Srecom cijena goriva prati CR na trzistu.
A da budem realan, 90% namirnica i usluga nisu trebale poskupit nego su se tada vadili na rat.
Srecom cijena goriva prati CR na trzistu.
A da budem realan, 90% namirnica i usluga nisu trebale poskupit nego su se tada vadili na rat.
Prema tome, šta da ti kažem?
Ocekujem 4-5 centi dolje.
Pa mislim da ce pasti jer od utorka je barel pao 4 dolara, a ja narkoman nisam, razumijem se u ove stvari, mju tai sam zavrsio!
U jeku ljetne sezone novi tenderi o nabavci derivata da se ograde o cijeni goriva da spase nam sezonu i bdp....![]()
Od utorka trebalo bi da dizel ne mijenja cijenu, a benzin bi mogao da poskupi...
Realni troškovi trgovaca povećaće cijenu goriva
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...-cijenu-goriva
Sent from my iPhone using Tapatalk
Evo mi suza krenu na oci kao kad je knez kukao da mora da pjeva da izadje iz biznisa sa burgerima...
Znaci pumpa da bi zaradila 6000 eura za plate treba da proda 100 000 litara goriva mjesecno. U Crnoj Gori 2023 dnevno se trosilo 159000 litara benzina dok je po podacima iz 2016 nafte se trosilo 1.1 milion litara dnevno.
Postoji oko 120 pumpi i samo na prodaju Benzina ce zaraditi bruto 348 000 eura , bez nafte ,prodavnice ,perionice...i troskova i nek se odbiju svi troskovi pa imace neto dobit barem 150 000 od benzina samo.
E sad mozda postoji neko ko je upucen u ovaj naftaski biznis pa malo bolje objasni
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Odakle ti vadiš te brojeve...
Sent from my S25 Ultra using Tapatalk
Stay salty.
A đe je trošak objekta, održavanja, obezbjeđenja, plaćanja franšize, krađa...
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Evo po Monstatu 494 miliona litara naftnih derivata je prodato 2023 godine.
Podijelimo.sa 120 pumpi i prosjecno svaka pumpa proda 4.1 milion litara ili 246000 eura bruto zarade godisnje po 6c.
A dje je tu zarada od prodavnice? Ulje ,glicerin,tecnosti za stakla ,antifriz... grickalice cigare pice, voda koje je sve duplo i troduplo skuplje od arome
Perionica...
Ne isplati se ovo drzati ....
Neto dobit jugopetrola za 2022 godinu je samo 12 miliona.
Petrol grupa za 2022 1.6 miliona neto dobiti
Hifa za 2024 900k neto
Company wall izvor
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Neto dobit Jugopetrola u 2023 i 2024 je po oko 7 miliona.
https://mnse.me/upload/documents/iss...zac%202024.pdf
S tim što Jugopetrol nije baš reper jer dobre pare uzima na veleprodaji. Na 100-ak miliona kapitala povrat od nekih 7% nije neki džekpot za biznis.
Ne kažem da se ne zarađuje, nego vidim da su maltene nestale "nezavisne" pumpe, odnosno otkupii ih veći igrači, Jugopetrol, Ina; Petrol, Hifa...
Biće da kada nema ekonomije obima nije neki spektakularan biznis.
U svakom slučaju, postoji odluka države kako se određuje cijena i ko koliko zarađuje. Maloprodaja 6 centi po litru i bruto marže to je to.
Pare su u veleprodaji, ako kupiš jeftinije nego što je berzanska cijena koju vlada priznaje. Međutim, tu treba da si velik, da kupiš brod goriva, možeš i da pogineš ako padne cijena, rizično je. Zato su i ostali igrači koji u drugim zemljama imaju rafinerije, pa prodaju proizvodnju majke firme Helenik, Ina... Ili nabavljaju zajedno sa majkom firmom.
Tko leti, vrijedi...
Tako da Jugopetrol ne može da izgubi.
Ali EKO pumpa i te kako može da kiksa
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Španija Dizel 1,18€
Da se ponovimo, malo vise od polovine cijene goriva su pdv i razne takse koje idu drzavi. U ostatku su nabavna cijena, transport, troskovi i zarada prodavca.
Bez obzira što je opet gorivo na tržištu počelo da pada kod nas se ne očekuje nikakva promjena (što se redovnih cijena tiče).
Dizel ne bi trebalo da mijenja cijenu, al benzin bi mogao dobiti blago poskupljenje. Da sačekamo još malo, ipak je subota 8:54h![]()
Litar BMB 95 od ponoći će biti skuplji cent, a lož ulja jeftiniji za cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Litar BMB 98 će i dalje koštati 1,45 eura, dok će za litar BMB 95 biti potrebno izdvojiti 1,42 eura.
Cijena eurodizela biće nepromijenjena, pa će litar koštati 1,28 eura.
Lizar lož ulja pojeftinio je cent i koštaće 1,22 eura.
“Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata („Službeni list CG“ ,broj23/21i 10/25 )naredni obračun će se obaviti 16. juna, a eventualno izmjenjene cijene naftnih derivata važiće od 17.juna”, zaključuju u saopštenju.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks