Ne znam za koliko mislis da oni rade, ali ispod 800e, smjestaja, 3 obroka, placene vize i avio karte, nece ni da te razmotre.
Troskovi vize i avio karte su makar 2000e, tako da nisu nista jeftiniji nego domaci.
Ali domaci nece da radi za 1000+e, smjestaj i 3 obroka, blam je cistit sobe, a nemaju dana radnog iskustva u zivotu.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Pa koliku platu bi trebao da ima stražar? 2.000, 5.000, 10.000 eura?
U Boku radi cura na recepciji u malom hotelu (8-10 soba) za 800€ (8h), smiestaj u kuci odmah pored hotela i tri obroka.
Nasla oglas sama i zvala, bez poznantsva.
Ovo je sezonski posao pa moramo biti svjesni da ovo nike 800€ vec manje ako se podijeli ja 12 mjeseci.
Izvinjavam se ako me niste skapirali.Pricam za ove iz Nepala, odakle li su vec...
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Ako je 1000 dnevnica, onda realno ispod 30000 se ne bi treba prijavljivat
Turizam je sa aspekta profitabilnosti, jedna od gorih industrija, profitne margine su nikakve, troskovi su ogromni, volatilnost trzista i rizici visoki, konkurencija jaka, povrat investicije visedecenijski...
Samo jako lose drzave zavise od turizma.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Svi lazu jedino ti istinu pricas, ne znam za Porto, ali znam za hotel u Rafailovice, prosle godine su kubanci radili za 450e kod njih.
To sto ti pricas Porto Novi, Mne i ostali da su iznjedrili plate od 20000 eura i 199999 novih poslova macku o rep.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Nema sto da me lazu ni razloga. Vlasnile hotela veoma dobro znam.
Nego lazes ti sebe ako mislis da nije tako.
A opet valjda ti nisi bas laik za te stvari pa da tvrdis drugacije.
Ima i sobarica iz Kenije u Regent-u...U Beogradu vozaci javnog prevoza su iz Sri Lanke, Hrvatska uvezla na desetine hiljada Nepalaca, sve je moguce
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
U Chedi su tamnopute, ne pitah za platu![]()
Korektni lokal blizu Delte, koji fino radi prođe i hrane.
Pitasmo konobara kako prolazi. 650 eur plata i bakšiš koji bilježi u neku aplikaciju. Prvi mjesec imao 550 eur, drugi mjesec 750 eur. Inače, dečko student.
Total 1200-1400 mjesečno.
I kako to stranci rade za ispod minimalca, ako nije tajna, pošto ovdje pročitak da rade za 300-400.
Možda smo nalećeli na konobara, ali nekoga na more da nađeš jeftino ne ide baš.
Pričao mi drug za sestrića koji kombinuje dva kafića u KO i TV kod istoga gazde, upada đe je veća gužva.
Sa bakšišem u sezoni 4000 mjesečno. Mada se otelenči. Ali u 20-tim pa može da potegne.
Tko leti, vrijedi...
Manje vise je u sve lokale u PG je konobarima manja plata ali se oslanjaju na baksis . Sad je period godine kad polako pocinju da kukaju vlasnici lokala jer im isti ti radnici polako idu na primorje , takodje i kuvari
Ps. Cuh od jednog lika prije neki dan sto konobarise na svadbe da im je dnevnica od 70-100e
Sto se tice Nepalaca i sl radne klase eno u Hyatt Kotor Bay ih gomila , malo nasih radnika ima a rade za smijesne pare
Sent from my iPhone using Tapatalk
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Meni brat od tetke radi kao konobar u Garden kod Delte. Nikad ispod 50€ baksisa ne izadje. Svadbe subota i nedelja po 100€ dnevnica.
Sent from my iPhone using Tapatalk
" I kako to stranci rade za ispod minimalca, ako nije tajna, pošto ovdje pročitak da rade za 300-400."
Stave ih na pola radnog vremena ..
Probali su Carine doo sa filipincima kad sam ja radio tamo. Ne sjecam se tacno jel bila god prije korone ili god poslje. Ugovori su im bili na 8do10h, plata je isla oko 700+ zavisno ko je koliko radio.
Vrlo brzo ih je vratio nazad na filipine, vecina nisu bili neki radnici, samo gledali kako da vataju maglu, a ovo sto je radilo kako valja nije moglo da se iskoristava kao nase ljude sto iskoriatavaju, filipinac je radio samo ono sto u ugovoru pise tj ako je konobar konobarise, nece da istovara kamion robe, raznosi lezaljke i slicno, a kad mu pomenes da radi nesto mimo njegovog posla, samo izvuce kopiju ugovora iz dzepa i pokaze prstom sta mu je opis posla. Sto su svakako u pravu, mi smo nesrecnici no jbg..
Njima je drzava njihova posrednik i drzava ih cuva, nije bilo zahebancije s njima.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Last edited by Gagarin; 24-04-25 at 20:44.
Tko leti, vrijedi...
Osiguraš nekog na 4h - i plata je 300€
Ako plaćaš osiguranje na 2h - plata je 150€
Možeš da se osiguraš mininum 2h dnevno radno vrijeme.
Pa vidiš da ih ne nalaze u dovoljnom broju, vele fali radnika. . .
I respect your wrong opinion.
Lukaj
A što bi pravila problem, na osnovu čega? CG je pravna država.
Za te "budale" koje rade pošten posao za 300e - lako je pričati kad se ne zna kako je nemati.
Što se tiče Filipinaca, Indonežana itd... nešto sam razmišljao, svaka čast tim ljudima na volji i hrabrosti da napuste svoje domove, familije, da odu tako daleko u "bijeli" svijet da bi zarađivali koru 'ljeba. Sigurno im nije lako. Ako ništa drugo, samim tim su pokazali kakvi su ljudi - odlučili su nešto da promijene u svom životu, da ne čekaju da im neko nešto pokloni.
I respect your wrong opinion.
Lukaj
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks