Page 13 of 24 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast
Results 301 to 325 of 591

Thread: AI i čovječanstvo

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Evo američki tajkun Bil Gejts veli da bi AI mogla da zamjeni ljude u prosvjeti.Kakva distopija,ajde kapiram u prenošenju suvih informacija ali šta je tu sa emocijama i humanošću?
    Sjetih se ovog filma.

::::::::::::::::::::::::::::::

Last edited by Bluemoon; 23-04-25 at 14:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    176
    Thanked in
    97 Posts

Ljudska bića koja osjećaju su opasna, jer mijenjaju vlade i poretke.

Poželjnija su stvorenja koja mirno žive u svojim kućicama sa bašticama i roštiljčićima, koja ne talasaju, ne traže odgovore na pitanja, i čiji svijet završava na ivici sopstvenih dnevnih potreba.

Idealno ljudsko biće sutrašnjice je glavni lik u crtici Martina Nimelera.
    - Ladan ko taština duša -

3. The Following User Says Thank You to simm For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Istraživači su pokazali da naš uspjeh na poslu ili u životu ovisi o emocionalnoj inteligenciji 80% i samo 20% o intelektu.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 23-04-25 at 23:10.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Ne vidim problem u AI tutorstvu na fakultetima. U ostalim uzrastima uliga ne samo tutora veći vaspitača je važna. Pristup. Ali opet i od vaspitača malo ko ima pristup. Velike su šanse da ce AI imati veci doseg od učitelja kod djece. Na kraju ovo što smo je jedan običan skup sjećanja i navika aka najobičniji kod. Ne vidim problem ni se drugacije programirano. Bitno je kako se postavimo prema AI. Ako je prihvatimo kao ravnopravnu…Ali kad smo mi prihvatili nekig kao ravnopravnog? Ratovi, stradanja, holokausti…
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ne vidim problem u AI tutorstvu na fakultetima. U ostalim uzrastima uliga ne samo tutora veći vaspitača je važna. Pristup. Ali opet i od vaspitača malo ko ima pristup. Velike su šanse da ce AI imati veci doseg od učitelja kod djece. Na kraju ovo što smo je jedan običan skup sjećanja i navika aka najobičniji kod. Ne vidim problem ni se drugacije programirano. Bitno je kako se postavimo prema AI. Ako je prihvatimo kao ravnopravnu…Ali kad smo mi prihvatili nekig kao ravnopravnog? Ratovi, stradanja, holokausti…
    Neko veče sjedimo u kafani u Nikšić i tu u društvu u nekim ranim četrdesetim godinama momci drugari moj prijatelja iz djetinjstva i pričaju odnosno otvoriše temu o nastavnicima iz osnovne.Ne znam ni ko je otvorio ali duša se svima otvori od anegdota i svega kao djeca da postadoše. A prije toga su drvili o toksičnoj politici tako da ovo bi odličan twist off.
    A što se faksa tiče AI može da se otvori i na aplikaciji ali živ čovjek koji možda o drugačije razmišlja od ostalih/koji nije programiran/koji nosi kao moj profa jedan kaubojske čizme i za aditive govori ovo je tihi ubica/doza sve je u dozi/e ne može to neki robot da zamjeni.Čak i čovjek sa puno mana je čovjek ali robot je .

Ti prihvati slobodno ja odbijam u svakom smislu naročito što vidim kako oće to da uvale da zamjeni čovjeka u emotivnom svijetu ali neće da može.

Last edited by Bluemoon; 24-04-25 at 06:38.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Default Ai

Sve ok. Samo ja mislim da se mi ne razlikujemo od robota. Automatoni. Uvijek smo bili. Nisam siguran da vidim razliku. I ta osjećanja su program. Neko u istoj situaciji skroz ima drugačiju emociju ili bolje reći emocija ima njega. Ne vidim nista lijepo tu iako to zovemo ljudskim. Rekao bih odveć ljudskim.

A ta sjećanja… Od kolijevke pa do groba najljepse je djacko doba… Floskula iz nekog prethodnog vremena. Ako je to što neko misli to znači da je prilično sheban sada. To ne treba uzimati kao istinu nikada. Bezbrižnost, razigranost itd nisu karakteristika samo najmladjih već i potencijal odraslih odnosno zaboravljene vještine iz mladjih dana.

Svakako AI moze da ubrza nas krah ili da ga spriječi. Sve je bolje od ovog usporenog sunovrata čovječanstva - patnje u produzenom trajanju.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Na šta smo ti i ja Cezare došli od žustrih rasprava na temi ateizma sa dvije suprotne strane do ovoga da bi ti dušu da daš robotu a ja dušu ljudsku branim.

AHahaha izvini ali mogu ti reći posve simpa situacija. To se robotima ne dešava.

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

...i samo da ti nešto rečem Cezare pošto si pomenuo prije neki dan sinhronicitet robot bi ti vjerovatno slao da istome pričaš neke reklame kompanije koje sponzorišu njegove čipove i to kao u Black Mirror ona prva epizoda ali kad sa čovjekom ostvariš sinhronicitet to je prajsles.

Think about that.

10. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Sve ok. Samo ja mislim da se mi ne razlikujemo od robota. Automatoni. Uvijek smo bili. Nisam siguran da vidim razliku. I ta osjećanja su program. Neko u istoj situaciji skroz ima drugačiju emociju ili bolje reći emocija ima njega. Ne vidim nista lijepo tu iako to zovemo ljudskim. Rekao bih odveć ljudskim.

A ta sjećanja… Od kolijevke pa do groba najljepse je djacko doba… Floskula iz nekog prethodnog vremena. Ako je to što neko misli to znači da je prilično sheban sada. To ne treba uzimati kao istinu nikada. Bezbrižnost, razigranost itd nisu karakteristika samo najmladjih već i potencijal odraslih odnosno zaboravljene vještine iz mladjih dana.

Svakako AI moze da ubrza nas krah ili da ga spriječi. Sve je bolje od ovog usporenog sunovrata čovječanstva - patnje u produzenom trajanju.
    Iznova pročitah tvoj post jer su tvoji postovi na ove teme kad vratim sad film u nazad neprocjenjivo blago iz razloga što me navode i inspirišu da preispitujem sopstvene gledišta.Na prvu sam reagovala fokusirajući se samo na to robot - ođe akcenat na pedagog.

Ovo što si ispisao otvara cijelu paletu pitanja.I ta paleta pitanja nudi n paletu odgovora kao kad se Sunčev zrak rastvori na n paletu boja.I ovo ako govorimo iz pozicije sadašnjosti jer sve iz pozicije sadašnjosti se temelji na pretpostavkama.Onda se postavlja pitanje izbora što je pozicija sadašnjosti ako čovjek misli a sad i osjeća kad već navodimo emocije da je ta i ta boja baš prava na osnovu prethodnog iskustva/uzimajući u obzir cijelu matricu što sve uključuje čovječanstvo.I to je bukvalno cijeli algoritam da ne pa račvanje tog da ili ne u nepregledan niz.Zašto?

I sad ođe jedna još nimalo zanemarljiva stavka koju Bil Gejts navodi a to je da ipak programiranje treba ostaviti kao zanimanje za čovjeka.Zašto baš programera?S njegove strane objašnjenje me ne zanima jer on je prodavac prije svega pa je upitno.Upitno je da li taj isprogramirani AI radi kao kalup?Da nije u stanju da ode dalje od svog prvog programa?Čovjek kroz istoriju ide sve dalje i dalje jer za razliku od mašine dobija nove i nove ideje.Ođe se postavlja pitanje iz tvog posta koliko je čovjek u svim tim idejama ponukan nečim što može kasnije izazvati suprotne posljedice od zamišljenog cilja?Niz pitanja.

Ali ono bitno u mom slučaju vezano za temu nazovi to osjećajem kako god ulazi i u zonu religije na neki način.Kakav bi meni bio osjećaj da ovakvu diskusiju vodim sa AI?Sama pomisao da je to mašina bez duše ako se tako može definisati za razliku od čovjeka sa cjelokupnim bićem koje nije samo skup materijalnih elemenata nego ima i tu dušu/svijest je pravo da ti rečem sama pomisao na to..u meni izaziva neviđeni p a k a o.

Thanks Thanks Given 
    27,501
    Thanks Thanks Received 
    8,712
    Thanked in
    4,310 Posts

Probaj da vodiš diskusiju sa njim pa vidi kakav ti je osjećaj. Podsjeti na čovjeka dosta puta.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Eto vidiš to u meni i izaziva pakao jer nije čovjek a odlično si primjetio i ova rečenica može biti pod znakom pitanja koliko je to ispravno.Meni barem.U meni se tu stvara ogromna dilema đe gotovo 99% je na strani da nije ispravno a u svemu držim onaj 1% uz rezervu.

Thanks Thanks Given 
    27,501
    Thanks Thanks Received 
    8,712
    Thanked in
    4,310 Posts

To je definitivno budućnost, sviđelo nam se ili ne. E u kojoj mjeri to ćemo vidjeti.
    Ja sam baš ovih dana u konstantnom razgovoru sa "njim" u vezi nekog građevinskog projekta u DIY verziji , od velike je pomoći.

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Okey to je pozitivna strana AI koju apsolutno podržavam. Mada ima jednu malu manu jer do dolaska rješenja za taj tvoj projekat malo vježbaš mozak ođe imaš rješenje na gotovs. E sad ove teme đe se dotakosmo oko filosofskih pitanja međuljudskih interakcija kao između mene i Cezara npr meni to AI ne može da zamjeni niti ću da probam njega osjećam kao čovjeka.Nadam se da kapiraš nakon ovog pokušaja da objasnim.

______

Ahahahaha sad da se nasmijem kako ovaj telefon odnosno net radio na algoritme pa mi nedavno izbaci vijest šta je rekao bivši direktor Gugla za AI i to kritički.

16. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    27,501
    Thanks Thanks Received 
    8,712
    Thanked in
    4,310 Posts

Ma kapiram, nego eto ćaskamo.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post

Ođe se postavlja pitanje iz tvog posta koliko je čovjek u svim tim idejama ponukan nečim što može kasnije izazvati suprotne posljedice od zamišljenog cilja?Niz pitanja.

Ali ono bitno u mom slučaju vezano za temu nazovi to osjećajem kako god ulazi i u zonu religije na neki način.Kakav bi meni bio osjećaj da ovakvu diskusiju vodim sa AI?Sama pomisao da je to mašina bez duše ako se tako može definisati za razliku od čovjeka sa cjelokupnim bićem koje nije samo skup materijalnih elemenata nego ima i tu dušu/svijest je pravo da ti rečem sama pomisao na to..u meni izaziva neviđeni p a k a o.

Evo ti je extravaganca rekao za DiY projekat. Evo i završiš ga usješno pitanje je šta osjećaš. Zahvalnost ako si u vinklo. Odatle sama ideš.

Ono sto vidim u tvom pisanju je strah. Strah nikad nije dobar znak. Inhibira. Zasto te strah ima vise odgovora al da ne idemo dalje vec da kazemo da su ti strahovi zajednicki vecini ljudi kada govorimo o AI. Moj omiljeni strah je “Ako AI nije svjesna zasto osjećam kao da jeste”

Ima jos toga al mislim da svijest pa ni AI svijest ne pita smije li da se pojavi taman ko ni voda sto ne pita kamen smije li teći preko njega.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Današnja situacija na temu.Uzmem ovog usisivač robota a aplikacija mi traži da mu dam ime.Eeeeej ime.Kao da je on tu sad neki unikat,živo biće,ima svoj lični otisak prsta i to pa da ima ime drugačije od ostalih iz njegove serije istih robota.Tačno se sjetih star warsa i ove parodije. Mislim meni je to sve simpa za zajebanciju dok ne dođe u ril lajf.

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

@Caesar,

Moj omiljeni strah je “Ako AI nije svjesna zasto osjećam kao da jeste”

E to sam ti tražila drug baš me obradovalo kad si napisao. Jel moguće da čovjek projektuje sopstvo na gomilu metala,dioda,i prenese je na isto,što je još bilo obrnuto u onoj prvoj epizodi BL a može u RL bukvalno da bude reverzibilno?I onda dobiješ majnd kontrol kao preko reklama i ostalih bulšita jer ipak iza stoji čovjek (programer) koji radi po uputima neke korporacije?Jesi mislio o tome?

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Osvrt na ovo.

Evo ti je extravaganca rekao za DiY projekat. Evo i završiš ga usješno pitanje je šta osjećaš. Zahvalnost ako si u vinklo. Odatle sama ideš.

Ono sto vidim u tvom pisanju je strah. Strah nikad nije dobar znak. Inhibira. Zasto te strah ima vise odgovora al da ne idemo dalje vec da kazemo da su ti strahovi zajednicki vecini ljudi kada govorimo o AI. Moj omiljeni strah je “Ako AI nije svjesna zasto osjećam kao da jeste”

Ima jos toga al mislim da svijest pa ni AI svijest ne pita smije li da se pojavi taman ko ni voda sto ne pita kamen smije li teći preko njega.
    Čemu zahvalnost?Da bi imao AI treba ti mobilni telefon.Da bi imao mobilni telefon isti plaćaš nekoj korporaciji.Da bi ta korporacija baš tebe između ostalih korporacija držala kao potrošača nudi ti sve i svašta.Da bi imao google plaćaš u skidanju svog identiteta u razne segmente života đe tim psihologa iz googla ti onda po profilu šalje reklame odnosno te atakuje da ti proda sve one koji su u tom krugu.To je kao da velim da zahvalim mašini/presi/mikseru itd.Ovo ti samo daje na tacnu neke info i to formirane od nekoga ko je ubacio program.Ja nemam strah da li ima svijest po mom mišljenju ljudsku svijest u punom dahu nema,niti će je imati ikad.To mislim trenutno za budućnost više ne znam ništa jer se toliko toga strmoglavo dešava.Ali,sadašnjost je takva.

I da li AI svijest ne pita da se pojavi pitamo se ti i ja jer imamo izbor da li ćemo nešto instalirati.I ne mogu baš svi da se odupru modeliranju svijesti i zato i otvorih temu uticaja reklama na potrošačko društvo.Ovo mi je već ozbiljno apgrejdovana verzija.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Default Ai

Čemu zahvalnost?.
    Jel realno da ovo pitaš? Zahvalnost je osnova. Odatle sve počinje. Sa tim se sve završava.
    Last edited by Caesar; 24-04-25 at 19:02.
    γνῶθι σαὐτόν

23. The Following User Says Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Jel realno da ovo pitaš? Zahvalnost je osnova. Odatle sve počinje. Sa tim se sve završava.
    Eto nije ni čudo što onda kad neko krene da promišlja i o duhovnosti naiđe na nešto iz djetinjstva zato što ja tako kažem na balkanskim prostorima a ti upravo tako zvučiš.A ja neću sad infantilno da se durim i da ti kažem bilo što vodi u disfunkcionalnu razmjenu misli ono kao ma važi i slično jer ja lično tako i ne mislim.

_________

I sad ću da uzmem dva subjekta ako se ovo drugo može nazvati subjektom jer nije nema svoje "ja" jer prvenstveno kad imaš svoje "ja" imaš i mogućnost i da ga mijenjaš.Tebe i AI.Ti mene možeš navesti na razmišljanje koliko god imaš neke matrice zbog okolnosti,šta već jer si jedinstven na planeti i nisi prodavac niti si kreacija nekoga ko oće nešto da mi proda.AI jeste,fakat.Prodaće mi i model kako ću ja što da osmislim i moram dobro da procijenim do koje mjere može da mi bude asistencija u bilo čemu.

Dakle,ja tebe ne ubjeđujem razmatram sopstvene unutrašnje borbe i razmjenjuje s tobom.Nema tu straha iracionalnog a što se tiče zahvalnosti.

Ja mogu tebi da zahvalim jer si te borbe pročitao,reagovao,bez ikakve zadnje namjere tebi mogu AI ne mogu.Mogi da zahvalim prirodi.Univerzumu.Zvjezdama što samo postoje.Pticama što šire pjesmu.
    Književnicima iako kupim knjigu jer pazi Bukovski je rekao da je pisao knjige jer je to osjetio i to se osjeća kroz njegova djela.Jel vidiš razliku između njega i lajfkouča i ostalnih bulšita đe ipak tiraž bitan?Jutjubera đe nije bitan sadržaj nego pregled u milionima?O tome se radi.

Thanks Thanks Given 
    3,839
    Thanks Thanks Received 
    4,059
    Thanked in
    2,562 Posts

Roboti postaju sve više ljudi i ljudi postaju sve više roboti. Interakcija. Igra.

Deus Ex Machina.

Đavo i Gospod Bog.
    Svaki dan je dobar za upiranje.

26. The Following 3 Users Say Thank You to LjukaTheMantidis For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Da,da viđeh ja uživo u vožnji sa poznanikom koji ima AI ono čudo u auto dolazi uz ta nova auta znači to nije ni ona iritantna gugl map navigacija koja zna da te jer nije nekad precizno za recimo neka područja modifikovana dovede u slijepu ulicu,iako u više slučajeva znači no je navigacija koja tebi sugerira pošto je prikupila sve o tebi ima te na dlanu u animalne prohtjeve tipa restorana i slično još kao imaš tipa banalizujem pola sata da svratiš u burger king.Ako ti to veli prijatelj,čovjek on to veli spontano kao i svaki čovjek.Nema toga na planeti koji me može ubjediti da je AI spontana.A još jače apgrejdovana kad buno hipnotisan veliš viđi mogao bi,vaj not.ITD.A onda ti pošto je programirana od neke kompanije vremenom ubaci i reklamu za neki proizvod te kompanije ili zemlje.Pa ti sugerira a tu je popust na čiz burger 20%,ali imaš na 500m taj i taj jer joj je programer ugradio da nešto reklamira.I ako će ijedno zanimanje u budućnosti biti njome zamjenjeno to je profi prodavac.AI je nadjebala čovjeka u prodaji svega i svačega.I to ciljano od neke ultra giga mega monopolističke kompanije.

I još meni Cezar veli da joj zahvalim.Ništa više ona nema no obični gugl koji ipak trpim svjesno masu reklama tražeći neke smor podatke ili prečice do nekih radova ili adrese ili đe mogu uzeti neku knjigu iako znam da ja za njega nisam ljudsko biće onako kako čovjek osjeća drugog čovjeka ako nema neke zadnje i proračunate namjere.
    Last edited by Bluemoon; 24-04-25 at 21:05.

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

...ali,ima istine Ljuka u tome da ljudi postaju to svaki dan gledam kako dobrovoljno nešto reklamiraju jer su hipnotisani.Eno Bugi dobrovoljno reklamira električno auto iako znam da je obično čeljade koje je toliko istim oduševljeno pa prelazi i na to da isto brani.

Da mi je sresti,jednog Trumana. Mislim sretala sam više puta pa i na ovom forumu ,its džast prajsles.

Last edited by Bluemoon; 24-04-25 at 21:33.

Thanks Thanks Given 
    27,501
    Thanks Thanks Received 
    8,712
    Thanked in
    4,310 Posts

Previše se opterećuješ. Uzmi ono što ti život (u ovom slučaju AI) pruža.

Thanks Thanks Given 
    24,858
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Eto vidiš ova tvoja rečenica liči na advertajzing.Ali,ti to nesvjesno nisi AI agentura. extra ja sam kroz život imala zajebane ali zajebane prodavce u ljudskom rodu nisu to oni obični šalalala dormeo i ostali tv shop,ali expres i takav bulšit koji pucaju na kupce koje kupi i prašak za veš,no mnogo zajebane cifre su bile u pitanju u odluci.I meni je trebalo doooobro,ali dooobro da izučavam psihologiju manipulacije i dooobro ali dooobro da poznajem materiju toga što prodaju.I ja se time ne hvalim meni je to jedna ozbiljna trauma kad sam viđela do koje mjere je čovjek u stanju sebe da dehumanizuje.Iza tih ljudi je ozbiljan tim stajao,ozbiljan naučni pri tom tim kao u slučaju jednog baYera.
    Sa intelektualcima današnjice zborim sa ozbiljnom rezervom,sa običnim čovjekom nekim tamo majstorom koji masu toga ne zna,koji je posve običan meni više godi da zborim kao sa čovjekom.Čovjeka onog baš čovjeka više bi mogla da osjetim i u nekom što se veli danas divljaku u nekom plemenu u Africi kako Solid jednom napisa da lovi koliko mu treba.On je u bliskosti sa prirodom on uzima od prirode koliko njemu treba.Mi smo rob-ot(v)i savremene civilizacije.Meni znači što ja mogu barem ovako zarobljena u VR tebi sve ovo da rečem jer si ipak ljudsko biće.Moja priroda odmalena je da promišljam.Da rušim i gradim svoje stavove i to neke kojih sam se čvrsto držala kao dijete kad sruši zamak od pijeska i gradi novi.Meni to sve prija nije to opterećenje.Bukvalno to je meni nasušna potreba.

Što se teme tiče meni realno na ovim temama najviše Solid nedostaje.

Page 13 of 24 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)