Page 239 of 250 FirstFirst ... 139189229235236237238239240241242243249 ... LastLast
Results 5,951 to 5,975 of 6240

Thread: Republika Srbija - unutrašnja i spoljna politika

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Nema ništa od toga, realna šansa je, bogu hvala, nula. Samo je pitanje hoće li uspjet u akciji koju je krenuo, i hoće li stabilizovat vlast. Ako uspije, kurs koji je zauzeo u narednom periodu podijeliće region do nepovrata, i dovešće ga na ivicu sukoba. U tom scenario, šansa da do konflikta i dođe, prvenstveno na Kosovu, ali potencijalno i u BiH i u CG, je veća nego da konflikta ne bude, i skoro da bi pitanje bilo samo kada.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Ovdje se za Kosovo ne bih složila,redom bi išla BiH pa onda i Crna Gora.
    I to govorim što su mu poluge na Kosovu ođe u smislu političara obezglavljene i sam je doveo do toga.Njemu je čak u interesu da Kosovo makne s dnevnog reda to je planski radio i odradio.
    U BiH i Crnoj Gori ima već ozbiljnije poluge u vidu političara.

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Daleko bilo od takvog scenaria, ali kad bi se desio, šanse da BiH i CG, pa djelimično i SMK, ostanu van konflikta, bi bile isto tako blizu nultih.

A radi se o višedecenijskim procesima, nemoj ga mjerit današnjim faktorima, koliko god ti fiksirani izgledali. Jer su svi današnji potezi, svih strana učesnica, zapravo ništa drugo nego strategija, plan, i akcija, da se ti faktori preoblikuju u neku željenu stranu.
    Kad iz te perspektive posmatraš poteze R.Srbije, viđećeš da se u potpunosti uklapaju u scenario o kom govorimo. Čak se u velikoj mjeri, iz onoga što iznosi, može zaključiti da bi u glavi A.Vučića taj i takav konflikt Srbija/Kosovo, izgledao identično kao neki mikro-primjer Rusija/Ukrajina.
    Takođe, Kosovo je jedina od svih postojećih strana đe Srbija može da se nasloni na neki formalni polazni osnov i pravo za direktno učestvovanje/miješanje, na svim ostalim adresama bi joj to vjerovatno donosilo status agresora na drugu zemlju (od kojih su pojedine članice NATO pakta), i posljedične reakcije. I ovo konkretno pitanje se vrlo vjerovatno neće mijenjati u doglednom periodu.

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Njegov uticaj na Kosovu je bio takav a to su Srbi na Kosovu i govorili da Beograd i Priština ojade budžet i Srbije i Kosova na projekte infrastrukture sjevera Kosova koji se nisu desili u stvarnosti nego su podijelili plijen među sebe kroz neke male firme njihovih pajtosa.

Zadnji sukob je bio oko onog Radojičića kojem je na kraju Kosovo uzelo vilu i pretvorilo u odaje svoje specijalne policije.U manastire na Kosovu možeš samo da uđeš ako na vratima ostaviš LK njihovoj policiji.Nema šanse barem koliko sam uživo u posljednjoj posjeti Prizrenu uživo vidjela da on tamo pokrene išta.Žali bože samo onog preostalog stanovništva Srbije zbog kojeg isti trpe teror.

A ođe bi se zapalili i bez Vučića kao što vidimo.Doduše samo na priču i u kafani pod gas.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,114
    Thanks Thanks Received 
    5,766
    Thanked in
    3,329 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Ovdje se za Kosovo ne bih složila,redom bi išla BiH pa onda i Crna Gora.
    I to govorim što su mu poluge na Kosovu ođe u smislu političara obezglavljene i sam je doveo do toga.Njemu je čak u interesu da Kosovo makne s dnevnog reda to je planski radio i odradio.
    U BiH i Crnoj Gori ima već ozbiljnije poluge u vidu političara.
    U BiH su stari drugati Hrvati i Srbi ... a vise je potencijal na Htvate jer im je to jedino proxi povecanje teritorije...kosovo republika....

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    I jer je trenutno bukvalno jedina stvar koja A.Vučića može obalit s vlasti, skup poput onog 15og marta. To je jedini momenat kada može da mu se desi da nije u kontroli, i nema opcije u ruke.
    on se nadao da će protesti završiti ljetos. ono ljudi na odmoru, more, planina. ali kad su pregurali to, i izuzetno velikom brojnošću onda su krenuli da biju narod. sve češće i nažalost jače.

ako mu je 1. septembra onoliko naroda izašlo, možeš zamisliti eventualni neki skup povodom godišnjice pada nadstrešnice.

dodatna sreća mu, vjeruj što drži crnogorsku vlast u rukama i naredjuje svojim podanicima u vidu komplet vladajuće većine.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    U BiH su stari drugati Hrvati i Srbi ... a vise je potencijal na Htvate jer im je to jedino proxi povecanje teritorije...kosovo republika....

Ne fantaziraj da te zamolim.

Jedino u čemu se Beograd i Zagreb drže u sprezi i to uspješno rade godinama je da HDZ i SNS drže na vlast ovakvim pričama dok im se stanovništvo raseljava.Dok oni uništavaju i pljačkaju sosptvene države.

Thanks Thanks Given 
    6,114
    Thanks Thanks Received 
    5,766
    Thanked in
    3,329 Posts

Ne fantaziraj da te zamolim.

Jedino u čemu se Beograd i Zagreb drže u sprezi i to uspješno rade godinama je da HDZ i SNS drže na vlast ovakvim pričama dok im se stanovništvo raseljava.Dok oni uništavaju i pljačkaju sosptvene države.

Haha aj dobro

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Njegov uticaj na Kosovu je bio takav a to su Srbi na Kosovu i govorili da Beograd i Priština ojade budžet i Srbije i Kosova na projekte infrastrukture sjevera Kosova koji se nisu desili u stvarnosti nego su podijelili plijen među sebe kroz neke male firme njihovih pajtosa.

Zadnji sukob je bio oko onog Radojičića kojem je na kraju Kosovo uzelo vilu i pretvorilo u odaje svoje specijalne policije.U manastire na Kosovu možeš samo da uđeš ako na vratima ostaviš LK njihovoj policiji.Nema šanse barem koliko sam uživo u posljednjoj posjeti Prizrenu uživo vidjela da on tamo pokrene išta.Žali bože samo onog preostalog stanovništva Srbije zbog kojeg isti trpe teror.

A ođe bi se zapalili i bez Vučića kao što vidimo.Doduše samo na priču i u kafani pod gas.

Probaj da sagledaš sa druge strane - s kraja, što bi reko mudri narod.

Oružani sukob entiteta+federacija u BiH je krajnje nerealan. Zbog odnosa snaga. Koliko god se bukalo, očigledan realan ishod bi mu bio neka jednako brza a tehnološki mnogo naprednija ''Oluja''.
    Jedina drugačija opcija je direktno vojno angažovanje R.Srbije, što se ne može desit.

Oružani sukob unutar CG je jednako nerealan. Jer, opet, ne postoje dvije oružane strane. MUP i VCG, kao jedina oružana sila unutar zemlje, su daleko od bilo kakve mogućnosti rascjepa, i sve se monolitnije oblikuju u tom pravcu. I to je dobra stvar, čak i ako nam se taj pravac pojedinačno može ne-dopadat.

Ovo oboje će se vrlo teško promijenit i u vremenu koje dolazi, betonirano je prilično.

Jedino je Kosovo drugačije. Jer:

Nam se svijet mijenja na oči. Nema više iole funkcionalnog mehanizma kolektivne bezbjednosti (tipa UN, međunarodnih konvencija, itd.itd.), već samo pojedinačnih odnosa snaga. Ima Rusije i Ukrajine, Izraela i Palestine, i slično. Biće ga tek, ta su vrata širom otvorena svima koji umiju i smiju.
    I sve se mijenja brzinom svjetlosti, i već shjutra ujutro neće bit što je danas bilo.

Jer, iako mi kao nacija strateških geopolitičkih stručnjaka I reda to još ne vidimo i skloni smo mislit sve suprotno, Evropa jeste po realnom potencijalu igrač br.2 u svijet, odmah uz Kinu, a poneđe i ispred. I Evropa svoju strategijsku akciju jeste krenula, koliko god troma na početku bila.

Jer ovi pominjani sporazumi Ljubljana/Zagreb/Priština/Tirana/Sofija.... nisu sporadična, izolovana i pojedinačna stvar, nego jedan od prvih koraka u toj (re)akciji. Ako stari mehanizam zaštite ne radi, gradi se novi, drugačiji.
    Iliti, ako vas ne štite UN i međunarodna regulativa i diplomatija, onda gradite nove poluge direktne zaštite u prvoj liniji - na terenu. Time zaštitu pravite tamo đe treba- na konretne teritorije, i time efektivno preskačete i potencijalne mine u toj zaštiti, koje bi potekle iz vaših redova.
    I viđećete u periodu ispred nas kako će takvih sporazuma na evropskom kontinentu biti sve više, i aktivnije.

Jer Kosovo, htjelo ne htjelo, ne može bit niđe drugo bez na toj strani, i u tom procesu. Iliti, nema đe drugo bez kod Evrope da se traži.

Jer Srbija, sa strategijom koju je Vučić u nju ugradio, očito ide na suprotnu stranu. Iliti, računa na razvoj svoje moći i popravljanje pozicije, na jačanje saveznika koje je odabrala, kao i na ''pomoć prijatelja'' sa suprotne strane, tipa Mađarske i Slovačke, na koje očito računa sve više.

Odnosno, scenario koji se čita iz poteza Srbije je krajnje jednostavan- doći do pazicije u kojoj bi eventualna vojna agresija Srbije na Kosovo bila aktivno i moćno podržana od saveznika, a reakcija EU i NATO pakta bile onemogućene, blokirane, ili krajnje ograničene.
    I ovo uopšte nije nerealan scenario.
    Pri čemu je jasno i eksplicitno definisan stav R.Srbije o povratu teritorije Kosova u sastav zemlje, zapravo potpuno prirodna stvar. To nije jezik romantizma, poetike, prava i pravde, no čistog pragmatizma.

Završih sa geo-politikama-strategijama univerzuma, neću više

Kroz neko vrijeme (kad pozavršavam što sam načeo na istoriju), otputovaću od aktivnog učešća na forumu na neko duže vrijeme, opet. Tako nešto sam uradio desetak+ godina unazad, pa se vrnuo poslije 7-8 godina.

Ako budem živ, pa se opet vrnem, ae da se sretnemo opet ovđe da vidimo koliko sam od prognoze pogodio Uz napomenu da ne mislim da će ovđe konkretno doć do najgoreg scenaria, no mislim da će Vučić relativno brzo doživjet dalju destabilizaciju pozicije, i izgubit vlast, čime će se dosta toga promijenit, iako će mu naslednici po pitanju kosova vodit jednaku politiku, više će obzira prema okruženju morat da imaju.

Ahahahahaha, ne mogu ne napomenut-
    kad sam prvi put tako otputovao, mislim da je bila 2013-2014, prognozirao sam da se vlast u CG neće promijenit u naredna 2 ciklusa, da će DPS poslije toga past, da ta promjena neće doć od opozicije no iznutra DPS-a, i da je mnogo manja šansa da se to desi tako što će neko njegovo ''pozivitno krilo'' da prevlada pa pvuče u promjene, a mnogo veća da će se to desit kad onaj njegov najkoruptivniji dio digne sidro i prešalta se na druge adrese, da onda i sa tih adresa čini jednako što je činio i prije

Odoh na plažu, ne shjekirajte se, neću više
    Last edited by Buva+gacce; 06-09-25 at 14:28.

10. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Izvini jedino što mi je značilo u cijelom tekstu je najava tvog odlaska i može bit da mi je zamaglilo i značaj i sliku ostalo napisanog.

Vazda su mi bitniji pojedinci od država i čuda.Uživaj na plaži i praštaj.

12. The Following 2 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,797
    Thanks Thanks Received 
    8,305
    Thanked in
    4,071 Posts

U zatvor ide pa mora

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

14. The Following 2 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Izvini jedino što mi je značilo u cijelom tekstu je najava tvog odlaska i može bit da mi je zamaglilo i značaj i sliku ostalo napisanog.

Vazda su mi bitniji pojedinci od država i čuda.Uživaj na plaži i praštaj.

Ne brini, tempom kojim sam krenuo, trebaće mi bar pet godina da ono na istoriju dovršim A bitno mi je.

I, nije ipak ovaj forum tako pusto mjesto da bi ga nečije odsustvo moglo posiromašit, mnogo je ovđe zanimljivog i kvalitetnog naroda, pa i u čitače. Za koje sam nekako uvjeren da će mu se vremenom vrćat. Nebitno je li prevaziđena forma, mnogo je lijepe različitosti i raznolikosti očuvano tu, i zdravlja koje nose.

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    U zatvor ide pa mora

Ahahahahahaha, koliko znam, već sam bio neću valjda opet? E pih, opet ja poslednji saznajem

Nego, nećeš valjda osuđeniku poslednju želju odbit, koji ono bješe Teta Zorin 06...... ???

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Ne brini, tempom kojim sam krenuo, trebaće mi bar pet godina da ono na istoriju dovršim A bitno mi je.

I, nije ipak ovaj forum tako pusto mjesto da bi ga nečije odsustvo moglo posiromašit, mnogo je ovđe zanimljivog i kvalitetnog naroda, pa i u čitače. Za koje sam nekako uvjeren da će mu se vremenom vrćat. Nebitno je li prevaziđena forma, mnogo je lijepe različitosti i raznolikosti očuvano tu, i zdravlja koje nose.

Ahahahahahaha, koliko znam, već sam bio neću valjda opet? E pih, opet ja poslednji saznajem

Nego, nećeš valjda osuđeniku poslednju želju odbit, koji ono bješe Teta Zorin 06...... ???
    U Crnoj Gori čovjek sve o sebi posljednji saznaje.

17. The Following 3 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,797
    Thanks Thanks Received 
    8,305
    Thanked in
    4,071 Posts

Ne dam kako bi imao razloga da ostaneš ođe

19. The Following User Says Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Prije će biti da ne daš svoje parče sira.

Nešto na temu,pošto večeras čekah voz za PG a išao je onaj što ide za Beograd.I ranije dođoh na stanicu.I vazda mi je bilo zanimljivo sav taj narod da posmatram podsjeća me nekako scena na djetinjstvo.I zapade mi za oko jedna porodica.Žena i detence možda 4 godine pored neka starica sa onom hodalicom i masu torbi oko njih.A ova žena je tom detencetu baka i sva je puna energije i priča sa unukom kaže eto uskoro ćeš kad se vratimo vidjeti i mamu i tatu u Njemačkoj.Više mi je ta scena rekla no svo palamuđenje političara.

21. The Following 2 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1,013
    Thanks Thanks Received 
    4,080
    Thanked in
    2,304 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ово забрињава.

20 година био командант, и сви тамо командамти су његови људи, иако дио састава није поникао у САЈ-у већ је преузет интеграцијом ПТЈ (јединица основана од остатака ЈСО-а).

Јединица је прилично велика ако је поредимо са нашом, броји до 400 припадника, и до сад нису употребљавани.Нити треба да буду, јер њихова намјена није разбијање демонстрација, нити су обучени како то да релативно безбједно раде, као рецимо Жандармерија.

Ако их употреби може доћи до озбиљних проблема и жртава.
    То смо видјели код нас кад је била шаторијада, када су ПЈП и интервентне јединице одрадиле одличан посао, а онда је онај несретни Мијо налетио на наш САЈ.

Што се преливања неког сукоба на ЦГ тиче, у смислу одвраћања пажње, да Вучић ће то покушати, готово је сигурно, већ је у поступку преко Методија, само је питање колике су му могућности.Ипак ми имамо јако озбиљан систем одбране, преко тете НАТЕ.У том смислу примјетно је одређено кретање ваздухопловних и морнаричких снага наших савезника, и интезивно састанчење са партнерима.

Више је питање ко је од наших сусједа са посебним потребама спреман да се жртвује за Вучића.
    Како изгледа, Пипун можда, а за Кољеницу нисам сигуран.Волио бих да је обратно.

У сваком случају болесник је већ бивши.Питање је само колико ће одумирање трајати, и ко ће све политички одумрујети са њим.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

24. The Following User Says Thank You to BAR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Smjena mu je očekivana još rano proljetos, kad je srezao druge. Neobično koliko je dugo tako potrajao. Vjerovatno baš zbog toga što je komandovao jedinicom koja će imat najmanje upotrebe.

Thanks Thanks Given 
    6,114
    Thanks Thanks Received 
    5,766
    Thanked in
    3,329 Posts

Znaci Vucic jos do 2027 godine...

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Ahahahahahaha, možemo na to kladionicu otvarat, da od sve muke i neki ćar vidimo ipak

Mada, nešto kontam da, kad smjenjuješ i postavljaš najviši komandni kadar kako te volja i kako ti firne, onda si prosto visoko moćan.

A kad bezbjednjaka u 8 mirnodopskih godina unaprijediš od kapetana do brigadnog generala, pa ga metneš na čelo kontraobavještajaca, sa osnovnim zadatkom da ti vodi vojnu policiju na konferencije na štampu, a kontraobavještajca staviš na čelo obavještajcima, onda si prosto prosto pobrkao lončiće, i raste ti vjerovatnoća da nećeš do '27e

Btw, i komandant 63. Padobranske je penzionisan nedavno, samo se manje grajalo.

Još od početka tih smjena, a počele su zimus/proljetos, je bilo jasno da je uzdrman dobro. A da vlast neće dat bez sile, to je bilo jasno i prije no što je sve počelo.

Thanks Thanks Given 
    2,255
    Thanks Thanks Received 
    5,623
    Thanked in
    2,374 Posts

https://www.instagram.com/reel/DOTuT...ppMXByb2FobGZp

Podijeli Vucko i familije.

Na jednu stranu otac, na drugu sin. Tuga.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Pa nemojte molim vas o Vojsci Srbije.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

dokle je došao beograd, kakva tuga. svaka čast svim ljudima koji izlaze na proteste protiv ovog zla. kako se zove ovo kad odeš na stadion pa te biju jer skandiraš?

https://nova.rs/sport/fudbal/srbija-...e-taj-je-caci/

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

31. The Following 3 Users Say Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,569
    Thanked in
    2,750 Posts

Nije ovo Beograd, on je na ulice. A ovi su iz pećine.

33. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Najjace mi je kad se sjetim nekih postova dje neko govori kako je Vucic pametan, genije za politiku i ostale gluposti. Brat kao da se maksimalno trudi da sto prije ode s vlasti jer samo nenormalno glup covjek bi naredio da neko radi ovakve stvari, a slicno se desavalo i na euro basketu. Samo udri, naplatice se na kraju sve to

Page 239 of 250 FirstFirst ... 139189229235236237238239240241242243249 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)