Mene salata od žućenice impresionirala i viđeh da ima prilike upoznati te vaše krajeve kroz jela na festival pod istim nazivom na Pinama ko ima prilike.
https://radiotivat.com/2025/06/13/pi...tra-na-pinama/
kako bi te pokojni stari moj izljubio sad, nazdravlje tebiNišta više u svijet nije volio pojest
Ma treba da je probaš oprženu na mrvu maslinovog ulja i češnjaka, sa malo sira i kajmaka i kojim domaćim jajetom
![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Obično je naručim u Feral savršeno je spreme ali kad budem duže u Novi imaću u vidu i tvoj recept.Ne bih pored nje naručila zelenu salatu ili bilo koju drugu salatu sile nema.![]()
Lijep ribić teleći baš, suv ko barut. Nije mi mrsko ni ovo parčence plećke što je ostalo pri njemu.
Zarezan preko onih opni, senf, med, vegeta, papar. U malo vode, kap maslinovog ulja, kašičicu paradajz pirea, poklopljeno, na najtiše, zaboravljeno.
Kad ga se shjetim, za nekih 3-4 sata, vrganj suvi. Poslije 10-15 min, razmućeno malo mlijeka, dvije ooooveće kašike kajmaka, kašika pavlake kisele, po kašičice senfa, kašičica speltinog brašna, gomila češnjaka i peršuna, nekolka minuta na pojačanu vatru, samo protrešeno, ne miješa se.
Ovo se ne kuva, ovo se voli![]()
Krecio se stan...i niko nije danima primjetio da utikac pomocnog malog zamrzivaca nije legao do kraja...bar jedno 10 kila ribe i liganja se otopilo, krv na sve strane curi i smrdi p a k a o.
Najzalije mi liganja
Sent from my phone
Dilema danas:
Naletim kod školskog na hobotnicu, tri i sedamsto, živa jošZanemarim što sam ga, dok smo đeca bili, učio kako će ih dić 3-4 godine, i što me konj nezahvalni odrao za nju ko guštera
Što da činim, Blue? Ako u svijet postoji moranje, to je da ova ide pod sač, hitno. I da se to drugima podari, jer, kome na taj način pomogneš da to jednom i sam iskusi... Kuhinjska nebesa si mu otvorio
No ne znam kako bi, naročito poslije onog pešikana, tek te slike preteko
Zato ova oprezna pripremaUz molbu da jednu hipotezu razmotriš prije no se u ovaj rat svrstaš
- da je situacija obrnuta, i da su ajkule i hobotnice đe sam ja, a ja đe su one, i da me gladne đe sretnu, bi li mi oprostile, ili bi me onako mhhhhhhhhhmhhhhhh pogledale samo?
Šalim se, praštaj, ovo zapravo samo govori da mi je do tvog mišljenja neđe istinski stalo, i da ga nisam preskočioA foto će brzo, čim je očistim. Malo stvari u svijet može naradovat kuhinju kao to jelo. I one što se oko kuhinje vrzmaju
![]()
Na plotnu lijepo zavrućen sač, maslinovo ulje- samo sekund.
Crni luk, krupno. ovo će puštit jedan od najljepših mirisa ikad.
Kad ga namirišete, i luk samo mrvu omekša i požuti, krtola, krupno. Onda će puštit još ljepši miris.
Kad ga namirišete, supa riblja- font, zaleđeni. Uh, ovo kad krene da otapa, puštiće miris kakvog ne postoji.
Hint.
Svi hobotnica-pod-sač recepti koje sam ikad sreo imaju bijelo vino.
Skroz kapiram vino na ribu, daje onu notu karakterističnu, prelijepu, moćnu. Dominantnu.
Bijelu ribu skroz dopunjava (da se ne brkamo oko izraza, jer se razlikuju za rijeku i za more, bijela riba je dubinska- mrsnija, kvalitetnija).
Za plavu ribu (površinska), po prirodi suvlju i škrtiju i siromašniju, vino je najželjenija stvar.
Ali meni za hobotnicu nikako, niđe, nikad.
Jer je hobotnica jedina stvar u vasioni koja je bukvalno sva od mora- i aroma, i tekstura, i ukus, i svaki drugi đao nebeski. I NE MOŽE se ponovit. I to s nečim preshjeć, kako ga vino presijeca, u moju knjigu je grijeh
Zato u recept ide supa.
Hobotnica glavom nagore, u hladnu rernu, oko uru vremena, na 180C. Dok dobro pušti.
Puštiće najljepši sok koji postoji.
Otvorit, otklopit, biće krcato tečnosti koju je puštilo i povrće i hobotnica.
Odlit tečnost, ostavit onoliko koliko treba da se sve ovo lijepo dalje ispeče, a ne kuva.
Ovoj će to bit oko sat-sat i petnaest.
Skroz štos:
odlivena tečnost na tiganj, kad privri, samo par sekundi gomila češnjaka i grančica ruzmarina, ostavi se na stranu da malo prohladi, doda maslinovo ulje, gomila limuna. I dobije se grejvi koji je možda i najnebeskiji dio ovog jela.
Btw, ovo treba jest bez supa, predjela, salata, dodataka, onako čisto, punih usta. Da puknete.
No se ne shjekirajte, brzo će proć. ovo je najčistiji protein koži može bit, i za uru, uru i po, imaćete onaj lijepi osjećaj zdrave gladi
Iz iskustva, najlakše ga je preshjeć kakvom malvazijom, ili mekim šardoneom![]()
By prijatelji Buva+gacce-ta:
https://www.facebook.com/share/r/15idKytS3e/
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
dje s uzeo?
nothing comes from violence and nothing ever could
Kod lokalnog ribara. Uzeh i jednu sipu, ona ce sjutra u rizot.
Obicno bude ispred arome u skaljare
Aha ovo je sipa koju si najavio.![]()
Dinja i pršut meni savršena kombinacija.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks