Da malo pokrenemo diskusiju:
Ravni krov VS regularni kosi krov
Šta bi prije radili?
Prednosti/Mane
Cijena/Kvalitet
Da malo pokrenemo diskusiju:
Ravni krov VS regularni kosi krov
Šta bi prije radili?
Prednosti/Mane
Cijena/Kvalitet
Na ovu prvu kucu ne mora da ti je ravni krov, ide ploca, zid npr 1 m i onda ide kosi krov. Izgleda modernije, a dobijas krov i moze lim.
Dobijas i tavan za ostavu
Sent from my phone
Koja je neka srednja cijena projekta po m˛ ? Sve idejno rjesenje,glavni projekt,itd..
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Zavisi ko ti radi.
Mene je komplet projekat za kuću od 140m˛ koštao 600€ (cijena za mene) inače je oko 1000€
Mada ima dosta faktora od kojih zavisi cijena:
Spratnost, raspored prostorija, dal radiš projekat kompletan ili polovičan (bez elektro i vodo instalacija pa ti naknadno određuješ kuda će što)...
Ima li neko predlog za majstore da mi dograde dvije sobe i podignu nisko potkrovlje na postojecu kucu ?
Послато са 2203129G помоћу Тапатока
Budi spreman da ti spoj ispuca, ja ne znam postoji li neki nacin da to ne ispuca, ako postoji raspitaj se.
Spoj ispuca zbog mnogo faktora.
Da bi to odradio kvalitetno. Prvo i osnovno je da temelj od postojećeg objekta i temelj novog objekta budu povezani.
Da ne bi pucalo zbog slijeganja terena.
Kad kreneš zidanje obavezno ankeri u stari zid da se udare, na svaki 2 blok po 2 ankera.
Ako je gore ploča na sastav 2 objekta, sačekaš 28 dana pa odradiš hidroizolaciju 2 u 1 sačekaš 24h i lijepiš traku za hidroizolaciju, preko nje još jedan sloj 2 u 1.
I neće da puca spoj.
Kosi krov iskljucivo...a glavni razlog je voda.
Čak bih preporučio pri padu krova da prelazi za 1m duzni i natkriva zidove...kako bi dodatno čuvao fasadu i dao joj dugotrajnost.
Pored moje kuce je napravljena jedna manja zgradica sa ravnim krovom... slična kao ova tvoja na slici....bolje da ti ne kazem na sta im fasada lici posle 2ipo god od izgradnje...
Takodje mnogo je veca sansa da se kod ravnog krova dodje do curenja nego kod kosog krova.... voda je bukvalno djavo u ovim situacijama... a znajuci nase radnike i njihovo znanje vezano za izolaciju bilo čega... bolje sprijeciti nego lijeciti.
E dosta jel to projekat sa troskovnikom , aktuelnim cijenama materijala, sa unutrasnjim rasporedom namjestaja
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nisam imao potrebe da radim isti, ali od kad znam za te stvari kostali su 10-15€ (ili toga u to doba).
To je crtanje od pocetka, a ne hoces li isti ovakav pa samo promjenimo ime (ala notari)
Zna li ko moze li firma iz Srbije ili osoba sa licencom iz Srbije da radi komplet projekat,ili mora neko iz CG sa nasom licencom?
Pakao skupo definitivno
Bez troskovnika i ostaloga vezano za to.
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Mislim da mora crnogorska locenca, ja sam ima prijekat ali ovjeren od srpskom licencom i nijesu htjeli da prihvate, prije 12 godina.
Sent from my SM-S921B using Tapatalk
two things are infinite:
the universe and human stupidity;
and I'm not sure about the universe
Projekat sa svim fazama 12e-18e - skupo
Keramicar 12eura-18eura - povoljno
Ja i dalje ne kapiram ljude koji oce da ustede na projekat. To ti je bukvalno pocetna tacka sa kojom ides prema izvodjacima da trazis ponude za izgradnju.
Sto se tice projektanata iz Srbije i Bosne, moze da se nadje bas jeftino - 6-8eura ako oces da radis na divlje pa poslije da legalizujes. Samo da ne bude kao neki objekti po Budvi koji su radili biroi iz NS sa stubovima 15x15. Za gradjevinsku dozvolu projektant mora da ima licencu u CG, bio on iz CG ili iz Srbije. Ne znam jel se nesto promjenilo u IKCG ali za 1000e svaki biro iz Srbije moze da "nostrifikuje" svoju licencu u CG, dok biroi iz CG u Srbiji ne mogu. Hvala vladi.
\\OFL•GIC
Projektanti su jeftiniji u Srbiji, i još jeftiniji u Bosni i Hercegovini.
Ljudi su mi pričali da su plaćali projektante u Bosni, a onda platili odje u Crnoj Gori firmu sa licencom da im samo stavi pečat i potpis kao da su oni formalni projektanti. I tako ih je jeftinije ispalo nego da su odje radili, ali je to stvarno bilo prije 7-8 godina.
Ima li ko da.okaci nedje taj projekat sa svim proracunima neki sablon? Cisto da vidimo projekat...
Tako je, ali je ovo bio projekat kuće. Projekti kuće su jako jednostavni, nema tu puno prostora za pičvajz. Stambene zgrade i veći objekti su nešto drugo. Projekat kuće gradjevinski inženjer može iskustveno vidjeti je li realan ili je neki pičvajz.
A što se tiče potpisa odgovornih inženjera, bolje da ne znate šta se sve radi za pare. 😃
Ima tu više faktora za odgovornost.
Projektant i statičar zajedno projektuju objekat.
Statičar na osnovu projekta određuje debljinu stubova, đe mora koji stub, koje željezo, koliko šipki, đe ide greda, koja marka betona itd itd.
Stručni nadzor koji nadgleda radove i stavlja pečat da je sve po projektu rađeno.
Najodgovornija osoba po meni je stručni nadzor. Jer ako je sve rađeno po projektu i nije se marnula koja šipka, šteđelo na materijal on stavlja svoj pečat. Ima zgrada po Podgorici neću imenovat investitore (Plaćali su samo da se pečatira bez nadzora).
Onda ide statičar pa projektant.
Kada se na projekat stedi mozes mislist kako se onda stedi na armaturi. Tamo dje je f16 rebrasta moze lagano f12 glatka
Juce sam bas pricao sa kolegom u koju se muku uvatio. Radi idejni projekat, tek krenuo zove ga investitor da mu da kvotu za geometra jer je poceo sa radovima. Krenuo je (ilegalno naravno) prvo da radi a onda ce projekat, jer ne moze da ceka.
\\OFL•GIC
Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kolašinu podnijelo je optužni predlog protiv M. R. službenika Opštine Kolašin, zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. On je, kako navode u tužilaštvu, “u svojstvu nadzornog organa u službenu ispravu unio neistinite podatke”.
“Službenu ispravu je ovjerio svojim potpisom na način što je konstatovao da su radovi na mostu u Mušovića Rijeci izvedeni u svemu prema podnijetoj dokumentaciji, iako je znao da radovi nijesu izvedeni. Takvu ispravu dostavio službi predsjednika Opštine i Sekretarijatu za planiranje prostora”, piše u saopštenju ODT.
Samo revident po zakonu mora bit crnogorski državljanin, sa licencom izdatom u CG. Revident bi inače, po duhu zakona, morao bit najodgovorniji za sva ta pitanja koja otvarate, i njegov pečat je prvi koji strada kad nešto ne valja u projektu.
Licencu za projektovanje i izvođenje mogu dobit i fiz. lica/firme iz npr. Srbije, ali dok je uzmu i dođu ovđe da rade, cijene će ti biti kao i ostale. Inače, varate se da je projektovanje/izvođenje jeftinije u Srbiji, već odavno nije tako.
Generalno, ali i nepogrešivo pravilo oko projektovanja:
Možete nać jeftinije projektovanje od standarda koji se kreće neđe oko 20€/m2 + pdv, ali ćete tu uštedu višestruko platit kad dođete do izvođenja, ispravki promašaja, dodatnih i naknadnih radova.
Osnovni uzrok tome je što, da bi projekat bio jeftiniji, glavni projektant najčešće uzima neke tipske faze (jaka i slaba struja, hidro, itd.) i samo ih doštancuje da se uklope u projekat. Na taj način ne plaća fazere, koji inače koštaju lijepe pare, i može dat nižu cijenu. Ali vam se sve to vrati kad stignete do izvođenja.
Na kraj, kad već dođe do izvođenja, nadzor je naravno sve i svja što se odgovornosti tiče.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks