Dok ne nađem drugu knjigu u naletu Solženjicin -- Rusija u Provaliji.
Kako mi ovo poznato.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Oblomov
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
Natsume Soseki - Kokoro
γνῶθι σαὐτόν
Džordž Orvel, Burmanski dani, propast nacije, naroda i ideje, prolaznost svega
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
The Life of Samuel Johnson by Boswel.
Biografija koja je, vjerovatno uz Geteovu od Ekermana, najbolja ikad napisana. Tako kazu, pa da provjerimo to.
Last edited by Caesar; 04-09-25 at 10:39.
γνῶθι σαὐτόν
Nedavno sam gledao domaću seriju "Klan". Zaintrigiralo me je ko je tip po imenu "Bubon", do tada meni nepoznatog glumca.
Naidjem podatak na netu izmedju ostalog da je napisao autobiografsku knjigu i da je snimao film sa Angelinom Jones i Bred Pitom.
Riječ je o Fedji Štukan i knjizi "Blank". Odlična autobiografska knjiga koju sam pročitao u jednom dahu. Svaka preporuka.
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Naručih je iz Beograda.
Ove naše knjižare su opremljene "samo tako" kad ni ovo u izdavaštvu Lagune nemaju a o Frakturi da ne govorim.Dok se ne digne neka šatra od sajma knjiga.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Svaki dan je dobar za upiranje.
Interesantan autor i knjiga koja vodi kroz Lisabon na neobičan način.
Jedan dio je baš posvetio Dušanu Popovu
@Gagarin mislim da bi se tebi svidjela ona gore što Podgoricu prešpartah da je nađem,a bogme jedva je majka našla i u Beograd.U Ljumović biblioteci je nema jer sam je jednom drugu preporučila. (tolstojeva brada i čehovljeve cipele)
Tako da planiram da je nakon čitanja doniram biblioteci.Inače,podosta knjiga volim da im doniram ne treba knjige zarobljavati.Nek još neko pročita.![]()
Jeste a možeš i da se presmiješ pošteno.Recimo kako je opisao jednog te je ušao u jedan mali aviončić a iza njega neke dvije sestre misionarke i ovaj se prepao u startu što aviončić bruji i sve koliko je siguran a ove dvije kao misionarke u poletanju govore molitve njega još veća frka i nastavljaju da pričaju o smrti i drugom svijetu.Znači,tačno sam lika zamislila.
Ali ovo za Fleminga autora Džejms Bonda što je napisao mi je porastao u očima ono bio je bogat i slavan a ipak loš obavještajac i još gori pisac.Genijalno,ali genijalno.![]()
Last edited by Bluemoon; 10-09-25 at 16:27.
Pročitao sam ja sve od Tijaga.
Zamalek, Estoril, Odakle sam bila…
Ima neku finu emociju kad piše.
Čovjek je dugo bio prevodilac, pa postao pisac.
Izgleda da je to sjajan put da isbrusi talenat.
U Portugalu je u lektiru upao.
Šteta, mlad je umro. Volio sam i njegove tekstove u Vremenu
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Nisam mislila na njega no Wladimira Kaminera napisah ti u zagradi naslov knjige.Znam da voliš ruske pisce,pa zato.On je doduše generacija ispred ovih koje ti voliš ali je tako napravio odličan opis od emigracije preko prilagođavanja na Berlin (berlinske ulice perfektna knjiga) na neki crni humor ruskih emigranata i disidenata.
Viđi da ti to ovako metaforički prevedem Tijago ti je ka neki lagani ljetnji koktel tipa Mojito ovo ti je već kalibar jednog dobrog crnog vina.
https://literaturfestival.com/en/aut...adimir-kaminer
Last edited by Bluemoon; 10-09-25 at 17:24.
Dostojevskog možeš gledat na beskraj načina, i u svaki ćeš ga nać drugačijeg, to je možda i jedina stvar koju kod njega volim iznad drugih
Meni nekako čitav stane u Čoeka koji je, od socijal-utopiste, začetog anarhiste i zakletog ljevičara, osuđen na smrt izašao pred streljački stroj čekajući komandu ''pali'' a dobio pomilovanje, 4 godine muški iznio gulag, 4 godine po istoj kazni vrlo muški bio vojnik, da bi ostatak proživio kao duboko religiozan i vjerujući, od Patnje napravio najstudiozniju nauku ikad, i život okončao poslednjim riječima koje i dan danas duboko razočaravaju njegove sledbenike (u očekivanju neke najgrandioznije filozofske istine svih vremena, a ne prozaičnosti neke jednostavne...):
''Volio sam te, i nikada u životu te nisam prevario, čak ni u mislima.''
Izgleda da je na samrti ipak imao u srce i u glavu samo suprugu, ne nažalost neke duboke životne filozofije.
Tako ga nekako i doživljavam. Daleko je od pisca kojeg volim da čitam, a još dalje od štiva koje mi donese neku radost, ili ushićenje. Daleko mi je od favorita.
Ali, kad mi tako ponekad preteža ili umnori, prosto uzmem pa ga čitam i u njemu istom nađem nekog od onih drugih Dostojevskih, što je imao u sebe. Pa mi bude zanimljivije.
A čitam ga iako mi favorit nije, jer je, od početka pa sve do te poslednje samrtne rečenice, jedan od najljepših ljudskih rječnika Istine življenja.
Ahahahahahaha, ako znam što mi bi da se ovđe o ovome raspišem, udri me![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
E baš je o tome ovaj u detalje naročito oko pogubljenja koje je za dlaku izbjegao sa njima +20-ricom.A neka si se raspisao imam ja jednog kad se dohvatimo te teme ostali bi najradije napustili prostoriju.![]()
Ovo mi je ostalo u mali mozak nedje prije
Ja verujem da nema ničeg divnijeg, dubljeg, simpatičnijeg, razumnijeg, ljudskijeg i savršenijeg od Hrista. Sa surevnjivom ljubavlju ja govorim sebi, da ne samo nema njemu slična, nego i da ne može biti. Štaviše, ja izjavljujem: kada bi mi neko mogao dokazati da je Hristos van istine, i kada bi istina zbilja isključivala Hrista, ja bih pretpostavio da ostanem sa Hristom, a ne sa istinom. Bez Hrista sve odjednom postaje odvratno i grešno. Pokažite mi nešto bolje od Hrista! Pokažite mi vaše pravednike koje ćete staviti mesto Hrista – pisao je F. M. Dostojevski.
Negdje su on i Čehov meni više u smislu istraživanja sopstvenog naroda dali doprinos.Čehov kao poslat na pusti Sahalin.Ima ono kad je rekao:Koliko sam tipova i karaktera ljudi iz naroda poneo sa robije.A ono suđenje đe bio osuđen (Dostojevski) sa ostalima 20-com na streljanje je bilo pozorište apsurda.Sve je tamo bilo jedno veliko pozorište apsurda bez ikakvog smisla i pravde iz čega su se izrodili meni bar genijalni pisci.
Novele Štefana Cvajga. Lik se ubio 1942.-e i možda se zeznuo a možda nije.
Moderni roman sigurno mora da se oslanja na klasičnu književnost kada su teme u pitanju ali stilski je obavezan da napusti klasičnu formu. Imamo primjer Lorensa Sterna čije je Sentimentalno putovanje s kraja osamnaestog vijeka pisano nekom pretečom stila modernih pisaca. Kakvo je uživanje čitati Kormaka Makartija ili Tomasa Bernharda ili Džojsa jer nije u pitanju dekonstrukcija nego prilagođavanje. Prije desetak godina postojao je plan da se romani Džejn Ostin modernizuju, prepišu onako kako priča i razmišlja današnja omladina. Projekat je neslavno propao. Ali zašto Džejn Ostin, što ne Balzak ili Dikens![]()
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Nađoh u "novu knjigu" nešto od Frakture tačnije za poklon.Reče mi da Frakturu povremeno dobijaju ali samo jednu knjigu što je bezveze.
A nađoh i Dovlatova u izdanju Loma.
Sa sajma u izdanju LOM-a.
Thomas Bernhard
Stari Majstori
Imaju i neke izdavačke kuće što ih nema ovdje ali od Frakture ništa nisam vidjela.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
E ne znam sto ce ti to u zivotu
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks