da ima države i sistema pokušali bi da to nekako ublaže (ne ovim nidje veze limitiranim cijenama) a ne da premijer smatra da je bojkot pravi izbor i to javno promoviše.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa upravo si opisao pohlepu. Znači ne moramo više da dižemo cijene, jer nema korone i rata u Zimbabweu i gorivo ne poskupljuje ali ćemo dići jer narod ima više novca za trošenje. I naravno, nikad im ne padne na pamet da malo spuste, već ono što dignu zadrže.
I realno cijene nisu u skladu sa prosječnom zaradom jer je prosječna zarada oko 800 evra, gore, dolje, a sa 50 eur ne možeš ništa značajnije da kupiš danas u bilo kom marketu.
da ima države i sistema pokušali bi da to nekako ublaže (ne ovim nidje veze limitiranim cijenama) a ne da premijer smatra da je bojkot pravi izbor i to javno promoviše.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
rambo amadeus - te jedno te isto.mp3
1000ti put priča o fantomskoj 800e plati,a burazeru koliko ljudi lično poznaješ što imaju 800e ili više?u kakvim iluzijama vi živite da mi je da znam,pola ljudi vraće do i pola minimalca da ne bi lećeli sa posla,a ođe se priča o 800e platama,pa sve da ste botovi previše je
Znači pohlepa je problem. OK.
Zalud pisah izgleda da je višak novca u opticaju napravio inflaciju. I Crna Gora nije jedina specifična, to se desilo u svakoj državi koja je to napravila.
Inflacija se desila jer je ponuda proizvoda bila odgovarajuća u jednom ternutku, i onda se pojavila veća tražnja jer je narod imao više novca u rukama, a ta tražnja je bila veća od ponuda i ona to nije mogla da absorbuje. Pa su svi počeli da nabavljaju veće količine ali je nabavka tih većih količina djelovala na logistiku npr koja nije mogla da odgovori u cjelosti, pa je morala da angažuje dodatne šofere kamiona, da kupi dodatne kamione i poveća sebi troškovep ša je u konačnom digla cijene da bi joj se isplatilo pa su robe postale skuplje, jer su troškovi nabavke porasli. Pa je cijena konačna skuplja postala.
A onda je frizer vidio da ako ošiša 10 momaka dnevno za 50 eura ne može ništa da kupi, pa je morao da podigne cijenu na 10 eura ne bili kupio za 100 eura istu količinu robe. I svi tako lančano, sa sve nerealno niskom cijenom struje.
Ili je frizer pohlepan max? Njemu se cijena struje nije promijenila, još ako je prostor njegov čemu razlog da diže cijene? Pohlepa? Neće biti.
Ja znam da nije popularno ovo što pišem, i da za široke narodne mase je najlakše okrivit markete. Samo treba imat na umu da ti marketi nude robu koja se traži i da svako ko ima privatni biznis neće da bude crveni krst.
Preskoči mi pitanje, da ti nešto prodaješ kako bi se ponašao. Bi li bio tržišno orjentisan, da ne kažem pohlepan, ili bi bio crveni krst da ne kažem dobri samarćanin. Odgovor znam, a znaš i ti.
Inflacija se desi, i onda se ustabili i drži u granicama prirodne. To se i kod nas dešavalo, naročito mi koji pamtimo 90 to znamo.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
https://www.cdm.me/ekonomija/od-pono...-cetiri-centa/
Uriniraj
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
https://www.cdm.me/hronika/popovic-k...u-dozvoljenog/
Ko je izučavao političku teoriju, a i ko nije a ima prst zdrave logike u sebe, zna da je napad drugih grana vlasti, naročito izvršne, na sudsku, jedna od najalarmantnijih pojava koja može bit. Jer po difoltu upućuje na put u diktaturu. Ovo je common knowledge stvar.
https://www.cdm.me/drustvo/cirgic-fo...egovo-gasenje/
Ovo vam govori ko vam je povećao i isplatio plate. Nije Spajić, nije ni Vlada, no vi.
Dobar dio ste uzeli sebi odavde (od liječenja) i prebacili sebi u džepove (u potrošnju), ostatak ste pozajmili na razne strane, odnosno, pozajmila ga je vaša država a vi ćete ga vraćat, malo možda i đeca vam.
JEDINI dio koji nije pozajmljen za te plate, jeste ono uvećanje koje je privreda proizvela te godine... A minoran je. Eto, to je ono što je tu zarađeno. Ostalo pozajmljeno, malo sebi od ljekova, malo od kamataša po stranih berzi.
Ovo su najprostije, jednostavne stvari, prejednostavne. Živo mi je fasinantno koliko ih je izgleda teško ukapirat mozgu koji ima svoje političke agende![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Ako ih ima rijetki su slucajevi. Ko god kaze drugacije pozivam ga da evo ovdje iznese koje su to firme u pitanju.
No to i dalje ne mijenja cinjenicu da plate nisu trebale rasti svima te da je ES2 samo politicka igra i nista drugo. Evo upravo iznad i jednog od razloga zasto al' dobro, zivi bili pa vidjeli.
Dizati plate do danasnjeg nivoa a ne rekonstruisati sve zaposlene o trosku drzave (podsjeti cu da je to vecina u CG) je suicid za gradjane Crne Gore.
Last edited by beatnological; 27-01-25 at 12:16.
Može li za neuke: kome sam ja povećavao i isplaćivao,kad već nisam sebi,svoju platu,prije ES1 i ES2?Zdravstvene usluge(lični doživljaj,da se ogradim) su mi na istom nivou kao i prije ES1.
Može li biti da sam i tada "uzimao sebi(od liječenja)" samo su džepovi bili nečiji drugi?
Hvala
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 27-01-25 at 12:17.
Tri (ima više, ali oni najbitniji) su ugovora u pitanju, sa ,,Budvanskom Rivijerom" (iz koje se izdvojila podkompanija ,,Sveti Stefan hoteli") o zakupu ,,grad hotela Sveti Stefan" i hotela ,,Vila Miločer", sa vladom Crne Gore o zakupu hotela ,,Kraljičina Plaža" (uz pripadajuće zemljište) i sa ,,Morskim dobrom" o zakupu plaža i plažnog pojasa. Kada smo to razjasnili idemo dalje. Ovaj iznos (620.000 €) nije konačan i odnosi se na sudske troškove, a vezan je za ovdje navedeni prvi ugovor. A štetu što, evo petu godinu, ne radi hotel bolje ne računati... Inače, ti pomenuti ugovori (pogotovo iz anekse) su tako sastavljeni da ih nije bilo problema raskinuti, ali ono nasilje i narušavanje privatnosti gostiju (i traženje odštete jedne gošće) je poslužilo odlično da je država ta koja ne poštuje ugovore...
Sent from my Motorola 8400
Pitanje nije đe ti je plata bila prije, no odakle ti povećanjePa ti je i dalje pitanje koje si iz njega izveo isto tako promašeno
Da bi ti zdravstvene usluge ostale đe su i bile (lični utisak tvoj, većina koja ima potrebe za njima misli znatno drugačije, a i cifre to govore prilično neumitno), u taj fond su se one pare koje je Spajki iz njega uzeo za te plate, morale vrnut pozajmljene iz inostranstva.
Koje si opet, na kraj, ti zadužio. Jer ih neće Milojko vraćat.
Je li dovoljno jednostavno?
Last edited by Buva+gacce; 27-01-25 at 12:34.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Bijkotujemo trgovačke lance jedan dan. I sjutra odemo kod njih da potrgujemo ono što nismo kupili onaj dan kad smo ih bojkotovali.
Inteligentan način da privedeš trgovačke lance poznaniju prava. Samo ne znam kakvu štetu lanci trpe. Prepanućeš ih da ćeš ponovo neki dan bojkotovat, pa naredni dan više potrošit?
Prava akcija da je ona blesa od premijera podrži.
Tko leti, vrijedi...
Bojkotom protiv inflacije rece premijer.
Isti premijer koji je rekao prije 3 mjeseca da smo u deflaciji
Podgorica Podgoricanima!
Brate, ne sumnjam u to da je losije na sjeveru ali u PG se to definitivno itekako postuje jer nece vise niko da radi za manje. Sto se tice primjera koje si pomenuo, taksisti koji u PG rade za platu uzimaju minimalno 900e mjesecno a ko radi na % uzima do 1200-1300e lagano, ko radi nocne jos vise. Sto se tice kladionica, imam 2 druga koji rade u kladionici jedan u volcano drugi u sbbet, obojica imaju po 600e platu al redovno znaju da nemaju nijedan slobodni nedeljno zbog nedostatka radnika, njima niko vise nece ni za tih 600e da radi a ne za manje.
Na pumpu momci uzimaju po 800e druze moj![]()
Pa bojkotuje li se u petak ili ne?
f6
samo dpsovci kupuju. i tako rade protiv države Crne Gore.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Šta mislite da se sad smanje zarade za 30% da li bi i cijene pošle dolje?
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks