Prosječna plata nije 1250 eura a nije ni 1000.
Ja bih rekao 700-800 eura.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Uklapaju se ljudi lagano u razne kucne budzete...
Neko sa 500, neko sa 1000 neko i sa sobaricama sa 7000 ...
Samo je muka kome su djeca na hranu za bebe 20 eura kantica e to je trosak koji se ne moze izbjeci...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ziva istina... samo zdravlje
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Bome kod pojedinih izvodjaca je kvadrat 100x95cm :P
ne pitaj kako znam
na papiru
2.5 po osobi ili ukupno??
ako neko od uz kiriju od 2500 hiljade uspijeva da ustedi i 1000, a da ne zivi ko asketa - skidam kapu
s djecom da ne pricamo - ako ih je 2+, treba ti 600+ eura 2x godisnje da ih obujes i obuces jer rastu
Je li moguce da zetagradnja na Stari A. vec sad ima cijenu 2100 po kvadratu, u izgradnji
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
500 kirija
150 racuni
100 gorivo
500 hrana
To je pola, ako za 500 eura namjernica dvoje ne moze, ne treba ni da zivi.
druga polovina primanja je svakako luksuz, ono sto veliki procenat ne moze pa tu moze biti ukljucen i skuplji stan (veca rata za kredit, za auto), skuplja hrana…
kolika je realna cijena kvadratu u Maksimu
https://www.realitica.com/hr/listing/3480824
ispadne 3000.
tamo ima jednosobnih stanova i po 60 kvadrata, da li je realno skoro 200 hiljada za jednosoban stank
Koliko znaš parova da ih je dvoje u familiji, a koliko ih ima sa đecom? Uvijek se računa za četvoročlanu porodicu, ali evo sve i da nije četvoročlana, već jedno dijete:
Pošto smo pričali o srednjoj klasi, podrazumjeva se da posjeduju bar jedno auto (i to ne 20 godina staro). Podrazumjeva se da ne jednu najjeftiniju hranu, ne kupuju najjeftiniju tehniku, kao i hemiju, kozmetiku, garderobu i sl.
400-450€ kirija
200-250€ rata za auto
150€ računi
100€ gorivo
600€ hrana (ovo je minimum, a ako računaš da se jede raznovrsna hrana: voće, povrće, mliječni proizvodi, sve vrste mesa, ide ovo dokle oćeš). Možemo i pojedinačno da prođemo, vjerujem da bi bilo više od ovoga komad. Samo na mliječne proizvode ode 100€+.
50€ hemija
50€ lična higijena i kozmetika
100€ garderoba/telefon/sat/naočare (ovo je realno više)
Sad još neki najgrublji trošak za potrebe jednog đeteta:
50€ pelene (ako je starije ovo ide na vannastavne aktivnosti i to minimalno)
50€ dohrana, suplementi, posebna hrana za dijete
50€ vrtić
50€ garderoba/igračke/trotineti/bicikla i sl (ovo je više ali idemo sa minimumom)
Na kraju da dodamo troškove kojih ima periodično, a koji kad se podijele na mjesečni nivo budu:
50€ rođendani/svadbe/čestitke (ovdje se ne računa da će se nešto od svečanije garderobe trgovati dodatno)
50€ sitne popravke i nabavke
Eto nas na 2000€, bez ljetovanja, zimovanja, putovanja, a da ne pominjemo da je normalno da srednja klasa bar jednom mjesečno pođe na neki izlet (100€), ručak (50€), koncert (50€), u bioskop/pozorište (20€).
Da ne uleti neki padobranac, znam familije koje podižu dijete i sa minimalcem (jednim), ali to je puko preživljavanje, a ođe se pričalo o srednjoj klasi.
#fakenews
Ima dosta i do toga da li ces ti da zivis u taj stan ili ce se izdavati. Takodje, kako ces ga opremiti jer su velike razlike u cijenama u razlicito opremljenim stanovima. Ima svega tu, treba samo staviti na papir. Imala bi vam dosta o tome procati![]()
nisam pricao o cetvoroclanoj porodici nego o momku/djevojci koji su se da kazemo tek uzeli, i treba racunati da vec imaju to auto a ne da dizu kredit za njega, dalje moras da razdvojis sta je osnovno a sta je luksuz.
sat je luksuz, ja ga recimo nemam i cini mi se da mi nikad nece ni trebati…roba se ne kupuje svakih mjesec dana a ti racunas 1200 godisnje ili 600 po osobi, kazes da je to daleko vise a realno moze biti i duplo manje.
200 eura si racunao za dijete i to je u redu, ako za ‘luksuz’ ostaje pola ili 1200, 200 za dijete je sitnica, ili 400, sto opet ostavlja 800-1000 eura mjesecno za troskarenje na razno razne stvari koje nisu neophodne i koje jesu luksuz.
pa bila to rata za kredit zbog novog automobila ili restoran svaki treci dan, skupa garderoba itd.
opet i sa tvojom racunicom ostaje 400-500 eura viska (ako se primaju dvije prosjecne plate u Tivtu recimo) sto znaci da se moze i da je izvodljivo i da srednja klasa postoji.
najteze u svemu ovome je pronaci partnera koji bi spojio budzet a ne zenska koja oce da svoju platu trosi kako ona oce a muskarac sve da obezbijedi, how yes no.
vidi, ja znam u moj kraj dosta parova dje jedno ili oboje rade za minimalac i imaju i skoluju djecu i sve - kako uspijevaju NE ZNAM... iskreno su mi ti ljudi madjionicari
moze se prezivjeti sa mnogo mnogo manje od onoga sto imamo, to sam siguran
ali da se moze tako lako stedjeti - ne moze bez nuzde ili odricanja
jer auto samo ti jede 150-200e mjesecno u prosjeku... nek ti je 100 gorivo, 30 je "rata" za registraciju, barem jedan redovni servis ce te dopas godisnje (10e "rata) i set guma na svake 2 godine (na 4 ljetnje, na 4 zimske) - da su barum je i to 10-15e mjesecno...
ali isto tako, racuni za stan su ti u prosjeku 100 (struja, voda, komunialije,odrzavanje, porez...) ali su ti za 2 jos barem 50e mjesecno neka televizija, internet i mobilni...
slazemo se da sve to moze da bude manje, ali onda se svodimo na ono sto sam gore napisao - ko od 2500 mjesecno stedi 1000 zivi sa dosta odricanja (restorani, bioskopi, kafane, gurmanluci neki itd se svode na izuzetke ili kad tu stednju nacnes za putovanje :P)
tako da - nije nemoguce, ali je bas zajebaTo
Evo pa računajte https://www.numbeo.com/cost-of-livin...r/in/Podgorica
I respect your wrong opinion.
Lukaj
Znam ja o čemu si ti pričao, samo taj tvoj primjer nije reprezentativan, jer su takvi parovi/familije u manjini. Za zvaničnu korpu se uzima primjer četvoročlane porodice, ali kao što rekoh, može se uzeti kao prosjek da je jedno dijete.
Treba računati da imaju auto? Oćemo li računati onda da imaju stan? Ni auto ni stan ne padaju sa neba, bar ne većini. Srednja klasa ako nije u mogućnosti da promijeni auto na 10 god, da renovira stan, kupi novu tehniku itd nije srednja klasa, tako da se taj trošak mora računati ako ćeš da praviš realnu korpu.
Nemaš sat, možda imaš konzolu, računar, tablet, bolji telefon, možda voliš knjige, društvene igre itd, to je valjda sve normalno za srednju klasu.
Koliko košta jakna, kaput, patike, cipele? Da ne idemo u ovo ostalo. Za dvoje se lako nakupi 1200€ godišnje. I to pričamo o običnoj garderobi, ništa luksuzno.
Ja razumijem da smo poslednjih 30ak godina bili uboga sirotinja kolektivno, pa dostina sve preko osnovnog smatra luksuzom, ali to je onda daleko od srednje klase. Ako kad uđeš u prodavnicu razmišljaš oćeš li kupiti sir od 5€/kg ili 10€/kg jer će ti možda prifaliti do kraja mjeseca, sigurno nijesi srednja klasa.
Naravno da ona postoji, samo je tvoja konstatacija da od 2.5k ostane pola za zaje*anciju netačna.
#fakenews
Odosmo daleko od teme ali sve ovo oko zarada i srednje klase se moze sumirati u jednoj recenici. Srednja klasa ne postoji odavno.
racunali smo vec da placaju kiriju i da su punoljetni koju godinu pa valjda imaju i koju godinu radnog staza ali se i ta prosjecna plata pokusava smanjiti na 700-800, dobro.
zvucis kao klasicni clan potrosackog drustva koji se opusti i onda kuka kako je sve to neophodno i kako ne ostaje nista od plate. Pa kako da ostane, siguran sam da ima ljudi koji racunaju i:
150 cigari
150 droga
200 alkohol
to je vec 500 eura razlike sa nekim drugim ko nema te troskove.
Bacih lijepo ovu špicu sa srednjom klasom, raspisa se narod
Možda moderacija da splituje na posebnu temu.
Ja kad napisah 2000€ neto plate mislio sam pojedinačno.
Ili, recimo 3500 zajedno.
Usput, produženi za jedno, treninzi za dvoje, povremeno neki profeso za starije dijete, recimo 350-400€ mjesečno.
A onda kampovi i škole u prirodi, ekskurzije…
Rođendani… 400+ njihov i 20€ minimum poklon gdje ih pozovu, podijeli mjesečno…
Sličice (doduše i moj guilty pleasure)
To je to besplatno obrazovanje
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
3500 zajedno?pa lolcine...
Jedino ako si onaj doktor koji prima 4k mjesečno ili si se uvalio u državnu firmu pa primate po 2k.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks