Page 17 of 22 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast
Results 401 to 425 of 533

Thread: AI

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Naučnici upozoravaju: Vještačka inteligencija ne razumije šta radi i to može da bude opasno

https://www.cdm.me/tehno-nauka/naucn...a-bude-opasno/

Ovo mi je fenomenalno. Par ljudi tokom naše svijetle ljucke istorije je znalo sta radi zapravo. I “zahvaljući” tim ljudima nismo tu gdje jesmo. I sad smo dobili AI koja je ne manje zabludjela nego mi ljudi i ti isti ljudi koji shebaše sve kažu da AI ne razumije sta radi. Zamisli kad ljucko biće kaže AI da ne zna šta radi. Nije ova realnost bez smisla za humor.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Pa radi ono što joj se zada a zadaju joj ljudi.Kako besmislen članak.
    Čuj nije svjesna svojih postupaka kao da radi nešto sama od sebe a ne po zadatim matricama.Ili od ljudi koji je (zlo)upotrebljavaju.
    Kao što su uradili sa krađom patenta Sutdio Giblija iza kojeg stoje umjetnici i napravili app koji isti koristi da generiše original.

Thanks Thanks Given 
    3,413
    Thanks Thanks Received 
    3,777
    Thanked in
    2,361 Posts

Stvori, veli, ti nešto veliko, majčin Sine...
    Svaki dan je dobar za upiranje.

Thanks Thanks Given 
    3,413
    Thanks Thanks Received 
    3,777
    Thanked in
    2,361 Posts

"Pitao sam veštačku inteligenciju da li su joj sponzori mesna, mlečna i farmaceutska industrija. Dobio sam odgovor da nisu direktni sponzori, ali da višemilionskim ugovorima mogu da utiču na glavne tehnološke gigante kao što su Microsoft, Google, Nvidia, Oracle i SoftBank.

Kako utiču?
    Kroz ogromne ugovore za korišćenje AI alata i cloud usluga.
    Preko snažnog lobija i regulativa.
    Kroz kontrolu zdravstvenih, genetskih i potrošačkih podataka.

Zbog toga veštačka inteligencija često savetuje kao obavezno odlazak lekarima (jer farmaceutska industrija ima korist) ili izostavlja pominjanje mesnih i mlečnih proizvoda kada se govori o uzrocima bolesti (jer te industrije važe za moćne klijente i partnere)."

5. The Following User Says Thank You to LjukaTheMantidis For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    2,011
    Thanked in
    1,137 Posts

Hahahaahahahahahaha dje si ovo nasao svgt, znaci chatgpt mi govori da odem kod doktora da bi on uzeo koju paru a ne zato sto sam bolestan :O

Thanks Thanks Given 
    3,413
    Thanks Thanks Received 
    3,777
    Thanked in
    2,361 Posts

Ko je, veli, bolestan, taj ne umije sam sebe izliječit, no mu drugi rade o glavu...

8. The Following User Says Thank You to LjukaTheMantidis For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    2,011
    Thanked in
    1,137 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Naučnici upozoravaju: Vještačka inteligencija ne razumije šta radi i to može da bude opasno

https://www.cdm.me/tehno-nauka/naucn...a-bude-opasno/

Ovo mi je fenomenalno. Par ljudi tokom naše svijetle ljucke istorije je znalo sta radi zapravo. I “zahvaljući” tim ljudima nismo tu gdje jesmo. I sad smo dobili AI koja je ne manje zabludjela nego mi ljudi i ti isti ljudi koji shebaše sve kažu da AI ne razumije sta radi. Zamisli kad ljucko biće kaže AI da ne zna šta radi. Nije ova realnost bez smisla za humor.
    Inace ko je tacno ova njihova Maria Randaco Boga pitaj jer ovo istrazivanje na koje se poziva CDM i jos 15ak nasih i okolnih portala nikako da nadjem. Elem, ovo je bas glupo napisano jer naucnici nemaju odje sta da otkriju -> definicija svakog LLM-a je upravo ovo sto je napisano, niko nikad nije tvrdio da i postoji ova mogucnost da AI zaista razmislja (osim u filmovima). Svijest je nesto sto imaju samo ljudi i niko drugi, je l im to dao Bog ili je doslo evolucijom je manje bitno al nemoguce je to usaditi u ista a pogotovo ne u tranzistor

10. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Inace ko je tacno ova njihova Maria Randaco Boga pitaj jer ovo istrazivanje na koje se poziva CDM i jos 15ak nasih i okolnih portala nikako da nadjem. Elem, ovo je bas glupo napisano jer naucnici nemaju odje sta da otkriju -> definicija svakog LLM-a je upravo ovo sto je napisano, niko nikad nije tvrdio da i postoji ova mogucnost da AI zaista razmislja (osim u filmovima). Svijest je nesto sto imaju samo ljudi i niko drugi, je l im to dao Bog ili je doslo evolucijom je manje bitno al nemoguce je to usaditi u ista a pogotovo ne u tranzistor
    Ima nažalost ljudi koji u to stvarno vjeruju.
    Meni je najjače što optužuju neki alat kao da je on kriv što ga je neki čovjek zloupotrebio.
    Last edited by Bluemoon; 16-09-25 at 15:21.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

A sto je svijest? Kako znamo je li data ili nastaje, ili je kombinacija oboje? Imaju li je zivotinje i biljke? Sinteticka inteligencija?
    A ovi clanci ja ne znam sto je ovo, ima dnevna kvota koju moraju da zadovolje pa nabace malo teksta

13. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Što se tiče životinja i biljaka odnosno planete zemlje čovjek samo može dubok naklon istoj da napravi kao obični gost koji je pri tom urniše jer je od njega savršeniji jedan micelijum i daleko stariji u postojanje a čovjek je jedan seronja koji uništava planetu testiranjem nuklearnih bombi,zagađenjem,eksploatacijom.AI je samo alat malo apgrejdovani gugl.

Nekad me stvarno sramota što pripadam ljudskom rodu neđe mi se onaj mrav čini dostojniji planete Zemlje.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    2,011
    Thanked in
    1,137 Posts

Quote Originally Posted by nicky View Post
    A sto je svijest? Kako znamo je li data ili nastaje, ili je kombinacija oboje? Imaju li je zivotinje i biljke? Sinteticka inteligencija?
    A ovi clanci ja ne znam sto je ovo, ima dnevna kvota koju moraju da zadovolje pa nabace malo teksta
    Eh sad, nije moje polje. Svakako svijest nikad nije objasnjena, da l je nastala evolucijom ili nam je data na pocetku od strane Boga (ili neke vise sile, kako ko vjeruje) je na licnom nivou onoga ko postavlja pitanje. Ali se citava nauka slaze u tome da je nemoguce da je mi kreiramo ili "usadimo" u neko drugo zivo bice (ili tranzistor u ovom slucaju). Zivotinje i biljke je nemaju naravno.

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Ne bih se složila da je nemaju imaju na svoj način i komuniciraju na svoj način.

To što kitovi komuniciraju preko frekvencija,i to što micelijum komunicira koji je star daleko,daleko više od čovjeka ne znači da je čovjek izvan onoga što je bukvalno zatekao jer dobar dio populacije živih bića je zatekao.I krenuo je u sopstveni sunovrat i ovim tokom kojim je krenuo će ga i dočekati ali neće to biti velika šteta za samu planetu.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

Moguće da gledam isto kao vi, nije ni bitno. Treba imati sirine ali i opreznosti. Jedino sto bih volio je da se ne barata olako tako kompleksnim pojmovima. Ne slaze se sva naucna zajednica. Misljenja ima dosta, teorija ima dosta. Vrlo je tesko napraviti iskorak u polju koje po svojoj prirodi nije eksperimentalno potvrdivo. Makar ne na tradicionalan pristup i sa oprobanim metodama. Neuronauka pocinje da cvjeta pogotovo pod ai tehnologijom.
    Nakon odredjenih eksperimenata, koji traju jedno 20g. doslo se do, za mene strasnih filozofskih razmatranja, da sve manje imam zelju da ista citam po tom pitanju. Npr da mozak uopste ne mora da bude smjesten dje jeste.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

Ovo sto kaze Caesar, zabludjelost, ja bih rekao ljudska teznja ka liniji manjeg otpora, ili pala priroda, je konstanta kroz istoriju. Tehnoloski napredak je samo poluga kojom moze veci momenat sile da napravi. Ne vidim da ce drugacije reagovati u odnosu na proslost jer ne vidim da je covjek ista naoredovao na duhovnom planu. Tj, ima sve ali nece

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Koja naučna zajednica?Za nauku trebaju finansije prije svega,što je žalosno.Jer ti sad što se finansija tiče iste drže korporacije.

Tako da meni koja sam ipak neđe u prošlosti se uzdala u te naučne zajednice sve je jasno kuda ista vodi.U sunovrat čovječanstva.No neđe mi je i drago da se to desi pošto isto nije dostojno planete zemlje na koju je iznova i iznova se usralo sopstvenim postojanjem.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

A tek da vidis za nobela sto se cinjelo kroz istoriju. Koja lobiranja. Ne uvijek naravno, jer kao u boksu ako dozivis KO, zalud su sudije placene.

Nadamo se najboljem, ocekujemo najgore

21. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    2,011
    Thanked in
    1,137 Posts

Dobro ajde tu si u pravu, ima razlicitih teorija i ne slazu se svi. Sta sam ja mislio reci je da niko nema definitivan odgovor na tu temu i sve su spekulacije(zato se u sustini slazu), neurohirugija jeste napredovala u poslednjih 10 godina zaista medjutim prosto je nemoguce ovo sto aludiraju cdm i ostali sa ovim objavama -> da AI ima razum. Apsolutno se nikad to desit nece

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Nema kao što ni čovjek koji je u pelene se pojavio na planetu Zemlju zamišlja da je Bog.Nazovimo kako god.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

Nekad se mislilo za klasicnu fiziku da je to to, da je konacna, pa se ispostavilo da je pogresna, iako je ona na makro nivou gotovo tacna i upotrebljiva. Tesko da cemo ikad dobiti definitivan odgovor. Makar ovdje. Neurohirurgija je grana medicine, neuronauka spoj vise nauka. Ali i ona jes napredovala.
    Zasto apsolutno? Odakle tolika sigurnost?

25. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    2,011
    Thanked in
    1,137 Posts

Znam da je glupo reci nikad jer ko zna dje cemo biti za 5-10-15-20-100 god medjutim ja sam u IT polju i trenutno vise pricam sa klaudom/gemini-jem nego sa majkom , ono sto ja mogu reci kao neko ko to koristi od samog pocetka je da kolko god prosjecnom covjeku napredak AI-a izgleda sokantan, ustvari je nista specijalan. Ima gore par stranica istrazivanje apple-ovog tima koji ustvari samo potvrdjuje ono sto realno vec svi znamo -> AI je glup i nije sposoban da resava ni srednje kompleksne probleme. Ko koristi bilo kojeg AI agenta to osjeti svakodnevno.

Pored nemogucnosti za rjesavanje kompleksnijih problema postoji i problem memorizacije. Ako na jednu temu pricate sa npr chatgptom malo duze i sto sto detaljnije on pocne da zaboravlja pocetak konverzacije, cinjenice do kojih ste dosli tokom konverzacije itd, na kraju provalite da se vrtite u krug. Pa ja sam bas prije neki dan dosao do toga da mene claude pita "sta cemo sad da uradimo?" kad sam rjesavao problem sa kolegom 3-4h.

Zbog tih nedostataka koji se sporo sredjuju(makar trenutno), kao i zbog problema sa potrosnjom struje(jer zderu samo tako) ja mogu sa sigurnoscu reci da trenutno je to definitivno nemoguce.

Thanks Thanks Given 
    488
    Thanks Thanks Received 
    1,323
    Thanked in
    838 Posts

To je jedina moja poenta. Prva recenica. Ostalo potpisujem. Frustrirajuce je nesposoban za neke stvari, i koliko god djelovalo nevjerovatno, ne zaboravi da je ovo tek pocelo prije par godina. Mislim da se previdja jedna stvar, a to je da sa sve vecom kuputacijskom moci, ono sto smo smatrali da je ogromno, beskonacno, sad postaje realan domen. Ako nama nesto prekompleksno djeluje, mozda je samo veliki broj osnovnih matematickih operacija u pitanju. A one su najbanalnija stvar. Ovo za potrosnju el energije je interesantno, gledao sam neke timove koji bas vode racuna o tome. Nazalost ovo je samo jos jedan resurs za koji se bore ko ce prvi doci do njega.
    Kako god vjerovao neko da smo dosli do ovoga trenutka, i koji god to nacin bio nevjerovatno je, to ne sprecava da se nastavi razvoj. Bas kao sto bi nekom prije 10 vjekova djelovalo ovo danas nevjerovatno

28. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,909
    Thanks Thanks Received 
    9,813
    Thanked in
    7,328 Posts

Ja to njesra ne koristim niti ću.

EVER.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,267
    Thanks Thanks Received 
    624
    Thanked in
    326 Posts

SMRT FAŠIZMU!

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    26
    Thanked in
    21 Posts

Po mom skromnom mišljenju, AGI će biti postignut tek onda kada ljudska inteligencija bude toliko ponižena i obezvrijeđena da mašina može da oponaša ono što je od nje ostalo.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Postoji li neki (besplatni) čitač teksta, konkretno PDF-a?

Klasični TTL servisi su mi jako teški za slušanje (previše "robotski") a većina nekih AI opcija koje sam našao se plaćaju ili besplatno nude samo par minuta slušanja što mi ništa ne znači.

Imam gomilu toga da čitam a vremenom sam stvorio sve veći problem kod čitanja pa mi je slušanje mnogo lakša opcija.

Ako neko zna neku opciju koja je dostupna neka piše.

Pokušao sam i neke alternative poput pretvaranja PDF-a u audio fajl ali i sa tim sam imao masu problema jer većina AI koje sam probao ne nudi tu opciju ili to kao traje predugo pa bukvalno vrti u krug sa glupim pitanjima i na kraju ne daje rezultat koji se traži.

Hvala.

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Page 17 of 22 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks