Što ćeš… Dobro je dok je po redu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
normalni gradjani Srbije navijaju da Vučić dodje idući u posjetu Crnoj Gori.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Evo rece kolega gandalf da ne prosipate ulje u kanalizaciju
Umoran sam od svega sto znam
Zar nije ovo prodato nekoj firmi iz Kosova, prije još? Inače možda i najgori čips ikad, otrov, bukvalno se ulje osjeća, pih. U početku je bio dobar što je najjače...
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...od-589000-eura
Ajmo da iskuliramo vraćenje ove Aleksandrove crkve na Lovćen.
Nije bila nafačna Aleksandru ne poživi dugo posle nje.
Evo nije nafačna ni ovom mrču Vučeviću izduvaga ga ekspresno.
Možda da Koljenica daruje jednu ovu nafačnu sliku Putinu, pa preokrene ishod rata u Ukrajinu i uđe u istoriju?
Tko leti, vrijedi...
γνῶθι σαὐτόν
U svakom udžbeniku iz ekonomije na svijetu, inflacija predstavlja opšti rast cijena na tržištu.
A uzroci mogu biti različiti.
Samo jedan od njih je povećanje količine novca u opticaju, odnosno suvišno štampanje novca i poremećaj balansa u odnosu na količinu robe na tržištu.
Time faktički novac gubi vrijednost.
To smo gledali u SRJ 1993.
Crna Gora ne može štampati eure, pa ne može ni povećavati količinu novca na tržištu, u opticaju...
Da li će se dati gradjanima ili će se dati u zdravstveni fond...potpuno je svejedno u tom smislu. Taj novac će se svejedno trošiti na ovaj ili onaj način, kružiće, obrtaće se...
A da su dali novac u budžet za zdravstvo, taj novac bi tamo mirovao ili šta? Oročili bi ga u banku? Ili bi se trošio na tržištu?Program Evropa sad je umjesto novca u budžet za zdravstvo dao građanima taj novac, i povećao im raspoloživi dohodak za trošenje bez da prstom nisu mrdnuli. Ništa se novo nije proizvelo ni stvorilo da bi opravdalo taj rast zarada. I to itekako jeste bio uzrok inflacije.
Najniže stope inflacije su registrirane u Francuskoj (6,2 posto) na Malti (7,4 posto) i u Finskoj (8,4 posto); najviše u Estoniji (24,1 posto), Litvaniji (22,5 posto) i Latviji (22 posto).I u pravu si nije inflacija u CG bila duplo veća nego u EU već više nego duplo veća. Jer je 2022 u EU inflacija bila 8.38% a kod nas 17.2%.
![]()
Loše je to Massaro, mora to bolje.
Crna Gore ne može da štampa eure, ali može povećati količinu novca u opticaju. Za početak neki turisti dođu i ostave novac u Crnu Goru. Davno je Medo pričao da će euro da ispari iz Crne Gore ali se to još nije desilo.
Da su pare pošle u fond, ne bi se koristile za kupovinu roba i usluga u većem obimu nego prije nego za zarade doktorima i nabavku ljekova i opreme.
Ovako si dao novac građanima koji ga preko PDVa vraću državi u određenom iznosu.
I dijete u 5 osnovne bi ovo razumjelo, osim ako ne želi. Kao što ti ne želiš.
Neka si ti copy paste člana iz Oktobra 2022 uradio. Ovamo pitaš koliko je bila inflacija u EU pa kad ti ne odgovara što piše kopaš pojedinačne na određeni mjesec..
Kao što rekoh, mora to mnogo bolje. Mnogo mnogo bolje.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...dnicu-so-budva
njegovi šefovi u vidu mande i mikelja ne dozvoljavaju da se održi sjednica i on ovo priča.Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković kazao je kako se nada da nikome ne pada na pamet da koristi vaninstitucionalne mehanizme da bi onemogućio održavanje sjednice Skupštine opštine Budva 11. februara.doslovno vas df drži Budvu u blokadi.
Nema tu meni što da odgovara ili ne odgovara.
U EU ne postoji jedinstvena stopa inflacije, nego se vadi neki prosjek računajući sve zemlje članice.
I činjenica je da su neke zemlje članice EU imale veću stopu inflacije od Crne Gore. A poput Crne Gore koriste euro kao valutu, a nemaju Europa Sad program.
I tu sve tvoje tvrdnje i ekonomske fantazmagorije padaju u vodu.
Zamisli da neki Estonac napiše na forumu "Kako mi imamo 22% inflaciju, a ovi u EU 7.8%?"
Opšti rast cijena i odredjena inflacija, poslednjih godina je svuda u svijetu rezultat uglavnom globalnog poskupljenja energenata. Ima tu još nekih faktora, ali to je osnovni.
Crna Gora je malo i otvoreno tržište. Tu priča o nekakvom povećanju količine novca, koja destabilizuje tržište prosto ne pije vode.
Roba se uglavnom uvozi, a tamo odakle se uvozi je takodje poskupela zbog inflacije.
I što kažeš, dijete u 5.osnovne bi to razumjelo.
Last edited by Massaro; 29-01-25 at 12:52.
KO PREŽIVI - BOJKOTOVAĆE!
Ako ste kojim slučajem pomislili da je Nova godina šansa za novi početak, grdno ste se prevarili. Godina 2025. je stigla s osmijehom državnog kamataša i računicom koja vam ne ide u korist.
Krenimo redom.
1. Dizel? Skuplji 7 centi od prvog januara.
2. Jahte? Bez akciza, molimo lijepo.
3. Turizam? Povećan PDV za 115%.
4. Online trgovina? Čkunje PDV na sve, nema izuzetaka.
5. Vino? Uvedene akcize na mirna vina.
6. Cigarete? Još skuplje.
7. Plastične kese? Plaćate 3 centa po komadu, taman da se nečiji džep dodatno puni dok vi sabirate mrvice po kuhinji.
8. Renta i stanovi? Više nego što biste dali da kupite svoj kutak na Marsu.
9. Zakup plaža? Skuplji 2-3 puta.
Sa druge strane, država planira kupovinu aviona za Vladu. Cijena: 25 miliona eura. Ne za škole, ne za zdravstvo, ne za socijalnu pomoć, nego za ugodan let ministara do destinacija gdje su cijene normalne.
Predloženim budžetom, plate funkcinera povećavaju se za 30%. Izgleda da samo za njih važi povučeni kalkulator ES2.
Istovremeno, budžet za zdravstvo manji nego je tražen. Isto važi i za MUP. Nema radnog vremena od 7 sati. Nema robnih rezervi. Nema kompanije za dostavu namirnica. Nema povećanja naknada za majke sa troje i više djece. Nema povećanja socijalnih davanja. Nema optimizacije javne uprave. Nema smanjenja neproduktivne potrošnje.
I onda, kao šlag na tortu apsurda, premijer (da, onaj lik koji sjedi u fotelji i tvituje dok vi brojite cent po cent) - podržava bojkot trgovina.
Hoće li možda on platiti račune kad gorivo skoči, kad PDV pojede svaku online kupovinu, kad turisti počnu zaobilaziti Crnu Goru jer im je jeftinije ljetovati na Maldivima? Naravno da neće.
Gospodo, dobrodošli u Novu, 2025. godinu. Taman kad pomislite da ne može gore – može. I hoće.
Aj ne zajebaj djedovi su kuvali koru sa drveta pa prezivjeli gladne godine a ne ove seme i dileme ... nije crno toliko
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ko prezivi veli,3 centa kesa, poskupljalo mirno vino i duhan, kakva propaganda za one najsire narodne mase
kako sve ostalo bitno preskoči. ka vaša partijska propaganda.
Mislis ovo zakup plaza? To jes, i ja sam mislio da uzmem jednu, sad mi se ne isplati
Old money by ljaljaši!
Uvalila se Kažanegra kod čoeka u stan i neće da izađe!
Jel ovo realno?
On je mrčo prijavio policiji, ona sekretar MUP-a!
Kakav odron
ČASTI MI
Tko leti, vrijedi...
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks