stari hodža. Puno dobroga je on u životu uradio,
    pomagao je sirotinji i bolesnima, ali s godinama postade sve sebičniji i oholiji. Jednom ču hodža da
    ljudi u selu mnogo hvale nekog pametnog, romskog dječaka, govoreći da je on, iako mali, mudriji od
    svih seljana. Hodža ne bješe oduševljen time i odluči im dokazati da taj dječak i nije toliko pametan.
    Šetajući selom, susrete tog dječaka koji se igrao s vršnjacima. Priđe djeci i upita baš njega:
    − Jesi li ti taj pametni dječak o kome sve selo govori? Toliko si pametan da, kažu, možeš i mudraca
    nadmudriti!
    Dječak stade sa igrom, polako se okrenu hodži i odgovori:
    − Ja to ne znam, čestiti hodža! Ljudi svašta govore, ne treba uvijek vjerovati svakom glasu.
    − E kad si tako pametan, moraš se i dokazati. (...)
    ...pa lukavi hodža naposljetku predloži:
    − Hoćemo li da igramo žmurke? Ako me nađeš sva tri puta onda ćeš ti ostati u selu, a ako ne nađeš,
    otići ćeš zauvijek.
    Hodža se hitro sakri na dnu tamnog okeana, misleći da se dječak neće dosjetiti da ga tamo traži.
    Ipak, ovom pametnom sedmogodišnjaku nije trebalo mnogo vremena da ga pronađe.
    (Drugi put se sakrio u riblje čeljusti, a treći put u pećinu na Zmajevoj planini. Dječak ga je lako
    pronašao. Kad je hodža trebao da traži, dječak mu je rekao da će se sakriti samo jednom, što je
    hodžu oduševilo. Dječak se sakrio na hodžinom srcu.)
    Zavrtje se hodži u glavi od silnog traganja, te priznade da je izgubio. Odjednom, dječak se pojavi i
    smireno reče hodži:
    − Danas si, hodža, izgubio jer si odavno zaboravio na svoje srce. Nijesi odavno pogledao u njega, niti
    si ga oslušnuo.

2. The Following 4 Users Say Thank You to nicky For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks