Pretpostavio sam da je Zetagradnja, jer iz kola vidjeh neku bezlicnu zgradu na render.
Ali, pade mi teorija u vodu, da Zetagradnja na nekim skromnijim lokacijama kvadrat cijeni oko 2 prosjecne plate, probise za skoro 20%. Bez ako ljudi misle da je ono neka atraktivna lokacija, izmedju pruge i obilaznice
Ja juce podjoh kod nekih Bjelopoljaca na Konik auu ljepota . Bas ce dobro ispasti
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
U city kvart umjesto savane radi ld gradnja tj green level će biti
I admiral isto će da gradi…
2100 je valjda i podato je 80-90% već. Voli narod kvadrate.
Radila se neka istraživanja. Trenutno se nekretnine u Podgorici uglavnom 70-80% kupuju iz kredita, a više od polovine su investicione nekretnine. Ako je ovo tačno, ušli smo fazu tržišta akcija poguranog lombardnim kreditima, samo ovaj put umjesto akcija nekretnine.
U jednom trenutku će samo da padne tražnja i neće moći da se prodaje. Prvo se više neće prodavati u temeljima, a posle toga ni gotovo. A prvi, kad prestane prodaja u temeljima, poginuće građevinari koji su pare od jedne prodate zgrade koristili za kupovinu nove zemlje i pokretanje novog gradilišta. Naravno, kad oni poginu, poginuće i oni koji su kod njih kupili stanove i biće malo drame.
Cijene neće brzo i značajno otići prema dolje, jer ljudi teško prodaju jeftinije od iznosa koji su dali. Posebno nekretnine koje nijesu berzanska roba. Staje tražnja, pucaju određeni građevinari, kompletan građevinski sektor značajno usporava.
Imajući u vidu učešće građevinarstva u GDP cijela ekonomija će da trpi, a solidno i država i njeni prihodi projektno setovani "svake godine će nam se doseliti 10.000 bogatih Rusa". O tome imate u današnjih Vijestima i rupi u budžetu od 86 miliona u maju.
E, da, i banke će da puknu, više od pohlepnih građevinara koje su kreditirale nego od kukvaca sa stambenim kreditima.
Od kukavaca, ko je zadnji uskočio u balon nekretnina uz pomoć kredita, taj će malo da pati.
Žao mi je malo one koji su obije plate u porodicu opteretili da kupe stan i usele. Dok su ostatak uvalili na razne kartice na rate. I oni se broje u A klijente jer rade u državu. A kad se budu vraćali nazad porezi i doprinosi iz raznih Evropi sad, jer će neko morati da sprovede Evropu sad -2 i Evropu sad -1, bukvalno će gladni da budu. Biće zajebancije.
Last edited by Gagarin; 02-07-25 at 06:36.
Tko leti, vrijedi...
Stani ovo ce bit 2100? Ili kako, za kad je ovo predvidjanje?
2100€ je pazario drug na Stari stan, reče kad završe zgradu biće 3000€ m²... ko kupuje ne znam, al masu je rasprodato...
Jel mu neko garantovao otkup po 3.000€ kad se završi?
“Kupi akcije Izbora Bar po 30 centi, obavezno. To ti je euro za tri mjeseca”
Proda ti svoje akcije
“Kupi ovaj stan po 2100€, bice 3000€ kad se zgrada završi”.
Proda ti svoje kvadrate
2007. Veza se fata da se kupi novogradnja, nebitno po kojoj cijeni.
Redovi ispred brokerskih kuća da se kupe akcije.
Ako mislite da je normalno da neko kupi stan danas u livadu za 2100€ da bi ga proda nekome po 3000€ za godinu-dvije kad se završi, onda ništa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Gagarin; 02-07-25 at 11:40.
Tko leti, vrijedi...
Momci, informacije o tržištu nekretnina su mi od onih koji mogu najviše da zarade ili izgube, građevinara i bankara.
Vidjećemo za godinu đe smo i ko je bio u pravu.
Simptomatičan je dratičan pad izdatih građevinskih dozvola.
Koliko sam čuo, padaju malo i kirije. Ogromna ponuda ljudi koji su mislili da mogu da žive od izdavanja nekretnine.
Al dobro, vadi nas turizam. Tu nam super ide.
Tko leti, vrijedi...
ja mislim da je pad u broju gradjevinskih dozvola zbog toga sto su zabranili da se grade one kutije od sibica od stanova, no da se mora graditi dostojno covjeka - znaci nema vise dvosoban stan 38m2
mislim da je to malo usporilo izvodjace i naceralo ih da isprojektuju drugacije povrsine
Jos jednom. Jel' moze detaljniji info o istrazivanju koje pominjes te da objasnis kako si to izmijenio stavove tek tako, do nedavno su ti glavni kupci bili stranci, sada se vecina kupovina obavlja iz kredita?
Niko ne bi bio sretniji od mene da se desi ovo boldovano. Taman da pazarim nesto veci stan... No svi ti magicni ekstremni padovi koje pominjes (kao i mnogi drugi) se vec pominju evo iz godine u godinu neso vise od pet godina.![]()
Info o istrazivanju ne može jer je neko platio solidno za njega.
Da se sada znatno više kupuje iz kredita i da je negdje taj procenat iz kredita stav je gradjevinskih firmi i banaka koje su anketirane.
Sad možda oni griješe.
Takodje predvidjanja su usporavanja traznje.
Posledicno, oni gradjevinari koji su zbog pohlepe koristili leverage i parama od jedne zgrade kupovali placeve umjesto da zavrsavaju stanove, mogu da poginu, a sa njima i kupci.
E ovo ti sve vazi za Podgoricu.
Primorje generator standardno stranci.
Mada sa sadasnjim cijenama smo nekonkurentni.
I na kraju dodatni argument je pad gradjevinskih dozvola, da gradjevinari ocekuju hladjenje trzista.
Da ce biti naglo, nece.
Dugo ce biti drzanja cijene i minimalni obim prometa.
Tko leti, vrijedi...
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ooo, pa moja teorija ipak pije vodu, da je kod Bace kvadrat na ovim manje ekskluzivnim lokacijama oko 2 prosjecne zarade. Tako su mu i zgrade na granicu Konika bile 1100-1150, dok je prosecna plata bila 530e.
Tako da bih se drzaonte racunice... ako dodje do kakvog karambola, odlaska stranaca, svjetske ekonomske krize, onda ce i prosjecna plata da nam ide dolje, pa samim tim i cijena kvadrata.
Ja to ovako jednostavno zakljucijemiako znam da tu ima dosta faktora, ali bez nekog veceg zveka tesko da ce cijene padat po mom misljenju
Manje eksluzivnim lokacijama? To bi značilo da Baća gradi i na eksluzivnim lokacijama, ali nijedna mi ne pada na pamet... Možda Ljubljana.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Najbolja lokacija je one zgrdae u centru, pod Goricom.
Ko ima para ovo je dobra trgovina
https://www.instagram.com/reel/DLowoaAoVQA
Ovo je nemoguće, ima neka patka sigurno...
Vjerovatno samo covjeku hitno trebaju pare, stvarno fina stancina
Vala džabe ko ima kes da odmah kupi , bolje no iza titexa za 45 kvadrata
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Vjerujte mi da sam zvao ovakve pglase i po defaultu prodano odmah
Ako se pogleda instagram profil par oglasa su svezi ostalo od februara tako da moze bit samo zeli da boostuje preglede i da se vrati u igru
Zvah ga, ne javlja se. Vidjecemo sta ce rec, prenijecu vam pricu
Jer ovo ovako jeftino ne bi se ni pojavilo na oglas no bi agencija kupila i preprodala
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks