Page 352 of 548 FirstFirst ... 252302342348349350351352353354355356362402452 ... LastLast
Results 8,776 to 8,800 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Quote Originally Posted by biljaneta View Post
    Pa sigurno postoje nadnarodi kada ti Kinezi grade autoput ili Slovenci Sozinu. Najgore je sto postoje u nasem slucaju. Ambulantno vozilo iz Berana - donacija Japana. Doniran novac za kolektor. Znaci li ti to sto ili je razum preteska kategorija.
    Donacija Japana su i neka vozila u GSP u Beograd.

Ali pravo da ti rečem meni je sve to žešći bulšit ako bi neko krenuo da me ucjenjuje bilo čime.
    Znaš kako ne postoje nad-nacije i to postoje samo oni koji im tako što daju za pravo.
    I to sa krvlju kako ti reče nema veze no sa parama.No ti očito ne kapiraš da su pare nekima pojam u okviru čovječanstva kategorija za sprdnju.

Bio je takav Vito Nikolić,recimo.
    Last edited by Bluemoon; 10-09-25 at 23:35.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Postoje nacije koje vode lavovi, a postoje nacije koje vode ovce. Donacija je i gore od ucjenjivanja - znaci da si sve vec dao ili da nista nisi ni imao. Novac je cesto vezan za karakter. To nije nimalo za sprdnju. Norvezani imaju novca koliko pozele, a zive kao najodgovornija nacija na svijetu. I glasali su protiv Evropske Unije. I to dva puta. Jednom kad su bili siromasni, drugi put kad su postali finansijski bogati. Treba im dat krv na analizu.
    Last edited by biljaneta; 10-09-25 at 23:52.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

A postoje zamisli,i pojedinci kojima za sve to što ti pišeš o nacijama i to puca ona stvar.

U muškom ili ženskom rodu,nebitno.
    Baš im ono puca ona stvar za sav taj bulšit,zamisli.
    Last edited by Bluemoon; 11-09-25 at 00:07.

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Quote Originally Posted by biljaneta View Post
    Koja je ovo nova Evropa po redu? Samo im jos fali zabljacki ustav.

Nova

Ne shjekiraj se, ne mogu ih oni toliko napravit koliko ti cinizma moš ispucat
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

Thanks Thanks Given 
    493
    Thanks Thanks Received 
    2,013
    Thanked in
    1,139 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Samo govor, samo riječi, naravno. Ali ovakav ton i rječnik nikad nijedan nije imao. Njeni govori naročito. Zanimljivo za gledat.
    Zanimljivo za gledat jer nas ne smatraju evropom pa ovaj put samo gledamo, neobicno al nije lose

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Zanimljivo za gledat jer nas ne smatraju evropom pa ovaj put samo gledamo, neobicno al nije lose
    A kad su nas tako gledali?Bez ironije pitam.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    493
    Thanks Thanks Received 
    2,013
    Thanked in
    1,139 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    A kad su nas tako gledali?Bez ironije pitam.

Pa nikad

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Sve to što gledaš ti vrlo jasno govori da si već u Evropi, i da te oko toga više neće ni pitat, kako god te smatrali. Samo je ta kognitivna disonanca u ove naše krajeve jedna teško izlječiva kolektivna pojava

Ne našom zaslugom, no što im je dogorelo do nokata, i više vremena da se rgaju sa našim komplekcijama nemaju.

Kad pogledaš sve, od izjava Kaje Kalas i Marte Kos, do ovog konkretnog govora, ali i kad pogledaš masu ključnih konkretnih poteza koje na terenu već imaš, zapravo ćeš samo dvije stvari, ali vrlo realne, viđet:

Da je Evropa u ratu, i da je osnovni i kritični preduslov Evropske bezbjednosti proširenje, konkretno na Moldaviju, Crnu Goru i Albaniju, SMK u planu. Odnosno, vojno-bezbjedonosna stabilizacija od Crnomorskog basena do Grčke je sada već eksplicitno deklarisan cilj i uslov bezbjednosti Evrope.

Ako misliš da je ovo uobičajena vrsta rječnika, i uobičajeno praznjikavo politisanje, varaš se. Ako misliš da Crnu Goru niko nije pomenuo, pa ti odatle to mišljenje da nas Evropom ne smatraju, tek se varaš.
    U Evropi se riječ ''rat'' ne koristi. Od nekoga ko je iz Njemačke tek nikada i nikako.
    U onoj Evropi o kojoj ovako kognitivno-disonatni i dalje govorimo, se o proširenju politički pregovara i ključna riječ su ''standardi''. U Evropi koju gledaš danas ti je funkcionalni pristup fiksiran za do kraja 2026, i to ti je neki dan eksplicitno saopšteno, samo ga ili nisi čuo, ili ga nisi razumio. A ja sam recimo nebulotik, pa mislim da će nužbeno bit i malo ranije.
    I ta Evropa koju danas gledaš u svojim konkretnim planovima, ciljevima i politikama, samo Srbiju, Mađarsku i Slovačku trenutno drži u svojevrsne izolacije. A sa ostalima je postala strašno konkretna.
    Tj., kad ti Preshjednik EK u State of the Union obraćanju EP, koje je po difoltu jedan opšte-politički govor, pominje rat, otvoreno adresira ''hostile'' super sile, govori o konkretnim vojno-bezbjedonosnim planovima, prikupljanju i alokaciji sredstava za iste, konkretnim koracima i planu proširenja na konkretne zemlje kao strateško-bezbjedonosnom uslovu opstanka EU, to vjeruj mi nije skupština u Šavnik.

9. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    493
    Thanks Thanks Received 
    2,013
    Thanked in
    1,139 Posts

Sve to što gledaš ti vrlo jasno govori da si već u Evropi, i da te oko toga više neće ni pitat, kako god te smatrali. Samo je ta kognitivna disonanca u ove naše krajeve jedna teško izlječiva kolektivna pojava

Ne našom zaslugom, no što im je dogorelo do nokata, i više vremena da se rgaju sa našim komplekcijama nemaju.

Kad pogledaš sve, od izjava Kaje Kalas i Marte Kos, do ovog konkretnog govora, ali i kad pogledaš masu ključnih konkretnih poteza koje na terenu već imaš, zapravo ćeš samo dvije stvari, ali vrlo realne, viđet:

Da je Evropa u ratu, i da je osnovni i kritični preduslov Evropske bezbjednosti proširenje, konkretno na Moldaviju, Crnu Goru i Albaniju, SMK u planu. Odnosno, vojno-bezbjedonosna stabilizacija od Crnomorskog basena do Grčke je sada već eksplicitno deklarisan cilj i uslov bezbjednosti Evrope.

Ako misliš da je ovo uobičajena vrsta rječnika, i uobičajeno praznjikavo politisanje, varaš se. Ako misliš da Crnu Goru niko nije pomenuo, pa ti odatle to mišljenje da nas Evropom ne smatraju, tek se varaš.
    U Evropi se riječ ''rat'' ne koristi. Od nekoga ko je iz Njemačke tek nikada i nikako.
    U onoj Evropi o kojoj ovako kognitivno-disonatni i dalje govorimo, se o proširenju politički pregovara i ključna riječ su ''standardi''. U Evropi koju gledaš danas ti je funkcionalni pristup fiksiran za do kraja 2026, i to ti je neki dan eksplicitno saopšteno, samo ga ili nisi čuo, ili ga nisi razumio. A ja sam recimo nebulotik, pa mislim da će nužbeno bit i malo ranije.
    I ta Evropa koju danas gledaš u svojim konkretnim planovima, ciljevima i politikama, samo Srbiju, Mađarsku i Slovačku trenutno drži u svojevrsne izolacije. A sa ostalima je postala strašno konkretna.
    Tj., kad ti Preshjednik EK u State of the Union obraćanju EP, koje je po difoltu jedan opšte-politički govor, pominje rat, otvoreno adresira ''hostile'' super sile, govori o konkretnim vojno-bezbjedonosnim planovima, prikupljanju i alokaciji sredstava za iste, konkretnim koracima i planu proširenja na konkretne zemlje kao strateško-bezbjedonosnom uslovu opstanka EU, to vjeruj mi nije skupština u Šavnik.
    Da Evropi CG tolko treba kolko pricas usli bi ranije, kad im je ko trebao ulazio je ekspresno u znatno gorem stanju nego trenutno CG (rumunija i bugarska) tako da u to ne vjerujem previse. Mislim da EU treba CG jedino da bi se odvojila sto vise od Srbije (jer im Srbija sigurno ne treba, makar kao clanica). Mada to je apsolutno nebitno, nevezano za EU, ja pricam o Evropi i Evropljanima i kroz istoriju nas definitivno nisu smatrali jednakima, bitnima ili svojima. Za to ima gomilu dokaza i ako oces ici cu redom kroz neke meni najbitnije, mada to se zaista vidi generalno pa ne vidim potrebu za istim. Zato kazem da u slucaju da dodje do tog nekog rata nas zaobidju jer definitivno nema veze sa nama tako da bi ga radije posmatrao sa strane kao oni nase u vise navrata.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Pa nikad
    A i to je nebitno na kraju krajeva.

Bitno je kako mi sebe gledamo,cijenimo i poštujemo da bi bili dio neke veće zajednice u koju ćemo da se utopimo.Ođe konkretno mislim na pravilnike u sve oblasti pošto ovi naši majstori što uvode pravilnike samo prepisuju bez obzira na prilagođavanje sopstvenoj državi.Doduše ništa bolje ne prolaze ni Hrvati ni Italijani pa im poslije kod implementacije raja se žali.A fora je što i kad uđemo u tu zajednicu ima tamo ko će više ko će manje da se pita mi ćemo se pitati bojim se ništa.

12. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Da Evropi CG tolko treba kolko pricas usli bi ranije, kad im je ko trebao ulazio je ekspresno u znatno gorem stanju nego trenutno CG (rumunija i bugarska) tako da u to ne vjerujem previse. Mislim da EU treba CG jedino da bi se odvojila sto vise od Srbije (jer im Srbija sigurno ne treba, makar kao clanica). Mada to je apsolutno nebitno, nevezano za EU, ja pricam o Evropi i Evropljanima i kroz istoriju nas definitivno nisu smatrali jednakima, bitnima ili svojima. Za to ima gomilu dokaza i ako oces ici cu redom kroz neke meni najbitnije, mada to se zaista vidi generalno pa ne vidim potrebu za istim. Zato kazem da u slucaju da dodje do tog nekog rata nas zaobidju jer definitivno nema veze sa nama tako da bi ga radije posmatrao sa strane kao oni nase u vise navrata.

Britanci na ostatak Evrope gledaju s visine, osim donekle na Njemce. A, iako su iz EU izašli, bezbjednost u njoj i s njom traže.
    Francuzi Italijane smatraju za ''niži'' narod. Toliko da je ona čuvena njemačka izjava, s potpisivanja kapitulacije u WWII, ''Idući put vi uzimate Italijane.'' i danas živa samo tako.
    Nordijske članice hladno gledaju sve ostale.
    Praktično svi Španiju vide kao izvor ''džangrizanja'' i mjesto neopravdano velike količine formalnog uticaja.
    Poljsku još 100 put grđe a jednako.
    Grču kao tumor, nekad beningni, nekad malo grđi.
    Njemačku kao super uticaj bez osnove i rezultata.
    Dugačak je spisak.

Pa?

Do rata neće doć. EU je samo pošla na pragmatične korake direkt u proširenje i teritorijalnu stabilizaciju, ovaj put kao vojno-bezbjedonosni cilj, ne politički.
    I trenutno preskače sve svoje formalne, organizaciono-funkcionalne barijere ka tome, i to vrlo uspješno.
    ''Koalicija voljnih'' postoji da bi se prekočile blokade. Bilo iz Mađarske, bilo iz Slovačke, bilo đe treće.
    ''INTCEN'' koji pominjem na onu drugu temu, preuzima osnovnu polugu civilne bezbjednosti EU, jer je funkcionalno podređen jednoj osobi, ne kolektivnim organima. I zato nema blokade.
    ''Vojno-bezbjedonosni sporazumi'', koje gledamo i u komšiluk ovih dana, spušteni su na nivo pojedinačnih članica, odakle se mogu uključiti i ne-članice, i đe se sredstva EU (tih čuvenih početnih 180mlrd) mogu direktno alocirati i alociraju na teren- prevashodno u vojne industrije, opet da bi se izbjegle blokade.
    Mađarska, Slovačka, Srbija, se preskaču zato što su, svaka na svoj način, pootencijalno upravo one izvor blokada.
    Crna Gora se tu konkretno ne preskače zato što je teritorijalno mala, jer mi teritorijalno uopšte nismo toliko mali, a još manje smo beznačajni. U srce smo im kritične regije. Preskače se jer je maloljudna, i bez industrije u koju se može što efektivno alocirat. Tj., jeftinije im je mnogo smislenije da nas ''pokriju'' svojim snagama, i tako to riješe.
    Ovi NATO avioni što ovih dana neuobičajeno aktivno lete ovuda nisu slučajni, show-off potez da se upravo ta konkretna namjera pokaže.

Pitanje ''što im konkretno značimo i trebamo'' više ne odgovaramo mi, nego naša teritorijalna pozicija i njihov vojno-bezbjedonosni interes.

Posebna, distinktivna pažnja i fokus koju ćemo u tome imati, posledica je toga što su nam i državni mehanizam i službe bezbjednosti izrazito osjetljivi na rusko-srpski uticaj. Paradoksalno, upravo ta distinckija je ono što ih sa nama ubrzava, i upravo zato je neki dan po prvi put napravljena eksplicitna distinkcija između nas i Albanije- mi ćemo do Unije bit nešto brži.

Konačno, formalizacija pristupanja, u smislu formalnog članstva, po prvi put je eksplicitno stavljena van fokusa, i praktično van primarnog značaja. Eksplicitno je potenciran završetak pregovora, u prevodu, funkcionalno stavljanje ''pod kišobran''. Drugim riječima, tada ćemo već u funkcionalnom smislu biti članica.

I sve, bukvalno sve, što gledaš ovih dana, i globalno, i kod nas, i u komšiluk, je samo konkretan prikaz konkretnih koraka na najkonkretnijem i najosnovnijem cilju EU. A to je praktična funkcionalnost, usmjerena na samostalnu bezbjednost.
    Koja je sad više vojna nego politička priča, i sve će više tako bit.
    I što će na kraj nekakve potencijalne ratove upravo spriječit, to joj je i sva poenta.

A u pravu si da mi tu, generalno, otprilike možemo samo kokice uzet da gledamo. Samo bi nekako ljepše bilo da razumijemo što gledamo

14. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,554
    Thanks Thanks Received 
    2,162
    Thanked in
    1,033 Posts

Oce evropska unija da nas odvoji od Srbije,to im je bitno. Ali neće da nas prime u EU jer im Crna Gora ne treba. Ali trebamo im više od srbije(mi sa nepunih 14 hiljada kvadratnih kilometara). Biće da je zbog mora.

A banujte me ljudi,da ne ulazim više odje i da pomislim išta da napišem.Banujte meeee trajnoo

16. The Following User Says Thank You to AdO_pG For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,098
    Thanks Thanks Received 
    3,726
    Thanked in
    1,566 Posts

Je li ovo opet nesto na stetu srpskog naroda u cg?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

18. The Following 5 Users Say Thank You to acs For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    493
    Thanks Thanks Received 
    2,013
    Thanked in
    1,139 Posts

Britanci na ostatak Evrope gledaju s visine, osim donekle na Njemce. A, iako su iz EU izašli, bezbjednost u njoj i s njom traže.
    Francuzi Italijane smatraju za ''niži'' narod. Toliko da je ona čuvena njemačka izjava, s potpisivanja kapitulacije u WWII, ''Idući put vi uzimate Italijane.'' i danas živa samo tako.
    Nordijske članice hladno gledaju sve ostale.
    Praktično svi Španiju vide kao izvor ''džangrizanja'' i mjesto neopravdano velike količine formalnog uticaja.
    Poljsku još 100 put grđe a jednako.
    Grču kao tumor, nekad beningni, nekad malo grđi.
    Njemačku kao super uticaj bez osnove i rezultata.
    Dugačak je spisak.

Pa?

Do rata neće doć. EU je samo pošla na pragmatične korake direkt u proširenje i teritorijalnu stabilizaciju, ovaj put kao vojno-bezbjedonosni cilj, ne politički.
    I trenutno preskače sve svoje formalne, organizaciono-funkcionalne barijere ka tome, i to vrlo uspješno.
    ''Koalicija voljnih'' postoji da bi se prekočile blokade. Bilo iz Mađarske, bilo iz Slovačke, bilo đe treće.
    ''INTCEN'' koji pominjem na onu drugu temu, preuzima osnovnu polugu civilne bezbjednosti EU, jer je funkcionalno podređen jednoj osobi, ne kolektivnim organima. I zato nema blokade.
    ''Vojno-bezbjedonosni sporazumi'', koje gledamo i u komšiluk ovih dana, spušteni su na nivo pojedinačnih članica, odakle se mogu uključiti i ne-članice, i đe se sredstva EU (tih čuvenih početnih 180mlrd) mogu direktno alocirati i alociraju na teren- prevashodno u vojne industrije, opet da bi se izbjegle blokade.
    Mađarska, Slovačka, Srbija, se preskaču zato što su, svaka na svoj način, pootencijalno upravo one izvor blokada.
    Crna Gora se tu konkretno ne preskače zato što je teritorijalno mala, jer mi teritorijalno uopšte nismo toliko mali, a još manje smo beznačajni. U srce smo im kritične regije. Preskače se jer je maloljudna, i bez industrije u koju se može što efektivno alocirat. Tj., jeftinije im je mnogo smislenije da nas ''pokriju'' svojim snagama, i tako to riješe.
    Ovi NATO avioni što ovih dana neuobičajeno aktivno lete ovuda nisu slučajni, show-off potez da se upravo ta konkretna namjera pokaže.

Pitanje ''što im konkretno značimo i trebamo'' više ne odgovaramo mi, nego naša teritorijalna pozicija i njihov vojno-bezbjedonosni interes.

Posebna, distinktivna pažnja i fokus koju ćemo u tome imati, posledica je toga što su nam i državni mehanizam i službe bezbjednosti izrazito osjetljivi na rusko-srpski uticaj. Paradoksalno, upravo ta distinckija je ono što ih sa nama ubrzava, i upravo zato je neki dan po prvi put napravljena eksplicitna distinkcija između nas i Albanije- mi ćemo do Unije bit nešto brži.

Konačno, formalizacija pristupanja, u smislu formalnog članstva, po prvi put je eksplicitno stavljena van fokusa, i praktično van primarnog značaja. Eksplicitno je potenciran završetak pregovora, u prevodu, funkcionalno stavljanje ''pod kišobran''. Drugim riječima, tada ćemo već u funkcionalnom smislu biti članica.

I sve, bukvalno sve, što gledaš ovih dana, i globalno, i kod nas, i u komšiluk, je samo konkretan prikaz konkretnih koraka na najkonkretnijem i najosnovnijem cilju EU. A to je praktična funkcionalnost, usmjerena na samostalnu bezbjednost.
    Koja je sad više vojna nego politička priča, i sve će više tako bit.
    I što će na kraj nekakve potencijalne ratove upravo spriječit, to joj je i sva poenta.

A u pravu si da mi tu, generalno, otprilike možemo samo kokice uzet da gledamo. Samo bi nekako ljepše bilo da razumijemo što gledamo
    Opet, nas dvojica se slazemo. Al govor koji si pominjao i govori koji se mogu cuti mjesecima unazad bas kazu "odbrana Evrope" i zbog toga mi to bode oci jer EU=/Evropa, ti narodi po centralnoj/zapdnoj evropi nas ne smatraju evropljanima, mozda budemo clanovi EU(tj sigurno) al clanovi te "evropske porodice naroda" apsolutno nikad, jednostavno nas tako ne gledaju. Nisu nas gledali ni kad smo bili znatno bitniji, sto bi nas gledali sada kad smo totalno nebitni. Ono sto ti kazes je da nije bitna Crna Gora nego mjesto dje se CG nalazi u sustini.

Bivamo stavljani u taj "evropski" kos bas sada kad njima odgovara vise nego nama, to mi smeta jer kada je valjalo nama malo vise nego njima boljelo ih je uvo.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Opet, nas dvojica se slazemo. Al govor koji si pominjao i govori koji se mogu cuti mjesecima unazad bas kazu "odbrana Evrope" i zbog toga mi to bode oci jer EU=/Evropa, ti narodi po centralnoj/zapdnoj evropi nas ne smatraju evropljanima, mozda budemo clanovi EU(tj sigurno) al clanovi te "evropske porodice naroda" apsolutno nikad, jednostavno nas tako ne gledaju. Nisu nas gledali ni kad smo bili znatno bitniji, sto bi nas gledali sada kad smo totalno nebitni. Ono sto ti kazes je da nije bitna Crna Gora nego mjesto dje se CG nalazi u sustini.

Bivamo stavljani u taj "evropski" kos bas sada kad njima odgovara vise nego nama, to mi smeta jer kada je valjalo nama malo vise nego njima boljelo ih je uvo.
    Oni tačnije i ne znaju mnogo o nama niti ih zanimamo ćuti dobro je to pročitaj lijepo što je napisao kako Francuzi posmatraju Italijane mi smo dobro prošli.

Thanks Thanks Given 
    493
    Thanks Thanks Received 
    2,013
    Thanked in
    1,139 Posts

Mogu oni medjusobdno da imaju svakakva misljenja al je nesumnjivo to da na nas iz ex-yu svi oni gledaju isto -> kao nesto ispod njih. Mozda se to ne vidi najbolje kroz svakodnevan zivot nasih ljudi tamo itd al se bas jasno vidi kroz politiku godinama unazad kao i danas. Umanjuje se nas doprinos evropskoj kulturi, istoriji, ocuvanju i umjetnosti i to meni smeta. Opet, da se razumijemo, CG mora uci u EU ne bi li dobila koji euro da nesto radi za sebe, u suprotnom necemo gledati nikakvog progresa odje.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Mogu oni medjusobdno da imaju svakakva misljenja al je nesumnjivo to da na nas iz ex-yu svi oni gledaju isto -> kao nesto ispod njih. Mozda se to ne vidi najbolje kroz svakodnevan zivot nasih ljudi tamo itd al se bas jasno vidi kroz politiku godinama unazad kao i danas. Umanjuje se nas doprinos evropskoj kulturi, istoriji, ocuvanju i umjetnosti i to meni smeta. Opet, da se razumijemo, CG mora uci u EU ne bi li dobila koji euro da nesto radi za sebe, u suprotnom necemo gledati nikakvog progresa odje.
    Mogu tako da gledaju no rekoh ti i gore bitnije je kako mi gledamo sebe da li realno ili kroz neke ružičaste naočare.I da ponovim najteže će nam pasti kad krenemo sa uvođenjem nekih pravilnika pošto nam ministarstva to rade onako prepisivački i poltronski bez razmišljanja kako primjeniti za ovo podneblje.I ođe ne mislim na sektor bezbjednosti i to o čemu pišete no na ostalo.

23. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Ovo da ti boldujem,složio se ne složio sa mnom ali osvrni se oko sebe pa reci jel tako il nije.

Znači.Mi smo ti koji uništavamo sopstvenu kulturnu baštinu.Kulturu niti njegujemo niti pormovišemo, promovišemo samo kič i šta sve ne.I sve nam je šibicarski.Mi nikad ne polazimo od sebe šta mi možemo uraditi no mislimo da će EU da nas spasi.I još nešto,to što EU misli o nama nije ni djelić što ja o nama mislim.Da oni misle,ne misle no i pomisle ono što ja o nama mislim ne bi na primili ikad za nikad.Eto tako.I ulazimo što je meni sporno sa potpuno nesređenim sistemom u veću zajednicu bojim se da će to biti itekako problematično.Može se desiti recimo scenario da uzmu ljudi lijepo pasoš i sa više mogućnosti vele svojoj državi adio.

25. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Njemacka prevashodno ostaje bez trzista i zastite SAD, a ostala je i bez trgovine sa Rusijom. Ako ne rat, a ono barem podgrijana ratna prica je neophodna njemackim bankama i njemackoj privredi za nesmetanu izvoznu ekspanziju. Podgrijana ratna prica neophodna je i kad krene inflacija i kad krene `alokacija` para iz penzionih, osiguravajucih i ostalih fondova u Rajnmetal, Hekler i ostale. I mi smo svojevremeno u ime `visih ciljeva` imali plate po 5 maraka. Ursula, Kaja i ostale su ostre ali ne prema velikim silama koliko prema sopstvenim gradjanima. Jer sve je vise stapa, a sve manje sargarepe. Evropski izlog socijaldemokratije postaje sve manje socijalan i sve manje demokratican u ime `visih ciljeva`. Pri tome unutarnjemacka i unutar francuska prica postaju sve gore i gore i ko zna kakvog ce sve tamo biti `disciplinovanja`. Britanija se na vrijeme izvukla iz toga i veselo trguje ruskom naftom. Jer moze im se.
    Sto se tice Crne Gore, Srbije i `ekipe`, uzmite u obzir da Crna Gora nije iskoristila 70% svojih energetskih resursa. A dje je sve ostalo. Nasoj `pameti` to ne znaci nista ali ne sumnjajte da neko u Njemackoj sve to vrijedno zaracunava. Kada su Njemci u ime prethodne `nove Evrope` 1941 stigli u Srbiju nepogresivo su znali gdje je Bor, Trepca, rudnici antimona. Beogradska industrija je u njihovim rukama dostizala rekorde. Ako je u nasim glavama haos u njihovim nije. Ako se mi bachamo sa resursima kod Svabovana je najveci problem stednja. Malo trose. Uporedite Gudrun Stajnaker i Vesnu `Medenicu`. Sve ce vam bit jasno.
    Sve i da udjemo u `Evropsku Uniju` interes Njemacke je da mi zadrzimo ovakav `nacin zivota`, a da nasi resursi idu njima. Sto je i normalno jer je neka Gudrun placena da razmislja o Njemcima, a ne o strucnjacima sa Balkana. Razmisljaju onima i o nama ali kako da nas `osisaju`.

Sto se tice ovoga sto Buva prica o `bezbjedonosnim sporazumima`. Evropa je napustena od strane Amerikanaca u neku ruku. I sad se batrga. Ruzno je to sve. Mislim batrga se od 1945 ali tada je bila neki faktor, a sad i Poljska kupuje naoruzanje u Juznoj Koreji jer je bolje i jeftinije. Orban je popularniji u Njemackoj nego u Madjarskoj. Norveska nije ni pomislila da smanji cijene energenata prema EU `saveznicima` tokom krize sa Rusijom. Jedan Alzir ili onaj bradonja u Damasku pa je `gornji` u pregovorima.
    Briselskoj administraciji su Crna Gora, Albanija i ostatak te ekipe jedini stvarni dometi. Zli goremu konja vodi.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Njemačka ostaje bez zaštite SAD-a a tamo najveća vojna baza USA u Evropi,tzv Rajmštajn.

Kako neki ljudi mute no se postavlja pitanje jel to rade namjerno ili nenamjerno.Ovo drugo bi bilo već,oprostivo.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Evropa se brani na Dnjepru, Atlantiku i po sjevernoj Africi. A ne po Berlinu.
    Ta baza je direktna dobit iz 1945 i ona ne mora da ulazi u kolateral Nato pakta.
    Gvantanamo je na Kubi ali to Kastro nije smio da dira. To su posebne stecevine ili koncesije Amerikanaca koje pripadaju samo njima i njihovim interesima. O Bondstilu se odlucuje iskljucivo u Vasingtonu, a ne u Pristini.
    Pri tome americko prisustvo u Evropi je krajnje redukovano, a osim toga minirali su Evropljane na mnogim mjestima poput poslova sa Australijom ili desavanjima u Africi.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Da se osvrnem na jos neke stvari. Ovo sa americkim carinama + cetiri ili koliko li vec puta skuplji americki energenti od ruskih govori o odnosu SAD prema Evropi.
    Ali neka to. Ova poskupljenja kafe ili cokolade je direktan otkaz poslusnosti zemalja isporucioca tih sirovina evropskim proizvodjacima. On tebi udara cijenu, a ne ti njemu. To ne moze da prodje bez americkog amina. Jer ranije bi zbog toga radila Legija stranaca, danas ne smije.
    I neka kakao i kafa, ostaje se i bez urana, zlata i ostalog iz frankofone Afrike. Odnosno Francuska moze da ga kupi na trzistu kao i svi ostali odnosno sa udesotrucenom cijenom.
    A nekad je narednik Legije stranaca postavljao i smjenjivao predsjednike africkih drzava. Sreca pa je Bob Denar pokojni da ne mora ovo da gleda.

Thanks Thanks Given 
    23,953
    Thanks Thanks Received 
    9,832
    Thanked in
    7,345 Posts

Imaš pravo ne brani se jer Moskva ni u ludilu ne bi napala Berlin.

Iako tako nešto trućka konstantno po medijima.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Alo zato Amerikanci miniraju Sjeverni tok. Cisto da pomognu Berlinu oko izbora glavnog snabdjevaca.
    A Moskva se naskakala na taj Berlin, dosta i previse.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Dolazi vrijeme gdje ce se roba prodavat za robu. Niko nece uzimat dolare ili eure. Nego pogodba, barter aranzman.
    Gdje je tu Crna Gora sa svojim trgovinskim deficitom. Skupo cemo platit zeljezaru koja ne proizvodi zeljezo ili solanu koja ne proizvodi so. I ostalo sprdanje.
    Neko ce ostat bez kafe i kakaa, mi bez leba i mlijeka.

Page 352 of 548 FirstFirst ... 252302342348349350351352353354355356362402452 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)