Originally Posted by
biljaneta
Koji je to projekat nadzvucnog aviona? `Orao` nikada nije dobio potrebne motore, nadzvucan je jedino bio prazan i u poniranju. Cisto demonstrativno. A u taj projekat upucane su ogromne (dolarske) pare da bi se dobio poluproizvod. Veoma limitiran avion. Ja razumijem zasto su usli u taj projekat, podrzavam sve to ali se lupilo o zid i palo u blato. Velike sile su majstorski dozirale sta SFRJ dobija, a sta ne. Za M84 kupljena je licenca u SSSR i u to su ulupane velike pare, a zahvaljujuci pomoci Cehoslovaka projekat je osvojen.
U avio bazu kod Bihaca takodje su ulupane velike pare, Hrvati optuzuju da su to pare od autoputa Zagreb - Split. Mi smo od Istocnih Njemaca obucavani za MiGove. DDR, Cehoslovacka, Poljska bile su ispred nas u vojnoindustrijskom sistemu samo sto njima SSSR nije dozvoljavao ingeniozne projekte. Bugarska je bila bolje naoruzana od SFRJ kao clan Varsavskog ugovora. Neutralne Svedska i Svajcarska su vojnoindustrijski pa i samom snagom vojske bile jace od SFRJ.
Sto se tice same JNA te neke 1945/46 po brojnom stanju ljudstva bila je valjda treca u Evropi. No to ljudstvo nije mogla ni da prehrani, a kamoli opremi. Veliko je pitanje i zasta je sluzila, ako se izuzmu puskaranja po granicama i pokreti vojske za unutrasnju upotrebu i samoreklamu. Evropa je bila podijeljena na Jalti i niko to nije htio da krsi. Cak je i Tito po Staljinovom naredjenju morao da prekine sa grckim partizanima, a i da povuce tada Jugoslovensku armiju iz Albanije. Jugoslovenski komunisti morali su i da prekinu pricu o Balkanskoj federaciji i sedmoj republici (Albaniji). Nije Staljin bio problem nego smo mi htjeli da se mijesamo u poslove velikih i da prekrajamo granice. Malo macku govedja glava.
Sto se Sovjeta tice oni su vec jednom usli na teritoriju Jugoslavije 1944, najvjerovatnije da bi uhvatili mustuluk Titu ali su brzo izasli. To im je bilo ozbiljno krsenje dogovora sa Jalte da u Jugoslaviju ne ulaze.
Sto se tice NATO pakta, nedje smo se za nesto ogrebali o Amerikancima ali to je bio njihov nacin kontrole situacije u Evropi. Jeftinije im je bilo da opreme 60 jugoslovenskih divizija nego da drze tri svoje. Ali ipak su nas drzali na propisnoj distanci u nekom medjuprostoru, a i Jugosloveni su ubrzo poceli da preprodaju njihovo naoruzanje cime su se diskvalifikovali iz programa.
JNA je valjda bila kovnica bratstva i jedinstva. Sedma republika. Organ sa politickom upravom. Alternativa Udbi, a vjerovatno i kompletnom civilnom sistemu uprave. Jedna od batina Josipa Broza Tita i njegov kolateral u medjunarodnim pregovorima.
Nije to rijedak slucaj. Mnoge drzave su propadale ali su opstajale okupljene oko Vojske. I danas takvih drzava ima poprilican broj gdje sve drzi Vojska, a civilni sektor je samo fasada. I to podgoricka fasada.
Sad me podsjeti. 1946, 1968 i 1981 civilni organi vlasti su na primjer u potpunosti uzgubili upravu nad Autonomnom pokrajinom Kosovo. Bukvalno je JNA spasavala stvar.
Preglomazna tema mi je generalno, pa zato ovako fragmentirano odgovaram đe stignem. Ali ovo što sam boldovao mi je bilo toliko zanimljivo, da sam ga ovako na blic izdvojio. Ko da si mašinac, avioničar
Nije bio Orao.
Btw, taj avion je ino-prodat u tolikom broju, da je daleko nadmašio troškove razvoja i proizvodnje. Tek najstrašnija anegdota: Indija, ne tako pradavno unazad, zajedničke trenažne vježbe indijskog i američkog vazduhoplovstva. Ameri, naravno, lete na F16, Indijci na nekoliko aviona, među njima su bila i 2 Orla. Oba u bliski dog-fajt opuvaju amere
Pokupljeno iz zvaničnog glasnika indijske armije
Da ublažimo, opuvali su ih još više kečevima (mig21), jer su izgleda bili mnogo bolji letači, a ne što drugo.
Taj avion je nosio radnu oznaku NA1 (Nadzvučni, ili češća interpretacija, Novi avion).
Zanimljivo da pitaš đe su mu motori
Eto ti ih u sve Rafale što danas planetom lete, pa čak i u ove Vučkove
Jer je to baš taj motor.
Eto ti ih i ovđe https://en.wikipedia.org/wiki/Snecma_M88 , s tim što je verzija u razvoju za JNA nosila naziv M88-Y(ugoslavia) 
No, pošto ja nisam reko da je SFRJ imala nadzvučni avion, kako interpretiraš, nego da je bila jedna od rijetkih zemalja u svijet sposobna da ga napravi, evo ti i ključ te tvrdnje:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9...adnom_delu.JPG
A ključ je baš taj trisonični aerotunel, NEOPHODAN ako oćeš svoj nadzvučni avion da praviš (da ga ne kupuješ kompletan od drugih). A koji je SFRJ, tačnije onaj Institut na Bele Vode (da mi se ne naljute Starožarkovci ako koji ovđe slučajno ima, ali mene je ta zgrada vazda prvo bila na Bele Vode, pa tek onda u Žarkovo
), uspjela da načini kao peta po redu u svijet, a da bude jedna od ukupno devet kad se raspala.
Odatle konkretno ta tvrdnja. Btw, ovo je neki foto iz kasnijih vremena, kad je i taj projekat zaustavljen, kad je i taj Institut promijenio ime, i kad je sve na slici već istorija bila. Inače, ova maketa je maketa baš tog aviona, a u razvoju je već bio stigo do labaratorijskog simulatora i testiranja, i tu je u svih 10 ogleda značajno nadmašio F16 u pogledu avionike (simulacije inače rađene u Britaniji, đe mu je rađen i razvoj jednog dijela te avionike).
No, na početak
Ja sigurno, a mislim izvjesno ni simm, nismo ovđe postavljali tezu da je ''SFRJ tako sjajna bila''. No smo odgovarali na tezu da, sažeto i uprošteno, ali i danas sasvim dominantno, nije valjala niđe ništa.
On na to odgovarao kontra-tezama, ja prosto navođenjem elementarnih činjenica, poznatih i dokazivih lako, i sugestijom da se na njima testira to mišljenje koje je Jig konkretno iznio. A i ti, koliko mogu razumjet, nastavila
I nisam tu zagrebo ni vrh brijega
Pa ću evo i nastavit malo listu
*Saznajte je li SFRJ u drugoj polovini osamdesetih imala ino-prodatih preko 200 aviona iz isključivo sopstvenog razvoja i proizvodnje, i probajte komparativno da saznate koliko je još zemalja u svijet to imalo (ikad). Pazite da vas rezultat ne iznenadi
*Viđite je li, i to još u pra-početke tih avionika, svjetski rekord u brzini horizontalnog leta solidno dugo držao jedan avion iz Jugoslavije, je li se zvao ''Zolja'', i je li bio u potpunosti domaće proizvodnje
Eto, ovo čisto zanimacije radi. Biće i toga još
A pretpostavljam da će bit i detaljisanja o ostalim tvrdnjama koje si ovako gomilativno iznijela, jer, ne ljuti se, dobar dio je ortodoksno netačan, a dobar opasno proizvoljno preveden u zaključke. Ali za nadznanjavat se kvalitetno na ovu temu, svakako super kvalitetan
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Bookmarks