pod uslovom da ne ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
A ako ugrozava ? To svi pitaju jer ovo isto vazi za vozila pod pratnjom...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Posto se nekoliko puta vodila rasprava na forumu o presretacima i njihovim prekrsajima, evo jos jednom iz zakona, odavno vec...
6. Snimanje saobraćaja i učesnika u saobraćaju korišćenjem odgovarajućih sredstava
Član 298
Organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja i nadležni organ ovlašćeni su za snimanje saobraćaja, radi dokazivanja da je učinjen saobraćajni prekršaj, ponašanja učesnika u saobraćaju, praćenja bezbjednosti i protočnosti saobraćaja.
Organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja može, uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog organa, ovlastiti upravljača puta, javno preduzeće ili ustanovu da vrši snimanje saobraćaja u skladu sa stavom 1 ovog člana.
Radi otkrivanja i dokazivanja saobraćajnog prekršaja, ovlašćeni policijski službenici mogu koristiti vozila sa ili bez spoljnih obelježja policije, sa ugrađenim uređajima za snimanje saobraćaja (vozilo - presretač).
Na vozilo iz stava 3 ovog člana, za vrijeme dok vrši poslove otkrivanja i dokazivanja saobraćajnih prekršaja, ne primjenjuju se odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, propuštanju pješaka, zabrani presijecanja kolone pješaka, zabrani preticanja i obilaženja vozila i zabrani korišćenja uređaja za komunikaciju, pod uslovom da ne ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
Bliži način upotrebe sredstava za snimanje i njihove tehničke karakteristike propisuje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja.
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
pod uslovom da ne ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
A ako ugrozava ? To svi pitaju jer ovo isto vazi za vozila pod pratnjom...
Mene ufatili juče u mahalu đe su 4 trake i ograničenje 50, ja vozio 103...Procedura pakao. Priveli, čekali sudiju dok dođe u 18:00h...Smjehoteka, trošenje resursa bespotrebno, napiši kaznu prijatelju koliko oćeš i da se razilazimo a ne da me privodiš, trošiš i svoje i moje vrijeme i resurse za bitnije stvari. Ok, kriv sam naravno, i ogromno je prekoraćenje, ali i ti koji su zaduženi da postavljaju ta ograničenja na mjesta i infrastrukturu koja dozvoljava veće ograničenje od 50, nesoji od tih degenerika koji postavljaju takva ograničenja.
kriv sam, ali...
=
nisam kriv.
nothing comes from violence and nothing ever could
Ne, ne, kriv sam naravno. Platiću kaznu i to je to, što ćemo sad...
Po zakonu CG:
Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano je da od 15.novembra do 1.aprila sva vozila koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.
Od 1-og Aprila moze i na ljetnje.
Žabljak jutros
Po zakonu možeš na ljetnje gume
Nije da nije upozorio...
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
„Danas želimo da informišemo crnogorsku javnost da je Radna grupa koju je formirao ministar unutrašnjih poslova, a koja se bavila pripremama Nacrta izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, završila svoj rad. Stoga javnosti saopštavam da će se od danas Nacrt izmjena i dopuna zakona naći na javnoj raspravi“.
Saopšteno je da se izmjene koje su predložene odnose, između ostalog, na uvođenje instituta mladog vozača: „To su vozači od 18. do 21. godine života. Predviđene su zabrane i ograničenja za ovu kategoriju, uključujući zabranu upravljanja motornim vozilima od 23 do šest časova, kao i zabranu upravljanja vozilima B kategorije čija je snaga motora veća od 80 kW, osim u slučajevima kada se u vozilu nalazi član porodice koji ima važeću vozačku dozvolu u trajanju najmanje pet godina“.
Bečić je saopštio i da će se prvi put pod nazivom ,,laka električna vozila” zakonski urediti i pitanje električnih trotineta.
„Predviđa se zabrana upravljanja električnim trotinetom za lica mlađa od 16 godina, kao i zabrana prevoženja drugih lica i korišćenja slušalica, kao i obavezno nošenje kaciga. U situacijama gdje ne postoje biciklističke staze ili trake, upravljanje na kolovozu biće dozvoljeno isključivo tamo gdje je maksimalna brzina do 30 km/h, odnosno do 50 km/h za lica starija od 18 godina”, rekao je Bečić.
Dodao je i da se utvrđuje odgovornost roditelja i staratelja za upravljanje električnim trotinetima od strane lica mlađih od 16 godina:
„Predložene izmjene predviđaju prekršajnu odgovornost roditelja ili staratelja koji dozvoli djetetu mlađem od 16 godina da upravlja električnim trotinetima protivno zakonu, na javnim putevima“.
Bečić je istakao i da se uvode veća ovlašćenja policijskim službenicima:
„Predviđeno je uvođenje jedinstvenog informacionog sistema u stanicama za tehnički pregled vozila, kao i davanje širih ovlašćenja policijskim službenicima da mogu privremeno oduzeti vozilo licu koje je u prethodne dvije godine pravosnažno osuđeno za teže prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.“
Bečić je pozvao građane i zainteresovanu javnost da se aktivno uključe u javnu raspravu:
„Javna rasprava će trajati 30 dana i ovim putem koristim priliku da pozovem zainteresovanu javnost da uzme učešće, iznese svoje mišljenje, primjedbe i sugestije. Naša želja je da unaprijedimo ovaj zakonski projekat, kako bi ga nakon toga Vlada utvrdila i uputila Skupštini na dalje razmatranje i odlučivanje“, zaključio je Bečić.
A za bicikla jel to i dalje dozvoljeno prije 16 godina ? Jer je to ista klasa trotinet i biciklista ...
a oce li donijet kakav zakon za ovo ludilo u grad sto se cini,za ova petominutna parkiranja, telefone, rastezanje auta po gradskim ulicama, nepoznavanje pravila...
Baš je postalo katastrofa što se radi. Nikad gore nije bilo. Prolazak kroz crveno je postao kao dobar dan. Užas.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
https://www.cdm.me/hronika/mladim-vo...23-i-6-casova/
Stvarno pomislih da je ovo nasa pamet kad debilcine prepisuju zakone!
Vozim juče oko 60 km/h (što je preko ograničenja, na tom djelu magistrale je ograničenje 50 ili 40 km/h), iza mene VW Tuareg crni PG tablica, a iza Audi A6 isto PG tablica, prije jednog pravca (benzinska pumpa u Reževicima) palim lijevi žmigavac i srećom pogledam u retrovizor, ovaj sa A6 pretiče i Tuarega i mene... Na Tuarega se popališe rotacije... Kao u onim klipovima, karma
Sent from my Motorola 8400
Kazne za nevezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilima kretaće se od 300 do 600 eura, propisano je odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je od juče na javnoj raspravi.
Pa sto ocekujes? Da policija kaznjava ministre i drzavne sekretare?
Prema tome, šta da ti kažem?
K-ac drzava, pa takvi i zakoni, koji veze sa mozgom nemaju.
Nije njima cilj da rijese probleme u saobracaju, i smanje broj poginulih, nego da napune dzepove. Malo su se preracunali sa raznoraznim 'programima', pa prifalilo para u budzetu.
Dje su sljedece mjere:
1. Poboljsanje kvaliteta edukacije, i redovna edukacija vozaca (pa ako treba i svake godine) u smislu pravilne voznje i nacina reagovanja u slucaju opasnih situacija na putu.
2. Poboljsanje kvaliteta asfalta - asfalt u CG je uglavnom radjen nepropisno u smislu kvaliteta materijala, debljine asfalta/podloge, kao i nagiba na dosta dionica.
3. Program ciscenja ulica - koliko cesto se ciste ulice u CG od masnih fleka, mrlja, prasine i sl.
Ima mjesta po zapadnoj EU dje se ulice temeljno ciste svako rano jutro/noc. Za to nisu culi znalci u CG, to ne treba u CG, pa kad ne mozes da zakocis kako treba jer ti je od prljavog asfalta zaustavni put duzi, to nema veze.
4. Poboljsanje saobracajne signalizacije, i vidljivosti iste.
5. Poboljsanje osvetljenja saobracajnih dionica - na dosta gradskih lokacija rasvjeta je nula, pogotovo ova nova 'LED' resenja raspala. Na racun 'ustede' treba narod da ide po mraku.
6. Postavljanje stacionarnih radara i kamera na svim lokacijama, koje ce biti vidljive vozacima (preventivni karakter resenja).
7. Ukidanje velikog broja sluzbenih automobila, i uopste mogucnosti koriscenja sluzbenih automobila, i sluzbenog goriva.
8. Ukidanje mogucnosti koriscenja sluzbenog aviona - sto ce ministrima i ostalima sluzbeni avion?
Resenje 7 i 8 moze da finansijski pokrije sva prethodna resenja.
Ah da, ovo su konkretna resenja gore, a u CG se ne radi nista konkretno, nego se samo prica i prodaje magla![]()
Last edited by techlinkit; 12-04-25 at 17:52.
Tako je, plate manje od 10k a jos ulje poskupilo
Umoran sam od svega sto znam
Bile bi u CG plate 10K EUR mjesecno, da nema raznoraznih Spajica, Milatovica, Mandica i ostalih 'pod razno', koji glodju kostur zvani CG.
Za 5 god. vladavine, mogli ste otvoriti barem jedno 100-u fabrika, da se nesto proizvodi konkretno i izvozi. Ali ne, onda bi narod stekao neko konkretno znanje, imao pristojnu zaradu, a onda poceo i da misli pametnije, i da kapira malo brze, pa bi onda postojao veliki rizik za raznorazne Spajice i sl.
Je li tvoj sef Spajke dosao u CG kao prosjak, a sad je multimilioner, a kad zavrsi sve svoje koruptivne radnje, onda ce biti milijarder.
Sta ti je opravdanje sto tvoj sef nije pokrenuo nikakve konkretne razvojne programe u CG? Je li niste imali vremena, malo je 5 god. je li??
Isto tako i za saobracaj, sta ste uradili da popravite stanje u saobracaju. Rekao bih jedno veliko nista.
Last edited by techlinkit; 12-04-25 at 18:14.
44 Vlada je izabrana prije 18 mjeseci, a prije toga su bili tvoji sa abazovicem takodje 18 mjeseci, tako da...
A promjene stizu, ne zaboravi da vezes pojas![]()
Umoran sam od svega sto znam
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks