Originally Posted by
Bluemoon
Njegov uticaj na Kosovu je bio takav a to su Srbi na Kosovu i govorili da Beograd i Priština ojade budžet i Srbije i Kosova na projekte infrastrukture sjevera Kosova koji se nisu desili u stvarnosti nego su podijelili plijen među sebe kroz neke male firme njihovih pajtosa.
Zadnji sukob je bio oko onog Radojičića kojem je na kraju Kosovo uzelo vilu i pretvorilo u odaje svoje specijalne policije.U manastire na Kosovu možeš samo da uđeš ako na vratima ostaviš LK njihovoj policiji.Nema šanse barem koliko sam uživo u posljednjoj posjeti Prizrenu uživo vidjela da on tamo pokrene išta.Žali bože samo onog preostalog stanovništva Srbije zbog kojeg isti trpe teror.
A ođe bi se zapalili i bez Vučića kao što vidimo.Doduše samo na priču i u kafani pod gas.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Probaj da sagledaš sa druge strane - s kraja, što bi reko mudri narod.
Oružani sukob entiteta+federacija u BiH je krajnje nerealan. Zbog odnosa snaga. Koliko god se bukalo, očigledan realan ishod bi mu bio neka jednako brza a tehnološki mnogo naprednija ''Oluja''.
Jedina drugačija opcija je direktno vojno angažovanje R.Srbije, što se ne može desit.
Oružani sukob unutar CG je jednako nerealan. Jer, opet, ne postoje dvije oružane strane. MUP i VCG, kao jedina oružana sila unutar zemlje, su daleko od bilo kakve mogućnosti rascjepa, i sve se monolitnije oblikuju u tom pravcu. I to je dobra stvar, čak i ako nam se taj pravac pojedinačno može ne-dopadat.
Ovo oboje će se vrlo teško promijenit i u vremenu koje dolazi, betonirano je prilično.
Jedino je Kosovo drugačije. Jer:
Nam se svijet mijenja na oči. Nema više iole funkcionalnog mehanizma kolektivne bezbjednosti (tipa UN, međunarodnih konvencija, itd.itd.), već samo pojedinačnih odnosa snaga. Ima Rusije i Ukrajine, Izraela i Palestine, i slično. Biće ga tek, ta su vrata širom otvorena svima koji umiju i smiju.
I sve se mijenja brzinom svjetlosti, i već shjutra ujutro neće bit što je danas bilo.
Jer, iako mi kao nacija strateških geopolitičkih stručnjaka I reda to još ne vidimo i skloni smo mislit sve suprotno, Evropa jeste po realnom potencijalu igrač br.2 u svijet, odmah uz Kinu, a poneđe i ispred. I Evropa svoju strategijsku akciju jeste krenula, koliko god troma na početku bila.
Jer ovi pominjani sporazumi Ljubljana/Zagreb/Priština/Tirana/Sofija.... nisu sporadična, izolovana i pojedinačna stvar, nego jedan od prvih koraka u toj (re)akciji. Ako stari mehanizam zaštite ne radi, gradi se novi, drugačiji.
Iliti, ako vas ne štite UN i međunarodna regulativa i diplomatija, onda gradite nove poluge direktne zaštite u prvoj liniji - na terenu. Time zaštitu pravite tamo đe treba- na konretne teritorije, i time efektivno preskačete i potencijalne mine u toj zaštiti, koje bi potekle iz vaših redova.
I viđećete u periodu ispred nas kako će takvih sporazuma na evropskom kontinentu biti sve više, i aktivnije.
Jer Kosovo, htjelo ne htjelo, ne može bit niđe drugo bez na toj strani, i u tom procesu. Iliti, nema đe drugo bez kod Evrope da se traži.
Jer Srbija, sa strategijom koju je Vučić u nju ugradio, očito ide na suprotnu stranu. Iliti, računa na razvoj svoje moći i popravljanje pozicije, na jačanje saveznika koje je odabrala, kao i na ''pomoć prijatelja'' sa suprotne strane, tipa Mađarske i Slovačke, na koje očito računa sve više.
Odnosno, scenario koji se čita iz poteza Srbije je krajnje jednostavan- doći do pazicije u kojoj bi eventualna vojna agresija Srbije na Kosovo bila aktivno i moćno podržana od saveznika, a reakcija EU i NATO pakta bile onemogućene, blokirane, ili krajnje ograničene.
I ovo uopšte nije nerealan scenario.
Pri čemu je jasno i eksplicitno definisan stav R.Srbije o povratu teritorije Kosova u sastav zemlje, zapravo potpuno prirodna stvar. To nije jezik romantizma, poetike, prava i pravde, no čistog pragmatizma.
Završih sa geo-politikama-strategijama univerzuma, neću više
Kroz neko vrijeme (kad pozavršavam što sam načeo na istoriju), otputovaću od aktivnog učešća na forumu na neko duže vrijeme, opet. Tako nešto sam uradio desetak+ godina unazad, pa se vrnuo poslije 7-8 godina.
Ako budem živ, pa se opet vrnem, ae da se sretnemo opet ovđe da vidimo koliko sam od prognoze pogodio
Uz napomenu da ne mislim da će ovđe konkretno doć do najgoreg scenaria, no mislim da će Vučić relativno brzo doživjet dalju destabilizaciju pozicije, i izgubit vlast, čime će se dosta toga promijenit, iako će mu naslednici po pitanju kosova vodit jednaku politiku, više će obzira prema okruženju morat da imaju.
Ahahahahaha, ne mogu ne napomenut-
kad sam prvi put tako otputovao, mislim da je bila 2013-2014, prognozirao sam da se vlast u CG neće promijenit u naredna 2 ciklusa, da će DPS poslije toga past, da ta promjena neće doć od opozicije no iznutra DPS-a, i da je mnogo manja šansa da se to desi tako što će neko njegovo ''pozivitno krilo'' da prevlada pa pvuče u promjene, a mnogo veća da će se to desit kad onaj njegov najkoruptivniji dio digne sidro i prešalta se na druge adrese, da onda i sa tih adresa čini jednako što je činio i prije
Odoh na plažu, ne shjekirajte se, neću više
Last edited by Buva+gacce; 06-09-25 at 14:28.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Bookmarks