evo za sve ove što vele kako je kvadrat skočio nerealno i što misle da bi trebalo da se vrati na staro, ali ipak ako može da mu se plata ne dira:
https://bankar.me/bankar-analiza-za-...osjecne-plate/
evo za sve ove što vele kako je kvadrat skočio nerealno i što misle da bi trebalo da se vrati na staro, ali ipak ako može da mu se plata ne dira:
https://bankar.me/bankar-analiza-za-...osjecne-plate/
Svakoga zulja njegovo, isto tako i tebe no se pravis fin kao po obicaju. Jel' moramo otvarati temu da si ovdje javno gurao pricu kako svjesno ulazes u piramidalnu shemu a znas da ce se ta ista shema obiti nekome o ledja? Nemoj se igrati laznog moraliste.
Mali hint za tebe... Na zalost od 91. sam bio podstanar do 2020. Znam veoma dobro sta to znaci i sta povlaci sa sobom, te koje su muke.
Srecom pa sam i tad radio za stranu firmu te rast moje plate nije pratio inflaciju vec nesto totalno drugo.
---
I jos jedan stvar eto cisto da se na zaboravi. Nekretnine su prakticno isto dostupne (sto se tice platezne moci) danas kao i recimo 2018/2019. U cijeloj ovoj prici su najvise zeznuti podstanari, kupci ne bih bas rekao.
Last edited by beatnological; 21-02-25 at 21:43.
Nije isto kupcima nikako, npr neko ko je imao u steku 100 000, 2018 je mogao da kupi u master kvart dvosoban stan i garazu, sad sa tih sto hiljada moze garsonjeru, a ne zaradjuju svi vise nego 2018 i ne moze svako ko radi za sebe privatno da digne svoju uslugu 100 posto da bi ispratio tu razliku, 20-30 posto maksimum, jedva i to ih nikad vise ustedjeti ne moze sa ovako skupim zivotom, sem ako se ne bavi nekim kriminalom.
Onda se prica o povecanjima, polovina ljudi sto ih znam zaradjuje skoro isto kao i tad, samo im je tad islo preko banke 240 a sad 600. Pricam o ljudima koji znaju neki posao, rade za procenat itd ne za drzavne sluzbenike.
Last edited by sl0t3; 21-02-25 at 22:57.
Oni koji morališu su po pravilu najveće splačine od ljudi, tako da ne morališem. Samo velim da su ovdje ljudi srećni što rastu nekretnine, jer su ih obezbijedili, i nemaju ništa protiv građevinskih firmi koji ih skupo prodaju, ali imaju protiv marketa jer su tamo u minus.
Pišem da je društvena solidarnost penis na biciklu, svi gledamo svoju zicagu i to je OK. Samo što neki idioti pokušavaju da naprave karijere navodno brinući za "malog čovjeka" što je OK. Nisu mi jasni likovi koji se na to primaju malo ih bockam.
Što se tržišta nekretnina tiče, zanima me samo kroz upotrebnu vrijednost. Primjetim poneku boleštinu, poput nekog solitera Zetagradnje pored Delte (moderno Kula) gdje ide 4000 m2 i više. Al dobro, miran kraj, čisti vazduh nem, nema buke, ima škole i vrtića. Pomislim da neke lijepe djelove Pule ili Zadra pored rive gdje se udomiš sa 3.000. No, dok je ovaca, neće falit vune, štono reče dubioza.
Nisam siguran da u perspektivi sadašnje cijene nisu isto neka piramida. Za utjehu, neće biti nula. Vidjećemo kuda će tržište. Kada uskoro prestane rat u Ukrajini npr... Ruski keš iz banaka, prebačen kad se zaratilo, polako se počeo povlačiti kako mi kažu. Biće za zakupce (podstanari najgrđa riječ na svijet) vjerovatno jeftinije u narednom periodu.
Makar relativno, u odnosu na zaradu, kad se smanji inostrana tražnja.
Upravo si objasnio da su sve Evrope sad bile penisi na biciklu. I da ništa naaaaaaaaarodu nisu donijeli. Što je realno i tako funkcioniše evo koju hiljadu godina. Ali 450>220.I jos jedan stvar eto cisto da se na zaboravi. Nekretnine su prakticno isto dostupne (sto se tice platezne moci) danas kao i recimo 2018/2019. U cijeloj ovoj prici su najvise zeznuti podstanari, kupci ne bih bas rekao.
Tko leti, vrijedi...
Ljudi koji znaju neki posao zaraduju 600€? Možda neđe po Africi.
Neće pomoćni radnik ispod 800-1000€ da radi, a ne oni koji nešto znaju.
Ne poznajem nikog ko ne zarađuje značajno više sad u odnosu na 5 god ranije, posebno niže kvalifikovani radnici (pomoćni radnici, magacioneri, kasirke, radnici/u u buticima i sl).
P.S. Da se ne bi ko zakačio sa glupostima, ne pričam o kupovnoj moći.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
#fakenews
Ko je imao stambeni kredit na 220 eura. Niko vala. Da se ne preganjamo.
Moguće da je ES pomogla onima koji su ranije podigli stambene kredite ako se nisu zayebali sa varijabilnom kamatom. Prije raznih evropi sad. Ponovo su znači najbolje prošli privilegovaniji i imućniji za vrijeme DPS koji su tada imali primanje da podignu stambeni kredit.
Pobjednici svake tranzicije.
Last edited by Gagarin; 22-02-25 at 07:48.
Tko leti, vrijedi...
2014 podignut je jedan stambeni kredit za kupovinu nekretnine.
Pola tadašnje plate, iznos kredita 266e
Ročnost 30 godina, fiksna stopa, sada nekretnina vrijedi preko 100.000e.
Tako da ima, ali veoma malo.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ ¯\_(ツ )_/¯............
Kredit 40K, vraće se 95K. Doduše posle određenog vremena inflacija vazda pojede ratu.
Da si za ove pare kupio bitokin, Nvidiu, ili big tech Apple, Google, MSoft, Facebook 2014.... Smiješan bi bio stan. Obezbijedio bi i sebe i djecu. Ima i takvih, ali malo
Ima ko ga je fino proša. Ali da bi se dobio kredit od 30 godina 2014. trebalo je imati stalan posao u državi ili nekoj banci&TK operateru ili nešto slično i biti prilično mlad. Opet pričamo o ljudima koji su uvijek dobitnici.
Tko leti, vrijedi...
Poenta je da taj stan ako danas prodaš 100.000e i vratiš ostatak glavnice daleko si u plusu.
Da ne računam da 10 godina ne plaćaš kiriju koja je sigurno došla na 2000e godišnje
Poenta je da si te pare uložio u najveće američke tehnološke kompanije kupio bi danas najmanje pet takvih stanova.
Kapiram tvoju poentu. Ali objašnjavam da je to moglo da odradi nekih 5% zaposlenih u to vrijeme. Starosni kriterijum, zaposlenje za stalno i poslodavac kriterijum.
Tko leti, vrijedi...
Koliki god da je bio kredit, svi sa fixnom kamatnom su u popriličnom plusu (što zbog uvećanja zarade, što zbog rasta cijene nekretnine), a takvih je podosta, jer su se i ranije stanovi kupovali podjednako kao i sad (što se naših državljana tiče).
Pretpostavljam da CBCG ima preciznu statistiku.
P.S. U Nk si do 2020. za 30-35k mogao kupit i dvosoban stan u starogradnji, a jednosoban u novogradnji.
2019. podignut stambeni 244€ rata, fixna kamatna.
Nekom ko živi u toj nekretnini trenutna vrijednost i nije previše bitna (2.5x u odnosu na kupovnu cijenu), s obzirom da za iste pare vjerovatno ne može uzeti ništa bolje.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
#fakenews
Ne može bolje, ali dobar je preduslov da uzme veće
Vraćemo se da si za stambeni kredit morao biti zaposlen za stalno, da radiš u dobroj firmi i da je plata iznad prosjeka da bi išta mogao kupit. Isto kao i danas.
Stambene kredite u 99% slučajeva uzimaju ljudi koji tu žive i, kao što kažeš, cijena im ništa ne znači, nego upotrebna vrijednosti. Do posle korone cijene su slabo rasle, jer su većinu tražnje, makar u Podgorici, u to vrijeme generisali narko klanovi.
Danas oni takođe učestvuju, ali manje, a u taj prostor upali su stranci koji ne mogu da kupe u EU i ljudi bliski novoj vlasti koji su ušli u pare.
Odatle, 4k+ za soliter na kružni tok kod Delte, što je skuplje nego pjena od mora u Hrvatsku.
Tko leti, vrijedi...
Akcije, a ne obveznice. Moglo se uzeti tada na 8 godina, a već u periodu 2014-2022 bi tako zaradio da bi kupio nekoliko stanova. No aj da ne duljim. Svakako se to ne radi iz kredita ni pod razno. Ja sam se tako bez kredita skućio uz pomoć tržišta, ali to je tek teeeeeeški izuzetak.
Više mi je poenta da ti predočim da spadaš u nekih 5%, maksimum 10% koji od plate servisira stambeni kredit.
Pogledaj svakako statistiku i učešće stambenih kredita u ukupnom kreditiranju stanovištva. Ispod 10%.
Last edited by Gagarin; 22-02-25 at 08:36.
Tko leti, vrijedi...
Moja priča je da sam 3 mjeseca radio u jednoj firmi, znači ugovor za stalno je bio tako daaaaleeeka budućnost.
Nije bila ni državna.
Ali dao sam hipoteku na stan, dali su i moji na njihov stan i tako je krenulo.
Takođe i to može danas, najteže je do prvog miliona, čuj mene stana
Last edited by Bugi; 22-02-25 at 09:02.
Znam dosta malih privatnika koji su imali tad, ciji su radnici primali po 1500-2000, koji ne mogu da povecaju cijenu svojih usluga sad vise od 20 posto, samim tim ni radnicima ne mogu vise od 20 posto da povecaju, a troskovi svega su im porasli 100posto, od sirovina za rad, troskova zivota, glupih inspekcija koje ulaze i maltretiraju.
Sad vise ni taj privatnik ne moze da ustedi, a ni radnik njegov, a to je veliki procenat ljudi, niko o njima ne prica, samo je li radnicama u kladionici ili kasirki u voli povecano za 200 eura ili nije
A ako im je i ostalo nesto ustede iz tog perioda, mogu da kupe garsonjeru u mojkovac
Last edited by sl0t3; 22-02-25 at 09:44.
Pogledajte vi samo ovaj kompleks kad ljudi nece da kazu da grade na Konik jer bi im tako kvadrat bio jeftiniji, a lokacija je duboko na teritoriji Konika.
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks