Reno Zoe...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Koja su to najjeftinija kola elektricna kod nas lice dacia spring?
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Reno Zoe...
Satelitski resiveri/oprema
Ne moze subvencija na polovna
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Nemoj najjeftinija...
Inače ima https://www.goldmelectric.me/
Poslato sa pisaće maine S24 x2
............ \_(ツ )_/............
Ja razumijem velike brendove zato ovo rade.
Proizvode motor sa unutranjim sahorijevanjen već 150 godina.
Svake godine izvlače profit iz tehnologije stare 150 godina.
I onda bira da li eli da tu tehnologiju nastavi da koristi i malo modifikuje (Hibrid) ili da uloi u novu tehnologiju.
Jasan je izbor, novac na prvom mjestu.
Međutim problem je to sj te odluke jednostrane, nisu sami, tehnologija se kreće birao ti jedan ili dva.
Japan nije naučio propaću svojih tehnolokih giganta početkom 90tih, kada su ih prvo Koreanci a onda i Kinezi dostigli, a onda i preiali pa očigledno neće ni sada.
Rezultat sam napisao prole godine, jer tehnologija odavno nije u rukama ni Evrope ni Japana, a jo malo neće biti ni u rukama USA.
https://forbes.vijesti.me/lifestyle/...jesti_internal
Sent from my phone
Ja ne znam sta je poenta elektricnih vozila uopste.
1. Nisu jeftina, niti dostupna sirokim masama.
2. Nisu jeftina za popravku.
3. Kvalitet istih je nikakav, s obzirom na moderne tehnologije, i sve proizvodne mogucnosti dostupne danas.
4. Opasna po zivot, problemi sa litijum-jonskim baterijama.
5. Veoma opasna po zivotnu sredinu, i u smislu proizvodnje resursa (materijali za baterije), kao i u smislu toksicnih efekata prilikom kvara, nesreca i sl.
Rekao bih da je jedini cilj zelene agende, koja ukljucuje proizvodnju elektricnih vozila, i eliminaciju klasicnih motora, smanjivanje mobilnosti populacije (jelte ako ne mozes da kupis elektricno auto od 40-50K EUR, onda idi pjesice fino), i na kraju apsolutna kontrola nad populacijom (tzv. 15 min. gradovi, odn. geta).
Zasto privatni avioni, jahte i teska masinerija u vlasnistvu multimilijardera, ne ide na baterije?
Ako se prica o ekologiji, sto ne prizemne multi-milijarderi svoje ultra-skupe avione koji u jednom letu potrose vise goriva, nego jedan dizel automobil za 20 god. Znaci sva prica je sarena laza, foliranje, i to pametne firme vide. Drugo je sto npr. njemacki proizvodjaci automobila izgleda ciljano gledaju da prebace fabrike u USA, odn. da ugase evropsku auto-industriju. Ko sisa radnike u fabrikama, jos jedan od izgovora da ih se otarase, ionako roboti vec uveliko proizvode, i skoro im pa nece ni trebati radnici.
Last edited by techlinkit; 20-08-25 at 20:38.
1) ima ih od 10.000 do 200.000e. Cijena je pa sam novim običnim vozilima.
2) ulaganje u prvih 200.000km je manje od 500e. Za klasična vozila je preko 2500e (20 malih servisa po 100e i dva velika servisa od po 300e), dakle 5x je jeftinije odravanje EV.
3) kvalitet je identičan pandanu i ICE svijetu.
4) opasan je ugljen minoksid, opasan po ivot i veoma brzo se umire od njega.
5) veoma je opasno iakopavati naftu i istu prevoziti po. Moru jer moe doći i dolazi do curenje i opasnosti po ivotnu sredinu.
Za avione se slaem ali je tema električna vozila
1. Koliki je domet tom elektricnom od 10K EUR, i kakve nedostatke krije s obzirom na cijenu?
4. Da, ugljen monoksid je opasan, ali resenje za isto nije izazivanje drasticno veceg zagadjenja zivotne sredine, samo pod izgovorom ekoloskih problema sa ICE vozilima. Pricaju i svo vrijeme da je ugljen dioksid opasan, a bez istog nema zivota, nema biljnog svijeta, a samim tim ni hrane za ljude. Cudan pristup problemu
5. Nafta ce se eksploatisati dok je ima, nikakve baterije, i druge zezalice nece sprijeciti to. Isto kao stavka 4, pravljenje znacajno veceg zagadjenja nije resenje.
Ako je problem ekologija, tehnologija napreduje, i moderni motori su dosta cistiji, i efikasniji, samim tim je zagadjenje smanjeno. Sto se npr. ne ulozi u poboljsanje filtera na ICE motorima, koji bi bili lako dostupni za zamjenu korisnicima auta (samim tim manji troskovi odrzavanja)?
Iste fore sa smanjivanjem snage motora na novim ICE vozilima, i DPF filterima (koji vise djeluju kao neki los vic, nego ozbiljno resenje). Sta manje trosi/zagadjuje, V6/V8 koji mora da radi na 20 % snage u gradskoj voznji, ili 1.0L 3/4 cylinder, koji mora da radi na 70-80-100 % snageSta duze traje, sta manje zagadjuje od ta dva na dugi rok? Ako taj 1.0L moras da bacis u kontejner posle 5-6 god. onda ne vidim kako to smanjuje zagadjenje. Isto kao kod elektricnog auta, sto moras da ga bacis posle 7-8 god. kad ode baterija, jer je nova skuplja od novog auta.
Last edited by techlinkit; 20-08-25 at 21:33.
a momci, đe mogu da uradim servis za Smarta EQ, čisto da se prečačka i vidi jel sve ok. Eno mi ne ekranu napomena svakodnevno bljecka pa da to završim
C9H13NO3
One world, Two wheels
1) identične probleme ima i ICE vozilo od 10.000km.
2) mijea ugljen monoksid koji je otrovan sa ugljen dioksidom koji nije (toliko). Ugljen monoksid vie od polovine na svijetu stvar ICE
Ne vidim zato bi bacio auto radi baterije. Koga si čuo da je to uradio?
Sent from my SM-F966B using Tapatalk
meni je lično poenta jeftiniji energent i obrtni moment.zato da nisam đe sam sigurno bi umjesto ćumuraša vozio bar plag ina ako ne i ful ev.ovaj renol 5 bi na keca uzeo da nije renol i da ima 100nak km dometa još.ovako čekam da se neko u mazdi bar kad već neće tojota urazumi i u hečbeka stavi baterije za 100nak km i malo ozbiljniji motor i pusti me da mi rade oba motora ako hoću.
Poslato sa pisaće maine Fold 7
........... \_(ツ )_/............
https://www.instagram.com/reel/DM-Vw...A2aXJrYTZ5eDBq
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Nas narod je spasilo to sto kad crkne neka od tih komponenti (DPF, EGR, katalizator, klapne) ides i OFFujes i sve OK. Zamisli da postoji zakon koji to zabranjuje i onda bi morali da zamijenimo te djelove kod ovlascenog cije su cijene paprene, npr. DPF za neko obicno auto kosta i do 2000 eura.
Kod EV-a je nemoguce ugasiti sisteme jer vecina sistema koristi jedan racunar ili komponentu: imas npr. 6way ili 8way ventile za grijanje/hladjenje kabine i baterije. Ti ventili su preskupi, komplikovani i nepouzdani pa mozes zamislit kad rikne, a riknuce brzo.
Imas invertere koji su prekomplikovani, nepouzdani i preskupi.
Zapamtite sad ovo, za par godina cemo imati masu pokvarenih kineskih (a i ostalih) EV automobila. Popravka ce biti nemoguca a zamjena komponenti preskupa. Pa evo npr. ljudi kupuju auta a onda se vozi na ćelestonkama jer se nema za gume a ne za baterije, invertere i razne komponente.
Ja mislim da su i PHEV glupost tako da ostaju sa hibridi, ali samo od jednog proizvodjaca. Ostali su sprdnja.
Prema tome, ta da ti kaem?
Takumi , vraca li se kilometraza na EV i ciklusi baterije? Moze li se to hakovat
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
To ti ne znam.
Ne kvare se.
Drago mi je da postoji firma (jednina) u 21. Vijeku koja misli na svoje kupce i pravi proizvod koji se ne kvari.
Svaka čast.
Pretpostavljam da ta firma niđe na svijetu nema servise, osim za odravanje?
Poslato sa pisaće maine Fold 7
........... \_(ツ )_/............
Stigao novi Renault 5 električni u CG.
Lijepo izgleda od napolje, mana je instrument tabla koja stoji nakačena kao slika kao i na većinu auta.
Baterija slična kao na Mokku, domet će biti vjerovatno malo veći.
Stigao je on ima vec vise od mjesec u aliance...
Satelitski resiveri/oprema
Da pisao sam gore da je stigao, taman tada...
Samo se sada vozi
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks