Ako sam skuzio medju temama placen je da vozi i trosi struju Bugi,pa jel tesko donirat cojeku generator inverter onaj kompakt kao notebook.....
Nije Bugan takav da krade struju ali da puni kod kuce, puni.
Prema tome, ta da ti kaem?
Ako sam skuzio medju temama placen je da vozi i trosi struju Bugi,pa jel tesko donirat cojeku generator inverter onaj kompakt kao notebook.....
Da sam svih 50.000km vonje napunio kući kotalo bi me manje od 600e.
Zato je meni nevjerovatno da ljudi bjee od ovoga
A vie mi troi majner jedan nego auto za mjesec dana
Poslato sa pisaće maine S24 x2
............ \_(ツ )_/............
Last edited by Bugi; 29-01-25 at 19:08.
Ne obraza mi moga i tvoga, nego izmedju 1500-2000 eura.
Od cega bjeze pa ti je cudno? Od najvece prevare 21. vijeka?
Ja ne znam je su li EV veca ili manja prevara od prvog slijetanja na mjesec, prije bih rekao pata pata.
Last edited by TAKUMI; 29-01-25 at 19:31.
ta znači broj 1500 do 2000e?
Bugi kae da si svih 50,000km punio kući platio bi 600
EV troi 15kW u prosjeku na 100km
Eto da uzmemo taj prosjrk 15kW da bude.
Koliko to izađe kW na 50,000km = 7500kW
Cijena kW u CG kota 0,11 sa taxama i dabinama izađe 0,12 po kW 7,500 kW = 900 a ne 600
Nećemo da picidlačimo, ali na javnim mjestima cijena punjenja:
Spori AC punjači: od 0,22 EUR/kWh.
Brzi DC punjači: do 0,85 EUR/kWh
Nek ti napuni 15kW kolko je dovoljno za 100km sa sporim punjačem izađe 3,3 na 100km
Sa brzim punjaćem 12,75 na 100km
Pogrene su ti cijene struje kući.
Probaj ponovo.
Pauki, ljeti mu je 15 Kwh ali zimi 30 tako da je prosjek oko 22-23.
Da izbacim prosjek u zadnjih recimo 1500km?
Ili 3000km.
Ili jo nije počela zima?
Ali mora da časti na forumu 10 ljudi po mojem izboru kod Pae hamburger
Sta si mi rekao onaj dan na Stari, kolika ti je potrosnja?
Prvih 9 dana u januaru je bila 37kw.
Mislio sam da je tazlog je bio to sam vozio 3km dnevno.
Kasnije sam provalio da sam tajmer za grijanje /da se upali grijanje vozila na 24 stepena u 7:20 i počne da grije kako bi ja sjeo u njega u 7:50.i bilo mi toplo/ ostavio za vrijeme praznika pa se on palio radio pola sata i gasio iako ga nisam vozio.
Resetujem brojač jednom mjesečno i sada je na oko 3000km.
Potronja 17.4
I to svaki radni dan auto grije kabinu pola sata inače bi bila ispod 17
Ljeti ide i 3kw nie, bude većinu godine ispod 15. Jednom je bila 13.7 čini mi se u maju mjesecu kada nije bilo potrebe ni za grijanjem ni za hlađenjem.
Kome treba info, kako da puni free u Sarajevu, Banja Luci, Beogradu, kao i manjim gradovima Dubrovnik, Trebinje ili naim gradovima Bar, Cetinje, abljak, Pljevljaitd neka se javi.
Mada onaj osjećaj kada stane na pumpu, pa miris goriva, pa čeka, pa plati je priceless
MA ne trosi tebi za grijanje kabine koliko trosi za grijanje same baterije.
Oboavam ovaj topic
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Stay salty.
Neki tamo Stamford Univerzitet kae
https://www.emergingtechbrew.com/sto...teries-hold-up
Kau da će baterije na EV najvjerovatnije da traju 15 godina ili vie.
Ja ne znam da li da im vjerujemo, sa obzirom da izvor nije iz Japana?
Je li ko čuo za Stamford? Ba zvuči kao mjesto đe kupuju diplome ovi nai.
Last edited by Bugi; 30-01-25 at 06:29.
Električno auto troi manje goriva od običnog.
Ali zato troi struju, koja nije besplatna, plus punjači se naplaćuju sve vie i vie, plus ih nema dovoljno; troi vrijeme, to na punjenje, to na logistiku i planiranje svakog odlaska iz kuće i na kraju troi ivce, jer sve ovo sigurno nije lako.
Svaka čast onome ko je spreman da uloi svoju energiju i vrijeme u sve ovo i utedi koji euro.
Ovom logikom dosta stvari ne bismo kupovali, neko bi nam "baka pravila, da nas ne pljačkaju".
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
Last edited by Rada; 30-01-25 at 08:29.
95% ljudi u EU kupuju EV na silu. Svadjani moraju, englezi moraju jer su porezi na ICE nenormalni. Inace da nema toga EV bi bio odavno mrtav.
E kakva parodija, neko je krenuo da pravi automobile na baterije, ali ne za djecu, nego stvarne, za odrasle.A jo je luđe da ima entuzijasta kao to je Bugi koji će stvarno da kupe taj auto. Pa jo da misle da tede, plus spaavaju planetu.
Predobro, genijalno.
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
U sustini ne prolaze lose jer trenutno ima besplatnih punjaca ali je sve to ogranicenog roka trajanja jer vrlo lako moze biti za godinu-dvije da vise ne bude takvih punjaca, da se mora platiti. A auto vec uveliko izgubilo na vrijednosti, mnogo vise nego obicna auta koja previse gube na vrijednosti.
U sustini, upravo ono sto se vec desava po EU.
Ljudi nisu informisani i padaju na lazi proizvodjaca i ostalih koji guraju EV.
Npr. ja sam dobio email od mojih kolega iz Japana da je vrijeme za kupovinu auta za kolege iz AL i BiH i da bi bilo najbolje da im uzmemo EV, bilo je tu prica da je EV funkcionalan, brz, stedljiv i sto je najbitnije cuva okolinu. Kad su dobili od mene kilometarski odgovor samo su mi rekli da nisu znali negativne strane EV, tj. da nisu bili dovoljno informisani i da idemo sa hibridima.
Ako oni ne znaju onda zamisli kakva je situacija sa balkancima.
Last edited by TAKUMI; 30-01-25 at 09:52.
Bakra treba 5x vise za EV a rudnika nema, treba otvarati nove koji zagadjuju li, zagadjuju.
Ovo vam dodje kao piramidalne prevare, Bugi je usao na vrijeme i sad ga vise niko ne moze zajebat, a vi ljubumorni sto niste upali kad i on![]()
Ovo sam ja davno napisao za Bugija.First in first out.Ili to bi stari rekli:đe se taj izgubi,ja ću ga trait.
Do tad nam ostaje da otvaramo oči drugima,pa i Japancima.
@TAKUMI,ja mislim da ti kolege nisu posluale zbog kilometarskog odgovora,no da opet ne zađenemo neki rat protiv njih
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 30-01-25 at 14:40.
Ovo mi malo djeluje nerealno ?
https://www.instagram.com/reel/DFV0o...B4ZTA1M3lqZ3l2
Sent from my iPhone using Tapatalk
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks