Page 82 of 548 FirstFirst ... 327278798081828384858692132182 ... LastLast
Results 2,026 to 2,050 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Thanks Thanks Given 
    1,220
    Thanks Thanks Received 
    1,661
    Thanked in
    899 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Uvećanje zarada nije dovelo do rasta cijena nego pohlepa marketa?
    Marketi (Voli i Laković) imaju neto maržu oko 3% po dostupnim bilansima.
    Neregelia koja je zastupnik većine brendova na 42 miliona prihoda ima 3.1 milion dobiti npr.
    Bar Kod na 109,5 miliona prihoda ima 6.2 miliona dobiti.

Reklo bi se da distributeri brendova bolje zarađuju.

Skuplji inputi i cijena proizvoda kod njihovih dobavljača, tj firmi od kojih kupuju robu. E sad to je u EU 2022 bilo 8.38% a kod nas 17.2%.

Jednostavno je - višak novca u opticaju dovodi do inflacije. Početna definicija inflacije.
    Veća tražnja od ponude koja se desila jer je bilo više novca u opticaju pa se tržište poravnalo malo visočije sa cijenom. Pođi od sebe - prodaješ nešto 100 eura i imaš 4-5 kupaca mjesečno.
    Odjednom se pojavljuje 10 ljudi koji bi da kupe to što ti prodaješ. Što bi uradio? Nabavio još proizvoda i zadržao istu cijenu, izložio sebe većim troškovima logistike, carinjenja i poslovanja uopšte, ili bi ono što imaš prodavao skuplje i više zaradio?
    Više bi zaradio naravno. To je i prirodno. Osim ako nisi crveni krst, onda ne bi.

Do inflacije ne bi došlo da je društvo višak koji je dobilo na zaradu stavilo na štednju. U praksi fino zvuči, u realnosti se nikad ne desi.
    Pa upravo si opisao pohlepu. Znači ne moramo više da dižemo cijene, jer nema korone i rata u Zimbabweu i gorivo ne poskupljuje ali ćemo dići jer narod ima više novca za trošenje. I naravno, nikad im ne padne na pamet da malo spuste, već ono što dignu zadrže.

I realno cijene nisu u skladu sa prosječnom zaradom jer je prosječna zarada oko 800 evra, gore, dolje, a sa 50 eur ne možeš ništa značajnije da kupiš danas u bilo kom marketu.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

da ima države i sistema pokušali bi da to nekako ublaže (ne ovim nidje veze limitiranim cijenama) a ne da premijer smatra da je bojkot pravi izbor i to javno promoviše.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

Quote Originally Posted by Dzi View Post
    Pa upravo si opisao pohlepu. Znači ne moramo više da dižemo cijene, jer nema korone i rata u Zimbabweu i gorivo ne poskupljuje ali ćemo dići jer narod ima više novca za trošenje. I naravno, nikad im ne padne na pamet da malo spuste, već ono što dignu zadrže.

I realno cijene nisu u skladu sa prosječnom zaradom jer je prosječna zarada oko 800 evra, gore, dolje, a sa 50 eur ne možeš ništa značajnije da kupiš danas u bilo kom marketu.
    rambo amadeus - te jedno te isto.mp3

1000ti put priča o fantomskoj 800e plati,a burazeru koliko ljudi lično poznaješ što imaju 800e ili više?u kakvim iluzijama vi živite da mi je da znam,pola ljudi vraće do i pola minimalca da ne bi lećeli sa posla,a ođe se priča o 800e platama,pa sve da ste botovi previše je

Thanks Thanks Given 
    3,548
    Thanks Thanks Received 
    5,834
    Thanked in
    2,797 Posts

Znači pohlepa je problem. OK.
    Zalud pisah izgleda da je višak novca u opticaju napravio inflaciju. I Crna Gora nije jedina specifična, to se desilo u svakoj državi koja je to napravila.

Inflacija se desila jer je ponuda proizvoda bila odgovarajuća u jednom ternutku, i onda se pojavila veća tražnja jer je narod imao više novca u rukama, a ta tražnja je bila veća od ponuda i ona to nije mogla da absorbuje. Pa su svi počeli da nabavljaju veće količine ali je nabavka tih većih količina djelovala na logistiku npr koja nije mogla da odgovori u cjelosti, pa je morala da angažuje dodatne šofere kamiona, da kupi dodatne kamione i poveća sebi troškovep ša je u konačnom digla cijene da bi joj se isplatilo pa su robe postale skuplje, jer su troškovi nabavke porasli. Pa je cijena konačna skuplja postala.

A onda je frizer vidio da ako ošiša 10 momaka dnevno za 50 eura ne može ništa da kupi, pa je morao da podigne cijenu na 10 eura ne bili kupio za 100 eura istu količinu robe. I svi tako lančano, sa sve nerealno niskom cijenom struje.
    Ili je frizer pohlepan max? Njemu se cijena struje nije promijenila, još ako je prostor njegov čemu razlog da diže cijene? Pohlepa? Neće biti.

Ja znam da nije popularno ovo što pišem, i da za široke narodne mase je najlakše okrivit markete. Samo treba imat na umu da ti marketi nude robu koja se traži i da svako ko ima privatni biznis neće da bude crveni krst.

Preskoči mi pitanje, da ti nešto prodaješ kako bi se ponašao. Bi li bio tržišno orjentisan, da ne kažem pohlepan, ili bi bio crveni krst da ne kažem dobri samarćanin. Odgovor znam, a znaš i ti.
    Inflacija se desi, i onda se ustabili i drži u granicama prirodne. To se i kod nas dešavalo, naročito mi koji pamtimo 90 to znamo.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

5. The Following 3 Users Say Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,196
    Thanked in
    795 Posts

Quote Originally Posted by umart View Post

1000ti put priča o fantomskoj 800e plati,a burazeru koliko ljudi lično poznaješ što imaju 800e ili više?u kakvim iluzijama vi živite da mi je da znam,pola ljudi vraće do i pola minimalca da ne bi lećeli sa posla,a ođe se priča o 800e platama,pa sve da ste botovi previše je
    Evo mene prvog među botovima. Daj mi na dm te kojima radnici vraćaju pola plate ja ću da ih prijavim. Prvi put čujem za ovo

7. The Following User Says Thank You to PrijekiLijek For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    427
    Thanks Thanks Received 
    435
    Thanked in
    248 Posts

https://www.cdm.me/ekonomija/od-pono...-cetiri-centa/

Uriniraj

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,220
    Thanks Thanks Received 
    1,661
    Thanked in
    899 Posts

Kakve veze je li 600, 700 ili 800 sa poentom mog upisa?

Troškovi života su takvi da bi trebala da je 2000 prosječna zarada.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Moram priznati da ni ja nisam cuo za ove slucajeve vracanja plate jos od 2021

11. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,572
    Thanked in
    2,751 Posts

https://www.cdm.me/hronika/popovic-k...u-dozvoljenog/

Ko je izučavao političku teoriju, a i ko nije a ima prst zdrave logike u sebe, zna da je napad drugih grana vlasti, naročito izvršne, na sudsku, jedna od najalarmantnijih pojava koja može bit. Jer po difoltu upućuje na put u diktaturu. Ovo je common knowledge stvar.

https://www.cdm.me/drustvo/cirgic-fo...egovo-gasenje/

Ovo vam govori ko vam je povećao i isplatio plate. Nije Spajić, nije ni Vlada, no vi.
    Dobar dio ste uzeli sebi odavde (od liječenja) i prebacili sebi u džepove (u potrošnju), ostatak ste pozajmili na razne strane, odnosno, pozajmila ga je vaša država a vi ćete ga vraćat, malo možda i đeca vam.
    JEDINI dio koji nije pozajmljen za te plate, jeste ono uvećanje koje je privreda proizvela te godine... A minoran je. Eto, to je ono što je tu zarađeno. Ostalo pozajmljeno, malo sebi od ljekova, malo od kamataša po stranih berzi.

Ovo su najprostije, jednostavne stvari, prejednostavne. Živo mi je fasinantno koliko ih je izgleda teško ukapirat mozgu koji ima svoje političke agende
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

13. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Ako ih ima rijetki su slucajevi. Ko god kaze drugacije pozivam ga da evo ovdje iznese koje su to firme u pitanju.

No to i dalje ne mijenja cinjenicu da plate nisu trebale rasti svima te da je ES2 samo politicka igra i nista drugo. Evo upravo iznad i jednog od razloga zasto al' dobro, zivi bili pa vidjeli.

Dizati plate do danasnjeg nivoa a ne rekonstruisati sve zaposlene o trosku drzave (podsjeti cu da je to vecina u CG) je suicid za gradjane Crne Gore.
    Last edited by beatnological; 27-01-25 at 12:16.

Thanks Thanks Given 
    18,878
    Thanks Thanks Received 
    8,796
    Thanked in
    4,266 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    https://www.cdm.me/hronika/popovic-k...u-dozvoljenog/

Ovo vam govori ko vam je povećao i isplatio plate. Nije Spajić, nije ni Vlada, no vi.
    Dobar dio ste uzeli sebi odavde (od liječenja) i prebacili sebi u džepove (u potrošnju),

:
    Može li za neuke: kome sam ja povećavao i isplaćivao,kad već nisam sebi,svoju platu,prije ES1 i ES2?Zdravstvene usluge(lični doživljaj,da se ogradim) su mi na istom nivou kao i prije ES1.
    Može li biti da sam i tada "uzimao sebi(od liječenja)" samo su džepovi bili nečiji drugi?
    Hvala

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 27-01-25 at 12:17.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    izadji malo van,priupitaj oko sebe,800e nema ni 90 posto države.pođi do bijelog polja,pljevalja,berana đe ponečega još i ima i pitaj taksistu šta treba od sebe da napravi da zaradi tih 600,o 800 da ne pričam.uđi u meridijan,premijer,admiral sve će ti se reći

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,204
    Thanked in
    2,889 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Eh da. Ajde što m uje DPS izdao povoljn kompleks, nego što su Marko Janko Bato Carević i drugari napravili zicer čovjeku dodatno.
    Ali dobro, makar su se plaže oslobodile bijaše li tako priča.

A šteta koju država trpi jer je Sveti Stefan zatvoren je mnogo veća od 620,000 eura koje treba da platimo. Ali ko sam ja to da tvrdim, eksperti bolje znaju.

Država dužna Statisu 620.000 eura
    Tri (ima više, ali oni najbitniji) su ugovora u pitanju, sa ,,Budvanskom Rivijerom" (iz koje se izdvojila podkompanija ,,Sveti Stefan hoteli") o zakupu ,,grad hotela Sveti Stefan" i hotela ,,Vila Miločer", sa vladom Crne Gore o zakupu hotela ,,Kraljičina Plaža" (uz pripadajuće zemljište) i sa ,,Morskim dobrom" o zakupu plaža i plažnog pojasa. Kada smo to razjasnili idemo dalje. Ovaj iznos (620.000 €) nije konačan i odnosi se na sudske troškove, a vezan je za ovdje navedeni prvi ugovor. A štetu što, evo petu godinu, ne radi hotel bolje ne računati... Inače, ti pomenuti ugovori (pogotovo iz anekse) su tako sastavljeni da ih nije bilo problema raskinuti, ali ono nasilje i narušavanje privatnosti gostiju (i traženje odštete jedne gošće) je poslužilo odlično da je država ta koja ne poštuje ugovore...

Sent from my Motorola 8400

18. The Following User Says Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,793
    Thanks Thanks Received 
    5,572
    Thanked in
    2,751 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Može li za neuke: kome sam ja povećavao i isplaćivao,kad već nisam sebi,svoju platu,prije ES1 i ES2?Zdravstvene usluge(lični doživljaj,da se ogradim) su mi na istom nivou kao i prije ES1.
    Može li biti da sam i tada "uzimao sebi(od liječenja)" samo su džepovi bili nečiji drugi?
    Hvala

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Pitanje nije đe ti je plata bila prije, no odakle ti povećanje Pa ti je i dalje pitanje koje si iz njega izveo isto tako promašeno

Da bi ti zdravstvene usluge ostale đe su i bile (lični utisak tvoj, većina koja ima potrebe za njima misli znatno drugačije, a i cifre to govore prilično neumitno), u taj fond su se one pare koje je Spajki iz njega uzeo za te plate, morale vrnut pozajmljene iz inostranstva.
    Koje si opet, na kraj, ti zadužio. Jer ih neće Milojko vraćat.

Je li dovoljno jednostavno?
    Last edited by Buva+gacce; 27-01-25 at 12:34.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

20. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

izadji malo van,priupitaj oko sebe,800e nema ni 90 posto države.pođi do bijelog polja,pljevalja,berana đe ponečega još i ima i pitaj taksistu šta treba od sebe da napravi da zaradi tih 600,o 800 da ne pričam.uđi u meridijan,premijer,admiral sve će ti se reći
    Cek... Pa ti rece da pola ljudi vraca i pola do minimalca... Sta bjese sa tim?

22. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Pitanje nije đe ti je plata bila prije, no odakle ti povećanje Pa ti je i dalje pitanje koje si iz njega izveo isto tako promašeno

Da bi ti zdravstvene usluge ostale đe su i bile (lični utisak tvoj, većina koja ima potrebe za njima misli znatno drugačije, a i cifre to govore prilično neumitno), u taj fond su se one pare koje je Spajki iz njega uzeo za te plate, morale vrnut pozajmljene iz inostranstva.
    Koje si opet, na kraj, ti zadužio. Jer ih neće Milojko vraćat.

Je li dovoljno jednostavno?
    A @joni pa prije ES1 i ES2 smo imali Kodru to je taj dio sto smo placali... ato je Spajke izbacio...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

24. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,356
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Bijkotujemo trgovačke lance jedan dan. I sjutra odemo kod njih da potrgujemo ono što nismo kupili onaj dan kad smo ih bojkotovali.
    Inteligentan način da privedeš trgovačke lance poznaniju prava. Samo ne znam kakvu štetu lanci trpe. Prepanućeš ih da ćeš ponovo neki dan bojkotovat, pa naredni dan više potrošit?
    Prava akcija da je ona blesa od premijera podrži.

Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    383
    Thanks Thanks Received 
    727
    Thanked in
    348 Posts

Bojkotom protiv inflacije rece premijer.
    Isti premijer koji je rekao prije 3 mjeseca da smo u deflaciji
    Podgorica Podgoricanima!

27. The Following User Says Thank You to .Bole For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by isnogood View Post
    https://www.cdm.me/ekonomija/od-pono...-cetiri-centa/

Uriniraj

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
    Ajde sta kukas, dobio si povecanje plate da mozes 5 rezervoara vise kupit'
    Umoran sam od svega sto znam

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Brate, ne sumnjam u to da je losije na sjeveru ali u PG se to definitivno itekako postuje jer nece vise niko da radi za manje. Sto se tice primjera koje si pomenuo, taksisti koji u PG rade za platu uzimaju minimalno 900e mjesecno a ko radi na % uzima do 1200-1300e lagano, ko radi nocne jos vise. Sto se tice kladionica, imam 2 druga koji rade u kladionici jedan u volcano drugi u sbbet, obojica imaju po 600e platu al redovno znaju da nemaju nijedan slobodni nedeljno zbog nedostatka radnika, njima niko vise nece ni za tih 600e da radi a ne za manje.

Na pumpu momci uzimaju po 800e druze moj

30. The Following 2 Users Say Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    samo će dpsovci bojkotovati kupovinu. bokan u evropu sad pa da poslanici te partije ne kupuju u voli. važi.

Jedino dpsovci nece bojkotovati, njima cijene nista ne znace nakrali se davno, i navikli na komfor
    Umoran sam od svega sto znam

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Quote Originally Posted by Crni Zuti View Post
    Jedino dpsovci nece bojkotovati, njima cijene nista ne znace nakrali se davno, i navikli na komfor

ps.

u koju grupu spadaju ovi novi te idu na francusku rivijeru ili u alpe državnim kolima? šta kaže centrala?

Thanks Thanks Given 
    2,097
    Thanks Thanks Received 
    3,722
    Thanked in
    1,564 Posts

Pa bojkotuje li se u petak ili ne?

f6

34. The Following User Says Thank You to acs For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

samo dpsovci kupuju. i tako rade protiv države Crne Gore.

Thanks Thanks Given 
    1,220
    Thanks Thanks Received 
    1,661
    Thanked in
    899 Posts

Šta mislite da se sad smanje zarade za 30% da li bi i cijene pošle dolje?

37. The Following 2 Users Say Thank You to Dzi For This Useful Post:

Page 82 of 548 FirstFirst ... 327278798081828384858692132182 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)