Da li znate nekog iz NK da servisira PS konzole, tačnije joy-stik od PS 4-ke nije ispravan, neko da ga pogleda možda ? Hvala
nekada davno (davno davno dok smo imali fabrike koje su to radile i one ozbiljne ekipe majstora), su montazne kuce bile iz prefabrikovanih elemenata koju su se sarafili za plocu i onda zavrsavali
znaci proces unazad je bio identican, samo si morao "zrtvovati" djelove rada (plocice, plafone...)
tacno se znalo dje je koji spoj i sta treba rasarafiti da razdvojis
isto bi, ako rade po pravilima, moralo biti i danas
zrtvuijes plocice, rigips i vjerovatno kablove /instalacije jer ne vidim kako bi hi neko provukao kroz iste buzire bez 100 jada nako sto se jednom blanikiraju
e da, treba ti ekipa koja zna sta radi i treba im barem x4 vremena da je presele u odnosu na redovnu montazu, ako ne i preko
i zbog toga to vise niko ne radi![]()
sto se brvnara tice, one su "lakse", ali znajuci amaterizam naseh majstora, to da dostina isijeca prozore/vrata motorkom na licu mjesta pa prikriva ako bude nedostataka, to bi jad bio sastaviti nazad, bez da na pola ne odustanes i lagumas je![]()
Da li znate nekog iz NK da servisira PS konzole, tačnije joy-stik od PS 4-ke nije ispravan, neko da ga pogleda možda ? Hvala
Može li mi neko ko zna kako funkcionišu moderni hoteli/ rizorti,qrci,palci,reći zašto konobaru od napojnice/bakšiša date putem kartice dođe samo 62% te napojnice.Mlada osoba konobariše i tako joj je objašnjeno:račun je npr,100€,gost ne mora ali kaže da mu se skine 110€,od tih 10€ bakšiša,konobaru na račun ide 6,2€,a kao 21% je pdv a 17% rizortu.
Ponavljam,ako gost da karticu i ne napomene bakšiš,skine mu se 100€ i sve je platio
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 23-06-25 at 22:08.
To je service charge i dijeli se i ostalim zaposlenim, ne samo konobarima/sankerima nego recimo i tehnickoj sluzbi, sobaricama. U razlicitom procentu, zavisno od pozicije (nize pozicije imaju veci %) ne vjerujem da ima pdv na to i da se oporezuje.
To je kad je obavezno 10%, obavezni baksis na racun od 100 eura bude 110.
Ove ostale kombinacije da je racun 10 a da gost proizvoljno plati 20 su neki dogovori na relaciji konobar - vlasnik a mozda se i umijesaju prsti sa storniranjem racuna pa kucanjem drugih tipa fiskalni ne fiskalni...uglavnom svaki konobar kaze da njemu ostaje pa povecaju iznos na pos terminalu i karticom ostavljas baksis kao i gotovinom.
Ali ovo nije obavezno,nego račun je 100€ i ako neko ne želi da ostavi bakši plati 100€ i platio je sve što treba.Znači može da kaže 105 skinite ili 150...nebitno.Posebno me čudi da tu i 21% državi kao ide.
Znam kako funkcionišu naše kafane,sve što karticom ostavim više od računa konobar se zahvali i toliko manje keša preda,dakle sav bakšiš ide njemu.
Ovo što gore pisah je neki giga mega resort,ali svi bi trebali da su jednaki pred zakonom
Last edited by joni; 23-06-25 at 22:16.
To su dogovori konobar-vlasnik, odavno pitam "ostaje li tebi ako kucas vise" i svaki kaze: da, pa zaokruzimo ako je 12.5 na 15.
Prilikom naplate tih 15 eura on ne mora da kuca broj racuna ni nista, samo iznos 15 eura a posle vjerovatno to moze da pravda na milion raznih nacina. Tako sto recimo otkuca neko drugo jelo koje je 15 eura a stvarni racun ponisti, ili otkuca nesto skuplje pa mu rokne popust da bi dosao do 15 eura. Ili 10x1.5 eur
Jer svakako (uglavnom) taj racun od 12.5 nije...pravi.
Shvatam,tako i meni konobar kaže da je njegov bakšiš,ali u ove manje kafane i obočne restorane đe ja idem,ali izgleda ovi moderni konglomerati...ufff,robovlasnici/lupeži˛
Garant lažu ovo dijete da od tog bakšiša oni plate državi 21%,no aj sad...mlado,poletno pa zadovoljno.
Last edited by joni; 23-06-25 at 22:24.
Ne znam ni sto komplikuju, treba staviti obavezan baksis 10% pa neka ga dijele izmedju sebe kako hoce.
Nego odje nabiju cijene, mala kisjela 2 eura, kafa 2 eura, pica 12 eura
16 ukupno, jos ako ima 10% sc = 17.6 i ako placas kesom ili karticom eto nebitno je postalo, a svidja ti se usluga pa zaokruzis na 20.
Sto je mnogo mnogo je. Prilikom formiranja cijena ta kisjela od 30 centi je dosla na 2 eura jer gazda ima troskove a medju njima i plata konobaru i zarada i sve. Pa jos i service charge da radnicima jos malo kapne, a izgleda i gazdi jer ih moze krasti po malo, mada kradu i onu njega...navikli su da se kradu izmedju. Pa konobari nece da dijele baksis sa kolegama, sankerima, kuhinjom...
Kakve zavrzlame, ne treba ni ici nidje bez kuci i rostilj uz more.![]()
Ma tačno treba konobar da reče gostu(stranci su tu 100%) "da ne treba nikakav bakšiš pa ako imaš te 5-10€ keša daj,ako nemaš nek vam je srećno."Čuš,21% državi i 17% nekakvom imaginarnom vlasniku sa Djevičanskih ostrva,čuš mene bivšem DPS vojniku/generalu
Čisto sumnjam da konobar moze da se dogovara sa vlasnikom oko icega.
Taj sistem je i kod nas poceo prije par godina. Medju prvima ga je uveo Splendid i njihovi objekti po CG a vidim i jos neki slicni njemu.
Last edited by Apolo; 23-06-25 at 22:39.
Sa vlasnikom ili sa menadzerom, zavisno koliko je veliki objekat.
Nece se dogovarati sam sa sobom.
Ne znam za te bakšiše preko kartice ali konobaru bakšiš ostavljam u kešu.Doduše ne posjećujem ta super elitna mjesta što jes jes.
To su najgadnija mjesta na svijet.Dovoljno je da samo prođeš pored njih i vidiš tu energy gadluka.
Ovo je pitanje za knjigovodje. Oni znaju kako poreska uprava tretira baksis. Ako je po zakonu neoporezivo, onda vlasnici pljackaju konobare. Kod nas je uvjek baksis bio konobara. Ako je dogovor izmedju konobara i sankera da se dijeli, to je drugo.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Nema tu dogovaranja. Poslodavac sve odredjuje. Bilo je price da se i porez na isplatu baksisa placa e sad kako je u praksi to ne znamo.
Pitanje kajak za dvije osobe... isplati li se uzeti ovo pa malo sa djecom spustati se zetom,moracom, na more? Ili je bacanje para?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
E sad jos samo da se sazna jesu li svi isti modeli
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ovo jefitno dođe skoro isto. Ja uzeh onaj žuti Intex-ov, nisam ga još isprobao, trebalo bi za vikend.
U Tehno plus su imali neke bolje, čini mi se oko 500e.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
#fakenews
Jesam li pobrkao ili su 020 411 626 oni anketari...?
I zakleo bih se da su mi bili blokirani.
...
Moze li se gdje vidjeti ovo sto je skupstina usvojila prostorni plan, hvata li sta moje naselje?
Vidi na sajtu Vlade sjednice pa materijal.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks