Danas na putu BD-KO vozim ti ja i kako se izvode radovi nesto se prelazi iz trake u traku…
ispred mene neke 3 zenske u skodu fabiju, vidim ja predjose u lijevu traku i po gasu (naravno i ja za njima) - dobra strana puta (bulevar, kontra smjer takodje asfaltiran - ostrvo izmedju)
kad odjednom pobjegose desno, skrajnuh se i ja…a ispred u susret dolazi ogroman kamion, kliza
hahahah ostade dobar trag iza njega 100m i dobro se osjetio miris gume
da li su ove zene pokusale da mi namjeste da me kamion pokupi ili se slucajno desilo - ne znam, ali se dobro ismijah.
Last edited by Zhuangzi; 19-03-25 at 18:08.
Bizbi 2.0
Da, iako Euro 5 i Euro 6 motori emitiraju znatno manje ukupnih čestica nego stariji motori (Euro 3, Euro 4 ili još stariji), čestice koje emitiraju mogu biti opasnije za ljudsko zdravlje. Razlog tome leži u veličini i sastavu tih čestica.
Zašto su čestice iz Euro 5 i Euro 6 motora potencijalno opasnije?
1. Manja veličina (PM2.5 i PM1) – Novi dizel motori s DPF (Diesel Particulate Filter) filtrima i benzinski motori s GPF (Gasoline Particulate Filter) filtrima smanjuju ukupnu masu čestica, ali proizvode ultrafine čestice (UFP, PM0.1). Ove nanočestice lakše prodiru duboko u pluća, krvotok i čak mozak.
2. Veći udio oksidiranih i metalnih čestica – Novi sustavi sagorijevanja i filtracije mogu uzrokovati veću prisutnost oksidiranih i metalnih čestica (npr. iz trošenja DPF filtera ili ubrizgavanja goriva).
3. Benzinski motori s direktnim ubrizgavanjem (GDI) – Iako se obično smatra da su dizel motori glavni izvor čestica, moderni benzinski motori s direktnim ubrizgavanjem (koji se koriste u Euro 6 normama) proizvode više ultrafinih čestica nego stariji benzinski motori.
Jesu li opasnije od starijih motora?
Stariji dizel motori (bez DPF-a) emitiraju puno veće količine čestica PM10 i PM2.5, koje su i dalje štetne, ali manje prodiru u organizam.
Novi motori smanjuju ukupne emisije, ali povećavaju broj ultrafinih čestica koje su najopasnije za ljudsko zdravlje jer prolaze kroz plućne barijere i ulaze u krvotok.
Zaključak
Iako su Euro 5 i Euro 6 motori čišći u smislu ukupne mase emitiranih čestica, kvaliteta i veličina tih čestica može biti opasnija za ljudsko zdravlje. Zato se u urbanim sredinama sve više ulaže u električna vozila i filtriranje zraka, jer čak i najsuvremeniji motori i dalje predstavljaju rizik za ljude, posebno u gusto naseljenim područjima.
I chatgpt veli da su opasni euro 5, euro 6 motori po zdravlje ljudi .... jbt ti EU uniju
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kod nas je većina pogašena,tako da nema opasnosti
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Sent from my BMW using iDrive Professional CCC
Pedja Bulatovic, trazi na google Tepetarija Pedja. Pedantnijeg nemas.
Prema tome, šta da ti kažem?
To je manji problem
Nema auta s oglasa da nije kraj godine proizvodnje hahaha
Kraj 2019,kraj 2008...npr
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
I 210k 240k...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
https://autodiler.link/zNFbUvz3iibiQQYf9 https://autodiler.link/zNFbUvz3iibiQQYf9
Misljenje?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pred kraj godine je najveci popust na auta
https://www.instagram.com/reel/DF0P_...QxdmtkY3VjYQ== da cujete zvuk auta
Kupio sam turan 23.01.2012 godina proizvodnje 2.0 tdi cr, CFH kodna oznaka motora. Manuelni 6 brzina. Htio bih da zamjenim komplet set kvacila pa ako moze pomoć koji bi set najbolje odgovarao. Mozda je jeftinije kupiti u Cg, nego u Njemackoj. Da uporedim cijene. Auto vozim sredinom aprila za Cg gdje cu i to zamjeniti. Hvala
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
paralelopipak digital machine
Nikola 068 588 147
Marko 068 400 525
Set kvacila oko 220 eura, sa zamajcem 550. Luk.
600 0199 00
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks