Brate ti se nekom sprdas a tvoji postovi su copy-paste sta chatgpt pise, saberi se sta ti je
Diktatura bila 2 godine, zaslugom komunista. Nisu zabranjivane partije(mnozina) nego jedna partija (tj dvije), KPJ i NRPJ. Kralju su velika opozicija bili i HSS pa nekako prodjose drugacije. Nije KJ bila anti-komunisticka sto su kralja zasvrbljela muda jedan dan i tako odlucio no sto su ga zamalo ubili '21 na vidovdan (ne moze se reci da je KPJ direktno umijesana u atentat al je svakako pocinioc njihov clan, dovoljno za animozitet) i sto je KJ bila najveci saveznik Francuskoj. Prije i poslije diktature je radila skupstina a na izborima je izlazilo u prosjeku oko 20 partija dok je u prosjeku 7-8 dobijalo mandat. Koliko partija je postojalo u SFRJ? Koji su bili demokratski kapaciteti ove druge, najljepse nam Jugoslavije?
A KPJ od kraja '20ih do samog rata je bila nista vise nego produzena ruka Kominterne i to je cinjenica.
Posto si mene quote pa pretpostavljam da se na mene odnosi, niti sam pomenuo KJ kao neki civilizacijski vrhunac vec iskljucivo u parlamentarnom/demokratskom smislu. Iz cistog razloga sto je u KJ to donekle i postojalo a u SFRJ nije uopste. Sve sto si nabrojao gore se desavalo i u SFRJ, cak i dosta gore stvari. To se desava i u CG evo od nezavisnosti pa nas evo
A niti dolazim iz cetnickog lonca, pa cu zamoliti bez tih epiteta, tenk ju.
Bookmarks