Tačno mi nedostaju barbuni iako si ih stavio ka ono sitnica,vlasnik Indexa ih lovi ne može mu primać nijedna girica.Jedno vrijeme nalete u ribaru Voli ali sve rjeđe.
Koliko se pisalo o raštanu ovih dana, morao sam da ga spremom danas![]()
Svaka riba s kamena mora valjat, a barbun je skroz posebna priča. Ako je išta veći, i svjež, samo uvaljan u kukuruzno brašno i okrenut na malo ulja je fantazija.
No ostadoh juče nedorečen, nije se imalo kad- 5 ura sam putovao po ribu i nazad, 3 ure spremao, na kraj su sve izhjeli za 15 minuta, a ja se žestoko otimao za one koske iz glave one grdobine sa malim od sestre da oglođem
https://ibb.co/39bHHcgs
https://ibb.co/c5WTy10
https://ibb.co/3mLp53pb
https://ibb.co/FL6xBh1Q
Gregada Hvarska, jelo ribara, ''siromašno'' - pravljeno od ribe što im ostane neprodato, a pričali su mi, u teške godine su ga umjeli i od krša sa algama i lomparima pravit, u onom izvornom načinu, bez škampa i ostriga (iako bih dodao koju ostrigu, da sam ih našo juče).
Maslinovo ulje, crni luk, žuti krompir, fondan od ribe miješane, so, papar, koji inćun usoljeni, kad krtola bude blizu gotove ide riba, ali pažljivo- svaka traži različito vrijeme zbog konzistencije mesa (ovđe je prvo išla grdobina- najtvrđa, pa raža, pa kokot, pa barbuni- koji su ipak tu samo da promirišu, pa šan pjer), na kraj koja školjka.
Nikako se ne miješa, samo protresa posuda ponekad.
Ovo je bukvalno još ono krčkalo u posudu kad su ga ovi moji gladnovi raznijeli![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Wow izgleda odlično.
Kakva slučajnost kad pomenu ostrigu za danas rizoto sa pečurkama (ši-take i bukovača svježi i sušeni vrganj) spremane u sosu od ostriga uz malo narendanog muskantnog oraščića.
Obožavam pečurke,osim šampinjona oni su mi kao plastika brzukusni skroz.
EDIT:
5 ura sam putovao po ribu i nazad, 3 ure spremao, na kraj su sve izhjeli za 15 minuta, a ja se žestoko otimao za one koske iz glave one grdobine sa malim od sestre da oglođem
Nasmija me kakav danak neiskustvu.![]()
Last edited by Bluemoon; 24-02-25 at 15:46.
Dolazili su nam prijatelji sa djecom pa sam išla na sigurno:
![]()
![]()
![]()
![]()
Mini pice, bolonjeze pašta, riblja pašteta, pesto, malo paradajza i mocarele za prepečeni hljeb i fokaću. Za desert sam pravila trileće i uzesmo i neku malu čokoladnu tortu iz Delizie za svaki slučaj, super je bila.
E sad, što se fokaće tiče koliko god puta da je napravim ne budem baš zadovoljna, ukusna je ona, ali tekstura nije kakva treba da bude, nema mi onih balončića. Ne znam do čega je, možda sam je previše umijesila ili se gluten nije dovoljno razvio ... Ima li neko neki dobar, provjereni recept ili savjet?
Last edited by samoilma; 25-02-25 at 13:01.
Najsretniji dan ikad. Neko ima 13, i odlučio je sa mnom da nešto prčka i čangriza, prvi put ikad. Napokon neko
Prva stvar koju smo podijelili, recepti se ne uzimaju sa neta, no se, kad čoek poznaje hranu i sastojke i voli da ručka i da se druži i uživa i da se posvećuje, sastavljaju u glavu. I jedino je mašta ograničenje. Tako da smo jelo sami smislili
Pužići, pavlaka, krem, maslinovo ulje, feta, mocarela, gauda, čedar, parmeđano, pekorino, jaja, papar, bosiljak, rerna.
Pa da vidimo kuda ćeMeni na najljepše mjesto svakako.
'Zapade mi za oko,jel to maslinovo ulje Davidović?
Ahahahahaha, jeste. Zatrefilo se tu, koristili smo ono što smo u kuću imali. Inače, ulje je skroz ok. Iako, ne znam je li to korektno ovđe navodit, ali bukvalno jedino maslinovo ulje kod nas koje mi paše je plantažino, no ga nisam imao sad. Od svih ulja koje sam probao kod nas, ali baš jedino ima onu voćnu notu koja ga uzdiže na nivo više. Inače koristim isključivo istarska maslinova, na onaj tred o baštovanstvu ću ti jednom ispričat zašto
A ovo je toliko nevjerovatno dobro ispalo da se vidi da je srcem načinjeno
![]()
Upis za danas (bilo je klasike razne mrzjelo me da fotkam) ali supica sa pečurkama u podlozi junetine kao baze,brdo crnog luka koju najviše guštam.U obliku đe se osjeti svaka ponaosob za razliku od onih potaža što ih ne volem jer su ka neke kaše.
@Buva+gacce evo ti riječ za onu temu - jednostavština.
E da,sušeni vrganj,ši take,bukovača i nađoh danas smrznute lisičarke.Lisičarke su mi inače omiljene.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 25-02-25 at 18:52.
NotRobot je udata...ti slobodna,hm...
...
@AL no1
Moj problem je što baš ne volim klasična balkanska jela,preteška su mi i nije zbog radi dijeta i to no me zacementira nekad mi je za ručak dovoljno supica i dobra salata.
Tako da sam zagarantovano slobodna.Meso samo ako je domaće u suprotnom baš mogu bez istoga nije što se tripujem nešto no osjetim kako to nije ni primać onome sa sela.Tijesto sve manje trošim i to mi bude ka cement osim što viđu one tipa proljećne rolnice to mi je kul morala bi se oprobati.Mama je za devedesete pravila domaće tjestenine i tu bi avanturu probala jer je FAO ubačio zvanično insekte u iste.
Šalu na stranu i praštajmo si i drugima na digresijama ali kuvanje treba biti igra a ne teret.Vazda mi nešto bude ža neke mučenice koje onako s teretom vele ništa mi crnje nema no kad mislim što ću sjutra za ručak.
Inače sam prilično stekla averziju prema restoranima preko glave su mi recimo ona konoba Krušo u Novi ima špagete sa Lososom koji pliva u nekoj slatkoj pavlaci đe komadiće loviš odnosno pecaš u tom moru slatke pavlake a platiš papreno.Bolje uzeti filet Lososa i jednostavno spremiti sa prelivom od samo dobrog maslinovog ulja uz što bi Buva reka poneku školjkicu.
Last edited by Bluemoon; 25-02-25 at 19:16.
Kuvanje sa djecom mi je predivno!
Moji su dosta mlađi, ali isto vole da ih uključim u spremanje i do sad smo usavršili pravljenje njihovog omiljenog - žutog kolača sa višnjama
![]()
A ovo me inspirisalo i na " sirni " i obrok bez mesa i kod nas - pašta sa tikvicama i gorgonzolom ( preko sam sebi stavila i malo mljevenih oraha, vrlo kratko zaprženih za malo puniji ukus )
![]()
Last edited by samoilma; 26-02-25 at 12:38.
Samo simpl, samo helti
![]()
The more things change, the more they stay the same.
Danas za upis improvizacija originalnog vojvođanskog flekice sa kupusom šta nađoh od ostatka pašte (inače taljatele su mi ovdje no.1) no što da se čini mrzi me ulaziti u prodavnicu danas.A malo poželjeh da se prisjetim "ukusa djetinjstva."
Od začina meni dovoljan mljeveni šareni biber.
Kakav je gulaš majka danas spremala....uh! Nisam sočnije meso odavno pojela.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Majčina dušica sušena pretpostavljam,koju uzimaš?I još jedno pitanje jel sam praviš vegetu?Ovo bi moglo na onu drugu temu.
Doručak kanapei/rovito jaje.
Koliko bi se muških duša rasplakalo.
EDIT: suve smokve,pršuta,baby mocarela,školjke,mandarina,kivi,baby kukuruz i viljamovka.
Last edited by Bluemoon; 27-02-25 at 10:23.
Ovo je sigurn zdravi, super i uvijek se divim ljudiam koji mogu pojesti ovo. Ja bi bila mrtvaKivi, pomidora, jaje i smokva, majko moja.
Sve sve ali dje je nashla smokvu danas?
...
@montenegrina meni je uglavnom to start ap uz različite uvijek kombinacije daje mi energiju i lagano je a volim miješati ukuse slatko/slano,slatko/kiselo a rovito jaje đe žumance baš rovito ono pravilo 4min.
Al neko malo pakovanje u Voli uvozne su,nažalost a inače mi pošalju moji ove godine nisu našli od tog čovjeka što inače uzimaju.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks