50kw? Ili moda jače?
Poslato sa pisaće maine S24 x2
............ \_(ツ )_/............
50kw? Ili moda jače?
Ne znam. Ne pise ali cisto sumnjam.
Prema tome, ta da ti kaem?
https://newsroom.toyota.eu/toyota-to...ctric-vehicle/
Dobrodola Toyota u EV familiju
Kako dobrodosla? Bz4x?
Prije će biti CHR+
Ne to nego hocu da ti ka’em da oni vec imaju full EV.
Ne nego hoću da ti kaem da tvoja odustali su ne pije vodu.
Tik tak tik tak 2035...
https://www.kgmobility.hr/torres_evx
Odličan model po izgledu, cijenu i performansama
74kw baterija.
To je preko 400km dometa.
Garancija nenormalna...![]()
Last edited by Bugi; 28-02-25 at 19:44.
Garancija je u principu totalno normalna, par godina duza nego sto trenutno pocinju svi da daju garancije.
Taj koji predje 1m kilometara prije nego istekne vremenska garancija (10godina) sumnjam da ce imati auto u voznom stanju kako god da okrenes. Jos uvijek nema tacnih uslova garancije za bateriju btw.
Zamisli baterije su im od BYD.
Kod nas je taj model u osnovnom paketu (i dalje poprilicno bogatom) opreme nekih 41k ako se ne varam.
---
Ono sto je najinteresantnije ovdje nije niti baterija, niti garancija vec cinjenica da je cijena veoma slicna regularnom Torresu (u najvecem paketu opreme), izgleda da China/BYD baterije polako rade trzistu tacno ono sto se i mislilo al' opet, za sada niti dovoljno blizu.
Last edited by beatnological; 01-03-25 at 14:05.
Meni je čudno, jer recimo u UK je 90.000 milja
https://www.kgm-motors.co.uk/new-car...a-c842bc03e719
Last edited by Bugi; 01-03-25 at 17:11.
Ako uzmemo u obzir da se ova baterija ne moe zapaliti, da ova baterija ima garanciju od milion kilometara i da ova baterija na nekom manjem vozilu moe sa ide na 500km, gdje je jo problem
Tj pitao sam ta će da postuje Takumice kada ovo postane standard
A onda sam shvatio
Traiće vijesti gdje je ko odustao od kakve proizvodnje
Inače ova vijest koju si postovao ne znači da su odustali od Električnih vozila već da su odustali od EQ brenda tj da će sada Električna vozila imati starije oznake, C, S, E sa dodatkom EQ.
Ja jedva čekam 12.03. da vidim ta će nam Toyota spremiti
Apsolutno nema problema ako stvarno bude sve tako (a vjerujem da hoce sve osim range). Jos se cekaju nize cijene jer su ove i dalje previsoke no se bojim da tu EU/USA ne upetlja svoje ruke previse.
Kao sto rekoh na ovom topicu ranije vise puta, jedino China moze dovesti EVs na pravi put i niko drugi.
Range će se povećati sa većom gustinom baterija.
Ostaje problem napajanja svega toga kada sve bude EV.
A rjeenje je nuklearna fisija gdje je u zadnje vrijeme probijena barijera potroeno /dobijeno.
Ostalo je na inenjerima da naprava skalabilnost, naučnici su rekli svoje
U nuklearnoj fisiji je mozda prije 60 godina bila barijera potroseno-dobijeno(ako je ikad i bila), inace nijedna elektrana ne bi bila isplativa
Nego kako se ova baterija ne moze zapaliti sama od sebe ili ako se probusi? Sta je drugacije?
Sent from my phone
Kucao fisija mislio fuzija.
Prezueto sa sajta jutarnji.hr
Nedavno je tim s Daegu Gyeongbuk Instituta za znanost i tehnologiju u Koreji napravio novu inovativnu litij metalnu bateriju koja ima "troslojni čvrsti polimerni elektrolit"
U tradicionalnim baterijama s čvrstim polimernim elektrolitom, litij moe tijekom punjenja i pranjenja formirati male strukture koje se nazivaju dendriti. Te strukture mogu otetiti unutarnje veze u bateriji, značajno povećavajući rizik od poara i eksplozija. Ovaj dugotrajni izazov oteavao je maksimiziranje potencijala baterija na bazi litija sve do sada.
Dizajn baterije moe se pohvaliti iznimnom dugovječnoću, zadravajući priblino 87,9 posto svojeg kapaciteta nakon 1000 ciklusa punjenja i pranjenja. To je značajno poboljanje u usporedbi s većinom trenutačnih baterija, koje obično gube 20 do 30 posto svog kapaciteta tijekom istog broja ciklusa. Auto koji ima doseg od 500 kilometara s jednim punjenjem teoretski bi, s ovom baterijom, zadrao 87,9 posto kapaciteta baterije i oko 440 kilometara dosega nakon prijeđenih 500.000 kilometara.
Osim toga, znanstvenici navode da se baterija moe sama ugasiti u slučaju poara. Ova jedinstvena kombinacija izdrljivosti i sigurnosti ima potencijal značajno utjecati na industriju baterija i rezultirati proizvodnjom sigurnijih, dugotrajnijih baterija za niz aplikacija
Kombinacija takvog topa baterija i recimo Kinesog proizvođača baterija CATL koji je razvio novu platformu za električne automobile koja moe izdrati udarce pri brzinama do 120 km/h bez opasnosti od poara.
Tehnologija je razvijena s fokusom na povećanu bezbjednost, a koristi materijale koji se takođe koriste u izradi podmornica i aviona.
Nova asija, nazvana Bedrock, dizajnirana je za raspodjelu energije od udaraca i zatitu baterije. U nekoliko testova sudara, asija je bila izloena ekstremnim uslovima. Između ostalog, preivjela je frontalni sudar sa stubom pri 120 km/h, a da se nakon toga nije zapalila, prenosi Revija HAK.
Bedrock konstrukcija temelji se na strukturi u kojoj je baterija obezbjeđena od otećenja. Materijali poput posebno čvrstog čelika i aluminija, koji se obično koriste u podmornicama i avionima, pridonose jedinstvenoj robusnosti, tvrde Kinezi.
Last edited by Bugi; 02-03-25 at 15:11.
Na terenu sve redovno…
https://www.instagram.com/reel/DGqWk...dqZW9xOXc3Mg==
https://www.vijesti.me/v/748144?utm_..._share_counter
Blago ovima sto zive u blizini
https://www.instagram.com/reel/DDhU-...MyMjJ5Y3JzOQ==
Dnevni podsjetnik zasto ne volim elektricna auta ili vozove...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ja ne znam za vas ali ja jos uvjek nemam povjerenja u te tolike kineze. Ok brate svako sad umije napravit el kola. Nego oce li ta kola stat na vrijeme, oce li im sta otpast u toku voznje...nesto ipak i dalje cekam da se ti kinezi dokazu. Pri tom ovo su stvarno ultra nepoznati kineski brendovi
Prica se samo o snaxi i dometu. Aj da vidimo malo ovo ispod kola i oko tockova
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks