Page 263 of 345 FirstFirst ... 163213253259260261262263264265266267273313 ... LastLast
Results 6,551 to 6,575 of 8613

Thread: [TRŽIŠTE] Cijene | ponuda | potražnja

Thanks Thanks Given 
    1,219
    Thanks Thanks Received 
    1,660
    Thanked in
    898 Posts

Prosječna plata nije 1250 eura a nije ni 1000.

Ja bih rekao 700-800 eura.

2. The Following 4 Users Say Thank You to Dzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,601
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Pa i ja racunam srednjom klasom bracni par dje oboje zaradjuje po prosjecnu platu jer sa tih 2.5k moze da se zivi normalno. Normalno podrazumijeva kiriju/ratu za stan, racune, hranu, gorivo i vise od pola ostaje za putovanja/restorane/stekanje para, uglavnom moze se.
    Od 2.5k da ostane pola? Malo teže, osim ako se ne kupuje najjeftinija/najnekvalitetnija hrana (i ostalo).
    #fakenews

4. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,831
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Od 2.5k da ostane pola? Malo teže, osim ako se ne kupuje najjeftinija/najnekvalitetnija hrana (i ostalo).
    A i tada je upitno bi li ostalo pola nego ljudi nemaju percepciju troskova samca i familije a tek dobar dio nas nema percpeciju troska kad dodju djeca. Samo 50 eura pelena nedjeljno se potrosi. A 52 nedjelje su u godinu.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    6,109
    Thanks Thanks Received 
    5,763
    Thanked in
    3,327 Posts

Uklapaju se ljudi lagano u razne kucne budzete...
    Neko sa 500, neko sa 1000 neko i sa sobaricama sa 7000 ...
    Samo je muka kome su djeca na hranu za bebe 20 eura kantica e to je trosak koji se ne moze izbjeci...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Uklapaju se ljudi lagano u razne kucne budzete...
    Neko sa 500, neko sa 1000 neko i sa sobaricama sa 7000 ...
    Samo je muka kome su djeca na hranu za bebe 20 eura kantica e to je trosak koji se ne moze izbjeci...

ne traje ni to predugo, maksimum godinu dana (upravo sam izašao iz toga).
    i pravo da ti kažem - to je "najljepši" trošak koji čoek može imat, sve ostalo je manje bitno

8. The Following 7 Users Say Thank You to EgZeKuToR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,109
    Thanks Thanks Received 
    5,763
    Thanked in
    3,327 Posts

Ziva istina... samo zdravlje

Thanks Thanks Given 
    1,711
    Thanks Thanks Received 
    1,645
    Thanked in
    1,091 Posts

Quote Originally Posted by pauki View Post
    Metar s metar ka u Podgoricu
    Bome kod pojedinih izvodjaca je kvadrat 100x95cm :P
    ne pitaj kako znam

Quote Originally Posted by ^izzy^ View Post
    Srednja klasa postoji?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
    na papiru

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Šta je po definiciji srednja klasa, a šta viša srednja klasa?

Šta bi to bilo u Crnoj Gori?

Poslato sa pisaće mašine S24 x2
    ............ ¯\_(ツ )_/¯............
    Pa i ja racunam srednjom klasom bracni par dje oboje zaradjuje po prosjecnu platu jer sa tih 2.5k moze da se zivi normalno. Normalno podrazumijeva kiriju/ratu za stan, racune, hranu, gorivo i vise od pola ostaje za putovanja/restorane/stekanje para, uglavnom moze se.
    2.5 po osobi ili ukupno??

ako neko od uz kiriju od 2500 hiljade uspijeva da ustedi i 1000, a da ne zivi ko asketa - skidam kapu

s djecom da ne pricamo - ako ih je 2+, treba ti 600+ eura 2x godisnje da ih obujes i obuces jer rastu

Quote Originally Posted by EgZeKuToR View Post
    ne traje ni to predugo, maksimum godinu dana (upravo sam izašao iz toga).
    i pravo da ti kažem - to je "najljepši" trošak koji čoek može imat, sve ostalo je manje bitno
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    665
    Thanks Thanks Received 
    81
    Thanked in
    54 Posts

Je li moguce da zetagradnja na Stari A. vec sad ima cijenu 2100 po kvadratu, u izgradnji
    If at first you don't succeed, skydiving is not for you.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

500 kirija
    150 racuni
    100 gorivo
    500 hrana

To je pola, ako za 500 eura namjernica dvoje ne moze, ne treba ni da zivi.

druga polovina primanja je svakako luksuz, ono sto veliki procenat ne moze pa tu moze biti ukljucen i skuplji stan (veca rata za kredit, za auto), skuplja hrana…

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    29
    Thanked in
    26 Posts

kolika je realna cijena kvadratu u Maksimu

https://www.realitica.com/hr/listing/3480824

ispadne 3000.

tamo ima jednosobnih stanova i po 60 kvadrata, da li je realno skoro 200 hiljada za jednosoban stank

Thanks Thanks Given 
    21
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    129 Posts

Quote Originally Posted by arlekino View Post
    kolika je realna cijena kvadratu u Maksimu

https://www.realitica.com/hr/listing/3480824

ispadne 3000.

tamo ima jednosobnih stanova i po 60 kvadrata, da li je realno skoro 200 hiljada za jednosoban stank
    Nista vise nije realno

15. The Following User Says Thank You to sl0t3 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,601
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

500 kirija
    150 racuni
    100 gorivo
    500 hrana

druga polovina primanja je svakako luksuz, ono sto veliki procenat ne moze pa tu moze biti ukljucen i skuplji stan (veca rata za kredit, za auto), skuplja hrana…
    Koliko znaš parova da ih je dvoje u familiji, a koliko ih ima sa đecom? Uvijek se računa za četvoročlanu porodicu, ali evo sve i da nije četvoročlana, već jedno dijete:

Pošto smo pričali o srednjoj klasi, podrazumjeva se da posjeduju bar jedno auto (i to ne 20 godina staro). Podrazumjeva se da ne jednu najjeftiniju hranu, ne kupuju najjeftiniju tehniku, kao i hemiju, kozmetiku, garderobu i sl.

400-450€ kirija
    200-250€ rata za auto
    150€ računi
    100€ gorivo
    600€ hrana (ovo je minimum, a ako računaš da se jede raznovrsna hrana: voće, povrće, mliječni proizvodi, sve vrste mesa, ide ovo dokle oćeš). Možemo i pojedinačno da prođemo, vjerujem da bi bilo više od ovoga komad. Samo na mliječne proizvode ode 100€+.
    50€ hemija
    50€ lična higijena i kozmetika
    100€ garderoba/telefon/sat/naočare (ovo je realno više)

Sad još neki najgrublji trošak za potrebe jednog đeteta:
    50€ pelene (ako je starije ovo ide na vannastavne aktivnosti i to minimalno)
    50€ dohrana, suplementi, posebna hrana za dijete
    50€ vrtić
    50€ garderoba/igračke/trotineti/bicikla i sl (ovo je više ali idemo sa minimumom)

Na kraju da dodamo troškove kojih ima periodično, a koji kad se podijele na mjesečni nivo budu:
    50€ rođendani/svadbe/čestitke (ovdje se ne računa da će se nešto od svečanije garderobe trgovati dodatno)
    50€ sitne popravke i nabavke

Eto nas na 2000€, bez ljetovanja, zimovanja, putovanja, a da ne pominjemo da je normalno da srednja klasa bar jednom mjesečno pođe na neki izlet (100€), ručak (50€), koncert (50€), u bioskop/pozorište (20€).

Da ne uleti neki padobranac, znam familije koje podižu dijete i sa minimalcem (jednim), ali to je puko preživljavanje, a ođe se pričalo o srednjoj klasi.
    #fakenews

17. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Ima dosta i do toga da li ces ti da zivis u taj stan ili ce se izdavati. Takodje, kako ces ga opremiti jer su velike razlike u cijenama u razlicito opremljenim stanovima. Ima svega tu, treba samo staviti na papir. Imala bi vam dosta o tome procati

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Koliko znaš parova da ih je dvoje u familiji, a koliko ih ima sa đecom? Uvijek se računa za četvoročlanu porodicu, ali evo sve i da nije četvoročlana, već jedno dijete:

Pošto smo pričali o srednjoj klasi, podrazumjeva se da posjeduju bar jedno auto (i to ne 20 godina staro). Podrazumjeva se da ne jednu najjeftiniju hranu, ne kupuju najjeftiniju tehniku, kao i hemiju, kozmetiku, garderobu i sl.
    nisam pricao o cetvoroclanoj porodici nego o momku/djevojci koji su se da kazemo tek uzeli, i treba racunati da vec imaju to auto a ne da dizu kredit za njega, dalje moras da razdvojis sta je osnovno a sta je luksuz.

sat je luksuz, ja ga recimo nemam i cini mi se da mi nikad nece ni trebati…roba se ne kupuje svakih mjesec dana a ti racunas 1200 godisnje ili 600 po osobi, kazes da je to daleko vise a realno moze biti i duplo manje.

200 eura si racunao za dijete i to je u redu, ako za ‘luksuz’ ostaje pola ili 1200, 200 za dijete je sitnica, ili 400, sto opet ostavlja 800-1000 eura mjesecno za troskarenje na razno razne stvari koje nisu neophodne i koje jesu luksuz.

pa bila to rata za kredit zbog novog automobila ili restoran svaki treci dan, skupa garderoba itd.

opet i sa tvojom racunicom ostaje 400-500 eura viska (ako se primaju dvije prosjecne plate u Tivtu recimo) sto znaci da se moze i da je izvodljivo i da srednja klasa postoji.

najteze u svemu ovome je pronaci partnera koji bi spojio budzet a ne zenska koja oce da svoju platu trosi kako ona oce a muskarac sve da obezbijedi, how yes no.

20. The Following 2 Users Say Thank You to Zhuangzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

Quote Originally Posted by Dzi View Post
    Prosječna plata nije 1250 eura a nije ni 1000.

Ja bih rekao 700-800 eura.
    bezbroj puta ispričano,vi zaista živite u nekom fentazi lendu ne u cg.ču parovi sa 2 i po soma mjesečno,koja je to fantazija...

Thanks Thanks Given 
    1,711
    Thanks Thanks Received 
    1,645
    Thanked in
    1,091 Posts

500 kirija
    150 racuni
    100 gorivo
    500 hrana

nisam pricao o cetvoroclanoj porodici nego o momku/djevojci koji su se da kazemo tek uzeli, i treba racunati da vec imaju to auto a ne da dizu kredit za njega, dalje moras da razdvojis sta je osnovno a sta je luksuz.

sat je luksuz, ja ga recimo nemam i cini mi se da mi nikad nece ni trebati…roba se ne kupuje svakih mjesec dana a ti racunas 1200 godisnje ili 600 po osobi, kazes da je to daleko vise a realno moze biti i duplo manje.

200 eura si racunao za dijete i to je u redu, ako za ‘luksuz’ ostaje pola ili 1200, 200 za dijete je sitnica, ili 400, sto opet ostavlja 800-1000 eura mjesecno za troskarenje na razno razne stvari koje nisu neophodne i koje jesu luksuz.

pa bila to rata za kredit zbog novog automobila ili restoran svaki treci dan, skupa garderoba itd.

opet i sa tvojom racunicom ostaje 400-500 eura viska (ako se primaju dvije prosjecne plate u Tivtu recimo) sto znaci da se moze i da je izvodljivo i da srednja klasa postoji.

najteze u svemu ovome je pronaci partnera koji bi spojio budzet a ne zenska koja oce da svoju platu trosi kako ona oce a muskarac sve da obezbijedi, how yes no.
    vidi, ja znam u moj kraj dosta parova dje jedno ili oboje rade za minimalac i imaju i skoluju djecu i sve - kako uspijevaju NE ZNAM... iskreno su mi ti ljudi madjionicari

moze se prezivjeti sa mnogo mnogo manje od onoga sto imamo, to sam siguran

ali da se moze tako lako stedjeti - ne moze bez nuzde ili odricanja

jer auto samo ti jede 150-200e mjesecno u prosjeku... nek ti je 100 gorivo, 30 je "rata" za registraciju, barem jedan redovni servis ce te dopas godisnje (10e "rata) i set guma na svake 2 godine (na 4 ljetnje, na 4 zimske) - da su barum je i to 10-15e mjesecno...
    ali isto tako, racuni za stan su ti u prosjeku 100 (struja, voda, komunialije,odrzavanje, porez...) ali su ti za 2 jos barem 50e mjesecno neka televizija, internet i mobilni...

slazemo se da sve to moze da bude manje, ali onda se svodimo na ono sto sam gore napisao - ko od 2500 mjesecno stedi 1000 zivi sa dosta odricanja (restorani, bioskopi, kafane, gurmanluci neki itd se svode na izuzetke ili kad tu stednju nacnes za putovanje :P)
    tako da - nije nemoguce, ali je bas zajebaTo
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

23. The Following User Says Thank You to LuTheDuck For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    236
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    72 Posts

I respect your wrong opinion.
    Lukaj

25. The Following User Says Thank You to SpellStealer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,601
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Znam ja o čemu si ti pričao, samo taj tvoj primjer nije reprezentativan, jer su takvi parovi/familije u manjini. Za zvaničnu korpu se uzima primjer četvoročlane porodice, ali kao što rekoh, može se uzeti kao prosjek da je jedno dijete.

Treba računati da imaju auto? Oćemo li računati onda da imaju stan? Ni auto ni stan ne padaju sa neba, bar ne većini. Srednja klasa ako nije u mogućnosti da promijeni auto na 10 god, da renovira stan, kupi novu tehniku itd nije srednja klasa, tako da se taj trošak mora računati ako ćeš da praviš realnu korpu.

Nemaš sat, možda imaš konzolu, računar, tablet, bolji telefon, možda voliš knjige, društvene igre itd, to je valjda sve normalno za srednju klasu.

Koliko košta jakna, kaput, patike, cipele? Da ne idemo u ovo ostalo. Za dvoje se lako nakupi 1200€ godišnje. I to pričamo o običnoj garderobi, ništa luksuzno.

Ja razumijem da smo poslednjih 30ak godina bili uboga sirotinja kolektivno, pa dostina sve preko osnovnog smatra luksuzom, ali to je onda daleko od srednje klase. Ako kad uđeš u prodavnicu razmišljaš oćeš li kupiti sir od 5€/kg ili 10€/kg jer će ti možda prifaliti do kraja mjeseca, sigurno nijesi srednja klasa.

Naravno da ona postoji, samo je tvoja konstatacija da od 2.5k ostane pola za zaje*anciju netačna.
    #fakenews

27. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Odosmo daleko od teme ali sve ovo oko zarada i srednje klase se moze sumirati u jednoj recenici. Srednja klasa ne postoji odavno.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Znam ja o čemu si ti pričao, samo taj tvoj primjer nije reprezentativan, jer su takvi parovi/familije u manjini. Za zvaničnu korpu se uzima primjer četvoročlane porodice, ali kao što rekoh, može se uzeti kao prosjek da je jedno dijete.

Treba računati da imaju auto? Oćemo li računati onda da imaju stan? Ni auto ni stan ne padaju sa neba, bar ne većini
    racunali smo vec da placaju kiriju i da su punoljetni koju godinu pa valjda imaju i koju godinu radnog staza ali se i ta prosjecna plata pokusava smanjiti na 700-800, dobro.

zvucis kao klasicni clan potrosackog drustva koji se opusti i onda kuka kako je sve to neophodno i kako ne ostaje nista od plate. Pa kako da ostane, siguran sam da ima ljudi koji racunaju i:

150 cigari
    150 droga
    200 alkohol

to je vec 500 eura razlike sa nekim drugim ko nema te troskove.

Thanks Thanks Given 
    7,349
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Bacih lijepo ovu špicu sa srednjom klasom, raspisa se narod

Možda moderacija da splituje na posebnu temu.
    Ja kad napisah 2000€ neto plate mislio sam pojedinačno.
    Ili, recimo 3500 zajedno.
    Usput, produženi za jedno, treninzi za dvoje, povremeno neki profeso za starije dijete, recimo 350-400€ mjesečno.
    A onda kampovi i škole u prirodi, ekskurzije…
    Rođendani… 400+ njihov i 20€ minimum poklon gdje ih pozovu, podijeli mjesečno…
    Sličice (doduše i moj guilty pleasure)
    To je to besplatno obrazovanje

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Tko leti, vrijedi...

31. The Following 2 Users Say Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

3500 zajedno?pa lolcine...

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,570
    Thanked in
    779 Posts

Jedino ako si onaj doktor koji prima 4k mjesečno ili si se uvalio u državnu firmu pa primate po 2k.

Thanks Thanks Given 
    9,601
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Bacih lijepo ovu špicu sa srednjom klasom, raspisa se narod

Možda moderacija da splituje na posebnu temu.
    Ja kad napisah 2000€ neto plate mislio sam pojedinačno.
    Ili, recimo 3500 zajedno.
    Usput, produženi za jedno, treninzi za dvoje, povremeno neki profeso za starije dijete, recimo 350-400€ mjesečno.
    A onda kampovi i škole u prirodi, ekskurzije…
    Rođendani… 400+ njihov i 20€ minimum poklon gdje ih pozovu, podijeli mjesečno…
    Sličice (doduše i moj guilty pleasure)
    To je to besplatno obrazovanje

Vele nema srednje klase, a pola umjesto rođendana prave mini svadbu.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    #fakenews

35. The Following 2 Users Say Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,349
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Vele nema srednje klase, a pola umjesto rođendana prave mini svadbu.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    Molim moderaciju da interveniše i spriječi ovo stajanje na muku

Tko leti, vrijedi...

Page 263 of 345 FirstFirst ... 163213253259260261262263264265266267273313 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)