Treba požurit sa kupovinom, dok ne poskupi!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Mislim da ce ovo jos podic cijene stanova… ako ima uopste mjesta za to.
A jedijo pucanje balona za koje ja znam jeste da su 2008 kupovali stanove po 1400e m2 na stari aerodrom, a posle se m2 kretao i oko 900-1000m2.
https://www.vijesti.me/tv/emisije/77...sjevera-drzave
Najbezbolnije, najjednostavnije I najjeftinije rjesenje za sjever CG, preselit ga kompetnog u PG. Da nas nema trebalo bi nas izmislit
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.
nema ko sa śevera više, svi su u pg. podgoričana najmanje odje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Sjecam se da je kod Luk Oil pumpe na Stari A. ujak prodao stan 600e m2 2005/2006god . onda je uslijedio skok cijena i cijene su posle put 1200-1300e i jesu pale ali nije nikad bilo 600e , nego izmedju 900-1100e
Takodje moramo uzet u obzir da je u period 2013 godine prosjecna plata bila 300e . Sjecam se kao da je juce bilo kad je drug kupio stan na kredit ispod Ljubovica i rata mu je bila 220e , u taj period je to bila bas bas jaka rata vise od pola plate za ogroman broj stanovnistva. Dobra stvar je sto danas tu ratu ne osjeca jer je inflacija pojela al tad je bila jaka
Ja navijam da panu cijene , ali je samo upitno koliko mogu panuti ... jer ako ne panu cijene zivota (mislim na hranu , usluge i ostalo) onda tesko da ce nesto drasticno panuti i cijene nekretnina.
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Isto... Vec neko vrijeme sam u potrazi za vecim stanom (naravno prodaja trenutnog bi bila prva stvar), padanje cijena bi mi doslo kao, sto bi rekli, budali samar.
Al' nisam u zabludi da moze da se desi neki nenormalni pad, jednostavno je nemoguce jer nema teoretske sanse da ce doci i do drasticnog pada svega ostalog a to je jedan od preduslova za veliki pad cijena nekretnina.
al ti si sad u situaciji da prodas skupo i da kupis skupo ... ako panu cijene vj ces i ti prodati za nize
osim da ides na opciju sto je po meni vazda bolje resenje da ne prodajes trenutni stan ako panu cijene nego da ga izdas a da ti kiriju novog stana placa renta eventualno dodas na tu kiriju 20% za ratu
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Osim sto mi sada treba nekih + ~65 000€ za stan koji je veci za ~20 m2, a da padnu cijene trebalo bi manje. Svakako ne cekam nikakav pad cijena, nema sanse da u nekoj blizoj buducnosti cijene padnu vise od ~+-20% kako god da se okrene.
No ajd zamislimo tu magicnu situaciju "pucanja balona" i pada od 50%+ (nema teoretske sanse al' ajd), da, upravo bih to i uradio, ostavio trenutni stan i kupio novi. Mada, puste zelje, puste zelje.![]()
Ako padnu cijene stanova onda ce doci i trapist paladin na 5 eura a prsuta na 8... kilo cevapa junecih 5 eura...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Last edited by NetworkMaster; 15-09-25 at 10:32.
Zeznuo si se za meso, svakako imamo najjeftinije u regionu i sire.Bas se pitam zasto.
taj pad cijena moze da se desi samo u slucaju rata ili neskoga bankrota i raspada sistema do temelja...
Sve ostalo, MOZDA kao 2010-2012 da se desi pucanje trzista i da cijene odu nazad nekih 20-30%, ali i to je upitno
budemo li za glasove duvali plate (bez pokrica), i cijene ce gore opet
bude li kriznih poreza, vecega PDVa i ostaloga, opet ce cijene gore pod izgovorom skuplje gradnje
Sve je to meni jasno al' evo velikom broju forumasa (a i CG populacije) nije, vec magicno zamisljaju neke imaginarne scenarije gdje cijene padaju 60%+. Sta je uzrok toga? Nemam pojma al' veoma moguce pusta nada, nada da moze do toga doci pa ce mnogi da obezbijede nekretninu jer su sada kreditno sposobni, ili pak da kupe par nekretnina jer imaju kesha za to (kada se pojave te nove magicno zamisljene niske cijene).
Ako je vama realno da je stan od 40 kvadrata u koji po novome ulazi i terasa platite 130k nedje po zabjelu postoji i dosta nas kojima nije i nece biti
To sto vi prihvatate da to tako mora i normalno je to je vec za ozbiljniju analizu
Stan na stari je uzeo brat u januar u bemax 1850e kvadrat sad se prodaje tu 3
Znaci realno je za 10 mjwseci da skoci 1100e kvadrat?
Kupovacemo mi nedje drugo i lagano
Pa vise se isplati u spaniju kupovat i rentirat a onda odje placat nekoj budali kiriju koji ce da vrati pare od takve kupovine za 40 godina
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
na zalost nije realno i nije realna vrijednost - ali to ne mijenja trziste
kad su nekretnine u PG/CG u pitanju cak zakoni trzista ni ne vaze (da visak ponude obara cijenu) iz razloga sto vecina investitora ima toliki visak sredstava da cesto namjerno blokiraju prodaju da sacekaju da poskupi... ljudi imamu po 2-3-5 stanova kao investicije i nije im zurba kad ce i koliki povrat da im bude
naduvavanje primanja je uzrokovalo i daljudi ulete u investicije i kupe dodatnu nekretninu za izdavanje i slicno sto samo duva cijene
prirodno je da mi zelimo nesto kupiti jeftinije ili ispod cijene ako moze, narocito nesto toliko bitno/skupo i sto ce vecina da otplacuje 20-30 godina, ali me strah da to necemo vise docekat
no se treba zaklat, na fiksnu amatu, i cekat da za 10 godina ratu "pojede" inflacija i da nam bude lakse da je placamo
Niko ne kaze da je realno i normalno, naprotiv.
Sretno, no nemoj se iznenaditi kad skapiras da to i nije bas tako kao sto ti se cini na osnovu raznih TT/Insta klipova. Cisto informativno za tebe i druge, mjesecna renta (za ekvivalentan smjestaj naravno) u dobrom dijelu obalnih gradova u Spaniji je MANJA nego u vecini obalnih gradova u Crnoj Gori.
Trenutni komsija (tacnije ne zivi preko puta mene, vec izdaje stan) je gastarbajter koji je imao mogucnosti da kupi stan bilo gdje u EU do nekih 200k. Kupili su u Novom jer im je najisplativije sto se tice koliko mjesecno mogu da dobiju od rente VS ulozeno. Definitivno da to nije normalna situacija ali je takva kakva je, sumnjam da ce se nesto mnogo mijenjati kada su cijene nekretnina u pitanju, barem ne na primorju.
Last edited by beatnological; 15-09-25 at 12:39.
Imam ponudu za plac u Kuče, mjesto Gradjen. 350kv po 20€. Odavno pikiram tamo plac neki da uzmem. Ovo mi odgovara jer je tik do drugove kuce.
Ako ima jos neko da zna da se prodaje a da je povoljnije ili bolja lokacija neka javi. Ne bih volio kvadraturu preko ove. Jer mi je ovo knap. 50 kv osnova kuce tj montazna kuca i 300 kv placa, korisne povrsine.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Nekih ~62 m2. Trenutni stan ne mogu prodati po m2 koliko mi treba za novi po m2 (iako su po oglasima i ponesto vise radi lokacije, al' to je druga prica), samim tim i nesto vise mi treba za "nadogradnju".
Situacija je takva da to sto zelim tesko moze da se nadje ispod ~3000 m2 osim ako nisam spreman da se micem sa prve / druge linije do mora (a nisam).
Mi u neko doba cemo gledat da uzmemo dvosoban, 60-65m2, i prodamo jednosoban 51m2.
Do prije neku godinu ta je razlika bila 15-20k, a sad je 35-45k.
Imao sam i tada opciju da kupim dvosoban oko 60m2, ali mi se tih 15k razlike cinilo kao mnogo vise
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Gdje si to mogao da kupis stan za tu cijenu na moru za vrijeme Covida molim te? Cijene su bile dosta manje, to stoji, ali nisu skocile za 3x, niti blizu.
Pisao sam ovdje bas negdje sredinom 2020. o cijenama recimo u Boki, i jos preciznije u par zgrada u Novom koje su se tek gradile (na odlicnim lokacijama). Tad su naravno pojedinci govorili kako je preskupo ~2250€ u novogradnji, sad su ti isti stanovi ~3000-3100€.
@beatnological
Za vrijeme covida, ja isao u "Old Bakery" u BD i gledao garsonjeru od 40k, direktno od investitora... I to je bilo vise njih dostupno.
Tih 40k je tada bilo "skupo" jer je cijena kvadrata bila oko 1250-1300 (ne sjecam se tacno), ali to je bilo neko drugo vrijeme.
Da su svi znali da ce cijene da skoce ovoliko, svi bi kupovali nekretnine tada![]()
Bijeli Do u Budvi i dan, danas ima takve cijene da se mogu naci stanovi za tuda negdje oko ~2.3-2.4k po m2 i to u zgradama novije gradnje, bez cekanja na zavrsetak radova (rijetko ali ih ima, upravo u ovom trenutku imas par komada na estitor... cak i za manje).
Budva je krajem 2020. i tokom vecine 2021. imala prosjecnu cijenu kvadrata negdje oko 2000€-2200€ (naravno da zavisi od dijela Budve), tako da ne znam bas sta se konkretno desavalo sa tim kompleksom koji navodis niti odakle ti cijene od 1250-1300€ za Budvu u 2021. jer to nisu prosjecne cijene iz 2021. (mozes cak i ovaj thread prelistati pa ces vidjeti).Cak su u Podgorici bile cijene u rangu toga (za dobar dio PG) u 2021 sto ti navodis, tipa 1300 m2.
Last edited by beatnological; 17-09-25 at 11:29.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks