Ozbiljna priča, bravo![]()
Zakasnio ove godine sa sadnjom. Posadio prije dvije nedelje paradajz i krastavac. Vidjećemo hoće li biti šta ove godine. Trebaće hlad za paradajz.
Last edited by Mr_G_rUzNi; 13-05-25 at 20:54.
http://www.youtube.com/watch?v=FliGuYrDla8&NR
Mr_G_rUzNi aka mrG1
Sve vam cvjetalo, eto toliko, ne valja propustit' i reć.
Naravno da ima posla, i da nije lako, ali ne radi se "samo" o proizvodu koji se posle iznese na trpezu kao svojih i onoga "nečega višeg" ruku djelo.
Proces. Pažnja. Njega. Davanje. Rast. Generacije. Znoj. Ljubav. Zajedništvo. Suze. Niti koje se povezuju i prenose. Meditacija. Priroda. Mir. Harmonija. Medicina. Vrijednosti. Smisao. I još ponešto. I opet sve jovo nanovo. Nešto se ipak može i prstom dotaći, a nešto baš i ne![]()
Ima tu jos dosta toga, trešnje,jagode,rotkvice,šargarepa, breskva, kajsija.
Nego kada rabotam ne nosim telefon sa sobom,ovo je bilo slučajno na brzinu slikano, eto nadam se u narednom periodu gledacu da slikam jos koju fotku i da vam uljepsam ovaj topic.
Živjeli svi
Sent from my RN12 Pro using Tapatalk
Kakvo je vrijeme izgleda nikad nije kasno za sadnju...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Miovrag ga vala ozbiljno radisvaka cast brate..
Mi ove godine preskocismo, nije se moglo osvojit da se oko bastine radi..
Ove godine samo kokoske za domaca jaja i to je to..
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Prije 3-4 godine mi ostao prazan komad zemlje usred neke džungle u baštu, i bacim jednu bevzveze otkinutu reznicu, i zaboravim je. Pogledam je danas, a nju baš briga što joj se ne obrćem ni koliko da bar ovaj kamen operem ponekad, raspičila po svome i ne posustaje. Boljeg gazdu zaslužuje, ali joj bježanja nema![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Pa da krenem.Nek mi oproste komšije vikendaši koji su došli da se naspavaju.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Lavanda odlično čuva čeri.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
IstoEvo nekolko godina da mi agrumi čudno i cvjetaju i prinose, već se i ustalilo, ali nikad ko ove. Na većinu već i treći prirast ove sezone ide, ne dopada mi se. Pomanitalo sve.
Nema razlike u kvalitetu ploda, a nije ni do orezivanja- ovo su već stasali agrumi, samo ih provjetriš malo s jeseni, na minimum je rezidba. Ali evo nekih 5-6 godina unazad da redom daju po jedan prirast ''viška''- septembar/oktobar, ako ga ne skineš oslabiće ih, a prošle i pretprošle godine redom ih je prevarilo da su cvjetali u novembru i zanijeli, od čega tek oslabe. Klima se mijenja, ranije kreće toplo, kasnije padaju temperature pa se kasnije i uspavaju biljke. I pate poprilično od toga, a ovo su agrumi u prosjeku četrdesetak godina stari, na dobre podloge i zemlju, i jaki. Mladu biljku sve teže podigneš da valja, prosto joj nije dovoljno zimovanja.
A baštovani moji, šta bi mi preporučili pored bazena da zasadim? Nešto čemu lišće ne opada, a opet da je interesantno. I da nije preveliko. Imama dvije kocke metar sa metar pored ulaza/stepenica.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ako je ko voljan da pobere neke masline...meni se ne radi oko toga,okachicu sliku neki dan.
...
Pretpostavljam da ovo iskustvo govori iz tebe
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ide se na pojačano vještačko i hibridno, sve- od biljke do đubriva i zaštite, jer se prirodno sve teže može održat.
Jednogodišnje kulture- paradajz, paprika, itd., i dalje lako održim bez prskanja, na stajnjak i glistenjak i malo organskog. Ali voćku baš sve teže, do nemogućeg.
U suštini, za peste se vazda nekako možeš i snać- najčešća posledica blagog prskanja organskim proizvodom je da izgubiš dio roda, možda i poveći, ali ti biljka ostane.
Ali sa promjenom klime ne možeš. Ako se ovaj poremećeni ciklus, (kad biljka ne odmara ni mjesec-dva, no je non stop aktivna i ne krijepi se), nastavi još koju godinu, toliko će oslabit da će krenut da umiru. I ovo sad je već umiranje, ono početno lagano. I tu bi jedini lijek bio da ih puniš svega i svačega, da bi ih održao.
Da ne pominjemo ključne uloge bora i sumpora tu, od čijeg hroničnog nedostatka će planeta zemlja crć u par stotina godina, ako ga ne riješi. Za to pitajte one što to zbilja znaju i tom se naukom bave, ko što sam ja pitao. I poslije toga mi je svo bilje u dvije godine došlo pet puta zdravije.
No aj, nije tema. A i ove klimatske promjene ipak imaju i poneku dobru stranu- ove po prirodi tropske biljke je baš vole:
Nikad mi nije bila ni ovoliko krupna, ni ovoliko bogata, ni ovoliko slatkaA bukvalno je pogledao nisam, bez što sa nje nausput uberem
![]()
Lijepo ti je Al reko da je maslina sveta biljkanaročito uz bazene, pitaj antičke Grke i Rimljane
Jedino, ne znam kakvo ti je tačno mjesto i temperature na njega, ako ima leda ikad kod tebe, sadi Istarsku bjelicu, i uživaj.
p.s.
pošto si mi skoro jedini saveznik tamo na ona privlačenja i u anegdote, vrlo mi je bitno i tvoje zdravlje, pa jedan predlog:
ove iglice što vidiš na foto gore, dobro zrele ali još tvrde, pola kila u litar neke meke loze, samo im zarežeš krstić na vrh, i nekih četrdesetak dana na toplo, kažu Kinezi i smrt liječi![]()
Iglice obozavam,moje josh nisu crvene,svega par komada je bilo crvenih,odmah ih smazah.
...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks