Page 71 of 548 FirstFirst ... 216167686970717273747581121171 ... LastLast
Results 1,751 to 1,775 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Thanks Thanks Given 
    6,932
    Thanks Thanks Received 
    678
    Thanked in
    396 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Kako ne moze? Predat je snimak drzavnom organu i taj organ odgovara za cinjenje i necinjenje svojih sluzbenika.
    Isto kao kad kurir izgubi paket ne odgovara kurir nego kurirska sluzba. Jasno

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Mijesas stvari, ne odgovara organ vec odgovorna (fizicka) lica u tom organu.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    3,541
    Thanks Thanks Received 
    4,659
    Thanked in
    2,079 Posts

Odgovara organ, a unutar organa, disciplinski odgovara onaj koji radi tamo i napravio je stetu.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Molim vas, banujte Demokrate na sljedećim izborima...

Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    7,347
    Thanks Thanks Received 
    4,774
    Thanked in
    2,443 Posts

Quote Originally Posted by mneonly View Post
    Molim vas, banujte Demokrate na sljedećim izborima...

Ima li i ovaj državni fakultet za menadžera u sportu? Pošto ođe državni fakultet opisaše kao veliki kvalitet ljaljaša.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    8,513
    Thanks Thanks Received 
    3,803
    Thanked in
    2,257 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Ima li i ovaj državni fakultet za menadžera u sportu? Pošto ođe državni fakultet opisaše kao veliki kvalitet ljaljaša.
    Gore partije-stranke ne da CG nije imala,no mislim da je ovo svijetski fenomen.toliko ljigavosti i halapljivosti za foteljama,a kad sjednu u istu utripuju da su u najmanju ruku najbitniji na svijetu i nije mi jasno kako ne vide sebe kako gadno izgledaju na svim tim slikama..a PIH!
    ...

6. The Following User Says Thank You to AL no1 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Umoran sam od svega sto znam

Thanks Thanks Given 
    8,513
    Thanks Thanks Received 
    3,803
    Thanked in
    2,257 Posts

Quote Originally Posted by Crni Zuti View Post
    Ajmo ka papagaji opet...Mandić je na potezu,a to i sami POslovnik nalaže,pa da vidmo preksjutra.
    ...

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Samo vas citam i ne vjerujem...citate kako želite, podmećete što nije rečeno samo da doskočite i da ispadne kako ste nekoga "spuštili".
    Bogomi kao da ste svojim glasom podržali golo poštenje...okrenite se za sobom i pogledajte ko su političari! Ako vi ne vidite analogiju izmedju bivse vlasti i opozicije i ove danasnje ja vam onda nemam što reći...Ostajte zdravo i pametno glasajte <3
    Meni je sve bilo jasno kad je osvježilo i kad mi je rečeno “a sad malo mi”. A šta na to reć bez umuknuti za sva vremena. Sjedim sa dva različita društva u dva dana. Jedni zagovaraju “ruku Božiju” na Cetinju, a ovi drugi da je pištolj uzeo iz manastira. I sta ti očekuješ od naroda i muškaraca čija je psiha kao u nake ženetine. Od političara kad im je takav narod? Ništa bez tračeve, gatanja, sujevjerja… Kad se popiju dva piva kako zine neman. Nezasitost. Tamni vilajet. Mrak će nas pojesti sve.
    γνῶθι σαὐτόν

10. The Following 2 Users Say Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,347
    Thanks Thanks Received 
    4,774
    Thanked in
    2,443 Posts

Sjajan tekst, i da se nadovežem na prethodni post

https://vreme.com/vreme/zlatno-doba-je-sada/

I sada, kada su nam razum i nauka doneli kvalitet života o kome se ljudi u proteklih šest hiljada godina nisu usuđivali ni da sanjaju, mnogi od nas su pomislili da im to sve automatski pripada i da se podrazumeva. Ipak, istorija nas uči da bilo koji napredak nije ireverzibilan, da su civilizacija, prosvećenost i kultura veoma osetljive biljke koje zahtevaju pažljivu i svakodnevnu brigu. Da su opasnosti mnogobrojne i da iracionalnost i mračnjaštvo ne odustaju lako.

Ako pogledamo opet onaj duh vremena o kome smo govorili na početku, deluje da odjednom znanje i intelekt postaju dosadni i suvoparni i imaju se povući pred tzv. duhovnošću, šta god to značilo. Ništa više ne vredi ni dvadeset godina školovanja, ni lično obrazovanje, ni planine knjiga, hiljade sati razgovora u kojima se brusila misao, ni socijalne veštine i artikulisan govor, ni logika ni zdrav razum, ni nataloženo znanje miliona umova koji su kroz vekove otkrivali kako naš svet funkcioniše, sve to postaje prevaziđeno i apsolutno nepotrebno, dovoljno je biti duhovan. I naravno, kroz neoprezno odškrinuta vrata naše kuće, koju su gradili Bertrandi Raseli, Ajnštajni, Pasteri, Njutni pokuljali su sveštenici i druidi svih boja, anarhisti i antiglobalisti, fejsbuk gurui, astrolozi su iz javnog prostora proterali astronome, astro-fizičare i astronaute i osvojili tapiju na prefiks astro-, numerolozi, gatare, beli magovi i vešci, pravoslavni mistici pristigli sa klinika za odvikavanje, TV voditeljke, joga letači, ziloti sumnjivih higijenskih navika, autohtonisti, apokaliptičari iščekuju neku tešku bolest ili stenu iz svemira, hrišćani se nadaju armagedonu, majci svih bitaka – ogavne li i besramne ideje, saliva se olovo, gata i bacaju tarot karte, taksisti jednom rukom voze, drugom rukom se krste kada prolaze pored crkava…
    Reklo bi se da stvar duha nikada nije bolje stajala. Srećom, to sve tako deluje samo na površini, uvek su retrogradne ideje i koncepti bili glasni i medijima, poslovično sklonim zabavi a ne supstanci, mnogo zanimljiviji. Uz uspone i padove, intelekt i nauka, prosvećenost i kultura odnose prevagu. Budućnost je ipak svetla, kako se doskora govorilo i ako ne živimo u najboljem od svih mogućih svetova, činjenice govore da živimo u onom koji je najbolji do sada.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Default Iz raznih medija [Edicija 2025]

https://www.vijesti.me/tv/emisije/74...ata-kamo-sutra

kakva isprazna sns priča. nedovićka mora da skapira da oni nisu tolko baš namazani i inteligentni ka im šef iz BGa. bitna stvar je veli što ih je spaka zvao na razgovore i oni odbili.

počeli ka dpsovci da furaju ovaj grb CG zakačen na robi tu se najbolje vidi da su taman isti. ka Rade Milošević kad su hapsili a on pisao nek je vječna Crna Gora.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by outline; 19-01-25 at 20:09.
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    383
    Thanks Thanks Received 
    727
    Thanked in
    348 Posts

Dvije partije vlasti koje drze najveci procenat funkcija guraju mantru da covjek koji je u zatvor godinu ipo organizuje proteste, dje ces veci razlog za proteste i smjenu
    Podgorica Podgoricanima!

14. The Following 7 Users Say Thank You to .Bole For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,347
    Thanks Thanks Received 
    4,774
    Thanked in
    2,443 Posts

Gradonačelnik u bogougodnom džakuziju.
    Tradicionalno.

https://volimpodgoricu.me/najcitanij...-dajbabe-video

Last edited by Gagarin; 19-01-25 at 20:20.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Quote Originally Posted by .Bole View Post
    Dvije partije vlasti koje drze najveci procenat funkcija guraju mantru da covjek koji je u zatvor godinu ipo organizuje proteste, dje ces veci razlog za proteste i smjenu
    neće studenti da CG udje u EU.

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Ne znam koji mozak moze pomisliti da su proteste organizovali samoinicijativno studenti, i koji uopste studenti ne zna se ni ko su.

18. The Following User Says Thank You to Crni Zuti For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,817
    Thanks Thanks Received 
    9,745
    Thanked in
    7,269 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Sjajan tekst, i da se nadovežem na prethodni post

https://vreme.com/vreme/zlatno-doba-je-sada/

I sada, kada su nam razum i nauka doneli kvalitet života o kome se ljudi u proteklih šest hiljada godina nisu usuđivali ni da sanjaju, mnogi od nas su pomislili da im to sve automatski pripada i da se podrazumeva. Ipak, istorija nas uči da bilo koji napredak nije ireverzibilan, da su civilizacija, prosvećenost i kultura veoma osetljive biljke koje zahtevaju pažljivu i svakodnevnu brigu. Da su opasnosti mnogobrojne i da iracionalnost i mračnjaštvo ne odustaju lako.

Ako pogledamo opet onaj duh vremena o kome smo govorili na početku, deluje da odjednom znanje i intelekt postaju dosadni i suvoparni i imaju se povući pred tzv. duhovnošću, šta god to značilo. Ništa više ne vredi ni dvadeset godina školovanja, ni lično obrazovanje, ni planine knjiga, hiljade sati razgovora u kojima se brusila misao, ni socijalne veštine i artikulisan govor, ni logika ni zdrav razum, ni nataloženo znanje miliona umova koji su kroz vekove otkrivali kako naš svet funkcioniše, sve to postaje prevaziđeno i apsolutno nepotrebno, dovoljno je biti duhovan. I naravno, kroz neoprezno odškrinuta vrata naše kuće, koju su gradili Bertrandi Raseli, Ajnštajni, Pasteri, Njutni pokuljali su sveštenici i druidi svih boja, anarhisti i antiglobalisti, fejsbuk gurui, astrolozi su iz javnog prostora proterali astronome, astro-fizičare i astronaute i osvojili tapiju na prefiks astro-, numerolozi, gatare, beli magovi i vešci, pravoslavni mistici pristigli sa klinika za odvikavanje, TV voditeljke, joga letači, ziloti sumnjivih higijenskih navika, autohtonisti, apokaliptičari iščekuju neku tešku bolest ili stenu iz svemira, hrišćani se nadaju armagedonu, majci svih bitaka – ogavne li i besramne ideje, saliva se olovo, gata i bacaju tarot karte, taksisti jednom rukom voze, drugom rukom se krste kada prolaze pored crkava…
    Reklo bi se da stvar duha nikada nije bolje stajala. Srećom, to sve tako deluje samo na površini, uvek su retrogradne ideje i koncepti bili glasni i medijima, poslovično sklonim zabavi a ne supstanci, mnogo zanimljiviji. Uz uspone i padove, intelekt i nauka, prosvećenost i kultura odnose prevagu. Budućnost je ipak svetla, kako se doskora govorilo i ako ne živimo u najboljem od svih mogućih svetova, činjenice govore da živimo u onom koji je najbolji do sada.
    Pa i nije.

Autor ravna duhovnost sa karikiranjem nečega što sa duhovnošću veze nema a baš duhovnost najviše nedostaje savremenom homo sapiensu koji je rob tehnokratije.Reklama.Mimova.Fejsa.Twitera.Automobi la.

@PrijekiLijek u isto vrijeme se rušio SSSR tako da smo mi u globalu tad svijetu bili zadnja rupa na svirali.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by .Bole View Post
    Jes optuzise nevinog covjeka za te gnusne stvari, ne bi on nikad...
    Izaberi bilo koje ime, svi su oni jedno.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Ne znam koji mozak moze pomisliti da su proteste organizovali samoinicijativno studenti, i koji uopste studenti ne zna se ni ko su.
    onaj ka vaš i snsov. ista vam je priča.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    113
    Thanked in
    72 Posts

Svako zna da iza ovih protesta stoji minula politika dpsa. I siguran sam da su generalno razočarani kako se protesti odvijaju ali neće da izađu iz šinjela. I takođe sam siguran da je dostina sa ovoga foruma sa njima.

23. The Following User Says Thank You to green box For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    onaj ka vaš i snsov. ista vam je priča.

Nijedan post bez price o Srbiji. De ti reci nama mislis li da su proteste organizovali studenti?

Thanks Thanks Given 
    2,097
    Thanks Thanks Received 
    3,717
    Thanked in
    1,563 Posts

Ovako ni u litije niste vjerovali. Pa vidjite sad.

f6

26. The Following User Says Thank You to acs For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

Nijedan post bez price o Srbiji. De ti reci nama mislis li da su proteste organizovali studenti?
    ovi naši su podržali kolege iz Srbije. pa onda izašli na protest protiv direktorice Gimnazije (koja je tu došla samo jer je žena poslanika dfa) a ćutala na seksualno uznemiravanje učenice. onda odlučili eto da organizuju protest jer smatraju da je sektor bezbjednosti zakazao na CT. pri čemu su jasno rekli da ne traže ostavku direktora UP. to što ja mislim neće promijeniti stav tvojih kolega i tebe 1%. jer si klasični stranački pion koji je striktno ograničen na djelovanje partije kojoj pripadaš. tako je dps gurao pričao da iza Odupri se stoje strani plaćenici. isto tako sns targetira studente. apsolutno nema nikakve razlike izmedju pristupa i načina razmišljanja dpsa o tim protestima i sadašnje vlasti o trenutnim. graješ ovuda kako si za nekakvu demokratsku Crnu Goru, e pa onda skapiraj da svako ima pravo na protest. razumijem poslanike koji furaju priču, oni brane par iljada svakog mjeseca i fotelje kako svoje tako i članova svojih familija, prijatelja i kumova koje su zaposlili. kao i ovu botovsku mrežu evrope sad po twitteru i oni imaju nekakvu korist. tako da uprite. takva priča i djelovanje su niz ostalih razloga koštale gubitka vlasti.

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    ovi naši su podržali kolege iz Srbije. pa onda izašli na protest protiv direktorice Gimnazije (koja je tu došla samo jer je žena poslanika dfa) a ćutala na seksualno uznemiravanje učenice. onda odlučili eto da organizuju protest jer smatraju da je sektor bezbjednosti zakazao na CT. pri čemu su jasno rekli da ne traže ostavku direktora UP. to što ja mislim neće promijeniti stav tvojih kolega i tebe 1%. jer si klasični stranački pion koji je striktno ograničen na djelovanje partije kojoj pripadaš. tako je dps gurao pričao da iza Odupri se stoje strani plaćenici. isto tako sns targetira studente. apsolutno nema nikakve razlike izmedju pristupa i načina razmišljanja dpsa o tim protestima i sadašnje vlasti o trenutnim. graješ ovuda kako si za nekakvu demokratsku Crnu Goru, e pa onda skapiraj da svako ima pravo na protest. razumijem poslanike koji furaju priču, oni brane par iljada svakog mjeseca i fotelje kako svoje tako i članova svojih familija, prijatelja i kumova koje su zaposlili. kao i ovu botovsku mrežu evrope sad po twitteru i oni imaju nekakvu korist. tako da uprite. takva priča i djelovanje su niz ostalih razloga koštale gubitka vlasti.

Niko ne spori pravo da se protestuje, prica se o organizatorima i motivima. U cg je 25 hiljada studenata, dje su studenti ucg? Ja cu ti reci da studenti nisu organizatori a i ti to znas nego ne mozes da kazes jer vas takve pogoni nacionalna mrznja pa ne mozete ni biti objektivni, zato i imamo ovako podijeljeno drustvo.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

tako je. kad vam neko saspe da ste obične stranačke piončine odma ide čupri - mrzite Srbe!! tako su i tvoji prijatelji dpsovci nekad na ovom forumu optuživali baš mene da nisam Crnogorac jer sam bio na par litija i podržavao MCP. moraš to bolje i ljepše, ili da te iz centrale nauče kako da pišeš. za podijeljeno društvo jednaku odgovornost snose tvoji ka dps. jer za 5 godina vlasti jednu jedinu stvar nisu uradili da išta poboljšaju po tom pitanju. niti će.

znači sve studenti sa udga u organizaciji jel? onog udga dje su studirali ili predavali ili bili asistenti recimo Injac ili Božović ili Stojanovićka? smetaju ti studenti sa tog fakulteta al nemaš problema sa ljudima koji su dio nove vlasti a dio udga. pa fino. zamoli studente da ti kažu ko su imenom i prezimenom i dje studiraju. eno imaju nalog na IG, valjda ti izadju u susret.

ojdoh sad da gledam nfl, svakako je to ljepši i bolji način da se provede vrijeme no rasprava sa stranačkom centralom.

Last edited by outline; 19-01-25 at 22:03.

30. The Following User Says Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Kurti prvi posustao. Dosadilo mu valjda.

Kurti podnio ostavku

Kurti podnio ostavku
    U ostavci koju je poslao premijeru Spajiću naveo je da sebe ne pronalazi kao dio sistema bezbjednosti koji je u značajnoj mjeri ugrožen i urušen
    Generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti podnio je neopozivu ostavku na poziciju na koju je nedavno vraćen, navodeći da sebe ne pronalazi kao dio sistema bezbjednosti koji je u značajnoj mjeri ugrožen i urušen.

U ostavci koju je poslao predsjedniku Vlade Milojku Spajiću, napisano je da je razlog ostavke iskljčuivo moralna, građanska i pravna satisfakcija, nakon sprovođenja treće meritorne presude Upravnog suda o osnovanosti tužbe o nezakonitosti odluke o njegovom razriješenju.

"Agencija za nacionalnu bezbjednost svojim postupanjima i postavljenjima određenih lica, na visoko odgovorna i značajna mjesta ne ostvaruje zakonom definisanu ulogu u zaštiti nacionalnih interesa, zbog čega sebe i ne pronalazim kao dio takvog sistema bezbjednosti, koji je očigledno u značajnoj mjeri ugrožen i narušen", obrazložio je on.

Premijera je podsjetio da je na funkciju generalnog inspektora u Agenciji imenovan tokom mandata 43. Vlade, a da ga je aktuelna Vlada razriešila 9. novembra .2023. godine:

"Bez ijednog valjanog zakonitog razloga, već iskijučivo samovoliom i zloupotrebom moći od strane nosilaca vlasti i njima bliskih lica, koji su to učnili političkim pritiskom na neprimjeren i nedostojanstven način, ugrožavajući vladavinu prava, kao i moj ugled i lični integritet".

Objasnio je da je postupak pred nadležnim sudom pokrenuo kako bi zaštitio sebe i svoja prava: "Ne da bih zadrzao funkciju (fotelju)", a navodi i da je to učinio uvjeren da institucije nisu poklekle u mjeri percepcije javnosti da će pravilno ocijeniti cjelokupnu argumentaciju i donijeti zakonitu odluku.

"Pravosnane odluke Upravnog suda Cre Gore me posebno čine zadovoljnim i ponosnim zbog toga što sam dio profesionalne karijere gradio u sistemu crnogorskog pravosuđa. Ostajem ponosan na svoj rad, koji je dokumentovan i podložan svakoj stručnoj provjeri i u konačnom bio u cilju očuvanja zakonitosti rada Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", napisao je on.

Kurti se u ostavci osvrnuo i na predlog izmjena Zakona o Agenciji za nacionanu bezbjednost, kojim je predviđeno ukidanje funkcije generalnog sekretara.

"Predlog Vlade Crne Gore da samo radi jednog pojedinca vrši opstrukciju još jedne pravosnažne sudske odluke, mijenja zakon po drugi put, koji bi trebao biti opšte dobro svih gražana, ostaće, uvjeren sam, loš i nadam se neponovljiv izraz političke samovolje, nemoći, neznanja, nedoslednosti, zloupotrebe prava i javnih ovlašćenja".

Vlada je na sjednici 12. januara donijela odluku da vrati Kurtija na funkciju i istim zaključkom razriješila Predraga Burića sa pozicije generalnog inspektora.

U zaključku Vlade, u koji Vijesti imaju uvid, izvršna vlast tu odluku je donijela kako bi se izvršila presuda Upravnog suda koji je u konkretnom slučaju odlučio meritorno u sporu pune jurisdikcije, i poništio rješenje o razrješenju Kurtija donijeto 1. avgusta 2024. godine.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Malo i o ekonomiji, jer nas samo to i interesuje tj jer smo tako u mogućnosti.

Zadužićemo se tri milijarde da bi vratili dvije i investirali
    Neto javni dug u ovom trogodišnjem periodu biće povećan sa 4,12 na 5,47 milijardi, ili sa 55,6 na 62,5 odsto BDP-a
    Većina novca biće obezbijeđena emitovanjem eurobond obveznica na međunarodnom tržištu, ali se dio planira obezbijediti i obveznicama za građane

Crna Gora ove i u naredne dvije godine treba da vrati stare kredite u vrijednosti od 2,14 milijardi eura, a istovremeno će se zadužiti za 3,05 milijardi. Nova zaduženje biće za 900 miliona veća od potrebe za vraćanje starih dugova. Ova razlika koristiće se za kapitalne investicije i rezervu budžeta.

To je navedeno u Strategiji za upravljanje javnim dugom za period 2025-2027.

Neto javni dug (ukupan dug umanjen za depozite) na kraju prošle godine iznosio je 4,12 milijardi eura. Prema Strategiji, očekuje se da će on na kraju ove godine narasti na 4,6 milijardi, da će na kraju 2026. godini iznositi 5,04 milijarde,a na kraju 2027.godine neto javni dug će iznositi 5,47 milijardi eura. Odnosno za tri godine neto javni dug biće za milijardu i 350 miliona eura veći nego sada.

U ovoj godini treba vratiti stare dugove vrijedne 821 miliona eura,dok će ukupna nedostajuća sredstva za koja se treba zadužiti iznositi 1,14 milijardi eura.U narednoj godini treba vratiti 353 miliona eura dugova, a nova očekivana zaduženja će iznositi 644 miliona eura. U 2027.godini na naplatu će doći stari dugovo vrijedni 971 miliona eura, dok će očekivano zaduženje za ukupna nedostajuća stedstva biti 1,26 milijardi.

JAVNI DUGI DEFICIT PREKO PREPORUČENE GRANICE

Ove i narednih godina, prema najavama Vlade iz ove Strategije, neto javni dug države rašće i u odnosu na brutodomaći proizvod i pored očekivanog godišnjeg rasta ekonomije između tri i četiri odsto. Neto javni dug na kraju prošle godine iznosio je 55,6 odsto BDP-a,dok će se na kraju ove godine povećati na 57,7 odsto. Na kraju naredne 2026. godine neto javni dug vrijediće 60,2 odsto BDP-a,a na kraju 2027. iznosiće 62,5 odsto BDP-a.

Prema takozvanom scenariju nižeg rasta, ukoliko se ne ostvare optimistične prognoze Vlade o rastu i stabilnosti državnih prihoda iz programa Evropa sad 2 ili ukoliko dode do međunarodnih ili domaćih događaja koji bi negativno uticali na crnogorsku ekonomiju,neto javni dug na kraju 2027. godine iznosio bi 5,6 milijardi ili 66,2 odsto BDP-a.

Deficit budžeta u ovoj godini projektovan je na 3,5 odsto vrijednosti BDP-a, a u naredne dvije godine bi postepeno padao na 3,2 i 3,1 odsto BDP-a.

Ovo znači i da će na kraju ovog trogodišnjeg perioda neto javni dug biti iznad 60 odsto BDP-a, granice iznad koje se smatra da je država visoko zadužena kao i iznad ovog cilja iz Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.
    Takode fiskalnim pravilima je predviđeno da deficit budžeta neće biti veći od tri odsto BDPa, dok je ove i u naredne dvije godine on iznad ove granice uz prognozirano postepeno smanjenje ukoliko se ne desi scenario nižeg rasta.

Iz Ministarstva finansija tvrde da će država sve svoje tekuće obaveze (rashodi budžeta bez kapitalnih investicija i iznosa za vraćanje ranijih dugova) izmirivati iz redovnih prihoda.

RAST PRIHODA I PORED SMANJENJA DOPRINOSA

Izvorni prihodi budžeta u prošloj godini iznosili su 2,78 milijardi eura (primici države od poreza, doprinosa,akciza, naknada i drugih prihoda), dok iz Ministarstva očekuju da će u ovog godini, i pored toga što je stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje prepolovljena, ukupno imati ukupan rast prihoda za sto miliona na 2,88 milijardi.
    Ministarstvo očekuje da će gubitak prihoda zbog smanjenja doprinosa nadoknaditi nizom manjih povećavanja poreza i akciza i drugim mjerama.

Suficit tekuće potrošnje omogućava se i pored smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kao mjere implementirane u cilju podrške konkurentnosti privrede kroz kreiranje podsticajne poreske politike. Smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, smanjuju se fiksni troškovi za poslodavca, dok se na drugoj strani usljed kompenzatornih mjera obezbjeđuje rast ukupnih javnih prihoda i ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija, navedeno je u strategiji.

U narednoj godini izvorni pihodi državnog budžeta očekuju se u iznosu od tri milijarde eura, a u 2027. godini će narasti na 3,11 milijardi.

Stabilnost prinoda obezbjeđuje se kroz implementaciju novih mjera poreske i politike unapređenja poslovnog ambijenta. S tim u vezi, u oblasti poreske politike glavni cilj odnosi se na stvaranje uslova za sveobuhvatnu reformu poreskog sistema u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, jačanja konkurentnosti privrede i unapređenja uslova za privlačenje investicija, navedeno je u strategiji.

Predložene mjere za punjenje budžeta i jačanje ekonomije odnose se na smanjenje poreskog opterećenja na rad i sprovođenje programa za unapređenje konkurentnosti privrede i privlačenje kredibilnih investitora; na smanjenje sive ekonomije u cilju omogućavanja fer tržišne utakmice odnosno suzbijanja nelojalne konkurencije, na reformu poreske i carinske administracije, na bolju strategiju smanjenja poreskog duga, na usklađivanje akcizne politike sa EU direktivama u cilju oporezivanja proizvoda koji negativno utiču na zdravlje stanovništva i na uvođenje treće stope poreza na dodatu vrijednost (u cilju ujednačavanja stope PDV-a turističkoj djelatnosti povećan PDV za hotelski smještaj sa 7 na 15 odsto).

Navedene mjere, kako se navodi, prati i niz drugih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta kao i mjera usmjerenih na finansijski sektor.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Page 71 of 548 FirstFirst ... 216167686970717273747581121171 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)